X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • nowa! Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Witam wszystkie nowe mamusie, co do macic przodujących to nie mam doświadczenia niestety.
    Widziałam Adamex na żywo i tak jak dziewczyny pisały trzeba pomacać bo na początku zobaczyłam właśnie Adamex Barletta i byłam przekonana, że to mój wózek ale z czasem zaczęłam oglądać na YouTube filmiki z recenzjami wózków i namieszałam sobie w głowie i ostatecznie zdecydowaliśy się na babydesign husky. a w rywalizacji Adamex kontra Bebetto przeważał Bebetto. Ale kobietki jesteśmy tak różne i każda patrzy na coś innego więc to indywidualna sprawa. Dodatkowo obsługa w sklepie często jest wyszkolona, które wózki polecać więc dobrze mieć swoje zdanie.
    Wczoraj miałam jakiś depresyjny wieczór, bardzo się bałam o moje dzieciątko, nie mogłam usnąć i czułam się bardzo niespokojnie. Jutro mam o 16:40 wizytę i sprawdzenie szyjki tak bym chciała żeby wszystko było dobrze bym mogła bez komplikacji dotrwać do końca ciąży.
    Zaraz jeszcze troszkę was będę nadrabiać.
    Dziś rozliczyłam i złożyłam swój i męża PIT i mam z głowy.

Zuzulka88 lubi tę wiadomość

• Maka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś miała w moczu liczne nablonki płaskie? właśnie odebrałam wyniki i chce mi się wyć...

ckaik0s3070dl07t.png
  • Karolajjn:) Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maka wrote:
    Czy któraś miała w moczu liczne nablonki płaskie? właśnie odebrałam wyniki i chce mi się wyć...

Też miałam ... Do tego miałam bialko w moczu duża ilość leukocytów i wszystkiego co najgorsze . Powtórz badanie moczu w moim przypadku drugi wynik był prawidłowy a do pierwszego po prostu wpadla niewielka ilość śluzu . Może i w Twoim przypadku jest tak samo .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 17:24

aisa, stokrotka2013 lubią tę wiadomość

vbrjclq.png[/url]
  • jusella Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znam się na moczu ale ostatnio sobie zapisałam:

Analiza moczu - to jest najważniejsze

» Bakterie – świadczą o zakażeniu któregoś z odcinków układu moczowego: cewki moczowej, pęcherza, miedniczki nerkowej lub nerek.
    » Białko – może się pojawić przy podwyższonej temperaturze czy po znacznym wysiłku fizycznym. Gdy utrzymuje się dłużej, sugeruje problemy z układem moczowym.
    » Cukier (glukoza) – jego obecność w kilku kolejnych analizach świadczy o cukrzycy. U osoby chorej na cukrzycę oznacza, że choroba jest nieprawidłowo leczona.
    » Ciała ketonowe – mówią o zaburzeniach przemiany węglowodanowej i tłuszczowej oraz źle leczonej cukrzycy. Gdy pojawią się jednorazowo, mogą być skutkiem gorączki, wymiotów, głodzenia się.
    » Urobilinogen – powstaje z bilirubiny (barwnik żółci produkowanej przez wątrobę) i jest wydalany z kałem. Tylko niewielka jego ilość może się pojawić w moczu. Przekroczenie normy może świadczyć o zapaleniu wątroby lub jej marskości, a także
    o zablokowaniu odpływu żółci z wątroby i pęcherzyka żółciowego.
    » Kreatynina – to produkt przemiany białkowej. Jej prawidłowe stężenie u mężczyzn wynosi 60–110 mikromoli/l, u kobiet 53–97 mikromoli/l. Gdy jest inne, dowodzi pogorszenia się czynności wydalniczej nerek.
    » Nabłonki – bez znaczenia są nabłonki płaskie i okrągłe, pochodzące z dróg moczowych. Obecność innych może świadczyć o chorobie nerek lub pęcherza.
    » Wałeczki – pojedyncze mogą się pojawić po znacznym wysiłku fizycznym. Jeśli jest ich więcej, sugerują uszkodzenie nerek.
    » Krwinki białe (leukocyty, WBC) – ich nadmierne wydalanie może mieć związek z bakteryjnym zakażeniem układu moczowego, śródmiąższowym zapaleniem nerek po przyjmowaniu leków (np. cefalosporyny, sulfonamidów, niesterydowych leków przeciwzapalnych) lub przewlekłą niewydolnością krążenia.
    » Krwinki czerwone (erytrocyty, RBC) – nawet ich niewielka ilość świadczy o problemach zdrowotnych: schorzeniach dróg moczowych, gruźlicy, zaburzeniach krzepnięcia krwi, niewydolności krążenia, marskości wątroby. Przyjmowanie leków przeciwkrzepliwych (więcej s. 12) też może spowodować zwiększenie liczby czerwonych krwinek
    w moczu. Dokładniejsze badanie (tzw. oznaczenie stopnia wyługowania) pozwala określić miejsce, z którego pochodzą krwinki, czyli wskazać chory narząd.
    » Kwas moczowy – przekroczenie normy świadczy o ostrej lub przewlekłej niewydolności nerek, pojawia się po niektórych lekach moczopędnych, przy zatruciu tlenkiem węgla, ołowiem i w chorobach nowotworowych. Oznaczenie kwasu moczowego jest także niezbędne, by potwierdzić lub wykluczyć dnę moczanową – chorobę objawiającą się silnymi bólami stawów.
    » Mocznik – podwyższona zawartość mocznika wskazuje na dietę bogatobiałkową, odwodnienie lub niewydolność nerek.

http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/mocz-analiza-podstawowe-badanie-moczu-wiele-mowi-o-stanie-zdrowia_39260.html

aisa, Ejrene lubią tę wiadomość

• aisa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie 3 lata temu dołączyłam do ovufriend i rozpoczęłam swój pierwszy wykres :) Nieźle ten czas zasuwa 8)
    Takiego odkrycia dziś dokonałam ;D :P

jusella, September, Zuzulka88, Ejrene, Wiola90, kot_bury, eve90 lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ke6pe1.jpg

Wyszlo pyszne. Nie suche, leciutkie, tylko nie czuc bardzo grejfruta. Nastepnym razem chyba dam wiecej albo skorke starkuje.

Przepis:
    300 g maki 0, 180 g cukru, 9 lyzek oleju, 3 jajka, 1 grejfrut, (cynamon- ja robilam bez bo nie lubie), 1/2 torebeczki proszku do pieczenia waniliowego, sol, cukier puder

Oddzielic zoltka od bialek. Ubic zoltka (mikserem) z cukrem i szczypta soli. Dodac olej i sok z grejfruta. Dodac przez sitko make i proszek do piecz i (cynamon)

Ubic bialka z odrobina soku z grejfruta. Dodac to do poprzedniej mikstury z zoltek (dodawac po lyzce powoli i mieszac lyzka drewniana od dolu do gory)

Wszystko do foremki lekko wysmarowanej olejem/maslem i maka. W rozgrzanym piekarniku 180° 35 min. Pozwolic zeby ostyglo i posypac cukrem pudrem.

Naprawde prostu przepis, szybko sie robi a dobre :)

jusella, Zuzulka88, Ejrene, aisa, Wiola90, stokrotka2013, kot_bury lubią tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdycham... tak mi brzuch twardnieje,od południa, że szkoda gadać. Co chwilę czuję, że macica mi się napina. Tabletki już wzięłam i czekam, aż przestanie.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • jusella Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta wrote:
    Dzięki,ale allegro u mnie odpada, nie mieszkam w Polsce. Poza tym chciałam coś na już, na dzisiaj.

Pogrzebałam trochę i proszę: http://www.makatka.pl/index.php/kurs-robienia-na-drutach

• Karolajjn:) Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane a co powiecie na temat wózków camarelo sevila ? :) może któraś z Was się z nimi spotkała ?

vbrjclq.png[/url]
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jedna z najlepszych firm produkujacych wozki jest Peg Perego. Mowi sie ze to ferrari w swiecie wozkow ;) w polsce tez sa

Agaax lubi tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceny też z wyższej półki :)

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • ada89 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny orientujecie się jak to jest z rozmiarówka ciązowa? Bo chce kupic spodnie z h&m przez internet i nie wiem czy mam brac roz 36 czy 38. Przed ciaza nosiłam 36 i jedni piszą, że kupować taki jak przed ciążą a inni, że rozmiar większe. Są używane, wiec w razie co zwrot odpada;/

06.2015 - poronienie

7v8r9n73vlu7ctsh.png
  • September Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego 2016, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada najlepiej pytaj o wymiary sprzedawanych rzeczy i porównuj ze swoimi spodniami. Myślę, że lepiej wziąć ze 2 cm zapasu :D I przede wszystkim czy są uciągliwe lub regulowane?
    Ja biorę rozmiar większe, bo widzę, że moje xs są za małe,a też kupuję przez net, bo u mnie to kompletnie nie ma co kupić...

p19udqk32cxiv2un.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja noszę rozmiar sprzed ciąży

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • stokrotka2013 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nie do kitu cały dzień nic nie zrobiłam poszłam na spacer i się zaczęło ból zatok głowy gardło a teraz mnie sponiewieralo o włos a bym nie zdążyłam do toalety
    Czuje sie do kitu :(

https://www.maluchy.pl/li-72585.png
    Piotruś ur. 28.06.2016 (3200g 53cm naszego szczęścia <3)
  • najszczesliwsza Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2016, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie juz w zadne spodnie sie nie mieszcze niestety tylko jedne leginsowate bylam dzis ogladac kurtki i stwierdziłam ze nie oplaca kupować mi sie typowo ciazowej ziec zakupilam bluze i bezrękawnik szczerze jak bym miala kupic kurtke pasujaca na mnie nie wiem gdzie bym to zrobila bo bluzki normalnej zadnej nie moge kupic moja waga z przed ciazy 86 kg do szczuplych nie naleze teraz juz 93 masakra co bedzie dalej?najbardziej boje sie lata i upalow jak ja sobie poradze

7c7877e138.png[/url]
  • jusella Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada89 wrote:
    Dziewczyny orientujecie się jak to jest z rozmiarówka ciązowa? Bo chce kupic spodnie z h&m przez internet i nie wiem czy mam brac roz 36 czy 38. Przed ciaza nosiłam 36 i jedni piszą, że kupować taki jak przed ciążą a inni, że rozmiar większe. Są używane, wiec w razie co zwrot odpada;/

Ostatnio oglądałam spodnie ciążowe i babeczka gwarantowała mi, że dobry będzie rozmiar sprzed ciąży i miała rację - co było dla mnie dziwne bo leginsy kupowałam 2 rozmiary większe (nie ukrywam, że tyłek i uda mi się "poprawiły")

A miesiąc temu kupiłam na ciuchach jeansy z H&M, są rozmiar większe niż przed ciążą i są za duże (pomimo, że Bunio sporo urósł) - czuję luz w biodrach ale nie spadają :-) bo panel trzyma.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 19:14

• nowatorka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym kupowala swoj rozmiar, nie wiekszy. Ja zazwyczaj nosze s/m. Teraz mam po siostrze mojego m (m.in z h&m) i sa wszystkie jakies wielkie

jusella lubi tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • jusella Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokrotka - Ty to dzisiaj herbata z miodem i cytryną i pod pierzynkę się wygrzewać
    Zdrówka życzę!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 19:23

stokrotka2013 lubi tę wiadomość

• elmalia Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej! Ile mam do narobienia dzisiaj :) idę zabrać się za czytanie....albo najpierw coś zjem ;)
    Melduję, że potomek dziś dawał o sobie znać w pracy. Trochę się wiercil :)

jusella, Naditta, kot_bury lubią tę wiadomość

TP 31.07.2016
    8970b5a6.gif
‹‹ 521 522 523 524 525 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ