X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • Karolajjn:) Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laseczki w Biedronce są spodnie dresowe ciążowe i koszule ciążowe , w miarę przyzwoitych cenach i całkiem spoko gatunkowo :p

Właśnie wróciłam z labo , dziś ostatnie badania poszlyyyyy :) teraz czekam na wyniki a w środę wizyta u ginekologa , mam nadzieję że już ostatnia . Termin porodu z pierwszego usg 8.07 :p a z om 20 lipiec , ale tego 20 się tak nie trzymam bo nigdy nie miałam regularnych cykli , często ialam wywoływane miesiączki więc nie ufam tej dacie ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2016, 10:09

Evanlyn, kot_bury, Agness27, majeczka87, Kasiulina, TheForfie, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

vbrjclq.png[/url]
  • figaa Przyjaciółka

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majeczka87 wrote:
    nio zobaczymy ktora tam pierwsza dotrze ale jesli bede to oczywiscie ze zdam;) trzeba sie wzmocnic Tobie kochana. Masz prawdziwy sok z malin? on przeciwgoraczkowy i przeciwzapalny

A wiesz ze mam ale nawet o nim nie pomyslalam, po zimie odlozylam sloiki w kąt, ale dzięki za przypomnienie, napije się go:)

Agness27, majeczka87, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

1usag7rf69y59i8r.png
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Który termin jest bardziej wiarygodny?

Ja z pierwszego USG mam 10 lipiec, na ostatnim USG pokazało już 18 co mnie trochę wkurzyło bo nastawiam się na wcześniejszy poród :/ wg OM 16 lipiec i bądź tu mądra. Wiadomo że wyjdzie jak będzie miał ochotę ale na pewno nie tylko ja siedzę jak na szpilkach, czekam i próbuję przewidzieć datę porodu :D

Karolajjn:), Agness27, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno termin z pierwszego usg jest najbardziej wiarygodny , ale wszystko wyjdzie. Wpraniu , najgorsze jest to że na prawdę jest czasem dość duża rozbieżność a My biedne się zastanawiamy cały czas kiedy mniej więcej to się może zdarzyć ...

Evanlyn, Agness27, TheForfie, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

vbrjclq.png[/url]
  • kama005 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi prawie cały czas USG mówiło 10 i się mega na to nastawilam. Ostatnie USG powiedziało 17 i też się wnerwilam bo chciałam wczesniej urodzić :) będzie co będzie.

Evanlyn, Agaax, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

Wiktoria 11.07 12:12 3225g 55cm SN

1usapiqvhk164civ.png
  • kas91 Przyjaciółka

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wg pierwszego usg termin mialam na 29 czerwca a wg OM na 07.07. i nadal jestem w dwupaku...:( lekarz pod koniec maja jak zobaczyl moja szyjke skrocona itp mowil ze dobrze bedzie jak dwa tygodnie wytrzymam i mam lezec a ja nie leze i juz ponad miesiac minelo i nicccc....:(

jusella lubi tę wiadomość

w57v9n73z5ivqbxe.png
  • ania181111 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jadę do szpitala bo mi chyba wody odeszły :)

Sanna, Karolajjn:), majeczka87, Edka, Gagaga, Dalile, kot_bury, Naditta, MirelS, Ana32, renieczka, Milcia, OkraglinkaOlinka, figaa, Pauli11, Kasiulina, aisa, goodwill, kama005, jusella, Ejrene, NovaM, Zonti, Agness27, Marta22, eve90, TheForfie, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]km5shdgeo9f0pp2m.png[/link]

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania , trzymam mocno kciukasy !! Dawaj znać jak już coś będziesz wiedziała !! :)

ania181111 lubi tę wiadomość

vbrjclq.png[/url]
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania181111 wrote:
    Dziewczyny jadę do szpitala bo mi chyba wody odeszły :)

powodzenia Aniu!!! szybkiego bezkomplikacyjnego porodu!;)

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • Maka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania kciuki zacisniete!
    Ja się zbieram na ostatnią wizytę :-)

jusella lubi tę wiadomość

ckaik0s3070dl07t.png
  • angella908 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania trzymam kciuki może tobie pójdzie szybciej niż mi ;)

mhsvj44jxrsr3ijj.png82dol6d8wb8ewah0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powodzenia Ania!

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki, oby to było to i poszło szybko i sprawnie! :)

• Edka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, sto lat mnie tu nie było ;)

Dalile, kot_bury, Kasiulina, Agness27, jusella lubią tę wiadomość

ijpbi09kncb0qlr5.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu, powodzenia, trzymamy kciuki i czekamy na wieści!

Dzień dobry całej reszcie!

Do nas w końcu zawitało lato, jest słonko! <3
    Dzisiaj 2 ostatnie prania, prasowanie i może nawet torbę uda się spakować :D

Dziewczyny, macie czasem taki twardy brzuch, że aż ciężko chodzić bo tak ciągnie?

Co do wyliczania terminu porodu, pisałam ostatnio, ale wkleję Wam jeszcze raz:

PIERWSZY DZIEŃ OSTATNIEJ MIESIACZKI + 7 DNI – 3 MIESIĄCE = TERMIN PORODU

Np. jeśli twoja miesiączka rozpoczęła się 8 sierpnia, to: 08.08 + 7 dni daje 15.08. Od tej daty odejmujesz 3 miesiące, co daje 15.05, który jest przybliżonym terminem porodu. Jeśli twój cykl miesięczny trwa średnio 2 dni krócej to od wyliczonej powyżej daty musisz odjąć dwa dni i tak robisz jeśli twój cykl jest krótszy lub dłuższy od tego 28 – dniowego (tutaj oczywiście dodajesz do wyliczonej daty odpowiednią liczbę).

BADANIE USG

Innym wariantem ustalającym termin porodu jest badanie USG. Jest ono np. niezastąpione jeśli ostatnia miesiączka bywa mylona z niewielkim niż zwykle krwawieniem, które ma bardziej charakter plamienia, a takie może pojawić się nawet po zapłodnieniu. Wywoływać je może złuszczanie się komórek błony śluzowej macicy i zagnieżdżanie się zarodka. Najbardziej wiarygodny termin porodu można właśnie poznać podczas badania USG. Lekarz, który go oszacuje może zweryfikować z tym podanym przez twojego ginekologa. O wyznaczonym tym sposobem terminie porodu decyduje pomiar długości dziecka, a ściślej ujmując pomiar długości ciemieniowo – siedzeniowej, mierzonej od ciemienia – środka głowy dziecka do jego pupy. Precyzyjne określenie terminu porodu warunkuje przeprowadzenie badania USG PRZED 12. tygodniem ciąży. Do tego momentu wszystkie dzieci rozwijają się w tym samym tempie.

Najbardziej wiarygodny – sprawdza się w 90 proc.! – jest termin porodu wyliczony podczas badania USG między 11. a 14. tygodniem ciąży. Lekarz, widząc płód na ekranie komputera, mierzy tzw. CRL (odległość od czubka główki do pupy dziecka) i wprowadza dane do programu komputerowego, który wylicza wiek ciąży oraz termin porodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2016, 11:04

majeczka87, Ana32, MirelS, Evanlyn, kama005, Ejrene, Agness27, Agaax, jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • Ana32 Znajoma

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania powodzenia!

5Yi6p1.png

Wszystko dla mnie nowe!
  • MirelS Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej! Aniu trzymamy kciuki! 4 lipca ładna data na poród, która jeszcze się pisze ? :)

Mnie wczoraj cały dzień męczyła zgaga i w nocy też. Nie wytrzymałam już i zażyłam ranigast o 1.00 choć wiem, że nie powinnam tego leku. Ale piekło niemiłosiernie nawet na siedząco :/ Dziś dalej czuję od rana ;/

Dziewczyny nie kierujcie się terminami z USG w tym czasie. To już nie ma znaczenia teraz, bo każde dziecko tyje i rośnie inaczej na tym etapie. Liczy się data z OM i pierwszych USG. Podobno USG prenatalne z 12 tyg. też mówi najdokładniej, u mnie to 17 lipca, z OM 18 lipca, a gince z tego kółka wychodzi 19 lipca :P

kot_bury, Evanlyn, jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w kolejnym tygodniu i ciągle w dwupaku :)

Ależ tu się dzieje, lipiec tylko się zaczął, a dzieciaczków z godziny na godzinę przybywa!
    Super!
    Trzymam kciuki za kolejne dziewczyny, które lada moment przywitają swoje dzieciaczki :* Szybkich i bezpiecznych porodów :)

Co do terminów to ja mam aż trzy :D
    12.07 z terminu crio transferu
    18.07 z pierwszego USG
    21.07 z OM
    A znając życie, Marysia ma swój własny termin, a te wszystkie trzy ma w nosku :)

miłego dnia :)

MirelS, kot_bury, Agness27, eve90, Sanna, jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

• Edka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania trzymam kciuki powodzenia :))

ijpbi09kncb0qlr5.png
  • Edka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wizytę miałam w czwartek szyja wciąż długa, bo 3 cm, ale ja całą ciążę miałam ponad 4,5 cm to ma się z czego skracać. Rozwarcia brak, skurczów brak. Tyle dobrze, że ja się czuje rewelacyjnie, śmigam rześka :) a mały waży już 3400

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2016, 11:14

MirelS, kot_bury, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

ijpbi09kncb0qlr5.png
‹‹ 1238 1239 1240 1241 1242 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ