Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Natasza....GRATULACJE ))))
Za mna wczoraj pierwsza wizyta u poloznej, bo to ona tu prowadzi ciaze.
pogratulowala....zalozyla karte ciazy (tutaj to ok. 40 stron A4), gdzie jest miejsce chyba na wszystko,lacznie z wynikami scanow (tu sa 3 usg w trakcie calej ciazy).
Od razu pobrala mi 6 fiolek krwi....chyba na wszystko, lacznie z rozyczka,hiv, tarczyca i zapaleniem watroby itp oraz poprosila o oddanie moczu.
wg niej jestem w ...6 tydz i nie powinnam nic czuc w podbrzuszu....powiedziala,ze na to mam spokojnie 2 tyg, choc nie jest powiedziane ze cos bede czula.
Dala skierowanie napierwszy scan w 12 tc, ale o terminie szpzital zawiadomi mnie listownie.
Na tym pierwszym scanie robia wszystko co potrzeba i wtedy oceniaja, czy ciaza jest niskiego czy wysokiego ryzyka (i wiek nie ma tu nic do rzeczy). Jesli okaze sie, ze niskiego ryzyka, czyli normalna to nawet nie beda mi proponowac badac typu amniopunkcja.
Wszystko tu jest bezplatnie, oprocz oprócz nowego testu Nifty. Cena jego podobna jak w Polsce £ 450 ( w Pl chyba co ok. 2400 zl).
Wyznaczyla kolejna wizyte na 16 tc tj 28.01 (+- pare dni bo bedzie na urlopie).
Cale szczescie, ze mam w Polsce pierwsze usg juz 6.12....chyba bym osiwiala....
Inska, Ejrene, Nanatasza, aisa lubią tę wiadomość
-
dziewczyny bola was dalej brzuchy? mnie w dole brzucha pobolewa jak na okres prawie caly dzien przez ostatnie dni. to takie dziwne uczucie, takie wlasnie podobne jak na okres ale czuje to tak w srodku i promieniuje nawet do nog i jakby troche do tylu.
ps. jakie spodnie nosicie? czy cos zaszkodze dzidzi ewentualnie na tym etapie jak nosze normalne spodnie tzn troche uciskajace?WrocławskaCiężaróweczka lubi tę wiadomość
-
Mnie czasem brzuch też pobolewa, raz tak jak na okres, raz zakluje coś, przeróżne te bóle są. Ale ja nimi się jak narazie nie przejmuje, gdyż w pierwszej ciąży miałam silniejsze bóle brzucha, cala ciążę coś mnie ciągnęło w podbrzuszu, że czasem nawet nie mogłam się podnieść z krzesła. Na razie tego w tej ciąży nie mam. Większość bóli brzucha w pierwszym trymestrze jest spowodowana rozciąganiem macicy - zawsze tak powtarzał mi lekarz.
WrocławskaCiężaróweczka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny ja mam niedoczynność tarczycy i przed ciaza miałam idealny poziom tsh a teraz mam prawie trzy. Mam zwiększona dawkę eutyroxu biorę 75/100 i za dwa tygodnie kontrola. Tez mnie czasami cos zakuje w podbrzuszu ale mysle ze jakies zmiany tam zachodzą. Dzisiaj cala noc nie spalam jakas masakra ale w dzień musiałam troche odespac. Teraz mysle co bym zjadła na kolacje bo jestem glodna ale mnie muli
-
Englein wrote:Natasza....GRATULACJE ))))
Za mna wczoraj pierwsza wizyta u poloznej, bo to ona tu prowadzi ciaze.
pogratulowala....zalozyla karte ciazy (tutaj to ok. 40 stron A4), gdzie jest miejsce chyba na wszystko,lacznie z wynikami scanow (tu sa 3 usg w trakcie calej ciazy).
Od razu pobrala mi 6 fiolek krwi....chyba na wszystko, lacznie z rozyczka,hiv, tarczyca i zapaleniem watroby itp oraz poprosila o oddanie moczu.
wg niej jestem w ...6 tydz i nie powinnam nic czuc w podbrzuszu....powiedziala,ze na to mam spokojnie 2 tyg, choc nie jest powiedziane ze cos bede czula.
Dala skierowanie napierwszy scan w 12 tc, ale o terminie szpzital zawiadomi mnie listownie.
Na tym pierwszym scanie robia wszystko co potrzeba i wtedy oceniaja, czy ciaza jest niskiego czy wysokiego ryzyka (i wiek nie ma tu nic do rzeczy). Jesli okaze sie, ze niskiego ryzyka, czyli normalna to nawet nie beda mi proponowac badac typu amniopunkcja.
Wszystko tu jest bezplatnie, oprocz oprócz nowego testu Nifty. Cena jego podobna jak w Polsce £ 450 ( w Pl chyba co ok. 2400 zl).
Wyznaczyla kolejna wizyte na 16 tc tj 28.01 (+- pare dni bo bedzie na urlopie).
Cale szczescie, ze mam w Polsce pierwsze usg juz 6.12....chyba bym osiwiala....
Czyli jest tak, jak u nas w Irlandii, też tylko kilka scanów przez całą ciążę. Mnie pierwsza wizytę wyznaczono na 12 stycznia czyli koniec trzeciego miesiąca. Też bym oszalała nie wiedząc, szczególnie że jestem po IVF więc fajnie byłoby wiedzieć czy noszę pod serduchem jedno czy dwa szkraby. Idę prywatnie 4 grudnia, odliczam każdą minutę -
oluu wrote:Edka powiedzialas w pracy o ciąży nie możesz pracować więcej niż Twój etat i broń boże w nocy.wiem, że czasami pracodawca ma ,,swój'' kodeks pracy ale to powinien szanować
-
Sanna wrote:złapałam małą panikę
i muszę się Was poradzić czy takie kłócie, szczypanie i nie wiem jak to nazwac delikatne ciagniecie w dole brzucha powinno mnie zaniepokoić??
zaczelo się chyba od tego ze bardzo energicznie wstałam z krzesła i od razu zgielam się w pol. -
oldżi wrote:Dziewczyny ale się zestresowałam ! Dzisiaj idę na wizytę do endokrynologa, więc zrobiłam wczoraj TSH i dzis wynik mnie przeraził 3,83! Jestem w szoku, bo przed ciąża miałam wynik 0,75 ... Martwię sie teraz czy to nie wpływa źle na fasolkę
-
Byłam u endokrynologa, który mnie odrobinę uspokoił. Wg niej to fasolka pożera mój euthyrox i dlatego wynik jest podwyższony, dostałam większa dawkę leku i mam zrobić badanie za 6 tyg, wtedy sie okaże, czy znowu trzeba bedzie modyfikować dawkę.
Edka lubi tę wiadomość
-
Sanna wrote:Dziewczyny trzymam sie wersji ze ciagnie kłuje i piecze to znaczy ze macica sie rozciaga!!! Koniec nie ma innej mozliwosci dzis bole sie nasilily wiec troszke paniki
Sanna lubi tę wiadomość
-
Jeżeli chodzi o bóle brzucha to ja również je mam mi moja gin kazała brać nos pe, ale nie mam, aż tak intensywnego bólu,żeby od razu się faszerować tabletkami. Z przerwami mnie pobolewa, czasami ciągnie, czasami boli mnie jajnik mówią,że jak po wzięciu no spy ból jest dosyć mocny i tabletka nie pomaga to można się martwić,ale tak poza tym to nie
Wrocławskaciężaróweczka jeżeli chodzi o temperaturę to i ja mam troszkę podwyższoną niż zwykle. Ostatnio mam ponad 37C ale to normalneSanna lubi tę wiadomość
-
Ja mam tak że czasami jak zrobię jakiś ruch to zaraz zaboli, od czasu do czasu prawy jajnik czasami tak coś kłuje że idzie w plecy. Ogólnie mam bóle krzyża co mi trochę przeszkadza ale wytrzymam dla fasolki
Kolejne USG za dwa tygodnie no chyba zejde... Straaaaaaaaasznie dużo czasu!!!!!
Endokrynologa mam w sobotę