X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • najszczesliwsza Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do plci ja od samego poczatku czuje ze bedzie chlopiec..
    Jakos mnie dziwnie brzuch pobolewa jak na @ i w brzuchu na dole mam tak jak bym miala zakwasy tez tak macie?

majeczka87 lubi tę wiadomość

7c7877e138.png[/url]
  • najszczesliwsza Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizyta dopiero 17.02 i wtedy mam nadzieje ze potwierdzi sie czy chlopiec czy dziewczynka

7c7877e138.png[/url]
  • panna truskawka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ninja wrote:
    a co do udowodnie ia gdzie bylaś to musisz sama i np jak bylas w sklepie po bułki to bez paragonu ci nie uwierzą i tak popadlam w paranoje i nawet jak kubeczek na mocz kupuje to paragon biorę :D
    Moją koleżankę zus odwiedził, jak była w aptece. Później właśnie biedna szukała pół dnia paragonu :) Parodia. Ja mam nadzieję, że zus mnie "nie znajdzie" na tak dalekiej wsi na jakiej teraz po ślubie mieszkam :D Tu już bociany zawracają!

wff2tv73hpz3pa50.png
  • ninja Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile wrote:
    Co w żaden sposób nie zmienia faktu. Nie należy nam się prawnie zwolnienie za to, że jesteśmy w ciąży. Możemy pracować do dnia rozwiązania, jeśli zdrowie pozwala.
    Dlatego ZUS musi sprawdzać, czy tego prawa do choroby związanej z ciążą nie wykorzystujemy.
    Mają prawo skontrolować, czy nie masz l4 bo pracujesz w tym czasie na czarno gdzie indziej, czy bo nie chce ci się pracować w ogóle.

Ja tam nie mam pretensji, że mogą chcieć sprawdzić czy nie ściemniam. Dla mnie to logiczne, skoro płacą mi 100% a ja nie pracuję.

ja też nie mam o to pretensji niech sobie sprawdzają ale bez pensji od grudnia to trochę przesada gdyby nie pensja M to nie wiem co bym jadła ... a czekać na zasiłek mam jeszcze do 22 lutego

p19uyx8dvsf53y53.png
  • Wiola90 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ninja wrote:
    Ja dzwonilam do zusu po tej kontroli i tez sie pytalam bo bylo to dla mnie chore ze teraz mam byc w pelni zależna od M (z zakupami na sniadanie obiad z apteki itp...) i pani powiedziala mi ze moge robic wszystko na co lekarz mi pozwala czyli np jesli powie ze moge chodzic na spacery to nie ma problemu :) do pracy chodzic nie moge bo od siedzenia 8h mega bolal mnie brzuch i do tego nie naleze do tych szczealiwcow ktorym mdlosci przeszly w drugim ttymestrze :( a poza tym mam trche dźwigania w pracy... ale osobiscie wolalabym byc w pracy bo w domu od rana do wieczora sama i juz swira dostaje...
    a co do udowodnie ia gdzie bylaś to musisz sama i np jak bylas w sklepie po bułki to bez paragonu ci nie uwierzą i tak popadlam w paranoje i nawet jak kubeczek na mocz kupuje to paragon biorę :D
    Zakupy można udowodnić, a co np. z wizytą u rodziców, gdzie opiekę mam lepszą niż w domu, mogę się w każdej chwili położyć, obiad podany itp. Ja czasem na cały dzień jeździłam jak mama miała wolne :/

f2wldf9hjwsqwdpy.png

6.06.2015 Aniołek (8tc)
  • panna truskawka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiola90 wrote:
    Zakupy można udowodnić, a co np. z wizytą u rodziców, gdzie opiekę mam lepszą niż w domu, mogę się w każdej chwili położyć, obiad podany itp. Ja czasem na cały dzień jeździłam jak mama miała wolne :/
    No własnie, też jeżdzę często do mamy na kilka dni i co wtedy?

wff2tv73hpz3pa50.png
  • ninja Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahahha o to też pytalam :) jak na kilka dni to powinnas im napisać o zmianie miejsca pobytu i to jest dopiero parodia :)

p19uyx8dvsf53y53.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    renieczka wrote:
    Witajcie mamuśki.
    Nadrobić was się nie da, a z okazji tego że się pochorowalam i nie poszłam dziś do pracy mogę troszkę poczytać co u was :)

Jak ja wam zazdroszczę, że znacie już płeć :) Moje dziecko niestety nie chce pokazać co tam ma między nóżkami :\ zawsze tak się ułoży że nie ma szans na podglądanie. Za to na pocieszenie na ostatnim usg machało do mamy rączka <3
    Mam nadzieję, że na polowkowym pod koniec lutego nie będzie już takie wstydliwe i dowiemy się na kogo czekamy :)

Tu też patrzę szaleństwo zakupowe! A ja jeszcze nic dla dziecka nie mam :( Co prawda wózek i meble juz wybrane, pokój "dziecięcy" jest odremontowany wiec w każdej chwili można go urządzać, a ja ciągle się boję, że za wcześnie itp.

Dziewczyny cierpie na zapalenie gardła i mam stan podgoraczkowy. Plucze gardło szałwia i roztworem soli, pije herbatki malinowy z imbirem i miodem, a na temperaturę lekarz pozwolił mi wziąć paracetamol.
    Może macie jeszcze jakieś super domowe metody?

polecam Ci nalać do termosu wrzatku w to rumianek i łyzka sody tylko delikatnie ja wsypuj bo buszuje i wdychaj.. super dziala na caly uklad oddechowyu w tym bol gardla i zapalenia krtani

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sie u Was dzieje dziewczyny ;) u nas bz, dzidziusia nadal nie czuje ale spoko.. niewiem czy nie za malo wartosciowo jem lub nie za malo bo sniadanie codzien o 11 dopiero bo tak wstaje heheh

to zus nawiedza? hehe to musza miec szczescie zeby na mnie w domu trafic;) bo adres zameldowania mają ale nie zamieszkania hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2016, 13:30

jusella lubi tę wiadomość

f2wlanlihx9vcryh.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majeczka87 wrote:
    to zus nawiedza? hehe to musza miec szczescie zeby na mnie w domu trafic;) bo adres zameldowania mają ale nie zamieszkania hehe

Na zwolnieniu masz wpisany adres pod którym powinnaś przybywać. Jeśli masz tam zameldowania, to będziesz się tłumaczyć niestety.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2016, 13:34

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nio to bede;) Nie ma wyjścia.. przeciez wiadomo ze czesc malzenstw mieszka na stancjach

f2wlanlihx9vcryh.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taki adres powinnaś mieć na zwolnieniu.
    Nie boisz się, że Ci nie uwierzą, że tam przybywałaś i każą zwrócić zasiłek?
    Mogłaś np. pracować, czy być na wakacjach... wtedy każą zwracać kasę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2016, 13:40

• majeczka87 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ti no strach troche jest no nic, zobacze pogadam z tesciowa czy zmieniac czy nie.. Tylko ze nawet adres do wyplaty nie bedzie sie zgadzal z tym adresem zamieszkania

f2wlanlihx9vcryh.png
  • Wiola90 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczka, Dalile ma rację. Ja też mam inny adres zameldowania i zamieszkania. Lekarz powiedział, że na zwolnieniu ma być adres pod którym przebywam, żeby ZUS mógł mnie sprawdzić i pisze mi adres zamieszkania. Dopilnuj tego przy kolejnym zwolnieniu bo możesz mieć kłopoty.

f2wldf9hjwsqwdpy.png

6.06.2015 Aniołek (8tc)
  • MirelS Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeej dziewczyny naprawdę jesteście tak wyrozumiałe dla państwowych instytucji?;D cóż każdy ma prawo do własnej opinii. Nie znam nikogo kto siedzi w domu w ciąży, bo ma takie "widzimisię", każdy z mojego otoczenia pracował ile mógł.
    Ja to nawet chciałam wrócić do pracy,bo lepiej się czuję i mam dość tego siedzenia w domu, ale szef sam mi podziękował, nie chce pracownicy w blisko 5 miesiącu ciąży... I nie zamierzam siedzieć jak trusia w domu, trudno - będę przy każdych zakupach odwiedzać aptekę żeby mieć paragonik;D

September lubi tę wiadomość

• Dalile Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirel o tym właśnie rozmowa - musisz być przygotowana :)

• majeczka87 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak naprawde to jak zajada do rodzicow to oni do mnie zadzwonia i powiedza ze byli. wiec moge na jednej nodze skoczyc do apteki zrobic zakupy i miec podstawke.. Ja zrezygnowalam z pracy umowy o dzielo wlasnie zeby nie bylo przypalow zreszta i tak bym nie dala rady pracowac

f2wlanlihx9vcryh.png
  • MirelS Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli jak teraz częściej jestem u teściowej niż w domu, a zameldowanie mam u rodziców to powinnam zadzwonić do ZUS-u i zgłosić pobyt tymczasowy? czy jeszcze gdzieś to powinnam zgłosić?

• majeczka87 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze to dobrze ze mowicie bo bym w nieświadomosci żyla... musze to przemyslec i podumać jak tu zrobic zeby bylo dobrze

f2wlanlihx9vcryh.png
  • ninja Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MirelS wrote:
    czyli jak teraz częściej jestem u teściowej niż w domu, a zameldowanie mam u rodziców to powinnam zadzwonić do ZUS-u i zgłosić pobyt tymczasowy? czy jeszcze gdzieś to powinnam zgłosić?

Dokładnie tak :) i na nastepnym zwolnieniu poproś żeby Ci wpisali adres pobytu. Ja napisalam im liścik miłosny o zmianie miejsca pobytu bo na zwolniebiu też mam adres rodziców

p19uyx8dvsf53y53.png
‹‹ 408 409 410 411 412 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ