Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Patutka wrote:Aisa- bardzo dziękuję, przyda się. Na dodatek znow się rozchorowałam....
A Ty lepiej się czujesz?
Ja się od początku dobrze czuje. Należę do grupy kobiet, które dobrze znoszą ciążę więc nie mogę narzekać.
Ona, super że wszystko ok!
Kijanka, dzięki za cynk. Ćwiczenia z piłką są super.
Nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego choć dużo dobrego o nim słyszałam. Ostatnio robie najczęściej sernik i szarlotke. -
Patutka wrote:Aisa- bardzo dziękuję, przyda się. Na dodatek znow się rozchorowałam....
A Ty lepiej się czujesz?
Nowatorka- o jaaaaa! Zazdroszczę. Przepiekne miasto, tak jak rzym! Dlugo tam mieszkasz?
Ja do mediolanu wybierałam sie na duzej zwiedzić od a do z ale narazie sie nie udawało ahhh.
Amelka śliczne imie, myslalam o nim ale u nas w rodzinie juz jedna jest:p
Kama005- na ciasto marchewkowe mam swietny przepis jak chcesz, zawsze wychodzi;) w koncu przepis mojej babci
Ona- bardzo sie ciesze, ze wszystko dobrze. Moze zdjecie pokażesz?
patutka podeślij. To moje akurat się chłodzi ale mało kremu wyszło i jestem trochę zła!
-
Ja kocham włochy i mogłabym tam zamieszkać
Nawet uczyłam się ponad rok języka
I umiałam się w miarę dogadać
Te widoku są po prostu przeurocze tam
ten temperament włochów ta kultura
Rewelacja
nowatorka lubi tę wiadomość
-
Aisa- zazdroszczę.
Kama- tylko ja nie robie tego ciasta z żadnym kremem... jutro napiszę przepis, bo nie chce pogmatwac składników
Zuzulka- jasne jutro jak wstane to podeślę, dla mnie pycha. Jeszcze nigdy nie bylo z nim nic nie tak, po prostu sie nie da, ono jest z dodatkiem cynamonu i jest swietne!
Nowatorka- no niestety włochy to przepięknie zbudowany krajZuzulka88 lubi tę wiadomość
2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
Sanna wrote:Witam zaczęliśmy 12tc
Patutka ja mam odwrotnie śpię po 12h a chciałabym trochę potowarzyszyc mojemu mężowi a chodzę spać z kurami
poprzestawiało mi sie w ogole.....
Sanna lubi tę wiadomość
2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
Jesli chodzi o ciacho to ten przepis jest na tą małą okrągłą brytwanke. Coś kolo (26-28cm)
Jesli chcemy zrobic w prostokątnej wystarczy użyć składników dwa razy.
A więc
*4 jajka
*szklanka cukru
*szklanka oleju
*2 szklanki mąki
*1 kg marchewki
*cynamon
*soda oczyszczona
* proszek do pieczenia
°nie potrzebujemy miksera, wszystko robimy trzepaczką
Zaczynamy.
Do miski rozbijamy jajka i wsypujemy szklankę cukru, ucieramy na gładko
Następnie dodajemy pół szklanki oleju i mieszamy
Dodajemy pół szklanki mąki, mieszamy i następne pół.
Dodajemy drugą połowę szklanki oleju.
Następnie dodajemy znów pół szklanki mąki, mieszamy i drugie pół
(Dodajemy składników po pół szklanki by ułatwić sobie pracę, by nie bylo grudek)
Następnie dodajemy około połowę opakowania cynamonu i mieszamy, jeżeli ktoś lubi więcej proszę bardzo.
Następnie dodajemy 1.5 małej łyżeczki proszku do pieczenia i 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej no i mieszamy
Dodajemy startą marchewkę na grubych oczkach i ladnie mieszamy.
Do środka polecam dodać żurawinę bądź orzech laskowy (jak pieke dla mamy dodaje śliwkę, orzech wloski, rodzynke w zależności na co ma ochotę)
No i przelewamy do blaszki
Teraz tak blachę smarujemy masłem na dole i po bokach, po czym obsypujemy bułką tartą. Gwarantuje, że ciasto się nie przyczepi.
No i pieczenie, pieczemy w 180*C przez 40 minut, następnie zwiększamy do 190-200*C i pieczemy jeszcze 20 minut. W tych ostatnich 20 minutach dokładając ciasto patyczkiem. Wyłączamy piekarnik jeśli wyciągnięty patyczek jest suchy i najlepiej uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto żeby sobie jeszcze tak po leżało.
Teraz tak jest jedno ale. To jest przepis mojej Ś.P babci, nigdy nie zmniejszyłam ilości marchewki ani ja ani mama, ciasto to jest typowo marchewkowe, nie tylko z dodatkiem marchewki. Nie wiem jakby się zachowało po zmniejszeniu jej. Ja daję gwarancje na przepis który napisałam, bez modyfikacji.
Ciasto ogolnie wychodzi wilgotne w srodku.
Utrzymuje świeżość owinięte przez tydzień conajmniej, chociaż u mnie w domu nie ma go już pierwszego dnia...
Nie wiem jak Wam się spodoba ale od nas każdy jak je, to chwali.
Na górze mozecie polać lukrem
Ps. Całą mase wyrabia sie w max 10 minut
NIE DOTYKAMY MIKSERA
Jak upiecze któraś z Was, to dajcie znać czy smakowało, bo wyszło na pewno i mozecie zdjecie pokazaćZuzulka88 lubi tę wiadomość
2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
aleksja wrote:no coś podobnego
Ps aleksja dlaczego nie masz suwaczka?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2016, 10:47
-
kama005 wrote:Aisa ja chętnie się uśmiechnę po przepis na sernik!
Szarlotki nie znoszęa jakbyś chciała spróbować mogę podrzucić Ci przepis na sernik przedwojenny
nowatorka, Agaax lubią tę wiadomość
Sergiusz