Lipcówki 2015:)!
-
WIADOMOŚĆ
-
Moj wazy 8,300 i ma 72cm. Ma juz regularne pory posilkow a w nocy juz od dawna nie je. U nas wyglada to tak: ok. 7 200ml mm, ok. 11 200ml mm, ok. 14 obiadek po 6mcu 190g + ok. 70ml sok z woda 1:1, ok. 18 deserek owocowy z kaszka manna i 60 ml soku z woda jak po obiadku, ok. 21 200ml mm z kleikiem kukurydzianym. Co myslicie o takim jadlospisie? Porcje mm duze ale on i tak jak konczy sie butla to krzyczy wnieboglosy
-
Radiszka ja zazdroszcze. Przynajmniej fajnie dzien ustalony a moj potrafi 1.5h po jedzeniu juz marudzic ledwo 2.5h wytrzymije a raczej ja go przetrzymuje. obiadem sie nie najada kaszy na noc nie chce no i w nocy 2 razy zjada butle 170ml załamka. Oprocz mleka to je tylko obiad a i tak poprawia mlekiem deseru brak. Wiec jak dla mnie super jadlospis
radiszka lubi tę wiadomość
-
Radiszka zazdroszcze jadłospisu pod tym względem że masz już naprawde regularne posiłki i noc przespaną. Szymon jest praktycznie taki sam pod względem gabarytów, tylko cm krótszy i według siatek centylowych mógłby być troche grubszy do tego wzrostu. Jeśli Miłoszek domaga się więcej to chyba bym mu dawała. U nas nie ma za bardzo stałych pór. Troche to moja wina bo powinnam bardziej rygorystycznie mu podawać posiłki, ale cały czas jest jeszcze cyc z którego tylko troche popije i to przesuwa posiłki.
W nocy nadal kiepsko, w sumie było lepiej, budził się o 1 i 4 a teraz potrafi co godz lub dwie się budzić. Pewnie cycem się nie może najeść a ja chciałabym go oduczyć nocnego karmienia.
Słoiczki wcina chętnie o ile są z owocami lub z dynią. Jak mu sama ugotowałam zupke to pluł i piszczał. kupiłam królika i bede probowac znowu coś upichcić. Może źle to robie. możecie mi napisać jak powinnam taką zupke przyrządzić? Tak z szczegółami, jak krowie na rowie
Rex a Ciebie ściągnełam myślami Chciałam cie popytać o Hiszpanie. Umaniłam sobie wyjazd w marcu z Małym, nie wiem tylko czy to dobry pomysł. Lot i wakacje czy to nie za wcześnie. Jak myślicie? Ja myślę o Barcelonie, mój M o Maladze. Rex może coś podpowiesz.radiszka lubi tę wiadomość
-
Super jadlospis:) haha mam podobnie, lila nie je juz w nocy ale za to zeby daja w kosc i jest pobudka. U mnie posilki sa po 180ml ale zjadlaby wiecej, godzinowo podobnie jak u radiszki czyli 7 lub 8 mleko, 10 lub 11 mleko potem kolo 12 13 obiadek z tym ze je 125g, 16 mleko, o 17 deserek i o 20 mleko od 220-260ml. Kaszek wogole nie chce, probowalam roznych smakow i ledwo uda sie 4 lyzeczki zjesc, owoca tez wcieralam i tez kicha z bula..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 20:55
-
Rex jak ja bym chciała, żeby Lilcia przeszła ząbkowanie bezobjawowo.
Radiszka na moje oko jadłospis ok. Mnie co prawda pediatra mówił, że dziecko powinno już mm jeść 3 razy na dobę, ale Lilcia deserkiem się nie najada a poza tym i tak sumarycznie je mniej mm niż zalecane dla 7 miesięcznego dziecka tj. 3x210.
Pay ja robię tak: pokrojone warzywa gotuje w wodzie albo w parowarze. Mięsko gotuje oddzielnie. Następnie wszystko miele i przecieram przez sitko. Jedzonko porcjuje. Przeważnie starcza na max 3 dni. Do obiadku dodaje olej rzepakowy. Owoce gotuje w parowarze i analogicznie przecieram. Do deserku codziennie gotuje na wodzie kasze manną. Na 100 ml deserku daje 1 łyżeczkę kaszki.
-
Konwalia w sloiczkach ktore ja daje jest pietruszka. Jak sama gotowalam to tez byla. A co do deserkow to ja dodawalam coraz wiecej kaszy manny. Gotuje troszke wiecej jak pol łyzki w pol szklanki wody. Do sloiczka 125 ml dodaje aktualnie z tak ugotowanej plynnej kaszki jakies 4 łyżki. No i mysle ze sie najada.
-
Konwalia jezeli chodzi o korzen to ja podaje, z tego co wiem to i nac pietruszki mozna i oczywiscie koperek ale z "lisciami" sie jeszcze wstrzymuje bo z hipermarketu napewno nie dam a na bazarku tez mnie jakos nie przekonuja swoim wygladem.. A co z burakiem i cebula? Podajecie juz?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 22:58
-
Pay, ale za wcześnie w sensie temperatury, czy wieku dziecka? :p Malaga, czy Barcelona to w sumie ciepłe teraz. Ale na plaże chcecie, czy raczej na zwiedzanie? Jak na plaże, to Benidorm teraz tez ciepły, albo Cartagena, cieplutko i nie ma tłumów
Miałam sie odnieść do glutenu i zapomniałam :p ja w róznej postaci daję, biszkopty, herbatniki, pieczywo, makaron, kaszka to raczej na końcu u nas
Zupki robię tak, gotuję warzywka (jak w garnku to trzeba zakryć, zeby para nie uciekała i witaminy no i wody mało), blenduję, ale nie na miazgę :p mam teraz zupki takie z kawałeczkami do ciamkania, dodaję masełka, jak nie mam to oliwy i gotowe
Do smaku dodaję liścia pietruchy, albo lubczyku.
Korzeń pietruszki też jemy
Radiszka, dobry jadłospis moja w ciągu trzech dni takich porcji nie zjada
czekoladowa201, radiszka lubią tę wiadomość
-
Dzięki Rex Za wcześnie w sensie wieku Szymonka, na początku marca będzie miał 7,5 miesiąca. Z Białegostoku do Warszawy na lotnisko to jakieś 2,5 godz jazdy, potem lot i jakiś przejazd do hotelu czy co tam znajdziemy. Nie wiem czy to nie za dużo jak dla niego. Do tego to taki zywioł. Piszczy jak nie może zrobić tak jak by chciał.
A chcemy i pobyczyć się na plaży i pozwiedzać, ale bez jakiegoś szalonego pędu miedzy zabytkami. Potrzebujemy takiego resetu. Mój M ma stresującą prace i potrzebuje się odciąć. Byliśmy w marcu w Rzymie i było fajnie ciepło wiosennie, idealnie jak na oderwanie się od Pl.
Dzięki za podpowiedzi. U nas chyba problemem jest jednak smak niesłodki. Owoce i dynie je bez problemu, indyka z dynią z Hipp też zajadał, a już jakiejś tam zupki nie chciał. Oszukałam go troche bo pomieszałam z dynią pół na pół to zjadł.
Szymon zjada od 180 do 240ml mleka na noc. (Raczej 180) Poza tym je moje mleko, a ze jest go coraz mniej to nie wiem na ile go zaspokaja. Np dziś w nocy od 1 chyba 4 razy go karmiłam, a wstał po 6. I nie ząbkuje Jak szły zęby to całą noc na cycku wisiał. Dawałam mu ibuprofen to pomagało na 4godz. -
Hej Kochane Daaaawno mnie tu nie było
U nas się dosyć dużo ostatnio działo. Lilianka co chwilę choruje, non stop alergie i już ma podejrzenie astmy 18.01 mierzyła już 77cm, więc duża baba mi rośnie Od ponad 2 mcy ma opuchnięte dziąsełka. Lekarka 2 mce temu na szczepieniu powiedziała, że lada dzień jej dolne jedynki wyjdą, a tu dalej nic... No i zrobiła się niejadkiem. Już nawet ładnie siedzi, choć troszkę się jeszcze chwieje. Jeszcze nie raczkuje, ale za to pełza do tyłu i kręci się w kółko. Z alergii pokarmowej zostało nam tylko jabłko. Od prawie miesiąca już nie pije nutramigenu. Wróciliśmy na Hipp i póki co jest dobrze Starsze siostrzyczki bardzo ją kochają. Szczególnie Emilka (średnia pociecha) nie widzi świata poza nią A tak na początku jej nie chciała
Dzieciaki mi rosną Emilka 09.02 kończy 3 lata (!). Anastazja za 2 mce kończy 5 (!). Nie wiem gdzie ten czas tak umyka. Ehhhh.
Muszę w końcu znaleźć czas, żeby siąść i ponadrabiać Wasze wpisy. Mam nadzieję, że się uda
Buziaki dla Wasczekoladowa201, Konwalia, radiszka, rex lubią tę wiadomość
-
Witam, dopiero co zawitałam do tego forum i mam pytanko na początek,czy tu jest opcja wiadomości prywatnych.
Chciałam napisać do livia30, z pytaniem o wózek.Livia w zeszłym roku zakupiła wózek
https://bellybestfriend.pl/forum/w-ciazy-ogolne/lipcowki-2015,4652,835.html
post z 15 kwietnia 2015, 10:30
a może ktoś jeszcze ma ten wózek,szukam opini a bardzo mało jest w necie
pozdrawiam wszystkie mamusie -
A czy możecie napisać w jaki sposób dbacie o higienę uszek Waszych pociech?
Ostatnio przeczytałam artykuł http://m.interia.pl/mamdziecko/news,nId,2137929 i zastanawiam się, czy warto zainwestować w taki specjalny preparat do rozpuszczania woskowiny czy to kolejny wymysł bez którego można się obejść? Do tej pory przy okazji kąpieli przemywam malzowiny uszne wacikiem nasaczonym przegotowaną wodą i w razie potrzeby wyciągam woskowine patyczkiem do uszu - nie wkładam patyczka do ucha tylko wyciągam to co pojawiło się na zewnątrz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 18:56
-
Konwalia ja robie tak samo jak Ty.
A ja chcialam zapytac jak u Waszych dzieci z jedzeniem drobno posiekanych pokarmow?
Moj do tej pory jadl sloiczki po 5mcu ktore mialy konsystencje papki gladkiej a teraz przeszlam na te po 6 mcu i sa tak drobno posiekane nie papka i maly sie dlawi, pluje, wscieka sie no dramat. A wczesniej jadl bardzo ladnie. -
Radiszka raz dalam ten po 6msc gerbera z kawalkami maly robil dziwne miny troche kaszlal wkurzal sie ale jadl. I wtedy dalam ostatnia lyzeczke ktora mu nie podeszla, zwymiotowal wszystko naraz i zaczal mi sie tym doslownie dusic musialam go wziac na reke swoja twarza w dol i walic w plecy bo nie mogl odkrztusic. Drugiego podejscia narazie nie robilam ale jak zaczne to bede mieszac te kawalkowe z papką
-
livia30 wrote:kate jednak Riko Brano - kolorystycznie bardziej mi się podobały
W Riko Nano żaden mnie nie urzekł tak bardzo, żebym ocipiała na jego punkcie, później był Riko Brano Ecco w kolorze Cafe Latte ale znajoma ma wózek z ecco skóry jasnej i po dwóch miesiącach zaczął się przebarwiać więc odpuściłam. Wczoraj już miałam tak dość, że płakać mi się chciało więc raz dwa, szybka decyzja z mężem i zamówiłam od razu, żeby już nie kombinować więcej A za dwa tygodnie zamawiamy fotelik, tez już upatrzony ale trzeba wydatki rozłożyć bo fotelik z bazą tez ponad 1000
Livio odezwij się jak tu zaglądasz
-
Co do jedzenia z kawałkami - ja już gotuję Tomkowi sama bo po tym jak spróbował mojej pomidorowej odmówił jedzenia słoiczków, więc skończyło się Zjadł kilka po 6 miesiącu więc stwierdziłam, że nie będę mu blendować na papkę już i nie robię tego. Ma dość spore kawałki, z którymi sobie radzi. Czasem się zakrztusi, odkaszlnie i je dalej. No musi się uczyć w końcu nie zawsze będzie papki jadł tylko
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2016, 10:12
rex lubi tę wiadomość