Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Laseczki w Biedronce są spodnie dresowe ciążowe i koszule ciążowe , w miarę przyzwoitych cenach i całkiem spoko gatunkowo :p
Właśnie wróciłam z labo , dziś ostatnie badania poszlyyyyyteraz czekam na wyniki a w środę wizyta u ginekologa , mam nadzieję że już ostatnia . Termin porodu z pierwszego usg 8.07 :p a z om 20 lipiec , ale tego 20 się tak nie trzymam bo nigdy nie miałam regularnych cykli , często ialam wywoływane miesiączki więc nie ufam tej dacie ;p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2016, 10:09
Evanlyn, kot_bury, Agness27, majeczka87, Kasiulina, TheForfie, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
[/url]
-
majeczka87 wrote:nio zobaczymy ktora tam pierwsza dotrze ale jesli bede to oczywiscie ze zdam;) trzeba sie wzmocnic Tobie kochana. Masz prawdziwy sok z malin? on przeciwgoraczkowy i przeciwzapalny
A wiesz ze mam ale nawet o nim nie pomyslalam, po zimie odlozylam sloiki w kąt, ale dzięki za przypomnienie, napije się go:)Agness27, majeczka87, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Który termin jest bardziej wiarygodny?
Ja z pierwszego USG mam 10 lipiec, na ostatnim USG pokazało już 18 co mnie trochę wkurzyło bo nastawiam się na wcześniejszy poródwg OM 16 lipiec i bądź tu mądra. Wiadomo że wyjdzie jak będzie miał ochotę ale na pewno nie tylko ja siedzę jak na szpilkach, czekam i próbuję przewidzieć datę porodu
Karolajjn:), Agness27, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Podobno termin z pierwszego usg jest najbardziej wiarygodny , ale wszystko wyjdzie. Wpraniu , najgorsze jest to że na prawdę jest czasem dość duża rozbieżność a My biedne się zastanawiamy cały czas kiedy mniej więcej to się może zdarzyć ...
Evanlyn, Agness27, TheForfie, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
[/url]
-
ja wg pierwszego usg termin mialam na 29 czerwca a wg OM na 07.07. i nadal jestem w dwupaku...
lekarz pod koniec maja jak zobaczyl moja szyjke skrocona itp mowil ze dobrze bedzie jak dwa tygodnie wytrzymam i mam lezec a ja nie leze i juz ponad miesiac minelo i nicccc....
jusella lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny jadę do szpitala bo mi chyba wody odeszły
Sanna, Karolajjn:), majeczka87, Edka, Gagaga, Dalile, kot_bury, Naditta, MirelS, Ana32, renieczka, Milcia, OkraglinkaOlinka, figaa, Pauli11, Kasiulina, aisa, goodwill, kama005, jusella, Ejrene, NovaM, Zonti, Agness27, Marta22, eve90, TheForfie, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Aniu, powodzenia, trzymamy kciuki i czekamy na wieści!
Dzień dobry całej reszcie!
Do nas w końcu zawitało lato, jest słonko!
Dzisiaj 2 ostatnie prania, prasowanie i może nawet torbę uda się spakować
Dziewczyny, macie czasem taki twardy brzuch, że aż ciężko chodzić bo tak ciągnie?
Co do wyliczania terminu porodu, pisałam ostatnio, ale wkleję Wam jeszcze raz:
PIERWSZY DZIEŃ OSTATNIEJ MIESIACZKI + 7 DNI – 3 MIESIĄCE = TERMIN PORODU
Np. jeśli twoja miesiączka rozpoczęła się 8 sierpnia, to: 08.08 + 7 dni daje 15.08. Od tej daty odejmujesz 3 miesiące, co daje 15.05, który jest przybliżonym terminem porodu. Jeśli twój cykl miesięczny trwa średnio 2 dni krócej to od wyliczonej powyżej daty musisz odjąć dwa dni i tak robisz jeśli twój cykl jest krótszy lub dłuższy od tego 28 – dniowego (tutaj oczywiście dodajesz do wyliczonej daty odpowiednią liczbę).
BADANIE USG
Innym wariantem ustalającym termin porodu jest badanie USG. Jest ono np. niezastąpione jeśli ostatnia miesiączka bywa mylona z niewielkim niż zwykle krwawieniem, które ma bardziej charakter plamienia, a takie może pojawić się nawet po zapłodnieniu. Wywoływać je może złuszczanie się komórek błony śluzowej macicy i zagnieżdżanie się zarodka. Najbardziej wiarygodny termin porodu można właśnie poznać podczas badania USG. Lekarz, który go oszacuje może zweryfikować z tym podanym przez twojego ginekologa. O wyznaczonym tym sposobem terminie porodu decyduje pomiar długości dziecka, a ściślej ujmując pomiar długości ciemieniowo – siedzeniowej, mierzonej od ciemienia – środka głowy dziecka do jego pupy. Precyzyjne określenie terminu porodu warunkuje przeprowadzenie badania USG PRZED 12. tygodniem ciąży. Do tego momentu wszystkie dzieci rozwijają się w tym samym tempie.
Najbardziej wiarygodny – sprawdza się w 90 proc.! – jest termin porodu wyliczony podczas badania USG między 11. a 14. tygodniem ciąży. Lekarz, widząc płód na ekranie komputera, mierzy tzw. CRL (odległość od czubka główki do pupy dziecka) i wprowadza dane do programu komputerowego, który wylicza wiek ciąży oraz termin porodu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2016, 11:04
majeczka87, Ana32, MirelS, Evanlyn, kama005, Ejrene, Agness27, Agaax, jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
17.07.2016
-
hej! Aniu trzymamy kciuki! 4 lipca ładna data na poród, która jeszcze się pisze ?
Mnie wczoraj cały dzień męczyła zgaga i w nocy też. Nie wytrzymałam już i zażyłam ranigast o 1.00 choć wiem, że nie powinnam tego leku. Ale piekło niemiłosiernie nawet na siedzącoDziś dalej czuję od rana ;/
Dziewczyny nie kierujcie się terminami z USG w tym czasie. To już nie ma znaczenia teraz, bo każde dziecko tyje i rośnie inaczej na tym etapie. Liczy się data z OM i pierwszych USG. Podobno USG prenatalne z 12 tyg. też mówi najdokładniej, u mnie to 17 lipca, z OM 18 lipca, a gince z tego kółka wychodzi 19 lipcakot_bury, Evanlyn, jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitam się w kolejnym tygodniu i ciągle w dwupaku
Ależ tu się dzieje, lipiec tylko się zaczął, a dzieciaczków z godziny na godzinę przybywa!
Super!
Trzymam kciuki za kolejne dziewczyny, które lada moment przywitają swoje dzieciaczki :* Szybkich i bezpiecznych porodów
Co do terminów to ja mam aż trzy
12.07 z terminu crio transferu
18.07 z pierwszego USG
21.07 z OM
A znając życie, Marysia ma swój własny termin, a te wszystkie trzy ma w nosku
miłego dniaMirelS, kot_bury, Agness27, eve90, Sanna, jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Ja wizytę miałam w czwartek szyja wciąż długa, bo 3 cm, ale ja całą ciążę miałam ponad 4,5 cm to ma się z czego skracać. Rozwarcia brak, skurczów brak. Tyle dobrze, że ja się czuje rewelacyjnie, śmigam rześka
a mały waży już 3400
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2016, 11:14
MirelS, kot_bury, Zuzulka88 lubią tę wiadomość