Lipcówki 2015:)!
-
WIADOMOŚĆ
-
Hejka
Pay sorry, ale nie rozumiem toku myślenia Twojego męża. Jak można na wakacje jechać samemu? W głowie mi się nie mieści co miał na myśli, że z Szymonkiem nie wypoczniecie? Tzn., że codziennie siedząc z Szymonkiem Ty nie wypoczywasz, tylko cały czas pracujesz i Tobie nie należą się wakacje?
Niestety nie pomogę Ci z nocnymi pobudkami Szymonka. U mnie Lilka będąc na piersi spała od 22 do 4. Natomiast myślę, że jeżeli się zdecydujesz na mm to Szymonek będzie dłużej spał.
Niestety u nas powróciły problemy z odbijaniem nocnym. Lilcia trzy razy w nocy budzi się z płaczem, muszę wstać, podnieść ją, odbeknie się jej i idzie lulać. Mnie to trochę wytrąca ze snu a poza tym nasłuchuje czy dobrze oddycha. Poprzednim razem przyniosła rezultat - zmiana godziny ostatniego karmienia z 21:30 na 20:00. Teraz znów zmieniłam na 19:00, ale potrafi jej się po 24:00 jeszcze odbić. Idziemy do lekarza 19.02. Poza tym na rączce pojawiły się strupki - chyba uczulenie od pietruszki albo od glutenu (zwiększyłam dawkę, żeby najadała się deserkami). Muszę Lilkę obserwować. Póki co Latopic troszkę pomógł na zaczerwienione poliki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2016, 14:20
-
Dziewczyny jeśli u waszych dzieci pojawi się wysypka po jakimś nowym jedzonku to żeby szybko się jej pozbyć polecam krople Fenistil. Dawałam Tomkowi jak po jabłku np mu wyskoczyło - 1 kropla na kg wagi 3x dziennie. Wszystko znikło raz dwa a i dziecko się nie męczy bo nie swędzi
Konwalia lubi tę wiadomość
-
Fajnie ze komus moja rada z latopikiem pomogla:) w koncu sie do czegos przydalam:P hehe. Fenistil tez dobra rzecz podobno z tym ze np alergia na gluten nie swedzi:) co do posilkow ze sloiczka po moich probach moge stwierdzic ze lila poszla do przodu dzisiaj zjadla caly sloik 190g zupki wiosennej z gerbera po 6mc i stwierdzam ze gerber ma o wiele mniejsze kawalki od innych firm i obylo sie bez ksztuszenia, wypluwania i bez grzebania w buzi wiec jestem mega szczesliwa! Polecam sprobowac dla tych dzieci z trudnosciami:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2016, 14:30
-
Hej.
Livia dzieki, ja nadal niewiem jaki fotelik ogladalam juz rozne, z tym ze moj maly juz kiepsko w tym co mam ale chcialabym tez jeszcze miesiac dwa chociaz zeby wytrzymal. A tak to mysle nad maxi cosi tobi albo chicco xpace ew. Jeszcze spodobal mi sie caretero scope bo mozna tylem i przodem i odrazu moglby maly sie przesiasc ale musze je na zywo zobaczyc.
Od 3 dni maly tez zjada te sloiczki po 6msc uff. Musial miec jakis gorszy dzien wtedy nam podeszly akurat te z bobovity
Livia podziwiam ze tak szybko majstrujecie kolejnego malucha
Pay, szok. Jak może sam sobie mąż jechać odpocząć? Nie daj sie :p
-
A no szok. Choć już nie wspomina tego genialnego pomysłu, nie wiem może to chwilowe zamroczenie, że wpadł na taki świetny pomysł. Tłumaczył się tym że Mały dłuższej podróży nie wytrzyma i bardziej się umęczymy niż wypoczniemy, ale ja mam trochę inne zdanie na ten temat. Ogólnie samego go nie puszcze chyba że będe miec go już na tyle dosyć że sama go wykurze z domu.
Byliśmy dziś znowu u alergolog. nic nowego się nie dowiedziałam poza tym że to raczej wziewna alergia: roztocza lub pleśni, ewen pyłki. Więc nadal sprzątanie. Nie wiem co z kp. bije się z myślami.
Livia, mądrego to i dobrze posłuchać Byliśmy dziś w sklepie i ten wózek jest super. Ma pałąk, tackę na pierduty i 400zł w kieszeni.
Nam latopic niestety nie pomaga. Chyba najlepiej działa zwykły alantandermoline, ten lekki. Oczywiście pomijając sterydy.
Kupiłam dziś z bobovity deserki w Biedrze. Ale Szymon wcinał, posmakowało mu. A z gerbera właśnie tą zupką wiosenna pluł, za to marchewka z ziemniakiem i jagnięciną bardzo mu posmakowała i jarzynowa z cieleciną - cały słoiczek wciągnął. Każdy ma swój gust nawet w tym wieku hehe
Ide sie umyć i spać bo nie wiem czy zaraz nie trzeba bedzie wstać. PaWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2016, 21:46
livia30 lubi tę wiadomość
-
Hej Byliśmy dzisiaj z Lilcią na szzepieniu (w końcu!!!). Mimo, że od 1,5 mca zrobił się z niej niejadek to ładnie waży Całe 8330g Podczas mierzenia tak się wierciła, że pielęgniarce wyszło 72cm... Ehhh. Dziecko skurczyło mi się w 3 tyg o całe 5cm
Mnie w weekend dopadło takie choróbsko, że nawet kiwnięcie palcem bolało jak cholera... ;/ Do dziś zatoki mi nawalają.
Moja średnia pociecha skończyła dziś 3 latka Ten czas stanowczo za szybko leci.
Livia.. Lilianka miała przepisany Fenistil już prawie na początku swego życia. Jej to nic nie pomagało. W styczniu przez kilka dni brała Zyrtec. Potem okazało się, że Lilka ma podejrzenie astmy i od 21.01 ma robione inhalacje z pulmicortu i berodualu 2x dziennie.
Jeśli chodzi o fotelik. Ja mam po średniej córce fotelik schowany w piwnicy. Kupiłam go bodajże w Tesco. Tak więc mam o tyle dobrze, że nie muszę nowego kupować
Pay witam w klubie.. Mój M też mi działa na nerwy. Ma urlop od 2 mcy i nieraz mam ochote go wykurzyć z domu. My sami jeździliśmy z dwoma szkrabami na wakacje. I to w góry. Dzieciaki całą drogę nam spały a po górach pięknie chodziły. Emilka na ostatnich takich wakacjach miała nieco ponad rok Więc za duża to ona nie była. A na dodatek jest wcześniakiem Każde dziecko jest inne i nie zawsze muszą się całą drogę drzeć, płakać i marudzić. Jak nie pojedziecie to się nie przekonacie
Livia co do pieluch .. Ja już od prawie 5 lat siedzę w pieluchach U mnie różnica między dziećmi to 2 lata I moim zdaniem hurtem jest lepiej Odbębnisz i będziesz mieć potem spokój
Zmykam spać. Dobrej nocki Wam życzę -
livia30 wrote:Dziewczyny jeśli u waszych dzieci pojawi się wysypka po jakimś nowym jedzonku to żeby szybko się jej pozbyć polecam krople Fenistil. Dawałam Tomkowi jak po jabłku np mu wyskoczyło - 1 kropla na kg wagi 3x dziennie. Wszystko znikło raz dwa a i dziecko się nie męczy bo nie swędzi
Livia dzięki za info. Zakupię i wypróbuje, bo niestety wysypka na rączkach po Latopicu nie schodzi.
Kamyk fajnie mieć tyle babeczek w domu. Co to będzie jak będą nastolatkami
Pay co myślisz o pomyśle, że farmaceuta powinien być jednocześnie lekarzem pierwszego kontaktu? -
Konwalia myśle że to nierealne, przynajmniej na te chwile. Musiał by się zmienić system nauczania. (Dawno dawno temu tak było że lekarz był farmaceutą, ale to historia sprzed naszej ery ) Oczywiście czasem tak jest że pacjent traktuje nas jak lekarza i na pewno niejednokrotnie otrzymuje potrzebną pomoc. Ale... Wiedza farmaceuty opiera się bardziej na lekach niż symptomach choroby. Np kaszel, wydaje się nic takiego, ale bez osłuchania i wywiadu nie jestem w stanie prawidłowo nikogo leczyć, jak cieknie z nosa to wiadomo że przeziębienie, ale kaszel może być przy astmie, refluksie, nowotworze, pochp, alergii itd. Super byłoby gdyby udało się wdrążyć opieke farmaceutyczną, polega to na tym że monitoruje się leki przyjmowane przez pacjentów zarówno na recetpę jak i bez. Od wszystkich lekarzy, można w ten sposób wyłapać interakcje, działania niepożądane, bo wracając do kaszlu może też być dz.niep np po lekach na ciśnienie. ITD. Tylko nie jest to teraz możliwe, bo w aptekach pracują w większości technicy (jakby to przeczytali to by mnie zlinczowali) którzy nie mają takiej wiedzy. Oczyświście często technik z doświadczeniem wie więcej niż farmaceuta po studiach, ale Ci młodzi jak do nas przychodzą to włos się na głowie jeży jak słucham ich porad. Zawsze im powtarzam że jak nie jesteś pewna to nie mów. A farmaceuci nie mają wystarczającej wiedzy aby odczytywać wyniki badań, usg czy rentgen. To się rozpisałam...
Szymon dziś spał do 4! Swięto mamy, pomijając popielec. A jak wstał o 6 to mąż go przejął to pospałam jeszcze godz. Czy wasze dzieci same siadają. Livi Tomek to pewnie tak skoro juz na raczka zasuwa, a pozostałe dzieciaczki?
I gdzie sa pozostałe lipcówki? Dora, Daven, Wika Blue i pozostałe dziewczyny Hop-HopBlue:) lubi tę wiadomość
-
Fenistil wiadomo, że nie na wszystko jest ale u nas akurat pomógł przy wysypce więc mogę polecić. Wiadomo też, ze wysypka wysypce nie równa
Z tym siadaniem Tomka to wiecie On posadzony siedział, raczkował ale sam usiąść nie bardzo potrafił. Dopiero od jakiegoś tygodnia - dwóch zasuwa i siada sobie. Odpocznie chwilę i idzie dalej. Kolana to aż czerwona ma
Ja dziś miałam wolne w nocy bo chora jestem, na antybiotyku to maż Tomka przejął a ja pospałam Ostatnią noc to ja z nim na rękach prawie przesiedziałam całą bo gorączkował - tak mu zęby idą teraz, że biegunkę ma, gorączkę czasem złapie. Męczy mi się małe tym razem ale mam nadzieję, ze zaraz wyjdą i znowu bedzie trochę spokoju
-
I śpiworek dostałam za 60zł plus oryginalna folia. Czerwona strzała już stoi w domu. Farta miałam chyba bo przede mną ludzie płacili za czarno czerwony a nad czerwonym myśleli. Ale by było W każdym razie jest jupi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2016, 15:13
-
Livia fajny wózeczek Ja kupować spacerówki nie będę bo kupowałam ten 3w1 i za jakiś czas zdemontuje gongole i będziemy śmigać w spacerówce
Pay coś mi się widzi, że lekarze nie dopuszczą do tego, żeby farmaceuta pełnił większą rolę niż dotychczas. Boją się, że ludzie zamienią przychodnie na aptekę.
Konwalia tatuś jest szczęśliwy, że tyle babeczek ma w domu Ja już mu mówiłam, że w przyszłości będzie mieć przerąbane jak cała trójka naraz dostenie @ a żona będzie przechodzić menopauze Heheh
Choć od jakiegoś czasu próbuje mnie namówić na kolejnego bobasa. Marzy mu się syn. Ja z jednej strony też bym chciała mieć synka, ale trójka w zupełności mi wystarczy. Z resztą ja mu ciągle mówię, że mam już czworo dzieci i mi wystarczy... W końcu mąż to też dziecko, tylko, że duże -
Hej dziewczyny :-* Pay miło, że o mnie pamiętasz... przepraszam, że się nie odzywam, ale wszyscy mieli rację, że dziecko przewraca życie do góry nogami :p mój kochany Wojtuś pochłania cały mój czas
W skrócie - od początku zmagałam się z kp co było jakieś straszne (podziwiam dziewczyny które kp) moje dziecko ciągle było nienajedzone i marudzące, przetrwalismy tak 3 miesiące... może też moje złe nastawienie się do tego przyczyniło, nie wiem, nie miałam za bardzo pokarmu i tez łatwo się go pozbyłam po odstawieniu Wojtka od piersi... oczywiście przechodziliśmy przez straszne kolki- bebilon pepti, bobotic, espumisan, sab simplex, aż w końcu pomogło nam Neocate LCP... alergolog stwierdził, że mamy skaze bialkową... przez kolki i noszenie Wojtka do dziś zasypia tylko na rękach w dodatku moich... mieliśmy problem z oczkiem - zatkany kanalik, ropiejace oczko, wizyta u okulisty i sondowanie tego oczka - Coś strasznego dla mnie i dla Wojtka. Później pediatra stwierdziła, że ma obniżone napięcie mięśniowe... więc poszliśmy do neurologa - powiedziała, że jest ok tylko ma więcej leżeć na brzuchu.
I tak co chwile coś... ale dosyć juz narzekania, bo się rozpisałam i Was zanudzę zaraz :p
Tak w ogóle to Wojtuś jest przekochany tylko czasem ma jakieś wybryki np. ma dni, że nie chce pić mleka zupki mu smakują nawet te po 6 gorzej z owocami... jakoś ostatnio mu nie pasują, pije tylko soczki
Gratuluję sukcesów Waszych maluszków - ząbków, siadania, raczkowania i pierwszych słów, mój Wojtuś jest raczej leniwy narazie
Buziaki i pozdrowienia dla Was i Waszych Skarbów!Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 10:30
-
Hej hej
My bedziemy jechac latem ponad 700km i juz sie martwię co to będzie. Narazie najdalej jechalismy 2 godzinki i maly spal no ale kolo 7 raczej nie przespi, pozatym chyba trzeba robic przerwy? Dlategontez o foteliki pytalam, nadal niewiem jaki :p
spacerowke musze kupic jakas malutka zeby do auta na podroz zmiescic
Czy Wasze maluchy boja sie np jak ktos krzyknie nagle glosno?? Bo moj tak sie boi ze szok...jak worek do kosza zakladam to tez krzyczy :pWiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 14:04
-
Amaranta, Verona, Bombelek,Tigana,Ola ,Beata,Mia,Zania,Juwelka,Carmen, Tasha
O was też pamiętam Hop-hop jesteście? Pewnie kogoś pominęłam, ale wszystkie które nas czytają niech napiszą z dwa zdania: co u was?
Wózka jeszcze nie kupiłam. Zbieramy fundusze o foteliku tez powoli myślę, ale jeszcze z dwa miesiące pojeździ w tym.
Wczoraj bylismy na szczepieniu WZW, Szymon waży8700 i ma 70cm. Idealnie 50 centyl, tylko głowa mu się w centylach nie mieści. Nasza lekarka twierdzi że nie słyszałam o alergi wziewnej u tak małego dziecka, zaleciła nadal diete bezmleczną i konsultacje u innego alergologa. I pielęgniarki przychodziły popatrzeć na 6miesięcznego urwisa, który sam wstaje na nogi Heh. Wszyscy mówią że za wcześnie, ale ja go na te nogi nie stawiam, w łóżeczku sam się podciąga i stoi.
Livia jaki fajny ten Twój synek, zmienia się I czuprynkę jaka ma fajną.
Blue tez walczyłam z kp. Zazdroszcze tym którym przychodzi to łatwo i przyjemnie. Mojej walki ciąg dalszy tylko już się tak nie spinam. Je stałe posiłki, przybiera na wadze, jest zdrowy to najważniejsze.
I mamy przełom w planach urlopowych. Mąż mi kazał szukać lotów w marcu do Hiszpani Teraz sama zaczelam miec watpliwości jak to będzie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 14:37