X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • believe Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana :)

Dzisiaj dzień wolny, ale zamierzam go jakoś w końcu wykorzystać, zamiast leżeć w łóżku jak zwykle :) wielkie plany - zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Miłego dnia!

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2015, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 11:34

dora8201, bommbelek89, believe, wikaa, MarliOne, Agi, Lena87, gigsa, cati, ChillaTeqilla, joka789, Daisy, anetaa1607, kierzynka, Tigana, katepr, radiszka, usia89 lubią tę wiadomość

• dora8201 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry:) jak dobrze że już piątek:) choć w sumie na zwolnieniu nie robi mi różnicy dzień tygodnia :P

wrócę słowem jeszcze do tematu karmienia - nie chciałabym, żeby ktokolwiek się obraził bo nie taki mój zamysł... ale czytając całą dyskusje tak zdałam sobie sprawę, że największą presję do karmienia, do tego że musi mi wyjść to odczułam nie od położnych czy specjalistów jak doradca, nie od fanatyków KP, nie od lekarzy tylko od zwykłych, szarych ludzi przemycających gdzieś między słowami (dokładnie tak jak Wy) hasła - karmiąc piersią dajesz dziecku to co dla niego najlepsze, karmienie piersią pozwala wytworzyć bliską więź z dzieckiem itp... to te słowa i hasła miałam w głowie kiedy wyjąc ja brałam wyjącego Młodego i próbowałam go przystawiać modląc się żeby pił a jednocześnie żeby dał mi święty spokój.. bo każda matka chce być najlepszą matką, chce dać dziecku to co dla niego najlepsze, chce nawiązać jak najbliższą więź z dzieckiem, chce żeby dziecko świata poza nią nie widziało i w drugą stronę.... i to właśnie te słowa bolały mnie najbardziej.... bo czułam się bezwartościową, złą matką, która nie robi dla swojego dziecka nic, skazuje na problemy różnego rodzaju w każdym wieku, która nie potrafi się poświęcić i "położyć się do łóżka na cały dzień z dzieckiem i próbować karmić aż się uda"...

i tak na przyszłość dla wszystkich nie chcących czy niemogących karmić - to jest, za przeproszeniem, gówno prawda! to tylko hasła.... czy matka z depresją jest najlepszą matką dla niedożywionego dziecka? czy więź nie zależy od różnych czynników a nie tylko karmienia piersią? karmiąc butelką można również przeżywać piękne chwile, przytulać się, być blisko, dziecko tak samo wpatruje się w matkę jak przy piersi, tak samo może kłaść rączkę na mamie ale i tacie! mogę dziecko chustować i nosić przy sercu pół dnia.... ale najważniejsze są chęci i umiejętności wytworzenia tej więzi - jeśli jestem z dzieckiem a nie obok, kiedy znajduje czas w ciągu dnia żeby po prostu z nim pobyć a nie wyjść na spacer, oporządzić, potrzymać na ręku a jednocześnie robiąc milion rzeczy i nie znajdując chwili czasu by się na dziecku i tym co z nim robię własnie skupić, porozmawiać, poprzytulać itp to więzi nie będzie .

i pięknie tu niektóre z Was napisały - chcę karmić i zrobię wszystko żeby mi się udało - i tyle... bez dokładania ideologii jakiejkolwiek :)

i na tym kończę temat KP i więcej nie będę do niego wracać :)

bommbelek89, Nona, pepitka, livia30, amarranta, 1kasiulka1, mała2930, ChillaTeqilla, Daisy lubią tę wiadomość

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • bommbelek89 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona kolacja widać udana a jak pięknie to wymyslilas powiedz Dziadki domyślili się OdrazU czy nie? A zdjęcia nie pokażesz Dzidzi co wywolywalas?

16udskjogri4r6n4.png
  • bommbelek89 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora pięknie to ujelas i chyba tym samym Skończmy te dyskusje wszystko podsumowane do tematu wrócimy w lipcu :-D

1kasiulka1, Daisy lubią tę wiadomość

16udskjogri4r6n4.png
  • As-ia Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie
    zaglądam od czasu do czasu do Was i podczytuję ;)
    witam nowe mamy i gratuluję udanych wizyt i poznanych płci :D

Odnośnie karmienia piersią ,pamiętam jak dziś nacisk w szpitalu w szczególności gdy urodził się Makary. Położna przyszła i ze spokojem Pani przystawia "musi ssać" (gówno prawda nie musi ,bo często dzieci mają z tym problem) Tłumaczyłam ,że mam bardzo duże brodawki i na dodatek tak na wpół wypukłe i maluchowi ciężko złapać (Do tego Marny najchętniej cały czas leżałby przy cycku) .Po kilku godzinach karmienia zawołałam położną i pytam czy mam dziecko krwią karmić ? Na co Ona,że przesadzam i wtedy odsłoniłam koszulę i zapytałam czy gdyby miała piersi w takim stanie to by karmiła .Zatkało Ją przeprosiła mnie , przyniosła mi jakaś maść i dokarmiła młodego .... W domu długo walczyliśmy z karmieniem ,nie obyło się bez bólu i płaczu z obydwu stron ,karmiłam młodego 4 m-ce ,aż dostałam takiego stanu zap.że konieczne było podanie antybiotyku.
    Teraz zamierzam spróbować karmić piersią ,ale z pewnością nie za wszelką cenę. Bo karmienie powinno być przyjemnym doświadczeniem tak samo dla dziecka jak i dla matki ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2015, 08:48

dora8201, 1kasiulka1, Daisy lubią tę wiadomość

relgdf9ho8tb09c6.png
    d4e27199cd.png
    Starszaki 2006,2008
    Aniołki 01...04..2018 :(
  • believe Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona, trzeba było zrobić zdjęcie zanim zjedliście wszystko :D chyba, że nie chciałaś, żeby nam ślinka pociekła :D

As-ia, Nona, kierzynka lubią tę wiadomość

• Justars Koleżanka

Wysłany: 23 stycznia 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona, bardzo eleganckie różowe przyjęcie ;)

Widzę, że podjęłyście kontrowersyjne dyskusje dotyczące karmienia. Uważam, że to jest indywidualna sprawa każdej kobiety, czy karmić i jak długo każda z nas rozważy sama, a jej plany zweryfikuje życie i możliwości.

Sama byłam krótko karmionym dzieckiem, moja mama wcześniej zachorowała i musiała przestać karmić, niczego mi z tego powodu nie brakuje, nie choruję itd., mam świetny zawód i pracę, więc braków intelektualnych też nie widzę ;) Chciałabym karmić, ale nie zamierzam na sobie wywierać presji, wpadać w depresję, jeżeli to nie będzie możliwe.

Dla mnie Jagoda jest jeszcze osobą bardzo niedojrzałą, kilka postów wcześniej napisała, że ma pretensje do własnego dziecka o to, że nie pokazało jej płci (chyba najbardziej absurdalna rzecz jaką na tym forum przeczytałam! tym bardziej dziwi, że pisze to położna!).

Ale osoby dwudziestoletnie mają tendencję do przejaskrawiania i wydawania bardzo zuchwałych poglądów, też to u siebie pamiętam, później życie weryfikuje, doświadcza i argumenty przestają być czarne albo białe ;)

Nona, wikaa, dora8201, 1kasiulka1, Daisy lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 11:34

believe, wikaa, Sylwia87 lubią tę wiadomość

• pepitka Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora, nic dodać nic ująć!

<3 SYNUŚ ALEKSANDER <3
    c55fskjo2jhm4m86.png
    iv09df9hu26fr9gh.png
  • MarliOne Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona pięknie przygotowane przyjęcie ;) Z pewnością było bardzo wzruszająco i miło :) Ja dziś wizytuje. Lecę się wykąpać i najpierw z psem do wet a później do gina. Jak zwykle posiedzę parę godzin w kolejce ale co tam. Juz nie moge sie doczekać. Może dziś poznamy płeć. Miłego dnia dziewuszki. Dam Wam znać. Buziaki :*

Nona, gigsa, anetaa1607 lubią tę wiadomość

Nasz Aniołeczek 27.03.2014 [*]
    Synuś 28.06.2015 <3
    0eb3da863cad9a396ab5585b8ebaee96.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • kasia25 Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czytam Was codziennie i z miłej atmosfery zrobiło się troche nieprzyjemnie przez tą dyskusje o karmieniu piersią. Wydaje mi sie że każdy już się wypowiedział i należy zakończyć drażliwy temat.tak czy siak każda z nas zrobi to co instynkt macierzyński podpowie. A jeśli będziemy sie czuć zagubione to nasze mamy , starsze siostry , przyjaciółki , położne pomogą nam sie odnalesc w nowej sytuacji:).

Teraz moje pytanie:) od ponad 2 tygodni mam dziwną dolegliwość występującą każdego wieczora. Czuje lekkie mdłości , ciężkość w żołądku i takie odbijanie "niepełne". Co chwila czuje że chce mi sie odbić a mam wrażenie że ta bańka utkwiła mi w gardle :/ okropne uczucie. W dodatku mam dziwny mdły smak w ustach i gęstą ślinę , której nie mogę przełknąć. Nie wiem czy to zgaga bo nigdy jej nie mialam,ale słyszałam że przy zgadze piecze w przełyku a mnie nic nie piecze.odżywiam sie normalnie ,tak jak przed ciążą.ogólnie bardzo mi to przeszkadza.czy macie podobnie?

PS Strasznie Wam zazdroszcze że znacie już płeć swoich dzieciaczków,ja następną wizytę mam 3 lutego i może wtedy się dowiemy z mężem;)

• wikaa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam z ranka !
    Nona 100 % masz racji. Co do przyjęcia róż zdominował wszystko. Wydaje mi się, że Ty się chyba z tym kolorem zaprzyjaźnisz. .. :-D

Dora po Twojej wypowiedzi czuję się "wywołana do tablicy"... W moim poście pokazałam mój stosunek do karmienia nat. Co poradzę, że tak właśnie myślę...
    Matka karmiąca dziecko mm kocha je rownie mocno jak ta co wystawi cyca. To nie jest żadne kryterium oceny czy weryfikacji jej uczuć. Pisałam też, że dla mnie ważne jest podejście i chęci, a nie podoba mi się jedynie postawa: nie bo nie ! Źle mnie zrozumiałaś :-(

MarliOne powodzenia na wizycie i powodzenia wszystkim wizytującym dzisiaj. :-D

A ja uważam, że wszystkie tematy są dobre do dyskusji. Te ciężkie i te milsze. Po to jest forum. Nie będziemy się przecież kłócić, a jedynie wyrażać swoje opinie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2015, 09:37

Nona, Daisy lubią tę wiadomość

gyxwkrhmxsjl3p0t.png serce-ruchomy-obrazek-0086.gif
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wikaa ja specjalnie wyrwałam z kontekstu Twoje słowa odnośnie więzi i bliskości - bo tak samo wyrywałam je kiedy próbowałam karmić... tylko to słyszałam i tylko to wtedy się liczyło!

teraz, na spokojnie bardzo dobrze zrozumiałam Twoją wypowiedź - naprawdę - tylko przypomniało mi się co i jak się wtedy czułam....i tyle... jeśli poczułaś inaczej, a mogłaś, faktycznie - to przepraszam :)

Nona, wikaa lubią tę wiadomość

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • wikaa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora jest ok.nie masz za co przepraszać. :-)
    Współczuję Ci przeżyć i podziwiam determinację. Myślę, że jesteś oddaną i kochającą matką. Dla dzieci to jest najważniejsze. ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wikaa, gin Mi też powiedziała że to wszystko jest wina ciśnienia ..
    Dziś rano jak obudziłam się od razu zrobiłam sobie małą kawkę, bo cukierki kopiko są ohydne o.O

wikaa lubi tę wiadomość

• wikaa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena mi też one nie smakują :-)
    Najgorsze, że od kawy też mnie skutecznie odrzuciło. Ratuje się mocniejszą herbatka. ..

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wikaa wrote:
    Lena mi też one nie smakują :-)
    Najgorsze, że od kawy też mnie skutecznie odrzuciło. Ratuje się mocniejszą herbatka. ..

Spróbuj Mama Coffe, ostatnio dostałam jako Gratis w Aptece ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny:)

Nona świetnie wyglądało to Twoje pink party :)
    Jak dziadkowie zareagowali na wieść o wnuczce?

Co do tematu karmienia piersią, każdy ma swoje zdanie na ten temat i każda kobieta zrobi tak jak uważa za słuszne :) Nie ma co komu czego narzucać i przkonywać do swoich racji :)

Ja tam też jestem za karmieniem piersią ale nie wykluczam dokarmiania butelką gdyż wiadomo że jak dziecko przyzwyczai sie tylko do piersi to później mamusia nie moze dzidzi nawet na krok odstąpić:) Mam taki przypadek u siebie w rodzinie, moja siostra od urodzenia karmiła synka tylko piersią iw 5 miesiącu chciała dać mu mleko z butelki a on w ogóle nie chciał pić mleka z butelki :) Więc ja by nie popełnić tego samego błędu od urodzenia chociaż raz w ciągu dnia będę dawała dzidzi butelkę :) Nie musi to być mleko sztuczne jeśli będzie na tyle dobrze że będzie sporo pokarmu to będę podawała swój pokarm tylko ze butelki by się do niej przyzwyczajało :) I takie jest moje zdanie :)

dora8201 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 11:35

maaadzik1207 lubi tę wiadomość

‹‹ 541 542 543 544 545 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ