Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
WDŚ wrote:czy Wasze dzieci podciagaja nóżki do pozycji czworaczkowej? dzisiaj byliśmy u ortopedy i stwierdził że mały jest leniwy i powinien już podciągnąć nóżki pod siebie i kazał zacząć ćwiczyć z fizjoterapeuta. jestem trochę zdziwiona bo wydaje mi się ze to za szybko
Lekarze uśredniają wszystko i rzadko patrzą na indywidualny rozwój dziecka. Wizyta u fizjo nie jest zła, pokaże jak ćwiczyć jeśli jest taka potrzeba a jeśli nie ma to uspokoiPat123 lubi tę wiadomość
-
WDS nasz już podciąga nóżki pod brzuszek i odpycha do przodu no i przekręca sie na jeden bok i na lózku już go samego nie zostawie no niestety może sie przeczołgać i spaść.
Ostatnio odkupilam od koleżanki krzesełko do karmienia no i wygodniej karmić bo w bujaczku kiepski materiał do czyszczenia a po marchewkowych rzeczach zostają ślady..
Co do spacerów to my wozimy sie juz 2tydzien w spacerowce w pozycji prawie leżącej bo polsiedzaca dla niego jeszcze nie wskazana.
Sanna wyslalam Ci zaproszenie do przyjaciółek
-
WDŚ wrote:czy Wasze dzieci podciagaja nóżki do pozycji czworaczkowej? dzisiaj byliśmy u ortopedy i stwierdził że mały jest leniwy i powinien już podciągnąć nóżki pod siebie i kazał zacząć ćwiczyć z fizjoterapeuta. jestem trochę zdziwiona bo wydaje mi się ze to za szybko
Agness27, aisa lubią tę wiadomość
-
rozmawiałam z fizjoterapeutka i stwierdziła że ortopedzie się coś pomyliło bo mały jeszcze nie musi tego robić, także trochę mnie uspokoiła. ale i tak się z nią umówiłam żeby go 'sprawdziła' bo częściej Turla się przez prawa rękę i wokół osi tez najczęściej prawa strona. chociaż mi pokaże jakieś cwiczenia
-
WDŚ wrote:rozmawiałam z fizjoterapeutka i stwierdziła że ortopedzie się coś pomyliło bo mały jeszcze nie musi tego robić, także trochę mnie uspokoiła. ale i tak się z nią umówiłam żeby go 'sprawdziła' bo częściej Turla się przez prawa rękę i wokół osi tez najczęściej prawa strona. chociaż mi pokaże jakieś cwiczenia
No pewnie zawsze warto sprawdzić niz potem zalowac ze sie czegos nie zrobilo..
A szczególnie jeżeli chodzi o dzieciSanna lubi tę wiadomość
-
Sanna napisałam wiadomość na priv
Jak tam u Was dzionek ?
My dziś zmieniliśmy butelkę na mleko z nuka na lovi ale niestety młody nawet nie tknął mleka
Wiec dodałam kaszki o podalam lyzeczka i jakos zjadl.
Dziwi mnie to ze mleka nie chcial pic z butelki a wode wypil.
Dzis podalam małemu pierwszy raz ziemniaczki moje gotowane troszkę pojadl a tak się krzywil
-
Młoda załapala kubek niekapek ze słomką i chętnie pije z niego herbatkę.
Powrót do pracy był ok. Musiałam się przestawić na pracę na rano i to wstawanie 2-4 rano. Ale daję radę. Wszystko mamy zorganizowane i idzie jak należy. Baliśmy się trochę że sobie nie poradzimy.
Nasza na przykład ani myśli siadać. Raczkuje a wręcz zasuwa po mieszkaniu, już bez problemu wstaje przy meblach i próbuje się przemieszczać wzdłuż na przykład kanapy. Za to próbuje usiąść i totalnie tematu nir ogarnia. Nie interesuje się tym. Śmiałam się ostatnio z rehabilitantką że prędzej zacznie chodzić niż usiądzie. :p
Do tego jak stoi próbuje podnosić rzeczy z podłogi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2017, 19:20
Pat123 lubi tę wiadomość
-
Witajcie dziewczyny!
Przepraszam za SPAM, ale wiem że nie wszystkie z Was zaglądają na "bazarek", a w moim poście (abstrahując od sprzedaży) możecie znaleźć informacje, które jako rodzicielki powinnyście posiadać.
Wielu rodziców zastanawia się jaki "kolejny" fotelik wybrać dla swojej pociechy, w końcu wozimy w nim najcenniejsze co mamy. Kiedy my stanęliśmy przed podobnym dylematem, nie patrzyliśmy który ładniejszy tylko zapoznaliśmy się z wynikami badań i opiniami naukowców dostępnych w internecie - chcieliśmy, żeby nasze dziecko było bezpieczne.
Okazało się, że dzieci wożone tyłem do kierunku jazdy do około 5rż dużo rzadziej (prawie pięciokrotnie) ulegają obrażeniom śmiertelnym w wyniku zderzenia czołowego (a takich mamy najwięcej na drogach) - tak wynika z porównania wypadków na drogach choćby w Niemczech, gdzie dzieci wożone są dowolnie (specjalnie podaję przykład dróg zachodnich, bo nasze wyglądają jak wyglądają) do wypadków w Skandynawii, gdzie dzieci obligatoryjnie wożone są tyłem do kierunku jazdy do 5rż. Dlaczego? Widzieliście na pewno testy zderzeniowe i to, co się podczas nich dzieje z głowami manekinów siedzących przodem i tyłem do kierunku jazdy. Mięśnie szyi i karku nie są u dzieci tak mocne jak u dorosłych, nie są w stanie w wystarczający sposób ochronić kręgosłupa w sytuacjach tak ekstremalnych jak przeciążenia powstałe podczas zderzeń - one powodują, że kręgosłup na odcinku szyjnym zostaje przerwany. Wszystkie te informacje możecie potwierdzić szukając w Google - w końcu ja też je stamtąd mam.
Dlatego wybraliśmy jedyny dostępny w 2013r na polskim rynku fotelik, który był montowany tyłem do kierunku jazdy - Maxi Cosi Mobi 9-25kg. Moje dziecię już z niego wyrosło, więc jest do sprzedania.
Jeżeli chcecie dowiedzieć się o foteliku czegoś więcej, zapraszam na stronę
https://www.olx.pl/oferta/maxi-cosi-mobi-9-25kg-CID88-IDkb40U.html
Pozdrawiam Was serdecznie, niech się Wam latorośle zdrowo chowają! -
Pati a próbowałaś dać suszona śliwkę ze słoiczka? Nieraz pomaga tarte jabłko no i częstsze przepajanie woda badz herbatka z koperka a w ostateczności czopek glicerynowy dla dzieci tylko przejrojony na pol wzdłuż .
Dziewczyny tez stosowały takie rurki do odbytu ale nie pamiętam nazwy .
-
Sanna u nas wojtek w dzien robi 2-3 drzemki które trwają od 30min do 1h badz 2h.
W nocy odpukać ostatnio daje mi pospać .
Polozylam go ok 21 i pierwsza pobudka 0.30 a potem 3 i 7 .
Ale wydaje mi się ze dziaselka bardzo mu dokuczają dlatego taki senny no i wiecej w pieluszke robi i ślini sie bardzo a do tego wszystko pcha do buzi
Powoli wprowadzam stale pokarmy i tak 12-13 daje mu słoiczek z obiadkiem.
Dzis spróbuje mu podać jajo gotowane zobaczymy jak zareaguje na nowy smak .
Ogólnie zaluje ze dopiero od mies mu podaje cos innego niż cyc no i nie chce pic mm .
Z Cora już od 4mies wprowadzałam nowości i byla chętna bo musiałam szybko do pracy wrócić bo i macierzyński byl krótszy.
A maly jak dalam mu ugotowanego ziemniaczka podziabanego z odrobiną wody to najpier kilka lyzek zjadl a potem reagowal odruchem wymiotnym i tylko rozglądał sie za cycem.
Od jutra zaczynamy próbować owoce banana,kiwi zobaczymy czy posmskuje .
-
Mambella wrote:Nasz tak. Dziś zaczął stawać jak do raczkowania i się bujać przód tył. Ale przecież każde dziecko rozwija się w innym tempie.
Ze wasz tego dziś nie robi to nie znaczy że za 2 tyg nie zrobi.
Mambella przypomnij ty masz synka czy córeczkę i jak na imię ?
-
Dzięki dziewczyny na rady suszona śliwka pomogła jak zaczęłam jej rozszerzać dietę to widzę ze juz zrobienie kupki to dla niej wysiłek.. Ja nie mogę też narzekać bo narazie mała daje mi pospać w nocy gorzej jest z drzemkami w dzień
Agness27 lubi tę wiadomość
-
U nas w dzień trzy drzemki po 40 minut. A w nocy jak idzie spać ok 19.40, to pierwsza pobudka jest albo ok 22,30 albo dopiero ok 0,30, potem śpi do po 5 i tu się robi problem, bo ponad godzinę jej zajmuje ponowne zaśnięcie, ale jak już zaśnie to śpi do ok 8,30.
U nas choróbsko się rozpanoszyło. Wszystkie trzy jesteśmy chore ;(