Lipcówki 2015:)!
-
WIADOMOŚĆ
-
Witamymamusia wrote:Witam Dziewczyny

Od dawna śledzę Wasze wpisy... choć nie ukrywam, że nie wszystkie. Tyle piszecie, że szok.
Chciałam zapytać czy mogę do Was dołączyć... termin wypada na 10.07.2015
Choć nie jest to moje pierwsze dziecko. W domku mam już 4 latka i roczniaka...

--
Mateusz
23.08.2018 [*] 9t+4d 
-
Dziękuję...

Dołączę swoją opinię na temat szczepień. Oba moje maluchy szczepiłam 6w1 i muszę przyznać, że przy trzecim też podejmę taką decyzję.
Po pierwsze - jeśli dziecko jest rzeczywiście zdrowe to reakcja organizmu (u obu) była tylko raz negatywna, tzn gorączka. Pozostałe szczepienia bez objawów ubocznych.
Po drugie - nie wyobrażam sobie kłuć dziecka 5 czy 6 razy na jeden raz. To jest taki krzyk...
Po trzecie - skoro zostało coś takiego stworzone to po to by ułatwiać życie a nie utrudniać. Wiadomo, koszty... ale ja uważam, że warto raz na 2 miesiące odżałować ...
Ale wiadomo to moje zdanie
Nona lubi tę wiadomość
-
Nona wrote:Marteczka piękny Brzusio. U mnie ledwo co widać. Dam rade wciągnąć w pracy w waskiej sukience

Tak Chica Mała miała puste jajo niestety.
O kuuurczę, to jeszcze tak późno może się wydarzyć?
-
Widziałam, że gadałyśie o cenach USG. Ja płacę 120zł za USG ciąży Oo
Ostatnio jak byłam to nie było jeszcze co w 3D oglądać, ale potem będzie taka możliwość.
Nona lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej wszystkim ale skrobiecie, większość czytam chociaż nie daje rady wszystkiego ale nie mam czasu nawet się odezwać bo do południa praca potem coś w domu do roboty albo śpię .. wykończę się chyba z nadmiaru snu

Marteczka91 wrote:Laski... czy Wam rosnie juz brzuch:D?
Kurna... zobaczcie moj... wiadomo ze to po cał dniu ale juz go coraz mniej moge wciagnac:P
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/fcdbf5bd6794.jpg
Ja też już mam brzuszek aż mnie to przeraża co będzie dalej i ja już chyba nie byłabym w stanie ukryć ciąży bo raczej należałam do dość szczupłych osób
A co do szczepionek to u mnie dookoła szczepią tymi 5 czy 6 w 1 a niektórzy ( oczywiście myślę że w większości przypadków chodzi o kasę) też szczepią na te dodatkowe nie mam w otoczeniu zawziętych przeciwników
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2014, 20:17
Nona lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Witajcie

gratuluje udanych wizyt i witam nowe dziewczyny:)
Ja tez dzis mialam wizyte i wszystko ok, dzidzia ma juz 6 cm
Niestety mialam plamienia i w nocy z czwartku na piatek pojechalam na izbe przyjec. Wszystko bylo ok ale dla spokoju znowu dzis poszlam do swojego ginekologa. Ahh ostatnio jakos czesto mam te USG
chociaz gin. twierdzi ze nie jest szkodliwe.
Slyszalam ze prenatalne juz nie sa takie super bezpieczne bo stosuje sie dopplera i trwaja dlugo. Cos wiecie na ten temat?
PS brzuszek tez mi widac:)
Nona, gigsa, Daisy, Sabela lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
jestem i ja! byliśmy na wigilii klubowej syna ale zapomniałam wziąć mamarin i na sygnale do domu wracaliśmy bo mnie zemdliło paskudnie...
kurka jakie macie fajne brzuszki!! szok... ja płaska jaka byłam taka jestem - tzn mam swój wałek okołopępkowy, nie że płaska, płaska
w sensie póki co ciąża pokarmowa 
a co do szczepień to chyba się zmieniło coś bo ja szczepiłam syna 5w1 ale nigdy nie płaciłam za nie... za 6 w 1 coś tam trzeba było dopłacać ale za te 5 w 1 nie... albo w mojej przychodni tak bo np miałam za darmo priorix za który wszędzie się płaciło żeby nie szczepić MMR - niby tą z rtęcią, którą za autyzm obwiniali/obwiniają (to na odrę, świnkę i różyczkę)
więc szczepiłam 5w1, żadnych rotawirusów, ospy, pneumo czy meningo... Młody w wieku 5 miesięcy poszedł do żłoba, raz w życiu miał antybiotyk (profilaktycznie przy zapaleniu krtani jak miał 3 miesiące gdzie lekarka mówiła, że na bank wirusowe ale u tak małych dzieci szybko w bakteryjne przechodzi i na zaś)... fakt ma astmę, skazę białkową i azs mimo 6 lat ale to akurat nie przez szczepionki czy ich brak... tylko my leczymy Młodego homeopatycznie i nasz lekarz nam odradził te dodatkowe... a jeżdżę do niego ze wszystkim co nam się trafia... ale z homeopatią jak szczepieniami - każdy ma swoje zdanie i swoje racje
Nona, mamusia, Daisy lubią tę wiadomość

Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif -
o szkodliwości dopplera rozmawiałyśmy już kiedyś ale to mój gin np mówił w kontekście zarodka - czyli do tego 3mc - że dopiero od 11-12tc włącza dopplera żeby serducha posłuchać... i doppler chyba tylko przy przepływach jest - serducho, pępowina itd... nie całe usg jest na nim
Nona lubi tę wiadomość

http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif -
nick nieaktualnyJa właśnie tez słyszałam że ogólnie nie powinno się wykonywać za często USG i już kilka osób na mnie "krzyczało" że też chodzę dość często ( bo do 2 lekarzy) mimo że chyba nie ma udowodnionego że USG szkodzi bo przecież wszędzie piszą że nie to mi już kilka osób mówiło żebym nie przesadzała
ale jak tu chodzić do jednego jak mam wizytę raz na 4 tyg zwariowałabym 
jejku strasznie bolą mnie plecy
najgorzej krzyże od samego początku i jestem ciekawa co to będzie dalej
nawet w nocy czasem mnie to budzi 
i w nocy często się budzę bo automatycznie przekręcam się na brzuch i boję się że zgniotę maluszka
i nawet przez sen o tym myślę i się często budzę nie wiem jak sobie poradzić z tym żeby spać na plecach albo boku
Nona lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
USG genetyczne, bo o takie chyba chodzi nie jest niebezpieczne, doppler też nie, proszę nie siać paniki

Wręcz przeciwnie jest to najważniejsze badanie pierwszego trymestru. Doppler też jest konieczny, ponieważ ok. 80 % dzieci z zespołem Downa ma nieprawidłowy przepływ w przewodzie żylnym. Poza tym gdyby nie było bezpieczne nie byłoby zalecane i refundowane.
Aaaa i jeszcze jedna ciekawostka odnośnie usg genetycznego na NFZ w Łodzi. Moja koleżanka poszła do przychodni na takie badanie, a pan który je wykonywał sprawdził czy dziecko żyje, jakie jest duże i długość kości udowej i NIC więcej. Kiedy zapytała o przepływy, markery i przerierność karkową, odpowiedział, że tego nie sprawdza
Radzę więc wszystkim dobrze się przygotować do tego badania jeśli idziecie tylko na NFZ.
Nona, Daisy, jenny88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNona, zażyczyłam sobie pod choinkę od męża rogala tego dużego do spania więc mam nadzieję że pomoże a na razie może skorzystam z tego jaśka

nona ostatnio pisałaś że oglądałaś filmy z porodów i wczoraj też sobie włączyłam i akurat mój M się napatoczył i po jego reakcji na film zaczęłam mieć wątpliwości czy on się nadaję do porodu ze mną ( mimo iż twierdzi że chce
)
a co do wózków na pewno chcę 3 w 1 ale jeszcze żaden mi się nie spodobał
nie patrzyłam na wszystkie co przesyłałyście bo nie dałam rady 
a taki jest w ogóle na czasie mniej więcej czy nie bo do tej pory się tym nie interesowałam
http://allegro.pl/wozek-dzieciecy-wielofunkcyjny-butterfly-3w1-i4866323322.html
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2014, 21:03
Nona, Daisy lubią tę wiadomość
-
hihi jak póki brzucha nie mam to śpię ile wlezie na brzuchu i plecach... wykorzystuje póki mogę
bo strasznie mi tego brakowało w dalszej już ciąży

http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH