X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • Daisy Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka ja ostatnio tez kupowalam jakos taniej jakas zabawke i chyba wlasnie w auchan. Najlepsze bylo pare tyg temu ogloszenie w auchan ZAPRASZAMY DO OGORDU AUCHAN, MOZECIE PANSTWO TAM KUPIC WSZYSTKIE NIEZBEDNE NARZEDZIA DO PRACY W WASZYM OGRODZIE. POGODA ISCIE DZIALKOWA I ZACHECAJACA DO PRACY. Cos w ten desen :D Masakra a walilo burza jak nie wiem w tym czasie, mowie do faceta czy byl dzis na dworze :D a on ze on ma to czytac i koniec :D :D

Kuzwa leje poziomo u mnie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2014, 18:05

Linka05 lubi tę wiadomość

• Tysia85 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy z całym szacunkiem, są na forum osoby, które mają wskazania do pappy. nie generalizuj proszę :-)

A swoją drogą, podejmujecie dziś kolejną próbę poinforowania córki o rodzeństwie? :-) Ciekawa jestem, jak takie dziecko, a w zasadzie już prawie nastolatek reaguje na wiadomość o maluszku. Myślę, że może bardzo pomóc w pierwszych miesiącach po urodzeniu.

U mnie jakoś gorzej z samopoczuciem, głowa mnie rozbolała, zimno mi no i to gardło :( buuu dobrze, że weekend, to w mąz w domu, więc ja mogę zalec pod kołderką....

8 cykli starań, udało się <3
    Wizyta u gin 23.03.2015
    34bw90bvfmmwfa1a.png
  • anetaa1607 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Już po wizycie:) jestem już spokojniejsza dzidzia ma się dobrze według usg to 11tydz i 3dni maluszek ma 4,4cm a serduszko bije 175 razy na minute:):) szyjka macicy jest bardzo długa,jajniki zdrowe:) Na test Papp-a umówiłam się 22 grudnia o 9:30 pobranie krwi o 10 usg i szybciutko kurier ma zawieść krew do łodzi,mój lekarz uważa że w Łodzi jest najbardziej kompetentny instytut.Byłam tak zestresowana że dużo z usg nie pamiętam,zapamiętałam najważniejsze rzeczy:) mój ukochany mówi że dzidzia machała mu rączką:):) zdjęcia niestety nie mam,pewnie dostane 22 grudnia jak dzidzia będzie większa. aaa kontrolną wizytę mam 09.01 i przed wizyta mam zrobić badanie moczu,dodatkowo posiew moczu,tsh,ft3,ft4 i bezpłatne badanie u niego w gabinecie konfliktu płytkowego. od 3.11 do dnia dzisiejszego przytyłam 1kg to chyba nie jest najgorzej:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2014, 19:46

Tysia85, MarliOne, Nona, believe, jenny88, mała2930 lubią tę wiadomość

Julcia
    05.05 1766g (31tyg3dni)
    89fa27c30b.png
  • Daisy Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia, ale ja napisalam ze rozumiem osoby po 35rz. i dziewczyny z problemami ktore sie do tego kwalifikuja. Czytaj prosze uwazniej, zanim uznasz, ze generalizuje.

• hibiskus Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2014, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia ja chyba przegapiłam ile lat ma Twoja córka...?

p3s7zno.png

5837sjn.png

di4wqpt.png
  • Tysia85 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy, nie nie, nie zrozum mnie źle - czytałam dokładnie co piszesz - i właśnie jedno zdanie trochę mnie zabolało: "a teraz która z was, z ręką na sercu.." - to zabrzmiało tak, jakby żadna z nas tutaj nie miała wskazań. O to mi konkretnie chodzi. W dalszej częsci oczywiście pisałaś że rozumiesz matki po 35rz i te z problemami, ale początek brzmiał, jakby w naszym gronie takich osób nie było. Ot i tyle. Nieporozumienie komunikacyjne w takim układzie, nie miałam nic złego na myśli, pisząc, że generalizujesz, ale to pierwsze zdanie dało taki wydźwięk.

Hibiskus, moja córa ma 20miesięcy,ale już mówi zdaniami i przez łatwo się z nią dogadać.

8 cykli starań, udało się <3
    Wizyta u gin 23.03.2015
    34bw90bvfmmwfa1a.png
  • hibiskus Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2014, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia źle przeczytałam i myślałam,że o swojej córce piszesz że prawie nastolatek:D

p3s7zno.png

5837sjn.png

di4wqpt.png
  • juwelka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2015, 19:09

Sylwia87 lubi tę wiadomość

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • Daisy Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia spoko, tez zle odebralam Twoja wypowiedz :). Bardziej chodzilo mi o te grupe dziewczyn bez wskazan w tym zdaniu. No juz nie ma tematu :) Ale dobrze ze reagujesz bo ja takze nie lubie niedomowien ;)

Aaa powiedzielismy corce :D
    Najpierw byla chyba w lekkim szoku, potem zapytala kiedy bede gruba i ile tej kapusty z pola zjadlam haha i ze bociana nie widziala :D
    Smiechu co nie miara, pokazuje jej usg a Ona 'A co to za parowka?'.
    No a potem juz sie zaczelo, ze ma lozeczko stac u niej, ze ona ma wozek dla lalek to bedzie wozic ja (siostrzyczke :D), ze bedzie butelke podawac, ale smierdzacych pampersow wynosic nie bedzie ;). Glaskala juz brzuszek i pytala kiedy bedzie dzidzia w domku. Powiedzialam zeby msc nie operowac, ze jak bedziemy nosic krotki rekawek i jak basen bedzie na podworku. Oczywiscie delikatnie wytlumaczylam ze to nasze rodzinne sprawy i nie opowiadamy wszystkim dookola, to cora: 'A MOGE POWIEDZIEC TYLKO NA ANGIELSKIM???' :D No nie moge :D

Po tym pikolo to bleee ale mi niedobrze ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2014, 21:10

believe, Mia S, Tysia85 lubią tę wiadomość

• Linka05 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy orientujecie się czy po Duphastonie może występować jakieś plamienie czy coś? Bo tak wyczytałam w ulotce a przecież to jest przeciwko krwawieniu. Zobaczyłam niedawno na wkładce takiego niedużego gluta ze śluzu i trochę ciemnej krwi. Zastanawiam się czy to może być od tego leku bo od wczoraj zaczęłam go brać ponieważ lekarz zobaczył u mnie podczas badania zabarwiony śluz. Ale plamień nie miałam. Bardzo się teraz zdenerwowałam :(

zem3wn15az3szllg.png
  • Marteczka91 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po duphastonie chyba właśnie nie powinny byc plamienia, bo to progesteron... ale mogę się mylić.

Laski jak to jest u was z... wymiotowaniem...?
    od wczoraj znów mnie tak ciska i ciska, ledwo dobiegam do łazienki, odruch wymiotny i nic... ledwo co ślina poleci jakaś...:(
    juz jestem tym zmęczona :( łzy aż w łazience mi ciekły z tych mdłości :(

<3 <3 <3 <3 <3 <3 cykl starań
    DZIĘKUJĘ CI BOŻE ! CUDA SIĘ ZDARZAJĄ :)
    3ee5cb8b01a61e51d1f581c9f5dc089b.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • libellula83 Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2014, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kobietki poczytalam,co u Was.Moja wizyta dzis bardzo szczesliwa-nasze Malenstwo ma 31,8mm, machalo do nas raczka i drapalo sie po glowce:)w zwiazku z tym,ze jestem po ivf gin doradzil nam,zebysmy zrobili test zintegrowany (usg genetyczne i dwa badania krwi).Wykonuja go w szpitalu,wiec mysle,ze duzo nie zaplacimy.
    Chyba w koncu sie troche uspokoilam,cos przez te moje tylko leciutkie mdlosci wieczorem i zadnych innych objawow,nie moglam tak do konca uwierzyc,ze jestem w ciazy;)

Sabela, believe, jenny88, pepitka, mała2930, Daisy, Tysia85 lubią tę wiadomość

3bgzlmbjn0igw8vk.png
  • libellula83 Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2014, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marteczka91 wrote:

Laski jak to jest u was z... wymiotowaniem...?
    od wczoraj znów mnie tak ciska i ciska, ledwo dobiegam do łazienki, odruch wymiotny i nic... ledwo co ślina poleci jakaś...:(
    juz jestem tym zmęczona :( łzy aż w łazience mi ciekły z tych mdłości :(
    Marteczka ja tez mam tylko odruchy wymiotne i duzo sliny,zdarza mi sie tak np po kaszlnieciu,bo mdlosci mam male.Lece wtedy do kibelka i mam wrazenie,ze mi sie zoladek wywroci,mecze sie tak pare minut,staram sie oddychac i przechodzi...

3bgzlmbjn0igw8vk.png
  • anetaa1607 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy wrote:
    Jaaaa! Ja tu projektuje kalendarz, a takie tematy mnie omijaja :D

Ja Wam powiem, ze jak dla mnie PAPPA moze kosztowac i tysiaka, jakby byla taka potrzeba to bym robila. Nie mysle o tym, ze moje dziecko urodzi sie z zepsolem downa. Wyjdzie na to, ze kazda, ktora nie mysli o chorobach i nie robi papa urodzi chore dziecko, na zespol downa lub na cos innego. Nie mam wskazań, wiec dupy sobie za przeproszeniem zawracac nie bede. TYM BARDZIEJ, jezeli na usg nic nie wyjdzie, co mogloby wzbudzic jakiekolwiek moje i lekarza podejrzenia.

Dla przypomnienia wklejam Wam liste wskazan do PAPPA:

- dodatni wynik testu podwójnego/potrójnego
    - wiek matki (powyżej 35 roku życia)
    - nieprawidłowy wynik badania ultrasonograficznego "genetycznego"
    - wada ośrodkowego układu nerwowego w obecnej ciąży
    - urodzenie dziecka z chorobą metaboliczną
    - trisomia 21 w poprzedniej ciąży
    - translokacje chromosomowe u rodziców
    - mozaicyzm chromosomowy u rodziców
    - anomalie chromosomowe płodu w poprzednich ciążach
    - aberracje chromosomów płciowych w poprzednich ciążach
    - wada ośrodkowego układu nerwowego w poprzedniej ciąży

Odnosze wrazenie, ze czesc z Was poprostu zrobi te badania, bo tak i juz :D, bo tyle sie o tym gada i pomimo braku JAKICHKOLWIEK wskazań, polecicie na te badania. Dla mnie to jest nie do pomyslenia. A teraz z reka na sercu, dziewczyny, ktora z Was spelnia chocby jedno z powyzszych kryteriów? Matki po 35r. życia i z problemami rozumiem, ale te, które zaszły w ciaże bezproblemowo i szybko, sa w wieku produkcyjnym i nie bylo tez w rodzinie przypadków żadnych chorób, to naprawde Was nie rozumiem.

Takie jest moje zdanie.

Co do dzieci i leczenia..latanie po lekarzach kilku w celach diagnostyki dziecka naprawde moze sie zle skonczyc, jezeli odpowiednie leczenie (czasami jakiekolwiek! Chocby podanie odpowiedniego leku na goraczke) nie zostanie wdrozone jak najszybciej. Bo po ilu lekarzach bedziecie biegac z 39st goraczka u malego dziecka? Teoria teorią, praktyka praktyką, uwierzcie mi. Jasne, ze samemu sie dziecka nie diagnozuje itp i nie mam tu na mysli olewania gorączki/przeziebienia/kaszlu/rozwolnienia, bo wiadomo ze nalezy dbac o dziecko i jego zdrowie. Jednak latając z gabinetu do gabinetu tylko dosiewac bedziecie dziecku kolejne zarazki, a potem takie dziecko po wizycie u 3 lekarzy laduje w szpitalu na 7 roznych antybiotykach, bo tak: tu jakies dziecko siedzialo w kolejce (nawet pvt) z rotawirusem, tu dziecko siedzialo w kolejce z zapaleniem płuc, tu dziecko siedzialo w kolejce z ospą wietrzną.

A odchodzac od tematu..ale leje u mnie, chyba pojde deszczowke zbierac :D

Jak ja nie lubie takich dziewczyn jak Ty,dla mnie możesz przez 9 miesięcy w ogóle nie chodzić na badania i do lekarza po co? co ma być to będzie. Zachowaj swoje zdanie dla siebie i nie krytykuj inne dziewczyny nie Twoja du*a nie Twoja sprawa,to są moje pieniądze i moja ciąża i jeżeli mam potrzebę zrobienia testu to nic Ci do tego!!!!!! a jeżeli już wyrażasz swoje zdanie to nie obrażając inne kobiety,nie każdy myśli tak jak Ty. a teraz cytat: "Test PAPPA jest nieinwazyjnym badaniem prenatalnym, które według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego powinno być wykonywane u wszystkich kobiet w ciąży. Badanie to wykonywane jest między 11 a 14 tygodniem ciąży." więc myśląc tak jak Ty na pewno nie zrobiłaś takich badań jak przeciwciała różyczki,hiv i toksoplazmy a także oceny pH widzieliny pochwowej ponieważ są to dodatkowe,zalecane badania ale nie obowiązkowe więc myślę że w Twoim rozumowaniu " dupy sobie za przeproszeniem zawracac nie bedziesz" dodatkowymi badaniami.

Julcia
    05.05 1766g (31tyg3dni)
    89fa27c30b.png
  • believe Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór wszystkim ;)

Gratuluję udanych wizyt!

Daisy, z tego co opowiadasz o swojej córce, to musi być urocza <3 <3

Odnośnie testu pappa, ja na pewno robić nie będę, jeśli nie będzie wskazań do tego badania (a póki co takich nie ma). Pytałam większość znajomych, koleżanek, czy robiły USG genetyczne, to wszystkie mówiły, że nie i czy coś nie tak wyszło z moich badań... Ja czekam na wizytę u mojego lekarza (za 10 dni) i dopytam o te badania. Jeśli nie ma wskazań, to po co? Rozumiem, że część kobiet wynik może po prostu uspokoić, ale ja w całości polegam na moim lekarzu i po to wybrałam takiego, a nie innego, żeby wiedzieć co powinnam zrobić, a co jest zupełnie zbędne.

• believe Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, no i nie ma się co kłócić. Każda ma inne zdanie i nic na to nie poradzimy.Po to jest forum, aby się na różne tematy wypowiadać. Ale nie musimy się od razu obrażać, bo fajnie by było spędzić wspólnie jeszcze te ok. 7 miesięcy w całym gronie ;)

Ivettka, anetaa1607, gigsa, libellula83 lubią tę wiadomość

• anetaa1607 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    believe wrote:
    A, no i nie ma się co kłócić. Każda ma inne zdanie i nic na to nie poradzimy.Po to jest forum, aby się na różne tematy wypowiadać. Ale nie musimy się od razu obrażać, bo fajnie by było spędzić wspólnie jeszcze te ok. 7 miesięcy w całym gronie ;)
    I ja tak myślę że nie ma co się kłócić,forum to forum ale jakaś kultura i szacunek musi być:) Ty wyraziłaś swoje zdanie nie obrażając nikogo i ja to rozumiem nie masz potrzeby robić takiego badania i ja Cię za to nie potępiam ani Ty mnie za to że chce zrobić taki test,test PAPP-A jest zalecany każdej kobiecie i w tabelkach pokazywany jest jako dodatkowe,zalecane badanie tak jak między innymi badania na hiv,różyczkę czy toksoplazmę:)

believe, Nona lubią tę wiadomość

Julcia
    05.05 1766g (31tyg3dni)
    89fa27c30b.png
  • anetaa1607 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    believe wrote:
    GJBg.jpg

Nie wiem, czy o to chodziło, ale to na pewno ja wrzucałam.

test PAPP-A jest tak samo zalecany jak i badania na hiv,rożyczkę czy toksoplazmę i myślę że Daisy nie ma prawa potępiać dziewczyny które chcą wykonać takie badanie. Nie muszą być wskazania by robić taki test.

Nona lubi tę wiadomość

Julcia
    05.05 1766g (31tyg3dni)
    89fa27c30b.png
  • libellula83 Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2014, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anetaa1607 wrote:
    test PAPP-A jest tak samo zalecany jak i badania na hiv,rożyczkę czy toksoplazmę i myślę że Daisy nie ma prawa potępiać dziewczyny które chcą wykonać takie badanie. Nie muszą być wskazania by robić taki test.
    tutaj we Wloszech prawie wszystkim zalecaja test zintegrowany (test papp-a + test potrojny),wszystkie moje kolezanki go robily,rowniez te mlode,bez zadnych wskazan i problemow

anetaa1607, Nona lubią tę wiadomość

3bgzlmbjn0igw8vk.png
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anetaa1607 wrote:
    dziewczyny tanie u Was te testy PAPP-A ja zapłacę 360zł
    U mnie badanie prenatalne to koszt 300zł (bliźniaki) + 160zł test PAPPA. Póki co jesteśmy zdecydowani z mężem; a powodem jest ciąża bliźniacza. Jeśli jest szansa, że dzięki tym badaniom udałoby się wykryć ewentualne zagrożenia lub wady to chcielibyśmy wiedzieć i móc odpowiednio wcześnie zareagować...

Jeśli nie pomyliłam wątków to kiedyś była tutaj też dyskusja o rozmiarach ubranek. Mam zamiar kupić od rozmiaru 50. Mój synek urodził się 54cm, a mimo to rozm. 56 był na niego za duży.

Dobranoc!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 00:54

anetaa1607, Nona lubią tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
‹‹ 339 340 341 342 343 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ