X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • Edyta23 Koleżanka

Wysłany: 25 października 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ;)

Ja spędzam weekend u teściów :-P odwiedzamy też znajomych w męża stronach. Malutka grzeczna, ładnie je i śpi tak jak w domu.

Dora pamiętam ten kombinezon jak rok temu w smyku pracowałam ;) fajne te kombinezony były faktycznie.

Zania jak przeczytałam że przechodzisz powoli na mm to i mnie zaczyna kusić. Z jednej strony chciałabym aby jak najdłużej piła moje mleko ale z drugiej to siedzenie kilka godz dziennie na laktatorze dobija szczególnie jeśli tego mleka nie jest tak dużo jakbym chciała :( ale będę jeszcze twarda...jeszcze trochę wytrzymam. A po 4 miesiącu będę jej już wprowadzać te kaszki, kleiki i warzywka.

Pozdrawiamy niedzielnie ;)

EdytaPe
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 25 października 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heja :) a powiedzcie mi moze ktorejs sie o uszy obiło jaka jest nazwa niemieckiej masci na zabkowanie?

Ja nie sciagam laktatorem bo i tak wszytskiego sie nie da jeszcze troche zostaje w piersi. Wiadmo ze nawet maly nie wyciagnie bo organizm caly czas produkuje. Ja np tylko odciagam rano jak potrzebuje gdzies wyjsc i oczywiscie zapas jest w zamrazalniku :). I tez chce jak najdluzej karmic poiersia. A od 5 miesiaca wprowadzac nowe rzeczy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2015, 15:54

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • tasha Ekspertka

Wysłany: 25 października 2015, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmię tylko piersią, mały najedzony więc nic nie kombinuję bo po co. Jak muszę gdzieś wyskoczyć to go karmię i wpadam z domu. W styczniu będę się przygotowywać do powrotu do pracy więc przestawię na mm oczywiście stopniowo no i powoli będę wprowadzać inne pokarmy. Jeszcze nawet o tym nie myślałam, ale bo nawet nje wiem jakie są teraz wytyczne.
    Karmienie samą piersią bez użycia laktatora jakoś mnie strasznie nie męczy. Da się i tyle.

relgh3711uwzgjjp.pngdqprtrd8yngu0vh9.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 25 października 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja karmie tylko mm, tez sie da :p ale nie widzialam zeby ktos tu pisal ze ciezko jest karmic bez uzycia laktatora.....jedynie ze ciezko ciagle z laktatorem przy cycu siedziec :) i sie nie dziwie dziewczynom tez mnie to wkurwialo.

Ja niewiem jaka to masc ale chetnie sie dowiem :) mi kolezanka polecala sachol...ale smarowalam sobie nim kiedys rany po aparacie i fakt mega pomagalo ale najpierw 3 sek zajebistego pieczenia a co dopiero takie dziecko musi czuc... wiec juz niewem

wikaa lubi tę wiadomość

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 25 października 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam, że Dentinox N jest dobry na ząbkowanie ale nie sprawdzałam jeszcze :P

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 25 października 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maść to jak mleko, każdemu dziecku inna podejdzie :p
    U starszego tylko Bobodent działał, a sprawdziliśmy kilka.

dxom6iye1ka3dosl.png
  • tasha Ekspertka

Wysłany: 25 października 2015, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katepr - chodzilo mi o to że można tak funkcjonować, żeby nie musieć stosować laktatora.

• livia30 Autorytet

Wysłany: 25 października 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tasha wszystko można ale dlaczego sobie czasem życia nie ułatwić? Każdej z nas wygodniej jest z czymś innym - Tobie pasuje karmić piersią tylko, innej odciągać laktatorem a np mnie karmić mm ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2015, 22:38

rex lubi tę wiadomość

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • wikaa Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. ...
    Ano prawda..... Mnie też laktator wytrąca z równowagi ale ściągam, bo przy trójce dzieci nie mogę sobie pozwolić na ciągłe leżenie z wywalonymi cyckami, szczególnie, że mam dwóch synów w domu i niekoniecznie chcę, żeby się wtedy na mnie przyglądali ;-) A zrezygnować z kp na razie nie chcę, bo
    szybciej chudnę przez produkcję mleka.... he, he....
    No i oczywiście młodej służy na wałki na nóżkach ;-)

Zania pytałaś o kaszki ale widziałam, że dziewczyny juz Ci tam rad nadawały wiec się nie będę powtarzać. ..

Monita nigdy cycka nie opróżnisz na zero ! Ani laktatorem ani przyssanym bobasem ;-)

U nas powolutku... Lenka zaczyna pięknie śmiać się w głos i grucha jak najpiękniejszy gołąbek na świecie ;-) Szczepienie przeżyłyśmy dzielnie - obie... !! Tatuś tylko płakał nad ciężkim losem córeczki. .. Obyło się bez marudzenia i gorączki. Następne za miesiąc.
    Uciekam spać, bo młoda się obudzi ... Spokojnej nocki dziewczynki ;-)

Edyta23, rex lubią tę wiadomość

gyxwkrhmxsjl3p0t.png serce-ruchomy-obrazek-0086.gif
  • Pay Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Dawno nie pisałam, Mały pochłania mój czas w 100%
    Też juz tak świetnie sie smieje na głos, choć zazwyczaj do taty niż do mamy. Pierwszy raz jak mu Kazika puścił i sam mu zaczął śpiewać. Mały rockman nam rośnie ;) Mieliśmy mieć szczepienie w czwartek, ale że jest katarek to sie przesunęlo na ten czwartek. A Szymon ryczał w trakcie badania jakby go tam krzywdzili strasznie, co to będzie jak naprawde go skrzywdzą i dziabną igła?
    Lekarz tylko mnie wkurzył udzielając mi złotych rad co do kp. Jak sam urodzi i wykarmi to bedzie mógł sie wymądrzac, bo w teorii jest wszystko fajne,łatwe i kolorowe.
    I mam pytanie, czy wasze dzieci w wieku 3 m-cy trzymały głowe podczas podciągania za rączki? Bo ten lekarz twierdzi że tak powinien robić, a mi się wydaje że ma czas i jest ok. W pionie i na brzuchu głowe trzyma ładnie.

Pisałyście o relacjach z mężami. Mi tez jest ciężko szczególnie że mały do śpiochów nie należy i jest dość absorbujący, ale staramy się wyskrobać kilka chwil tylko dla siebie. Pamiętam (z chyba nauk przedmałżeńskich) że mąż czy żona powinni być na pierwszym miejscu a potem dzieci. Bo dzieci widząć szczęśliwych rodziców tez będą szczęśliwe. Tyle z teorii...
    Problem mam tylko z seksem, bo zmęczenie, strach przed kolejną ciążą i mój zmieniony wygląd gdzieś mi na psyche siadły.

Dobrze że poruszyłyście temat kaszek. Niby wiedziałam o ich istnieniu, ale zupełnie nie myślałam że mogę ją dziecku podać. Poczekam tylko jeszcze z miesiąc - dwa.

Laktator to i moja zmora. Czy któraś ma z Medeli electric mini. chyba swój już zajeździłam bo gorzej ciągnie, albo ta uszczelka nie trzyma. Nie wiem.
    Można karmić bez laktatora jak jest wszystko ok. Ale mi np brakuje pokarmu a laktator stymuluje lepiej niż herbatki itp. Do tego rano ściągam miedzy karmieniami ok 50ml które podaje wieczorem. Bo wtedy nie mam prawie nic. Szymon dostaje cyca i za chwile bunt, do drugiego wtedy już zazwyczaj nie moge go przystawić i pije z butli. Zje tą 50 a potem jeszcze mm 100 więc z cycka raczej nie wypija zbyt wiele. Mąż go karmi butelką a ja męczę cycki laktatorem i wczoraj tym sposobem ściągnełam 10ml z obu łącznie, szaleństwo!

Zania a próbowałaś przystawiać na nowo do piersi Gabrysię? Wiem że będzie bunt ale może udało by Ci się ją jeszcze przestawić.

Podpowiedzcie mi czy przy starszych dzieciach dawałyście kaszke przed snem nocnych? Wydłużało to sen czy niekoniecznie?

Dora a pisałaś o tym kombinezonie na sierpniówkach lub wrześniówkach? Bo Twoja Lusia to mała księżniczka, ja swemu już 74 kombinezon zakładam na teraz. jest jeszcze lekko za duży ale przynajmniej łatwiej go tam wpakować.

A na ząbki ponoć dentinox najlepszy (ale ja tylko z doświadczenia sprzedażowego a nie swego pisze)

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • tasha Ekspertka

Wysłany: 26 października 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście, że przede wszystkim trzeba sobie ułatwiać życie. Dziecko + mama mają być szczęśliwe i tyle. Nasze dzieci bez względu na rodzaj karmienia są szczęśliwe i rosną więc o to chodzi.Szkoda tyo, że mnie synek nie odchudza za bardzo.

U nas główka zostaje w dole jak podciagam B za rączki, ale on niedawno zaczął dźwigać główkę leżąc na brzuchu.

Jeżeli chodzi o relacje z mężem to nastąpiła proza życia. No ale u mnie libido na dnie, więc na pewno ma to wpływ na relacje. Podobno trzeba o tym mówić z mężem, ale w moim przypadku nie dociera...

• katepr Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tasha no ja wiem ze mozna bez laktatora ale mysle ze gdyby laski mogly bez to by tak karmiły :)
    No niee to znowu bede miec tysiąc masci tym razem na ząbkowanie? Oby sie udalo dosc szybko znalezc tą pasującą mojemu :p

U nas relacje takie ze lepiej nie bede sie wypowiadac :p

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Edyta23 Koleżanka

Wysłany: 26 października 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka ;)

Jeśli chodzi o rodzaj karmienia to tak jak Katepr napisała- jakby się dało to bym karmiła piersią i piersią byłoby mi o wiele wygodniej. Więc laktatorów nie używamy z wygody tylko z musu ;) Moja Madzia weźmie cyca do buzi tylko z zamkniętymi oczkami i w nocy :-P jak się rozbudzi lub w dzień nie weźmie cyca choćby nie wiem jak głodna była. Będzie się darła z głodu, a jak ją próbuję przystawić to drze się jeszcze mocniej jakby ze skóry obdzierali. A dostanie butelkę i wypije wszystko z butli. A w nocy nawet jak ssie pierś to nie umie ssać długo i się nie naje i za jakąś godzinę powtórka i tak całą noc.

Ciekawostka- w domu ściągam średnio 100ml co 3godz na spokojnie. A jak byliśmy u teściów coś mi się zblokowało i nie mogłam ściągnąć więcej niż 80ml nawet po 6godz przerwy! nie wiem dlaczego, nie stresowałam się ani podróżą ani teściami :-P jadłam i piłam też jak zawsze

Wikaa ja Cię podziwiam naprawdę przy trójce dzieci zawzięcie ściągać laktatorem... Ja przy jednym dziecku czasami nie mam jak ściągnąć.

Tasha ja też jakoś nie chudnę karmiąc swoim mlekiem :-P

Co do trzymania główki to moja już bardzo ładnie trzyma na brzuszku, w pionie jeszcze się chwieje nieco, a przy podciąganiu za ręce słabo trzyma głowkę.

Jak byliśmy u teściów to Madzia nauczyła się "rozmawiać". Teraz gada jak szalona aż się z niej śmiejemy z mężem :-D

My dzisiaj po szczepieniu. Mąż był z nami na szczepieniu, było trochę raźniej, chociaż płakała niesamowicie przy wkłuciu. Ale w domu już się śmiała i gadała. Waży 5500g i mierzy 64cm. Przez 6 tyg przybrała 900g, to chyba nie tak dużo no nie? Lekarka radziła karmić częściej, na żądanie, a nie jak do tej pory robiłam co 2-3 godz. Tak też zrobię jak powiedziała. Ale dokarmiać mm nie musimy bo przybiera.

Jak poznajecie że dziecko zaczyna ząbkować?? U nas ślini się mocno i wkłada pięści do buzi ale lekarka mówiła że to jeszcze nie ząbki.

Ale się rozpisałam :-P Pozdrawiamy, miłego popołudnia ;)

EdytaPe
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heja :)

Dzięki Livia o to właśnie mi chodziło :D

Wikaa tak wiem dlatego napisała, że i tak nie da się ściagnąć wszystkiego bo organizm cały czas produkuje :)

Pay moze tak być, że już poprostu zajechałaś laktator. Ja używam Canpol easy star i jestem mega zadowolona :D

A czujecie jak laktator albo mały zaczyna ssać np przy prawym cycku to w lewym czuje się jakby mleko uciekalo do tego prawego. Ja takie uczucie mam przy kazdym karmieniu/odciaganiu.

Trzymanie główki mój też trzyma moze jeszcze nie do konca jak trzeba ale podtrzymuje sie. Teraz robimy cwiczenia stymulujace rozwoj siadania :) fajna sprawa dla malego :D

Edyta czasem tak jest nawet jak sie nie stresujemy to pokarmu mozna miec mniej (albo sie stresujemy w srodku nie wiedzac o tym). Ja karmie tylko na rządanie nie bawie sie w wybudzanie i takie tam. Przybiera w 2 tyg 350g tylko na moim mleku. Też mam tak ze wieczorami mam mniej mleczka ale no cóz kazdy tak ma.

Mozna zrobic tak ze karmie do 2 w nocy lewa i prawa piersia (na zmiane) a potem juz w ogole nie karmie ta co od ostatniego karmienia i laktatorem sciagam sobie o 9-10 i mam wtedy 125 a nawet i wiecej z jednego cycka. Po karmieniu z drugiego tez odciagam jeszcze z tego rano i mam na wieczór. Nie robie tego codziennie ale robilam jak mrozilam mleko :) moze tym co maja problemy cos takiego spróbowac :D u mnie dzialalo. Ząbkowanie coraz wiecej slini się i wkłada rączki do buzi lub palce to znak ze zaczynaja dziasła swedziec :)

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • Edyta23 Koleżanka

Wysłany: 26 października 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do laktatora też mam canpol easy start- ręczny.
    Mon!ta^ Jak dziecko ssie to czuję takie mrowienie w piersiach- wtedy gwałtowniej mleko wypływa, nawet z tej piersi która nie jest w tym momencie w użyciu ;) a jak ściągam laktatorem to niestety nie zawsze jest to uczucie i dlatego też ściągam pewnie mniej mleka niż by mała wyciągnęła

EdytaPe
  • katepr Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heheh to tak jest przy kp ze jak maluch ssie to z drugiej tez leci i wlasnie czuc mrowienie...czasem nawet jak dziecko placze to mleko leci. Ja mialam kilka razy tak ze maly butle ssał a mnie cycki mrowiły..wszystko w głowie :p

Eh no i są lipcówki 2016 . Kiedy to zleciało?!

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)
    Edyta, wszystkie dzieciaki w wieku 3-4 mcy pchają pięści do buzi i się ślinią, ale to nie świadczy o rosnących ząbkach :) mój się tak ślinił od 2 mce i żarł pięści, kocyki, no wszystko. A ząb się przebił (!) dokładnie w pierwsze urodziny ;)
    Nawet laryngolog stwierdził wtedy, że to od zębów żeby było śmieszniej ;)

Pay, teoretycznie 3 miesięczne dziecko powinno trzymać głowę przy podciąganiu. W praktyce, jeśli ktoś tego nie ćwiczy z dzieckiem w domu to większość nie trzyma. I dobrze. Przyjdzie czas na siadanie bez katowania malucha ;)
    Jeśli trzyma głowę jak lezy na brzuszku to nie masz żadnych powodów do zmartwień ;)
    Ja starszemu dawałam kaszkę na noc, budził się o 4 mimo wszystko :/ plus fakt, że wagę miał w porzadku a wyglądał jak nadmuchany balonik. Dopiero lekarka kazała na noc samo mleko dawać i wrócił do normalnego wyglądu ;)
    Niuńce tylko mleko na noc będę dawać na bank.

dxom6iye1ka3dosl.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahhh kiedy ten czas zlecial od 16.10 byla moja ostatnia @ a tu juz nowe dziewczyny w ciazy :) kurde zanim sie obrocimy to maluszki nasze roczek beda mialy.

Ja mam tego canpola ale elektryczny :)

Dzisiaj sie spojrzalam i maly unosi glowke bez problemów. Teraz byl marudny bo 4h nie spal. Jak nigdy

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej! u nas piękna pogoda to korzystamy ile wlezie... mało czasu mam bo mi się dziecko popsuło plus zmiana czasu... jeszcze szczepienie w tym tyg.... będzie się działo ;)

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też próbowałam podawać Młodemu kaszkę na noc ale poza nabieraniem masy innych efektów nie było - jak nie spał tak nie spał :P więc dawałam łyżeczką na drugie śniadanie

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
‹‹ 1235 1236 1237 1238 1239 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ