X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ejrene ja mam wizyte we wtorek i az sie boje uslyszec ile "mala" wazy :O

Kamenka lazanie z warzywami np szpinakiem lub cukinia, pomidorem, serem..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2016, 12:22

kamenkaa, Ollaala, Ejrene, jusella lubią tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamenkaa wrote:
    ja tam wole sie trzymać postu jak wielki Czwartek to Wielki Post :) musze uczyć syna
    co go naucze bedzie uczył potem swoje dzieci hihi :)

A co jest w grochówce że nie nadaje się na post? Moja bezmiesna.

kamenkaa, jusella lubią tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _analiza wrote:
    My jeszcze w ogóle nie myślimy dużymi zakupami, po świętach może wreszcie się ogarnę żeby zobaczyć co mogę "po ciotkach" ewentualnie wykorzystać, w tym gruby sprzęt właśnie. Kiedyś oglądaliśmy te turystyczne ale kurde ciężko się zdecydować, bo my rozważamy tez to dostawiane do łóżka. Prawdopodobnie problemu z miejscem nie będzie bo jednak bierzemy się za remont poddasza wiec na początku będzie tam wielka składownia;)

No i ja mam odwieczny problem estetyczny bo jednak chciałabym żeby mój dom chociaż w części zachował swój charakter a nie zamienił się w śmietnik sprzętowo-zabawkowy :D

Kamenkaa ja nie pomogę, za to chętnie skorzystam z porad;)

A czy któraś z Was kupowała juz kocyk/otulacz bambusowy? Pytam bo znajome mają lamillou i on jest świetny na lato właśnie, wielki wymiar i praktyczny, tylko ta cena mnie zabija:/ i szukam jakichś zamienników tylko właśnie z tej bambusowej cienkiej bawełny a nie poliestrowo-sztucznego polaru... Jak macie jakieś sprawdzone linki to podrzucajcie:)

Ada, Nadditta - ja dziś rano miałam też lekki schiz, że małego nie czuje i chociaż sama wiem DOSKONALE ze czasem może mieć dzieć leniwy dzień, czasem może się daleko schować na kręgosłupie to i tak siadł mi to na psychikę. Uciskanie nie pomagało, czekoladka nie pomogła, nie wiedziałam co zrobić. Ale już jest lepiej i dziś po raz kolejny żałuję że nie kupiłam detektora - to taki cudowny uspokajacz!

Aaa i musze się pochwalić - wczoraj przyszły trampeczki na lato dla mamusi i od razu lepszy humor! :P
    a dziś siadam do neta i klikam wreszcie inhalator i ciśnieniomierz, wszyscy wkoło chorują wiec pewnie się przyda. No i musze siąść żeby wybrać dla siebie jakieś luzniejsze ciuchy bo powoli mam z tym problem, buty na wiosnę, jakieś pierdółki.

Muszę też wymyślić prezent dla męża bo on kwietniowy i w ogóle nie mam pomysłu a po jego ostatnich szaleństwach pandorowych muszę dorównać i zadowolić chłopa;)

Co do kocykach bambusowego, to ja znalazłam ostatnio w tk maxx. Były super mięciutkie i cienkie, kilka wzorów. Jak masz gdzieś tk maxx to zajrzyj, może akurat będą. U mnie cena £12.99.

_analiza, Ollaala, jusella lubią tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie jest uczyć dzieci tradycji i wiary. Tylko z głową.
    W Wielki Czwartek była wieczerza Pańska. Nie ma postu.
    Wielki piątek-zarówno post ilościowy jak i jakościowy.
    Wielka Sobota-post jakościowy.

Oczywiście z tradycji, którą zachowywało się w domu można i dziś zrobić post w ramach Triduum Paschalnego bądź jakiegoś wyrzeczenia, ale nie zwalać tego na wiarę bądź kościół.

Maka, _analiza, eve90, Ejrene, kot_bury, Wiola90, Agness27 lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • _analiza Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta wrote:
    Co do kocykach bambusowego, to ja znalazłam ostatnio w tk maxx. Były super mięciutkie i cienkie, kilka wzorów. Jak masz gdzieś tk maxx to zajrzyj, może akurat będą. U mnie cena £12.99.
    U nas w kielcach byłam miesiąc temu i były tylko takie grube minky i polarowe ale będę patrzeć, może coś się trafi.

Śmiać mi się tylko chciało jak odkryłam ze muślinowe pieluchy są właściwie takie same jak tetra a mnie się kojarzyły niewiadomo czemu z jakimś super delikatnym materialem:)
    Apropos pieluch: w pepco są fajne flanelowe za 4 zł :)

Ollaala, aisa, kamenkaa, kot_bury, Agness27 lubią tę wiadomość

<3 19.07.2016 r. Aleksander <3
    dqpri09ktfkq6z2z.png

3jgxgzu3myzlo4jg.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamenka dzis nie ma postu, jedz miecho do woli ;)

eve90, kamenkaa, kot_bury, aisa, jusella, stokrotka2013, Agness27 lubią tę wiadomość

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jusella mniam Makaron z szpinakiem Uwielbiam ale mi smaka zrobiłaś a ja już ciasto na naleśniki zrobiłam hihihi

nowatorka lazanie też lubię ostatnio syn mi wciąż Marudzi bym to zrobiła a jakoś nie umiem się za to zabrać hehe

Naditta nie wiedziałam że robisz bez mięska :) Ja robie z mięskiem z boczkiem i takie tam :)

majeczka87 nie kochana ja robię tak jak mnie mama nauczyła wiec trzymam się że tak powiem rodzinnej tradycji :) Każdy tam po swojemu robi i nie neguje tego ja tam wole trzymać się tego czego mnie nauczono w domu i uczę tak syna od małego :)
    Jak był mały wmawiałam mu że nie wolno to teraz jak duży nie powiem mu że może bo pomyśli "matka zwariowała" hihi a te dwa trzy dni bez mięska wyjdzie mu na dobre nie musi dziennie kotletów jeść hehe:)

Ale dziś piękna pogoda zaraz idę do ogródka kwiatki zasadzić ;-)
    koty mi miauuuuczą pod oknem coś im się chce hahaha :P

Ollaala, eve90, jusella, Agness27 lubią tę wiadomość

• Ollaala Znajoma

Wysłany: 24 marca 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm przepraszam że się wtrącę , ale u Nas w Bielsku też obowiązuje Post w Wielki Czwartek, i się go trzymam też wyniosłam to z domu i uczę tak moje dziecioki .
    No ale to mój sposób nie namawiam nikogo do tego by tak robił w końcu wolny świat :)

kamenkaa, jusella, Agness27 lubią tę wiadomość

• nowatorka Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamenkaa wrote:
    nowatorka lazanie też lubię ostatnio syn mi wciąż Marudzi bym to zrobiła a jakoś nie umiem się za to zabrać hehe
    Kamenka lazanie sa bbb proste.Wystarczy miec makaron platy do lazanii i potem sobie sama mozesz wybrac co tam wkladasz do srodka. typowe miesne to ja kupuje gotowy sos Ragù (pomidorowy z miesem), gotowy beszamel i klade: beszamel, makaron, sos,itd itd makaron, beszamel, sos i na gorze parmezan. 20 min 200 ° w piekarniku.
    a te warzywne to np dajesz szpinak swieze liscie(wczesniej go robie na patelni) dodaje ricotte ser do niego. potem dodaje sparzone i rozmiekczone pomidory bez skorki, mozna tez cukinie (wczesniej ugotowana) w plastrach i albo z beszamelem albo bez (bo i tak juz szpinak i pomidor sprawiaja ze nie sa suche) i na gore ser np mozarella. wazne zeby na gorze bylo cos, jakis sos i ser a nie makaron bo bedzie suchy. Mozna dodac cebulke, czosnek, bazylie, przyprawy dla wlasnego uznania. mozna tak dzieciakom przemycic warzywa w smacznej postaci jak nie chca jesc normalnie ;)

kamenkaa, eve90, jusella, Agness27 lubią tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    Kamenka lazanie sa bbb proste.Wystarczy miec makaron platy do lazanii i potem sobie sama mozesz wybrac co tam wkladasz do srodka. typowe miesne to ja kupuje gotowy sos Ragù (pomidorowy z miesem), gotowy beszamel i klade: beszamel, makaron, sos,itd itd makaron, beszamel, sos i na gorze parmezan. 20 min 200 ° w piekarniku.
    a te warzywne to np dajesz szpinak swieze liscie(wczesniej go robie na patelni) dodaje ricotte ser do niego. potem dodaje sparzone i rozmiekczone pomidory bez skorki, mozna tez cukinie (wczesniej ugotowana) w plastrach i albo z beszamelem albo bez (bo i tak juz szpinak i pomidor sprawiaja ze nie sa suche) i na gore ser np mozarella. wazne zeby na gorze bylo cos, jakis sos i ser a nie makaron bo bedzie suchy. Mozna dodac cebulke, czosnek, bazylie, przyprawy dla wlasnego uznania. mozna tak dzieciakom przemycic warzywa w smacznej postaci jak nie chca jesc normalnie ;)

ooo Dziekuje za przepis z chęcią skorzystam mi się zawsze wydaje że przy tym duzo roboty a po przeczytaniu Ciebie to szybko i prosto :) Zrobie synowi myśle w nastepnym tygodniu -przyjdzie z szkoły a tu niespodzianka heheh :P

właśnie zrobiłam śledzie w śmietanie -lubisz? mój mąż to uwielbia :p
    dziś chce jeszcze upiec serniczek ale jakos nie chce mi sie tyłka ruszyć ...

Ollaala jak to mówią co inny rejon inny zwyczaj ;P mnie też tak nauczyli i tak robie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2016, 13:17

nowatorka, jusella lubią tę wiadomość

• eve90 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam ja już melduję się po wizycie, jako że była to zwykla, kontrolna wizyta dowiedziałam się ze wszystko dobrze, dzidziuś zdrowy, ruchliwy, jest większy, ale niestety pomiarow nie robila pani doktor, 3d/4d znowu nie było jak zrobić bo dzidziuś bokiem ułożony i tak się wiercil i krecil z noga założona na głowę i kopał w głowice z całej siły chyba <3 w każdym bądź razie jestem zadowolona ze wszystko dobrze, aaa i oczywiście mam infekcje i leki na 22 dni, w tym antybiotyk chyba jakiś także tradycyjnie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2016, 13:26

nowatorka, jusella, kamenkaa, kot_bury, _analiza, Naditta, aisa, Telashe, majeczka87, figaa, Agness27, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

atdc9vvj1ddua2x5.png
  • Ejrene Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Analiza ja będe z tąd zamawiać kocyk bambusowy http://supermami.pl/pl/kocyki-poduszki-komplety/107-kocyk-bawelniano-bambusowy-lekki-70x90.html

Moja koleżanka zamawiała z tej strony i bardzo zadowolona z niego jest.

kamenkaa, jusella, _analiza, aisa, eve90, Agness27 lubią tę wiadomość

atdc15nmjt4tk663.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamenkaa wrote:
    właśnie zrobiłam śledzie w śmietanie -lubisz? mój mąż to uwielbia :p
    dziś chce jeszcze upiec serniczek ale jakos nie chce mi sie tyłka ruszyć ...

u nas tu nie bardzo sledzie sa... i niestety sera na sernik tez nie ma i nad tym bbb ubolewam bo uwielbiam serniki a tutaj niestety te cheescake'i sa okropne bleee :(

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    u nas tu nie bardzo sledzie sa... i niestety sera na sernik tez nie ma i nad tym bbb ubolewam bo uwielbiam serniki a tutaj niestety te cheescake'i sa okropne bleee :(

uu to nie fajnie ale jakos dasz rade kochana :*

Zbieram sie na ogródek :)

pozdrawiam Was Wszystkie życzę miłego popołudnia :)

jusella lubi tę wiadomość

• jusella Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, wróciłam ze sklepu medycznego i w końcu trafiłam na dobry sklep i konkretnego właściciela. Pan pokazał mi pas, założyłam i nawet trochę pochodziłam w nim i od razu poczułam ulgę! Pas podtrzymuje Bunia i co najważniejsze odciąża kręgosłup. Cena 200 zł ale... uwaga- jest refundowany przez NFZ i pacjent dopłaca- tu znów uwaga- 10 zł (słownie dziesięć) . Trzeba mieć papier od neurologa, chirurga albo ortopedy. Na 15stą idę do swojego internisty po skierowanie do któregoś z lekarzy i jak nie będzie długich terminów to 190zł mam w kieszeni. Pan w medycznym doradził mi ortopedę, bo może jeszcze jakąś fizykoterapię zaleci. Tak boli mnie kręgosłup, że dziś to się poryczałam z bólu. Teraz leżę i zbieram siły przed kolejną wyprawą.

Ten miły pan spisał mi również symbol, jaki lekarz powinien wpisać na wniosku- mam go w torebce, ta daleko, ale jak którąś zainteresuje to potem podam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2016, 13:56

nowa!, aisa, kot_bury, majeczka87, Grzybka, kamenkaa, eve90, _analiza, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

• Naditta Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenka, ja nawet fasolka po bretonsku i bigos robię bez miesa :)

Co do Postu to chyba różnie jest, zależy od tradycji. U mnie w domu zawsze był w piątek i sobotę, dość ścisły. Mama nawet ciast nie pozwalała jeść :D

Nowatorka, ja mam to szczęście, że jest w okolicy kilka polskich sklepów i można w nich kupić praktycznie wszystko :)

jusella, nowatorka, kot_bury, kamenkaa lubią tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • jusella Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta aleś mi smaka narobiła na fasolkę po bretońsku... normalnie tak mi się zachciało, że aż żołądek mi skręca...

kamenkaa lubi tę wiadomość

• nowa! Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    U mnie z tradycji domowych dziś jeszcze post nie obowiązuje dopiero od jutra.
    Ja planuję zakup łóżeczka turystycznego do salonu bo łóżeczko tradycyjne będzie na górze w sypialni a większość dnia będę spędzać w salonie. Dzisiaj dużo leże i zrobiłam sobie listę co będę zamawiać w aptece i chyba zdecyduję się na aptekę internetową gemini bo faktycznie ceny są mniejsze ale takie zakupy planuję na początku maja.

jusella, aisa, kot_bury, kamenkaa, Ejrene lubią tę wiadomość

• nowa! Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eve90 wrote:
    Witam ja już melduję się po wizycie, jako że była to zwykla, kontrolna wizyta dowiedziałam się ze wszystko dobrze, dzidziuś zdrowy, ruchliwy, jest większy, ale niestety pomiarow nie robila pani doktor, 3d/4d znowu nie było jak zrobić bo dzidziuś bokiem ułożony i tak się wiercil i krecil z noga założona na głowę i kopał w głowice z całej siły chyba <3 w każdym bądź razie jestem zadowolona ze wszystko dobrze, aaa i oczywiście mam infekcje i leki na 22 dni, w tym antybiotyk chyba jakiś także tradycyjnie ;)

eve90 gratuluje udanej wizyty a infekcja czego jeśli mogę wiedzieć? jaki antybiotyk dostałaś?

eve90 lubi tę wiadomość

• Naditta Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa, jak już zrobisz listę apteczną to może się podzielisz? :P

Jusella, ja mam zawsze zamrożoną fasolkę, bo jak robię to raz a dobrze. I jak mnie nachodzi smak to tylko do mikrofali i gotowe!

jusella, Agness27 lubią tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
‹‹ 690 691 692 693 694 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ