X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • Zuzulka88 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam poniedziałkowo :)
    Wczoraj prawie cały dzień poza domem, więc nawet nie miałam czasu wejść i poczytać :)
    Asit, wizytujemy w ten dam dzień :) Niech ten tydzień szybko zleci :)
    Ja na śniadanie też dziś jajecznicę robiłam, z szynką :) A później mój M zrobił mi smaka śledziem w pomidorach i jeszcze skusiłam się na jedną kanapeczkę ;)
    Co do szkoły rodzenia- ja chodzę. Jeszcze nie myślę o porodzie- nie wiem co bym wolała, bo już oczywiście słyszałam głosy i za naturalnym i za cc. Wszystko wyjdzie w trakcie ;) Ale wydaje mi się, że od przybytku głowa nie boli, więc warto chodzić na szkołę rodzenia, zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć :)
    Na Podkarpaciu też dziś pięknie słonecznie, aż się żyć chce :D

majeczka87, aisa, kot_bury, jusella, figaa, eve90, Pauli11 lubią tę wiadomość

860ij44jnlwgi45u.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mimo, że już chodziłam do szkoły rodzenia, to teraz się też wybieramy, żeby odświeżyć wiadomości :) Planujemy pójść z końcem miesiąca. U nas nie trzeba się wcześniej zapisywać, po prostu idzie się na dane zajęcia. Cały rok działa ta szkoła i jak jeden cykl się kończy to drugi taki sam się zaczyna, a jest 10 spotkań i na który się trafi, na tym się później kończy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 11:42

Zuzulka88, jusella, figaa, eve90 lubią tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • olcia_2209 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile wrote:
    też poproszę :)

Tak jak mówiłam - u mnie szkoła rodzenia najwczesniej od 27 tc jest. :( ale na pewno idziemy. Wiedzy nigdy dość!

Co myślicie o takim materacyku?
    http://materacyk.pl/produkt/materac-sensitive-2/
    Trochę drogi, ale czytałam ulotkę i chyba mnie przekonała :)
    Dalile - powtórzę się, ale polecam sam lateks zamiast 4 warstw. Są one kompletnie noworodkowi niepotrzebne. Zasada jest taka, że dla niemowlaka najlepsze jest to co dla dorosłgo - materac lateksowy lub z pianki wysokoelastycznej.

Zuzulka88, jusella, Pauli11 lubią tę wiadomość

3jgxrjjg2vw3f7x7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

strasznie długo mnie nie było, ale poczytywałam. Super, że już w dużej większości wiadomo jaka płeć i przygotowujemy się do przybycia maluszków.

Ja w międzyczasie byłam na wakacjach, teraz wróciłam do pracy i za godzinę wychodzę na połówkowe (tj.drugie, u innego lekarza) - na pierwszym mi wyszło, że dziewczynka, zdrowa i z długimi nogami. Teraz idę dlatego, że miałam zaklepany termin, więc nie szkodzi, żeby podejrzeć.

Co do wyprawek - super, że jest taka lista! Ja co prawda na razie ograniczyłam się do zakupu bodów z długim i krótkim rękawem, rozmiar 56 i 62 i pajacyków, ale reszta przede mną. Zrobiłam już też porządek w pokoiku, który docelowo będzie naszym baby roomem.

Szkoła rodzenia - ja się zapisałam od początku kwietnia, w Warszawie jest bezpłatna, zobaczymy, jak będzie - położna, z którą o tym rozmawiałam, mówiła, że "będzie dużo praktyki, żeby było wiadomo, jak potem ogarnąć dzieciaczka" - a to dobrze moim zdaniem.

Basen - chodzę od początku, 3 razy w tygodniu i bardzo sobie chwalę - nic mnie nie boli i czuję się lżej. Do tego mam jeszcze 1-2 razy w tygodniu siłownię. Waga niestety rośnie niezależnie, ostatnio 1,5 kg w 3 tygodnie, ale to chyba dlatego, że zaczęłam jeść więcej słodyczy. Na razie od początku ciąży mam więc 3 kg na plusie, ale jutro idę do lekarza prowadzącego i pewnie jeszcze coś mi przybyło.

Powodzenia dla wszystkich wizytujących w tym tygodniu!

aisa, kot_bury, majeczka87, Zuzulka88, jusella, figaa, eve90, stokrotka2013 lubią tę wiadomość

• aisa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do porodów to w Szwecji nie nacinają w ogóle. Pomiarów jako takich też nie podają więc nie wiem ile waży moje dziecię co w sumie mnie cieszy bo się nie zastanawiam nad siatkami centylowymi...

Co do Patutki to 9 marca wyszła do domu. Odzywała się na zafasolkowanych.

Dalile, mi też się ten materac wydaje za bardzo "skomplikowany". Za tą cenę można inne super znaleźć, np firmy Havea. Jest jeszcze kilka dobrych i polecanych firm. Ale to Olcia już może podpowiedzieć.

Majeczkowa lista wrzucona. Ktoś coś chce dopisać, zmienić, skreślić? Burza mózgów jest wskazana żeby potem w fajnej ostatecznej wersji wrzucić ją do wspólnej listy.

majeczka87, Zuzulka88, jusella, kot_bury, Ejrene lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do listy to do apteczki bym dorzuciła pedicetamol na gorączkę. To dla tych co nie lubią majstrować przy pupci dziecka (np ja)

Co do kosmetyczki to bambino mają taki sobie skład. Tu lepiej ogarnąć porównania na srokao.pl i wybrać coś lepszego. To samo jest z płynem oilatum.

Sprzęt codziennego użytku. Wg mnie lepsze prześcieradło bawełnianie niż frotte czy flanela. Poduszka klin też nie bardzo potrzebna chyba.

Inne akcesoria dla mamy i dziecka. Tam wg mnie trochę na zapas jest.

To tyle ja ;)

Zuzulka88, jusella, eve90, Ejrene lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • olcia_2209 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki- ja bym absolutnie wykreśliła mąkę ziemiaczaną i jakiekolwiek pudry. Nikt nie zaleca już ich stosować.
    Zamiast Sudocremu ja planuję używać Linomag.
    Pościel - na początek nie jest potrzebna ani poduszka ani kołderka, więc wystarczą prześcieradełka. Ja też stawiam na bawełnę, nie lubię frotty, ale to już rzecz gustu.
    CO do poduszki klin - z tego co wwiem, przydaje się, jak dziecko ulewa, w innym przypadku zbędna :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 12:25

Zuzulka88 lubi tę wiadomość

3jgxrjjg2vw3f7x7.png
  • nowa! Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się poniedziałkowo,
    Aaaaaa... w końcu mamy słoneczko :-)ja ostatnio mam jakieś pecha z elektroniką bo najpierw drukarka mi nie działała więc oddałam do naprawy później dysk mi w laptopie poszedł to w zeszłym tygodniu odebrałam z naprawy i dziś chciałam sobie podrukować wyniki badań to znowu drukarka nie działa o masakra. Chciałam też wydrukowa sobie listę bo myślę powoli o większych zakupach a tu nici...
    Na 14:00 mam dentystę a tak mi się nie chce jechać. Mieszkanie na wsi ma bardzo wiele zalet ale i bardzo wiele wad np. wszędzie muszę dojechać autem.
    No i w środę jadę pooglądać synka trochę się stresuję jak zawsze ale też cieszę, że go zobaczę. Mały wczoraj i dziś jest spokojniejszy ale to nie pierwszy raz więc się nie martwię.
    Ja mam zamiar kupić cały zestaw łóżeczko, materac, pościeli ale zamiast baldachimu chcę moskitierę na całe łóżeczko by jak będzie spał to by nic mu nie przeszkadzało. Jak się na coś zdecyduję to się pochwalę. A i zamówiłam bazę i fotelik maxi cosi cabriofix.
    Gratuluję udanych wizyt dziewczyny.

Zuzulka88, aisa, jusella, eve90 lubią tę wiadomość

• majeczka87 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A JA BEDE I MAMY ZALEcaja. miedzy falkidi latem warto

Zuzulka88, jusella, eve90 lubią tę wiadomość

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja stworzylam swoja liste pod siebie;) temu wolalam na prv powysylac zeby każda sama sobie mogla rozkminic co potrzebuje;) na jej podstawie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 12:26

Milcia, Zuzulka88, jusella, eve90, Agness27 lubią tę wiadomość

f2wlanlihx9vcryh.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sudokrem wpisalam temu ze mam juz gratisa. Ale bede go stosowala w skrajnych sytuacjach bo niestety czasem powoduje ranki

Zuzulka88, jusella, eve90 lubią tę wiadomość

f2wlanlihx9vcryh.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z mąką ziemniaczaną się nie zgodzę. U nas na początku były zmiany skórne i zarówno położna jak i pediatra (a nie jest stary, facet ok 40) polecili kąpiele w mączce ziemniaczanej i po kąpieli płatkiem kosmetycznym delikatne popruszenie skóry. Pomogło i bardzo szybko zeszło wszystko co nas niepokoiło.

majeczka87, Zuzulka88, jusella, eve90, Ejrene lubią tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i tak wiadomo, że nawet z tej wspólnej ogólnej listy każda weźmie coś dla siebie, coś doda, wykreśli i wprowadzi zmiany.

Bardzo dobrze, że wrzuciłaś ją tutaj bo wklepie się ją do tabelki google i przynajmniej będzie w jednym miejscu a jak ktoś zapyta to się daną osobę tam odeśle zamiast wklejać na nowo całość.

A to z czym się ktoś nie zgadza można zaznaczyć gwiazdką w tabelce bądź dodać inne opcje w nawiasie. Będą różne opcje do wyboru a każda wybierze to, co Jej najbardziej odpowiada.

majeczka87, Zuzulka88, jusella, September, figaa, Pauli11, kot_bury, eve90, Ejrene, Agness27 lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysle ze nit nie stworzy idealnej wyprawkowej listy;) kazda mama musi ja sobie pod siebie dopasowywac, przeksztalcac i dobierac ;)

Zuzulka88, aisa, jusella, figaa, Pauli11, eve90, Ejrene lubią tę wiadomość

f2wlanlihx9vcryh.png
  • olcia_2209 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczka, ale ja oczywiście nie napisałam tego pod Twoim kątem, bo każdy robi jak uważa i ja tego nie podważam.
    Całe towarzystwo PTN mówi, że pudry nie są dobre, i nie zalecają ich używać. Zatykają pory i tyle. Ufam im, bo to ludize z olbrzymim doświadczeniem.
    Co do Sudocremu - ile dzieci tyle opinii :) ja patrząc na skład wybrałam Lniomag maść, ale przecież to moja decyzja i w żaden sposób nie krytykuję innego wyboru..
    Aisa zapytała o zdanie innych to się wypowiedziałam.

Zuzulka88, aisa, jusella, figaa, majeczka87, Ejrene lubią tę wiadomość

3jgxrjjg2vw3f7x7.png
  • julietta139 Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, witam się i ja w poniedziałek. Nie odzywałam się troszkę,bo miałam niestety przykrą sytuację w rodzinie i nie miałam siły jakoś siedzieć na forum.
    Ale już do was wracam,bo bez was nie wiedziałabym nawet co kupić maluszkowi( dzięki Majeczka za listę wyprawkową) ;)
    Dziewczyny możecie coś polecić na biegunkę?
    Jutro idę na wizytę dopytam lekarza,Ale ostatnio ze stresu,co drugi dzień mam biegunkę i nie wiem czy coś mogę wziąć i co z naturalnych rzeczy pomaga?:(
    Dzisiaj takie piękne słoneczko,że chyba ruszę się z domu,bo już zapomniałam jak mój blok z zewnątrz wwygląda;)
    Słonecznego dnia mamuśki;)

Zuzulka88, majeczka87, eve90 lubią tę wiadomość

f2w3qqmzk2myg5sd.png
  • Zuzulka88 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, każda z nas ma jakieś swoje doświadczenia bądź słyszała jakieś rady od innych mam i ewentualnie zmieni niektóre pozycje. Ale dobrze, że jest taka ogólna lista na której można się wzorować :)
    Dzięki Majeczka :)

jusella, majeczka87, eve90, stokrotka2013 lubią tę wiadomość

860ij44jnlwgi45u.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mogę polecić maść Bephanten do pupci, pachwin, wszelkich zgięć.

Zuzulka88, ona2012, eve90 lubią tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • olcia_2209 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia wrote:
    Ja mogę polecić maść Bephanten do pupci, pachwin, wszelkich zgięć.
    Milcia, a który? Bo jest teraz kilka chyba.
    Mam jakąś próbkę, dostałam na warsztatach chyba, ale jeszcze nie udało mi się z nimi na jego temat porozmawiać.

3jgxrjjg2vw3f7x7.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia wrote:
    Mi na połówkowych lekarz powiedział, że długość dziecka mierzy się do 15 tygodnia, bo potem dziecko jest już za duże i na ekranie całe się nie mieści i żeby zmierzyć to by trzeba było poszczególne wymiary do siebie dodać, a to już by nie było miarodajne, bo jest granica błędu.
    no u mnie to chyba ta waga wynikala z wymiaru kosci udowej i innych wymiarow: zoladka, czaszki itd.. i to wszystko wykazywalo u mnie ok 21+5 a bylam w 20+2 ...

iv09mg7y3g8rfy1m.png
‹‹ 646 647 648 649 650 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ