Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny,
Witam wszystkie nowe mamusie, co do macic przodujących to nie mam doświadczenia niestety.
Widziałam Adamex na żywo i tak jak dziewczyny pisały trzeba pomacać bo na początku zobaczyłam właśnie Adamex Barletta i byłam przekonana, że to mój wózek ale z czasem zaczęłam oglądać na YouTube filmiki z recenzjami wózków i namieszałam sobie w głowie i ostatecznie zdecydowaliśy się na babydesign husky. a w rywalizacji Adamex kontra Bebetto przeważał Bebetto. Ale kobietki jesteśmy tak różne i każda patrzy na coś innego więc to indywidualna sprawa. Dodatkowo obsługa w sklepie często jest wyszkolona, które wózki polecać więc dobrze mieć swoje zdanie.
Wczoraj miałam jakiś depresyjny wieczór, bardzo się bałam o moje dzieciątko, nie mogłam usnąć i czułam się bardzo niespokojnie. Jutro mam o 16:40 wizytę i sprawdzenie szyjki tak bym chciała żeby wszystko było dobrze bym mogła bez komplikacji dotrwać do końca ciąży.
Zaraz jeszcze troszkę was będę nadrabiać.
Dziś rozliczyłam i złożyłam swój i męża PIT i mam z głowy.Zuzulka88 lubi tę wiadomość
-
Maka wrote:Czy któraś miała w moczu liczne nablonki płaskie? właśnie odebrałam wyniki i chce mi się wyć...
Też miałam ... Do tego miałam bialko w moczu duża ilość leukocytów i wszystkiego co najgorsze . Powtórz badanie moczu w moim przypadku drugi wynik był prawidłowy a do pierwszego po prostu wpadla niewielka ilość śluzu . Może i w Twoim przypadku jest tak samo .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 17:24
aisa, stokrotka2013 lubią tę wiadomość
[/url]
-
Nie znam się na moczu ale ostatnio sobie zapisałam:
Analiza moczu - to jest najważniejsze
» Bakterie – świadczą o zakażeniu któregoś z odcinków układu moczowego: cewki moczowej, pęcherza, miedniczki nerkowej lub nerek.
» Białko – może się pojawić przy podwyższonej temperaturze czy po znacznym wysiłku fizycznym. Gdy utrzymuje się dłużej, sugeruje problemy z układem moczowym.
» Cukier (glukoza) – jego obecność w kilku kolejnych analizach świadczy o cukrzycy. U osoby chorej na cukrzycę oznacza, że choroba jest nieprawidłowo leczona.
» Ciała ketonowe – mówią o zaburzeniach przemiany węglowodanowej i tłuszczowej oraz źle leczonej cukrzycy. Gdy pojawią się jednorazowo, mogą być skutkiem gorączki, wymiotów, głodzenia się.
» Urobilinogen – powstaje z bilirubiny (barwnik żółci produkowanej przez wątrobę) i jest wydalany z kałem. Tylko niewielka jego ilość może się pojawić w moczu. Przekroczenie normy może świadczyć o zapaleniu wątroby lub jej marskości, a także
o zablokowaniu odpływu żółci z wątroby i pęcherzyka żółciowego.
» Kreatynina – to produkt przemiany białkowej. Jej prawidłowe stężenie u mężczyzn wynosi 60–110 mikromoli/l, u kobiet 53–97 mikromoli/l. Gdy jest inne, dowodzi pogorszenia się czynności wydalniczej nerek.
» Nabłonki – bez znaczenia są nabłonki płaskie i okrągłe, pochodzące z dróg moczowych. Obecność innych może świadczyć o chorobie nerek lub pęcherza.
» Wałeczki – pojedyncze mogą się pojawić po znacznym wysiłku fizycznym. Jeśli jest ich więcej, sugerują uszkodzenie nerek.
» Krwinki białe (leukocyty, WBC) – ich nadmierne wydalanie może mieć związek z bakteryjnym zakażeniem układu moczowego, śródmiąższowym zapaleniem nerek po przyjmowaniu leków (np. cefalosporyny, sulfonamidów, niesterydowych leków przeciwzapalnych) lub przewlekłą niewydolnością krążenia.
» Krwinki czerwone (erytrocyty, RBC) – nawet ich niewielka ilość świadczy o problemach zdrowotnych: schorzeniach dróg moczowych, gruźlicy, zaburzeniach krzepnięcia krwi, niewydolności krążenia, marskości wątroby. Przyjmowanie leków przeciwkrzepliwych (więcej s. 12) też może spowodować zwiększenie liczby czerwonych krwinek
w moczu. Dokładniejsze badanie (tzw. oznaczenie stopnia wyługowania) pozwala określić miejsce, z którego pochodzą krwinki, czyli wskazać chory narząd.
» Kwas moczowy – przekroczenie normy świadczy o ostrej lub przewlekłej niewydolności nerek, pojawia się po niektórych lekach moczopędnych, przy zatruciu tlenkiem węgla, ołowiem i w chorobach nowotworowych. Oznaczenie kwasu moczowego jest także niezbędne, by potwierdzić lub wykluczyć dnę moczanową – chorobę objawiającą się silnymi bólami stawów.
» Mocznik – podwyższona zawartość mocznika wskazuje na dietę bogatobiałkową, odwodnienie lub niewydolność nerek.
http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/mocz-analiza-podstawowe-badanie-moczu-wiele-mowi-o-stanie-zdrowia_39260.htmlaisa, Ejrene lubią tę wiadomość
-
Wyszlo pyszne. Nie suche, leciutkie, tylko nie czuc bardzo grejfruta. Nastepnym razem chyba dam wiecej albo skorke starkuje.
Przepis:
300 g maki 0, 180 g cukru, 9 lyzek oleju, 3 jajka, 1 grejfrut, (cynamon- ja robilam bez bo nie lubie), 1/2 torebeczki proszku do pieczenia waniliowego, sol, cukier puder
Oddzielic zoltka od bialek. Ubic zoltka (mikserem) z cukrem i szczypta soli. Dodac olej i sok z grejfruta. Dodac przez sitko make i proszek do piecz i (cynamon)
Ubic bialka z odrobina soku z grejfruta. Dodac to do poprzedniej mikstury z zoltek (dodawac po lyzce powoli i mieszac lyzka drewniana od dolu do gory)
Wszystko do foremki lekko wysmarowanej olejem/maslem i maka. W rozgrzanym piekarniku 180° 35 min. Pozwolic zeby ostyglo i posypac cukrem pudrem.
Naprawde prostu przepis, szybko sie robi a dobrejusella, Zuzulka88, Ejrene, aisa, Wiola90, stokrotka2013, kot_bury lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny orientujecie się jak to jest z rozmiarówka ciązowa? Bo chce kupic spodnie z h&m przez internet i nie wiem czy mam brac roz 36 czy 38. Przed ciaza nosiłam 36 i jedni piszą, że kupować taki jak przed ciążą a inni, że rozmiar większe. Są używane, wiec w razie co zwrot odpada;/06.2015 - poronienie
-
Ada najlepiej pytaj o wymiary sprzedawanych rzeczy i porównuj ze swoimi spodniami. Myślę, że lepiej wziąć ze 2 cm zapasu
I przede wszystkim czy są uciągliwe lub regulowane?
Ja biorę rozmiar większe, bo widzę, że moje xs są za małe,a też kupuję przez net, bo u mnie to kompletnie nie ma co kupić... -
A u nie do kitu cały dzień nic nie zrobiłam poszłam na spacer i się zaczęło ból zatok głowy gardło a teraz mnie sponiewieralo o włos a bym nie zdążyłam do toalety
Czuje sie do kituhttps://www.maluchy.pl/li-72585.png
Piotruś ur. 28.06.2016 (3200g 53cm naszego szczęścia)
-
Ja nie juz w zadne spodnie sie nie mieszcze niestety tylko jedne leginsowate bylam dzis ogladac kurtki i stwierdziłam ze nie oplaca kupować mi sie typowo ciazowej ziec zakupilam bluze i bezrękawnik szczerze jak bym miala kupic kurtke pasujaca na mnie nie wiem gdzie bym to zrobila bo bluzki normalnej zadnej nie moge kupic moja waga z przed ciazy 86 kg do szczuplych nie naleze teraz juz 93 masakra co bedzie dalej?najbardziej boje sie lata i upalow jak ja sobie poradze
[/url]
-
ada89 wrote:Dziewczyny orientujecie się jak to jest z rozmiarówka ciązowa? Bo chce kupic spodnie z h&m przez internet i nie wiem czy mam brac roz 36 czy 38. Przed ciaza nosiłam 36 i jedni piszą, że kupować taki jak przed ciążą a inni, że rozmiar większe. Są używane, wiec w razie co zwrot odpada;/
Ostatnio oglądałam spodnie ciążowe i babeczka gwarantowała mi, że dobry będzie rozmiar sprzed ciąży i miała rację - co było dla mnie dziwne bo leginsy kupowałam 2 rozmiary większe (nie ukrywam, że tyłek i uda mi się "poprawiły")
A miesiąc temu kupiłam na ciuchach jeansy z H&M, są rozmiar większe niż przed ciążą i są za duże (pomimo, że Bunio sporo urósł) - czuję luz w biodrach ale nie spadająbo panel trzyma.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 19:14