X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • ania181111 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondynka ze mnie hahah :)

[link=https://www.suwaczki.com/]km5shdgeo9f0pp2m.png[/link]
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    btw. witam się w 25 tyg.
    a7f9d6a2a9147b94med.png

rosnę w "siłę" :P

goodwill, renieczka, Agaax, MirelS, Maka, Dalile, jusella, LilouK, aisa, Kasiulina, majeczka87, kot_bury, kama005, Pauli11, eve90, Wiola90, figaa, _analiza, Agness27 lubią tę wiadomość

e96b0e4df0.png
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam coś wtrącić na temat planowanego zaostrzenia ustawy antyaborcyjnej.
    Myślę, że to ważne, żebyśmy o tym rozmawiały...

Obecna ustawa - restrykcyjna - wydaje się dobrym kompromisem pomiędzy poglądami KK, zapisów prawa oraz postępowi wiedzy medycznej.

Zauważcie, że zaostrzenie ustawy spowoduje nie tylko zakaz aborcji, ale również zakaz inwazyjnych badań prenatalnych (bo jednak jest 1% szans na poronienie...), in vitro ale RÓWNIEŻ i przede wszystkim zakaz przerwania ciąży zagrażającej życiu matki.

Przykład: Co roku w Polsce jest wiele kobiet, które dowiadują się, że mają ciążę pozamaciczną. Rutynowym postępowaniem przy wykryciu ciąży pozamacicznej wcześnie jest podanie leku, który blokuje podziały komórek (metotreksat), ciąża obumiera, jajo płodowe jest wydalane lub wykonuje się laparosopię, żeby je usunąć.

Jeśli nowa ustawa wejdzie w życie, lekarz ginekolog będzie zmuszony podjąć postawę wyczekującą tzn. kobita do szpitala, czekamy na samoistne poronienie. Tylko że to samoistne poronienie najczęściej występuje z pęknięciem jajowodu i krwawieniem do jamy otrzewnej. Czyli mamy kobitę, która jest w stanie bezpośredniego zagrożenia życia i DOPIERO WTEDY możemy ją ratować=operować, tu żadne leki już nie pomogą.
    Ryzyko operacji w takim wypadku rośnie drastycznie, śmiertelność matek to nawet ok. 10%. To jest bardzo dużo!
    Jest to postępowanie niezgodne z etyką lekarską oraz niezgodne z prawem.
    Dla mnie podobne to jest do opcji wyczekiwania w zapaleniu wyrostka na jego pęknięcie i wylanie się ropy/treści pokarmowej do brzucha.
    I takie rzeczy w XXIw!
    Ryzykowanie życia pacjentki kompletnie bezsensowne. Ciążą pozamaciczna NIGDY nie będzie mogła przetrwać! Nie da się jej "transplantować" do jamy macicy, co postulują niektórzy.

Oj, rozpisałam się. Od kilku dni myślę o tym poronionym pomyśle naszych władz. Już nie piszę o ciążach z gwałtu. Kto przerobił w życiu choć jedną rozmowę ze zgwałconą kobietą i ma trochę empatii, ten zrozumie...

Mam nadzieję, że szum wokół tej ustawy to zasłona dymna.
    Ale przerażające jest, jak bardzo za mordy nas, kobiety, trzymają...
    Co więcej - kobita kobicie gotuje ten los. W końcu pani Szydło jest też kobietą... zamiast powiedzieć: ta ustawa jest do dooopy i iść dalej, to ona takie banialuki opowiada...

jusella, LilouK, Malwinaa, kot_bury, Pauli11, eve90, Asia_30, Milcia, figaa lubią tę wiadomość

• Maka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem przerażona tym co dzieje się w Polsce. Mam nadzieję, że naród się obudzi. Jestem przeciwna temu co wyprawia ten rząd, nawet program 500+ jest do dupy. Powinni pomóc ale inaczej a nie rozdawać nasze pieniądze na prawo i lewo. Patole mają pole do popisu teraz - tam zawsze jest dzieci jak myszy a wóda leje się litrami i będzie tych dzieci jeszcze więcej. Byłam przedstawicielem firmy pozyczkowej i pewnego razu klientka alkoholiczka wychodzi i mówi " pani m. tragedia, będę musiała iść ja albo Paweł (partner) chyba do pracy bo za te grosze które dostaje nie wyzyjemy" dodam że dzieci czwórka wszystkie +5 lat więc spokojnie oby dwoje mogą pójść do pracy ale przecież wygodniej żyć za nasze. Ja pracowałam na 2 etaty, wszystkie oszczędności szły na leczenie niepłodności. I mimo że kobieta ta to tzw. margines czułam się od niej gorsza..

Malwinaa, kot_bury, eve90, Naditta, figaa lubią tę wiadomość

ckaik0s3070dl07t.png
  • Maka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ta ustawa aborcyjna - mam nadzieję że nigdy nie przejdzie. Bo to jest naprawdę tak chore że aż się nie chce komentować.

jusella, kot_bury lubią tę wiadomość

ckaik0s3070dl07t.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja powiem swoje zdanie na ten temat, aby każda z nas dokladnie przeczytala ustawe zanim dokona oceny wlasnej i publicznej. Nie sugerujac sie artykulami mającymi juz jakies zdanie na ten temat.
    Odnosnie ciazy pozamacicznej: § 3. Nie popełnia przestępstwa określonego w § 1 i § 2 lekarz, jeżeli uszkodzenie ciała lub rozstrój
    zdrowia dziecka poczętego są następstwem działań leczniczych, koniecznych dla uchylenia
    niebezpieczeństwa grożącego zdrowiu lub życiu matki dziecka poczętego albo dziecka poczętego.

Nie ma zadnej wzmianki o poronieniu samoistnym, że to jest karane. Tak samo nie ma nic o zakazie badan prenatlanych, przeciez nie sluza one usuwaniu dzieci ale diagnozowaniu dzieci, ktore moga byc poddane leczeniu jeszcze w lonie matki.

A jesli chodzi o samą aborcje, moje zdanie jest takie ze nie ma zadnej przyczyny tlumaczenia zabicia dziecka, ktore ma szanse przezyc do konca ciazy. Nie chcialabym wychowywac dziecka gealciciela? Urodzilabym i oddalabym. Nie mam zadnych praw do oddebrania zycia komukolwiek, bez wzgledu na to czy to czlowiek dorosly, dziecko, czy dziecko ktore dojrzewa w moim brzuchu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2016, 15:11

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisałam przed chwilą dłuższego posta, ale stwierdziłam, że w sumie chyba przerzucanie się paragrafami i samodzielne interpretowanie nie wyjdzie nam na zdrowie, co nie?

Zaraz będę jadła domowe lody bananowo-malinowe.

jusella, LilouK, kijanka_88, kot_bury, Kasiulina, Pauli11, renieczka, stokrotka2013, julietta139 lubią tę wiadomość

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • Malwinaa Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dailie,jak robisz takie lody ? Trzeba zamrozic owoce i zblendowac :) ?

zi13skjob7hi4oms.png
  • jusella Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile jakby dało radę to polubiłabym że 100 razy za ostatniego posta.

• Dalile Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Więc wersja dietetyczna: wzięłam banana, maliny i zblendowałam z jogurtem. Po dłuższym blendowaniu zrobiła się taka pianka (jak nie wyjdzie to można poubijać mikreserm) i zamroziłam :) Zero dodatkowego cukru, bo owoce same są słodkie.

Normalnie powinno się robić na śmietanie - lepsza konsystencja, ale staram się dbać o przyrost wagi :)

Same owoce dadzą Ci Malwinko pyszny sorbet :)

majeczka87, Malwinaa lubią tę wiadomość

• LilouK Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie Dalile, opinia jest jak d**a, każdy ma swoją ;-)

Tak jak Jusella wcześniej napisała, chodzi tylko i wyłącznie o możliwość wyboru zgodnie z Twoim sumieniem, a nie sumieniem jakiegoś pacana z Wiejskiej, kobiety bezdzietnej, albo 100 lat po menopauzie, która w przeszłości najprawdopodobniej miała więcej skrobanek niż wyleczonych zębów w paszczy, lekarza, albo co grosza księży. Tylko tyle i aż tyle :-)

goodwill, Maka lubią tę wiadomość

• kijanka_88 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jacie jaki fajny przepis na lody :):) dzisiaj robie :)

Do tego zakrecilam ciasto na pizze rosnie sobie no i slynna forumowa salatke z porem dzisiaj robie poraz n ty... Wczoraj m na zakapach ... " a zrobisz mi salatke z porem" :)

majeczka87 lubi tę wiadomość

Kijanka
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwielbiam domową pizzę.... muszę w tygodniu zrobić :)

majeczka87 lubi tę wiadomość

• kama005 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chce Burgera! Idziemy do jakiejś knajpy gdzie są Burgery :)

jusella lubi tę wiadomość

Wiktoria 11.07 12:12 3225g 55cm SN

1usapiqvhk164civ.png
  • Kasiulina Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zjadlam mega porcje lodow :)
    Mala zadowolona to i mama tez :)

jusella, eve90 lubią tę wiadomość

l22nuay3rw9afu96.png
    2nn3s65g9yfjqtl3.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mm lody, pizza;)niebo w gębie;) dobrze z Wami maja Wasze dzieci ;) od małego wsuwają same pyszności heheh

jusella, Kasiulina, eve90 lubią tę wiadomość

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A twój mały to ma gorzej? :D

• _cherryLady Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill wrote:
    Chciałam coś wtrącić na temat planowanego zaostrzenia ustawy antyaborcyjnej.
    Myślę, że to ważne, żebyśmy o tym rozmawiały...

Obecna ustawa - restrykcyjna - wydaje się dobrym kompromisem pomiędzy poglądami KK, zapisów prawa oraz postępowi wiedzy medycznej.

Zauważcie, że zaostrzenie ustawy spowoduje nie tylko zakaz aborcji, ale również zakaz inwazyjnych badań prenatalnych (bo jednak jest 1% szans na poronienie...), in vitro ale RÓWNIEŻ i przede wszystkim zakaz przerwania ciąży zagrażającej życiu matki.

Przykład: Co roku w Polsce jest wiele kobiet, które dowiadują się, że mają ciążę pozamaciczną. Rutynowym postępowaniem przy wykryciu ciąży pozamacicznej wcześnie jest podanie leku, który blokuje podziały komórek (metotreksat), ciąża obumiera, jajo płodowe jest wydalane lub wykonuje się laparosopię, żeby je usunąć.

Jeśli nowa ustawa wejdzie w życie, lekarz ginekolog będzie zmuszony podjąć postawę wyczekującą tzn. kobita do szpitala, czekamy na samoistne poronienie. Tylko że to samoistne poronienie najczęściej występuje z pęknięciem jajowodu i krwawieniem do jamy otrzewnej. Czyli mamy kobitę, która jest w stanie bezpośredniego zagrożenia życia i DOPIERO WTEDY możemy ją ratować=operować, tu żadne leki już nie pomogą.
    Ryzyko operacji w takim wypadku rośnie drastycznie, śmiertelność matek to nawet ok. 10%. To jest bardzo dużo!
    Jest to postępowanie niezgodne z etyką lekarską oraz niezgodne z prawem.
    Dla mnie podobne to jest do opcji wyczekiwania w zapaleniu wyrostka na jego pęknięcie i wylanie się ropy/treści pokarmowej do brzucha.
    I takie rzeczy w XXIw!
    Ryzykowanie życia pacjentki kompletnie bezsensowne. Ciążą pozamaciczna NIGDY nie będzie mogła przetrwać! Nie da się jej "transplantować" do jamy macicy, co postulują niektórzy.

Oj, rozpisałam się. Od kilku dni myślę o tym poronionym pomyśle naszych władz. Już nie piszę o ciążach z gwałtu. Kto przerobił w życiu choć jedną rozmowę ze zgwałconą kobietą i ma trochę empatii, ten zrozumie...

Mam nadzieję, że szum wokół tej ustawy to zasłona dymna.
    Ale przerażające jest, jak bardzo za mordy nas, kobiety, trzymają...
    Co więcej - kobita kobicie gotuje ten los. W końcu pani Szydło jest też kobietą... zamiast powiedzieć: ta ustawa jest do dooopy i iść dalej, to ona takie banialuki opowiada...
    NIgdzie nie piszą o zakazie in vitro. Ustawa jest porypana, ale niedokładajmy nieprawdziwych faktów siejąc zamęt. Tak samo nie jest napisane nigdzie o zakazie amniopunkcji. A jeśli chodzi o aborcje po gwałcie... jestem na tak, ale max do 8 tc. Skoro została kobieta zgwałcona, to chyba wie, że może być w ciąży i nie musi czekać ze sprawdzeniem tego do 12 tc gdzie już jak dla mnie-aborcja to barbarzyństwo.

Nasza Marcysia jest już z nami <3
    bobas.gif
  • Pauli11 Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Torba rzeczywiście jest nie wielka ale bedzie musiała wystarczyć :)

Lilouk tak dobrze pamietasz ze mieszkam w Brukseli, na szczęście zaraz po zamachach pojechaliśmy do Polski więc troche te wszystie afery nas omineły chociaż nie powiem że strach troche jest przed wsiadaniem do metra :/

martynka870 śliczny brzuszek :) mój tez coraz wiekszy dziś się nie udało mi zapiać w wiosenny płaszcz, dobrze że bylo prawie 23 stopnie to moglam pospacerować rozpięta.

Lody na spacerze też były :) pyszny sorbet mango i marakuja :) pycha :)

Dalile lubi tę wiadomość

Aurelia 9.07.2016 15.27
  • Malwinaa Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też muszę wyciągnąć płaszczyk, ale nie sądzę, że się w nim zapnę ;) Mam nadzieję, że ten okres przejściowy nie będzie długi i zaraz wystarczy sweterek tylko zarzucić :)
    Jak piłyście glukozę? Na raz czy małymi łyczkami? Mnie zaszczyt kopnie we wtorek ;)

zi13skjob7hi4oms.png
‹‹ 739 740 741 742 743 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ