Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzien dobry jak sie czujecie dziewczyny u nas znow pada caly dzien a dobrego od rana do 18 nie mamy prądu a bateria w telefonie oczywiscie na wyczerpaniu bo jakby mogło byc inaczej W czwartek mamy wizyte szczepienna i znow odczuwam coraz większego stresa szczepimy 6w1 a teraz dodatkowo pneumokoki czy to drugie szczepienie jest w druga rączkę ?? Czy któraś z Was szczepiła juz na pneumokoki ?? Czy szczepienie jeszcze na meningokoki ?? My z rotawirusy zrezygnowaliśmy Mam siostrę 17 lat młodsza i zapytalam mamy czy szczepiła ja przeciw pneumokoka a ona na to ze nie nie było takich wskazań wtedy moje następne pytanie skąd to wszystko sie bierze nie szczepisz boisz sie szczepisz tez jestes w strachu co za swiat
-
My 6w1 mieliśmy w lewą nóżke a pneumokoki w prawą. I pneumokoki jako drugie szczepiliśmy bo podobno bardziej bolą. Ta se poplakala ale zaraz zaczęła się uśmiechać do pielęgniarek.
Moje dziecko ma chyba dzisiaj szczyt skoku. Ja już padam i nie wyrabiam. Od 8:30 do 14:20 się darła, marudzila, trochę uśmiechała. Zabawki nadal są br, nie chce się nimi bawić, nic jej się nie podoba. Poszła teraz spać tylko pytanie na jak długo... Ja padam na pysk...
Zapisalismy ja do żłobka prywatnego, niedaleko nas. 750zł msc. Nie jest to jakaś rewelacja ale mało dzieci jest a nie tłum, dzieci lubią ten żłobek i potem dziecko tam z automatu przechodzi do przedszkola. -
Kama a ile płacicie za rehabilitację i jak często jeździcie ? Vojtę też masz dwa razy dziennie robić? Ja kupiłam piłkę gimmastyczną by z nim ćwiczyć na niej dodatkowo. Ale okazało się dziś że za mała i muszę drugą kupić. Dziś doszedł nam kolejny ucisk na brzuchu jak leży Masakra jak się darł na rehabilitacji. Oczywiście zmęczony płaczem odmówił współpracy.
Sanna na pewno 2 szczepień nie dostanie w tą samą rączkę pewnie w drugą albo nóżkę -
Sanna wrote:Panna Truskawka co tam u Was slychac?? Fajnie ze się odezwalas
Ogólnie wszystko u nas w porządku Raz lepsze raz gorsze dni. Na własnej skórze przekonałam się, że macierzyństwo to nie jest słodka bajka Trafiło mi się dziecko pełne energii, które śpi w dzień po 20 minut i ma swoje humorySanna, Agness27 lubią tę wiadomość
-
My też szczepiny 6 w 1 dwie dawki już za nami, 8 listopada ostatnia.na pneumokoki zostały nam jeszcze dwa ukłucia.ostatnio były w dwie różne nóżki.meningokoki pediatra zalecił po ukończeniu roku a rota odpuszczamy,bo nie posyłamy małego do żłobka.
Ejrene jak długo wykonujecie ten masaż santhala? tzn ile minut? Wyczytalam żeby byly efekty trzeba min 3-4 razy w tygodniu ale nie wiem ile powinien trwać.
Miłego dnia,pogoda u nas fajna,wiec może damy radę pójść na spacer z tym naszym marudą -
Witam się
Dzis miałam ciezka noc ..po pierwszym karmieniu nie mogłam zasnąć i tak przeleciał czas do drugiego karmienia i Wojtuś nie chcial zasnąć..ale po godz padl a ja wstalam z bólem głowy i do tego zaspalam i dopiero po 8zaprowadzilam core do przedszkola.
Brzydki dxis dzień i od rana mżawka aż się nie chce wychodzić nigdzie..
A jak tam u Was?
-
Witam was,
Jak tu wychodzic na spacery w taka pogodę.. jak Milusiński urządza drzemkę to czasem korzystam i ja i tak mijają nam te brzydkie i zimne dni.
Ostatnio zaczynaja się już pytania kiedy podam małemu pierwsze papki i żeby zacząć wcześniej jak już będzie można, prawdę mówiąc nie spieszy mi się z tym i myślę że pediatra najlepiej powinien podpowiedziec, a wy już nad tym myslalyscie?Agness27 lubi tę wiadomość
-
Witam się i ja u nas też chyba skok mamy mam nadzieję że to końcowa.
Też ostatnio pojawiają się pytania kiedy Piotruś zacznie jeść coś innego niż mleko . Mi się też nie spieszy a kolezank mi mówi że ona już od 4 miesiąca dawała pierwsze posiłki przy kp. My też cycujemy i bądź tu mądry jedni mówią wcześniej inni ze po 6 miesiacu i sama nie,wiem zobaczymy co powie pediatra.
U nas też ostatnio mniej kupek jak było minimum 3 tak wczoraj 1 też leżanka mi mówiła ze nawet tydzień przy kp może nie być kupki i to jest ok - to może być prawda?
Do mam kp czy oba cyce macie tak samo wydajne ? U mnie prawa jest słabsza ale chyba jestem sama sobie winna bo czesciej przystawialam do lewej mądry Polak po szkodzie.
Co do zablomowanego kanalika mlecznego udało się go udroznic dzięki jusella pogmeralam podwarzylam igła i się udało narazie jest ok.
Miłego popołudniajusella lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-72585.png
Piotruś ur. 28.06.2016 (3200g 53cm naszego szczęścia ) -
Hej
Katrin ja nie robię na czas tylko każdy ruch robimy po 5 razy. Masaż cały dwa razy dziennie. Rehabilitantka mówiła by w ciągu dnia jak najczęściej robić pojedyncze elementy i to już przez ubranie może być
Eve u mnie też takie pytania i jak słyszę że jak ja miałam pół roku to kiełbasę jadłam to mi się flaki przewracają. Zwlaszcza starsze pokolenie tak ma
Najnowsze wytyczne WHO mówią o tym by i przy kp i mm rozszerzać dietę po skończonym 6mc i nie ma co się wyrywać do tego czasu. Wszystko co im potrzebne mają w naszym mleku.
Ja po skończonym 5mc zacznę dla Mikołaja dawać coś na spróbowanie ale posiłki będzie miał jeszcze wszystkie mleczne
Polecam Wam przeczytać bardzo fajny poradnik żywienia niemowląt- 1000 pierwszych dni. Wpiszecie w przeglądarkę to Wam wyskoczy w PDF
Stokrotka ja mam.jedną pierś większą to chyba z niej mam więcej mleka, ale druga też daje radę
Co do kup koleżanka ma rację, jeśli dziecko pierdzi, nie płacze to nor ma się co martwić. Mikołaj ostatnio pierwssy raz dwa dni nie robił, dziś jeszcze też nie było.
eve90, aisa, Agness27 lubią tę wiadomość
-
My rozszerzamy dietę po 4msc. Będzie pomalutku dostawała poszczególne produkty. Oczywiście najpierw warzywa potem owoce. I hdzies tam kaszki. Jeszcze nie mam całego planu na to. Gdzieś widziałam schemat by przez pierwsze dwa tyg wprowadzać warzywa a potem zacząć owoce na deser. Mus z e to sobie jakoś poukładać.
Dostaliśmy teraz ucisk na biodro. Nawet polubiła to ćwiczenie. Nie drze się przy nom jakby ja ze skóry obdzierali także jest spoko.
Młodej chyba wreszcie skok przeszedł bo dzisiaj kochane dziecko.
Jedyne co to Jeszcze kupy nie było i czekam ale znając moje szczęście z wielkim uśmiechem na ustach obudzi się w nocy z kupa w pampersie.
Byłam z nią dzisiah u pediatry
Osluchowo czysto, gardło czyste. A to co ma na łbie to nie jest ciemieniucha ani alergia tylko raczej podrażnienie. Dostała maść na to i zobaczymy czy pomoże.
Waży 6600jusella, Agness27 lubią tę wiadomość
-
Hej Dziewczynki - dobijcie mnie . U nas wielka kumulacja - pogoda, skok i ząbkowanie . Do tego o czwartej rano w piątek Tatusiek wyjeżdża już i na sama myśl płakac mi się chce. Pociesza mnie to, że przylatuje 12 grudnia i na pewno do końca roku zostaje a jak dobrze pójdzie to na stałe.
Co do diety Malucha - ja będę chciała w Nowy Rok podać Ziutkowi coś innego niż cycora (wtedy pół roku kończy), no może w święta coś na spróbowanie dostanie jak grzeczny będzie.
Powiem Wam, że wypluta jestem i nie mam już na nic siły. Zaraz Tatusiek kolacyjkę zrobi i się kładę bo na siedząco prawie zasypiam.
Spokojnej nocki Dziewczynki
-
Jusella głowa do góry,ja to mam wrażenie,że nasz syn cały czas jest na skoku ostatnie dni są mega ciężkie, maly praktycznie non stop pręży się marudzi płacze, znów męczą go bąki i kupa jedna dziennie i to z wielkim wysiłkiem...ehhh kiedy te wariacje brzuszkowe ustąpią w końcu...
Też chciałabym rozszerzanie diety zacząć po nowym roku czyli jak maly skończ sześć miesięcy.
Moja lewa pierś też bardziej wydajna.
Tymek w 15 tygodniu ważył 6 kilogramów ale dlugi juz jest na 70 cm
Miłego dniajusella lubi tę wiadomość
-
Witam się z rana.
Kurczę tak czytam o tych napięciach i widzę ze każde prawie dziecko ma i to samo z asymetria
Jak poznalyscie ze Wasze dzieci to maja?
Wojtek np jest bardzo ruchliwy ,swoimi metodami odpychania glowki przekreca sie na boczek ale na brzuszek jeszcze nie.
Z brzuszka na plecy przekreca sie tylko jak się zezlosci..
-
Nam Maly bardzo się prężył i odginał główkę cały czas do tyłu od tego sie zaczelo...
My po wizycie u pediatry,no i trochę skołowana jestem.tak jak pisałam rano chciałam rozszerzać dietę po szóstym miesiącu a pediatra powiedział ze jeśli mamy tak duże problemy z brzuszkiem i karmieniem to on byl zalecal juz powoli zacząć, bo teraz najlepszym lekarstwem dla naszego szkraba będzie błonnik.no i zgłupiałam,co o tym sądzicie? W piatek mamy wizytę u neurologopedy,który specjalizujem sie w zaburzeniach ssania i polykania i jesli on stwierdzi ze wszystko ok to chyba to będzie najlepsze wyjście.Tymek polyka ogromne ilości powietrza podczas karmienia czy piersią czy butelka mimo prawidłowej techniki (pod obserwacja doradcy laktacyjnego).
Agness pytalam też o to chrumkanie w nosku to powiedzal,ze to prawdopodobnie przez suche powietrze w domu, organizm produkuje więcej wydzieliny żeby nawilżyć nosek i ona nie wyplynie przy odciąganiu aspiratorem, sprawdził nos,gardełko,osluchal i bylo czysto wiec to chyba będzie przyczyna.