X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • Karolajjn:) Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laseczki w Biedronce są spodnie dresowe ciążowe i koszule ciążowe , w miarę przyzwoitych cenach i całkiem spoko gatunkowo :p

Właśnie wróciłam z labo , dziś ostatnie badania poszlyyyyy :) teraz czekam na wyniki a w środę wizyta u ginekologa , mam nadzieję że już ostatnia . Termin porodu z pierwszego usg 8.07 :p a z om 20 lipiec , ale tego 20 się tak nie trzymam bo nigdy nie miałam regularnych cykli , często ialam wywoływane miesiączki więc nie ufam tej dacie ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2016, 10:09

Evanlyn, kot_bury, Agness27, majeczka87, Kasiulina, TheForfie, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

vbrjclq.png[/url]
  • figaa Przyjaciółka

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majeczka87 wrote:
    nio zobaczymy ktora tam pierwsza dotrze ale jesli bede to oczywiscie ze zdam;) trzeba sie wzmocnic Tobie kochana. Masz prawdziwy sok z malin? on przeciwgoraczkowy i przeciwzapalny

A wiesz ze mam ale nawet o nim nie pomyslalam, po zimie odlozylam sloiki w kąt, ale dzięki za przypomnienie, napije się go:)

Agness27, majeczka87, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

1usag7rf69y59i8r.png
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Który termin jest bardziej wiarygodny?

Ja z pierwszego USG mam 10 lipiec, na ostatnim USG pokazało już 18 co mnie trochę wkurzyło bo nastawiam się na wcześniejszy poród :/ wg OM 16 lipiec i bądź tu mądra. Wiadomo że wyjdzie jak będzie miał ochotę ale na pewno nie tylko ja siedzę jak na szpilkach, czekam i próbuję przewidzieć datę porodu :D

Karolajjn:), Agness27, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno termin z pierwszego usg jest najbardziej wiarygodny , ale wszystko wyjdzie. Wpraniu , najgorsze jest to że na prawdę jest czasem dość duża rozbieżność a My biedne się zastanawiamy cały czas kiedy mniej więcej to się może zdarzyć ...

Evanlyn, Agness27, TheForfie, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

vbrjclq.png[/url]
  • kama005 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi prawie cały czas USG mówiło 10 i się mega na to nastawilam. Ostatnie USG powiedziało 17 i też się wnerwilam bo chciałam wczesniej urodzić :) będzie co będzie.

Evanlyn, Agaax, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

Wiktoria 11.07 12:12 3225g 55cm SN

1usapiqvhk164civ.png
  • kas91 Przyjaciółka

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wg pierwszego usg termin mialam na 29 czerwca a wg OM na 07.07. i nadal jestem w dwupaku...:( lekarz pod koniec maja jak zobaczyl moja szyjke skrocona itp mowil ze dobrze bedzie jak dwa tygodnie wytrzymam i mam lezec a ja nie leze i juz ponad miesiac minelo i nicccc....:(

jusella lubi tę wiadomość

w57v9n73z5ivqbxe.png
  • ania181111 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jadę do szpitala bo mi chyba wody odeszły :)

Sanna, Karolajjn:), majeczka87, Edka, Gagaga, Dalile, kot_bury, Naditta, MirelS, Ana32, renieczka, Milcia, OkraglinkaOlinka, figaa, Pauli11, Kasiulina, aisa, goodwill, kama005, jusella, Ejrene, NovaM, Zonti, Agness27, Marta22, eve90, TheForfie, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]km5shdgeo9f0pp2m.png[/link]

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania , trzymam mocno kciukasy !! Dawaj znać jak już coś będziesz wiedziała !! :)

ania181111 lubi tę wiadomość

vbrjclq.png[/url]
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania181111 wrote:
    Dziewczyny jadę do szpitala bo mi chyba wody odeszły :)

powodzenia Aniu!!! szybkiego bezkomplikacyjnego porodu!;)

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • Maka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania kciuki zacisniete!
    Ja się zbieram na ostatnią wizytę :-)

jusella lubi tę wiadomość

ckaik0s3070dl07t.png
  • angella908 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania trzymam kciuki może tobie pójdzie szybciej niż mi ;)

mhsvj44jxrsr3ijj.png82dol6d8wb8ewah0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powodzenia Ania!

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki, oby to było to i poszło szybko i sprawnie! :)

• Edka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, sto lat mnie tu nie było ;)

Dalile, kot_bury, Kasiulina, Agness27, jusella lubią tę wiadomość

ijpbi09kncb0qlr5.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu, powodzenia, trzymamy kciuki i czekamy na wieści!

Dzień dobry całej reszcie!

Do nas w końcu zawitało lato, jest słonko! <3
    Dzisiaj 2 ostatnie prania, prasowanie i może nawet torbę uda się spakować :D

Dziewczyny, macie czasem taki twardy brzuch, że aż ciężko chodzić bo tak ciągnie?

Co do wyliczania terminu porodu, pisałam ostatnio, ale wkleję Wam jeszcze raz:

PIERWSZY DZIEŃ OSTATNIEJ MIESIACZKI + 7 DNI – 3 MIESIĄCE = TERMIN PORODU

Np. jeśli twoja miesiączka rozpoczęła się 8 sierpnia, to: 08.08 + 7 dni daje 15.08. Od tej daty odejmujesz 3 miesiące, co daje 15.05, który jest przybliżonym terminem porodu. Jeśli twój cykl miesięczny trwa średnio 2 dni krócej to od wyliczonej powyżej daty musisz odjąć dwa dni i tak robisz jeśli twój cykl jest krótszy lub dłuższy od tego 28 – dniowego (tutaj oczywiście dodajesz do wyliczonej daty odpowiednią liczbę).

BADANIE USG

Innym wariantem ustalającym termin porodu jest badanie USG. Jest ono np. niezastąpione jeśli ostatnia miesiączka bywa mylona z niewielkim niż zwykle krwawieniem, które ma bardziej charakter plamienia, a takie może pojawić się nawet po zapłodnieniu. Wywoływać je może złuszczanie się komórek błony śluzowej macicy i zagnieżdżanie się zarodka. Najbardziej wiarygodny termin porodu można właśnie poznać podczas badania USG. Lekarz, który go oszacuje może zweryfikować z tym podanym przez twojego ginekologa. O wyznaczonym tym sposobem terminie porodu decyduje pomiar długości dziecka, a ściślej ujmując pomiar długości ciemieniowo – siedzeniowej, mierzonej od ciemienia – środka głowy dziecka do jego pupy. Precyzyjne określenie terminu porodu warunkuje przeprowadzenie badania USG PRZED 12. tygodniem ciąży. Do tego momentu wszystkie dzieci rozwijają się w tym samym tempie.

Najbardziej wiarygodny – sprawdza się w 90 proc.! – jest termin porodu wyliczony podczas badania USG między 11. a 14. tygodniem ciąży. Lekarz, widząc płód na ekranie komputera, mierzy tzw. CRL (odległość od czubka główki do pupy dziecka) i wprowadza dane do programu komputerowego, który wylicza wiek ciąży oraz termin porodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2016, 11:04

majeczka87, Ana32, MirelS, Evanlyn, kama005, Ejrene, Agness27, Agaax, jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • Ana32 Znajoma

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania powodzenia!

5Yi6p1.png

Wszystko dla mnie nowe!
  • MirelS Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej! Aniu trzymamy kciuki! 4 lipca ładna data na poród, która jeszcze się pisze ? :)

Mnie wczoraj cały dzień męczyła zgaga i w nocy też. Nie wytrzymałam już i zażyłam ranigast o 1.00 choć wiem, że nie powinnam tego leku. Ale piekło niemiłosiernie nawet na siedząco :/ Dziś dalej czuję od rana ;/

Dziewczyny nie kierujcie się terminami z USG w tym czasie. To już nie ma znaczenia teraz, bo każde dziecko tyje i rośnie inaczej na tym etapie. Liczy się data z OM i pierwszych USG. Podobno USG prenatalne z 12 tyg. też mówi najdokładniej, u mnie to 17 lipca, z OM 18 lipca, a gince z tego kółka wychodzi 19 lipca :P

kot_bury, Evanlyn, jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w kolejnym tygodniu i ciągle w dwupaku :)

Ależ tu się dzieje, lipiec tylko się zaczął, a dzieciaczków z godziny na godzinę przybywa!
    Super!
    Trzymam kciuki za kolejne dziewczyny, które lada moment przywitają swoje dzieciaczki :* Szybkich i bezpiecznych porodów :)

Co do terminów to ja mam aż trzy :D
    12.07 z terminu crio transferu
    18.07 z pierwszego USG
    21.07 z OM
    A znając życie, Marysia ma swój własny termin, a te wszystkie trzy ma w nosku :)

miłego dnia :)

MirelS, kot_bury, Agness27, eve90, Sanna, jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

• Edka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania trzymam kciuki powodzenia :))

ijpbi09kncb0qlr5.png
  • Edka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wizytę miałam w czwartek szyja wciąż długa, bo 3 cm, ale ja całą ciążę miałam ponad 4,5 cm to ma się z czego skracać. Rozwarcia brak, skurczów brak. Tyle dobrze, że ja się czuje rewelacyjnie, śmigam rześka :) a mały waży już 3400

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2016, 11:14

MirelS, kot_bury, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

ijpbi09kncb0qlr5.png
‹‹ 1238 1239 1240 1241 1242 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ