Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Tana- A dlaczego lekarz odradzil Ci badania? To jego obowiazek zrobic to usg i laski nie robi. Cena usg jest niezmienne, jedynie za Pappa placisz. Ja mam 21 lat, A usg bede miala wykonywane. Dziwny ten Twoj lekarz
Ps. Zazdroszcze mieszkania w Krakowie. Kocham to miasto
Ja chodzę do 2 lekarzy 1 nfz drugi prywatnie ten na nfz to jedna wielka porażka pod względem charakteru jest do niedozniesienia czysty cham,co do leczenie jest w miarę miarę widać że ma jakieś doświadczenie ale nie zmienia to faktu że jest chamem jak idę do niego na wizytę to mówi ściągnąć majtki i na fotel sama położna mi mówiła że to tego typa trzeba się przyzwyczaić ale jak słyszę tylko ze z dzieckiem wszystko wporządku to się cieszę i mam już tego buraka w nosie. Do niego chodzę bo daje mi skierowania na badania i nie muszę płacić. A do prywatnego chodzę tak żeby się upewnić czy tamten miał rację i zobaczyć czy z dzieckiem wporządku ale ten prywatny to jest anioł nawet jak wstaje z łóżka podaje mi rękę żeby mi pomóc. Z reszta tego na n f z zmieniam jestem już dawno zapisana do super doktora i do niego dopiero idę w styczniu bo takie miał terminy więc do tego czasu musiałam jakiegoś wybrać. Lekarz na n f z odmówił mi tego badania genetycznego bo takie badania wykonywane są jedynie dla kobiet po 30.. prywatnie niewiem czy pójdę robić to badanie bo koleżanka mi mówiła że to jest tylko strata kasy. Genetycznie jeśli dziecko ma wadę nie są w stanie tego już zmienic sama niewiem..
-
tana wrote:badania genetyczne prywatnie niewiem czy pójdę robić to badanie bo koleżanka mi mówiła że to jest tylko strata kasy. Genetycznie jeśli dziecko ma wadę nie są w stanie tego już zmienic sama niewiem..
Ja to tak rozumiem, chyba że się mylę to mnie poprawcie...19.07.2016 r. Aleksander
-
_analiza wrote:To nie o to chodzi ze mogą coś zmienić bo wiadomo ze nie moga... tylko ze wcześniej wykryte wady pomogą się przygotować. N0 może być konieczna operacja zaraz po porodzie itp.
Ja to tak rozumiem, chyba że się mylę to mnie poprawcie...
Analiza mądrze mówisz nie wzięłam tego pod uwagę a to dość istotne, zobaczymy.. -
nick nieaktualny_analiza wrote:To nie o to chodzi ze mogą coś zmienić bo wiadomo ze nie moga... tylko ze wcześniej wykryte wady pomogą się przygotować. N0 może być konieczna operacja zaraz po porodzie itp.
Dokładnie tak jak piszesz. A leczenie można wdrożyć już w czasie ciąży, no ale trzeba wiedzieć ze jest problemSanna lubi tę wiadomość
-
dzień dobry! ale z was ranne ptaszki! ja bez herbaty nie funkcjonuję. Mam pytanie, skąd wskazanie do luteiny i duphastonu? mnie lekarz zalecił tylko kwas foliowy w formie "pregna plus" ale strasznie źle się po nim czuje cóż łykam przed snem bo da się to znieść.
Z m postanowiliśmy się powstrzymać ostatecznie od testu pappa- mam skłonności do stanów lękowych więc po co ryzykować koniecznością sięgnięcia po farmakologię?Sergiusz -
Telashe- ja np mam patologiczne niski progesteron (moim zdaniem, bo lekarze tacy jakoś dziwnie spokojni w tej kwestii - a w 5tc miałam ~14). Słysząc o moich obawa i wiedząc że się długo staraliśmy lekarka nr 1 zaleciła 2x1 dupka a lekarz nr 2 kazał brać raz dziennie.
Ja jestem forumowo doedukowany troll i słucham się lekarza nr 1 przynajmniej narazie. Dzięki temu się nie boję, że może mogłam coś zrobić i to przeoczyłam.
A utwierdzam się w swoim przekonaniu zwłaszcza jak czytam, że dziewczyny z plamieniami na dziendobry dostają 4xdupka albo lutkę.
Co prawda dupek może powodować jakieś skutki uboczne ale to rzadko i wypieram takie rzeczy psychicznie!19.07.2016 r. Aleksander
-
Czesc dziewczyny. Ja juz zaczynam odliczanie do kolejnej wizyty 21.12. Ostatni raz u lekarza bylam miesiac temu. Mam nadzieje ze po krwiaku I odklejajacej sie kosmowce nie ma sladu I ze bede mogla zaczac bardziej sie cieszyc. Wczoraj robilam badania. Glukoza znowu niewiele ponad norme, w moczu nieliczne bakterie a morfologia gorsza jak ostatnio ale jeszcze w normie. Objawy mi juz prawie przeszly mam nadzieje ze to nie oznacza Nic zlego.strasznie za was trzymam kciuki musi byc dziewczyny dobrze, mamusie ktore Sa w szpitalu musza byc dzielne a za mamusie aniolkow sie modle..
majeczka87 lubi tę wiadomość
-
Wogole wyobraźcie sobie ze jakiś czas temu pojechałam na izbę przyjęć w dalszym ciągu z krwawieniem i lekarz który mnie przyjął mnie wykrył u mnie krwiaka mimo że wiedziałam że go mam bo byłam już 2 raz na izp tylko w 2 innych szpitalach powiedział że tak niekiedy bywa że się krwawi i ze ciążę mam zagrożona tyle.. śmiałam się sama do siebie czy on tego krwiaka nie widzi? Mimo ze na monitorze był i nawet zdjęcie sobie potem zrobiłam jak wyszedł z sali. Po wyjściu następnego dnia napisałam mu na znanym lekarzu ze nie polecam bo nie wykrył krwiaka. Wczoraj dostałam pismo od jego adwokata ze mam usunąć komentarz bo to jest pomówienie!! I ze mam czas do dzisiaj żeby go usunąć bo jak nie to pociągnie mnie do odpowiedzialności. Napisał też że w karcie ma zapisane ze mam krwiaka ciekawe.. jak ja w wypisie nie mam. Uważajcie na ten portal bo on udostępnię wasze dane ja sie logowałam przez fcb i adresu nie dawałam więc wziol sobie je ze szpitala
-
A z suplementacja to też zależy od lekarza. Nie ma jednej dominującej opinii.
Przyklad:
Lekarka nr 1
"Brać tylko kwas foliowy, co do suplementów typu femibion- obecnie się odchodzi od takiego całościowego podejścia, są badania które mówią ze to nic nie daje."
Lekarz nr 2 ("autorytet")
"Proszę brać folik, pregnę plus i duphaston 1x1. Na pytanie czy kwasy DHA juz teraz - nie, dopiero w 2 trymestrze" (a pregna plus ma już mała dawkę DHA:))
No więc ja biorę wersje nr 2 bo jednak te DHA juz w 1 trymestrze są potrzebne chyba a w pregnieplus jest mała dawka. I jest żelazo.19.07.2016 r. Aleksander
-
nowa! wrote:Czesc dziewczyny. Ja juz zaczynam odliczanie do kolejnej wizyty 21.12. Ostatni raz u lekarza bylam miesiac temu. Mam nadzieje ze po krwiaku I odklejajacej sie kosmowce nie ma sladu I ze bede mogla zaczac bardziej sie cieszyc. Wczoraj robilam badania. Glukoza znowu niewiele ponad norme, w moczu nieliczne bakterie a morfologia gorsza jak ostatnio ale jeszcze w normie. Objawy mi juz prawie przeszly mam nadzieje ze to nie oznacza Nic zlego.strasznie za was trzymam kciuki musi byc dziewczyny dobrze, mamusie ktore Sa w szpitalu musza byc dzielne a za mamusie aniolkow sie modle..
nowa a jak sie obchodziłaś z ta kosmówka?:)bo mi też sie trochę odkleja ale nie mówił nic o krwiaku i nie wiem czy to to samo czy jak...dużo leżałaś? -
Telashe wrote:dzień dobry! ale z was ranne ptaszki! ja bez herbaty nie funkcjonuję. Mam pytanie, skąd wskazanie do luteiny i duphastonu? mnie lekarz zalecił tylko kwas foliowy w formie "pregna plus" ale strasznie źle się po nim czuje cóż łykam przed snem bo da się to znieść.
Z m postanowiliśmy się powstrzymać ostatecznie od testu pappa- mam skłonności do stanów lękowych więc po co ryzykować koniecznością sięgnięcia po farmakologię?
Ja jestem po invitro -
cześć nowa! dobrze czytać że czujesz się lepiej
trochę się martwię- kazano mi iść do ortopedy przez krzywicę w latach szczenięcych i okazało się że mam skrzywioną miednicę o 15 stopni -.- niby ortopeda nie widzi w tym problemu i nie widzi przeciwwskazań do porodu sn a ja się bardzo boję komplikacji przez tą krzywiznę. Nasłuchałam się na studiach że to poważne przeciwwskazanie i nie wiem czy polegać na ortopedzie czy własnej wiedzy, ortopeda powiedział że cyt. "ja nie wiem, decyzja należy do ginekologa"
Sergiusz -
_analiza wrote:
Lekarz nr 2 ("autorytet")
"Proszę brać folik, pregnę plus i duphaston 1x1. Na pytanie czy kwasy DHA juz teraz - nie, dopiero w 2 trymestrze" (a pregna plus ma już mała dawkę DHA:))
No więc ja biorę wersje nr 2 bo jednak te DHA juz w 1 trymestrze są potrzebne chyba a w pregnieplus jest mała dawka. I jest żelazo.
pregna plus zawiera: olej rybi z min 60% zawartością kwasów omega3, żelatyna, siarczan żelaza(II), glicerol, olej sojowy, wosk pszczeli żółty, lecytyna sojowa, wit D3, dwutlenek krzemu, dwutlenek tytanu, kwas foliowy, jodan potasu,tlenek żelaza.
zawartość w 1kapsułce
olej rybi 100mg w tym EPA 30mg i DHA 20mg
żelazo 26mg
kwas foliowy 400 mikrogramów
jod 200 mikrogramów
witamina D3 50 mikrogramówWiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 10:36
Sergiusz -
Smile wrote:nowa a jak sie obchodziłaś z ta kosmówka?:)bo mi też sie trochę odkleja ale nie mówił nic o krwiaku i nie wiem czy to to samo czy jak...dużo leżałaś?
Strałam się dużo leżeć ale nie mogę powiedzieć, że było tak cały czas. Dużo byłam w pozycji pół siedzącej albo siedzącej. Mało chodziłam, nic nie dźwigałam. Nie plamiłam więc mam cichą nadzieję że się wszystko wchłonęło i zarosło ale nie ukrywam, że nie raz miałam chęć pojechać na usg i sprawdzić co i jak ale wytrzymałam. teraz mnie tylko martwi trochę kłucia w podbrzuszu ale zrobiłam sobie kurację bo wydaje mi się że może to być pęcherz więc piję wodę z dużą ilością cytryny, moczę nogi w ciepłej wodzie i zjadam żurawinkę
Smile wogole to strasznie się cieszę z twoich dobrych wyników -
_analiza wrote:To nie o to chodzi ze mogą coś zmienić bo wiadomo ze nie moga... tylko ze wcześniej wykryte wady pomogą się przygotować. N0 może być konieczna operacja zaraz po porodzie itp.
Generalnie wlasnie po to są badania prenatalne, żeby w razie jakiejś wady można było cos działać. Są takie wady serduszka, które leczy sie jeszcze w życiu płodowym także jeśli ma sie tylko taka możliwość to dobrze zrobić