Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam
Przyszłam się "pochwalić", że zaliczyłam dziś pierwszą glebęNiby wylądowałam na nadgarstku, ale łokciem przywaliłam sobie w brzuch. Młody trochę mnie przestraszył, bo po incydencie nie reagował nawet na zaczepki, ale po godzinie już brykał
Idę się zdrzemnąć, a później będę nadrabiać
Miłego popołudnia -
nowatorka wrote:Mirel ja rozyczke przechodzilam w dziecinstwie ale ten rumien to chyba inny jakis wirus
tak tak,tylko gdzieś pisało, że to jakiś pochodny od różyczki.W każdym razie obyś tego nie podłapała
Zuzulka dobrze, że nic się nie stało, malutki może się przestraszył tylko, ale ma w brzuszku dobrą amortyzacjęaisa lubi tę wiadomość
-
I już po wizycie!
Zosia waży 979g, co wg. belly oznacza bliżej 25 centyla, ale na sprzęcie doktora prawie 50 centyl i w to bardziej wierzę, bo wszystkie wymiary oprócz jednego wskaazywały dokładnie 26+5tc
Lekarz kazał się nie martwić spadkiem mojej wagi, skoro mała rośnie jak na drożdżach.
Wszystko z małą w porządku, ale dalej mam uważać na siebie, bo łożysko.
Dostałam zalecenie brać witaminę D3 codziennie, bo w moim zestawie jej nie było.
I tyle
Na to wszystko zgubiłam kurtkę w galerii - powiesiłam ją w kabinie w toalecie na haczyku i zapomniałam. Po 5 min już jej nie było.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2016, 16:55
Naditta, jusella, eve90, nowatorka, Agaax, Kasiulina, stokrotka2013, Agness27, kot_bury lubią tę wiadomość
-
Dalile, lubię za Zosię, nie za kurtkę oczywiście.
Widzisz, Twój spadek wagi nic małej nie zagraża, możesz się przestać martwić
A witaminę D3 dlaczego Ci zalecił? Tak po prostu?
Ja biorę od samego początku a nawet przed ciążą już brałam, czytałam dużo i sama sobie zaaplikowałam, a potem na pierwszej wizycie położna zaleciła brać kwas foliowy i wit D.
Kurtki szkoda, ale wiosna idzie to już nie będzie potrzebna
Poza tym zawsze dobry powód, żeby kupić sobie nową!jusella, Agness27, TheForfie lubią tę wiadomość
17.07.2016
-
Dalile lubię za zdrową córę a kurtki szkoda.
Dziewczynki, wiem że to nie forum kulinarne ale... dziś znów troszkę eksperymentowałam w kuchni - nie chciało mi się stać przy garach, bo nie za dobrze się czuję i zrobiłam prażonki w worku w piekarniku.
Prażonki czy też pieczonki to nasza regionalna potrawa i standardowo jest robiona w żeliwnym kociołku na ognisku. można też zrobić w garnku na gazie - ale to nie to samo. Ja zrobiłam dziś w piekarniku - przygotowanie zajęło mi kilka minut, nie mam garów do mycia a smakują nieziemsko! Potrawa jest banalnie prosta, więc jak któraś z Was nie próbowała to polecam - nie ma chyba osoby, której by to nie smakowało!
Poniżej przepis:
ziemniaki (na osobę 4-5 sztuk)
kiełbasa
boczek
cebula (pół średniej na osobę)
sól, pieprz, olej
worek lub rękaw do pieczenia
Ziemniaki trzeba pokroić w gruba kostkę (ok 3-4 cm), kiełbasę i boczek w plastry, cebulę w półtalarki i wszystko wymieszać w garnku z solą, pieprzem i 3 łyżkami oleju (jak ziemniaki są suche lub boczek bardzo chudy to troszkę więcej można dać). Wszystko to przełożyć do wora, zamknąć i do piekarnika - najpierw na 30- 40 minut na 180 st z termoobiegiem a potem do 200 st na 15- 20 minut. I gotowe. Bardzo pasuje do tego sałatka z pomidorów z cebulką i kefir albo zsiadłe mleko
P.S. jest tez wersja wege - zamiast kiełbasy i boczku - pieczarki, bakłażan i cukinia
Dunda, eve90, stokrotka2013, Agness27, _analiza, Maka, kot_bury lubią tę wiadomość
-
Spoko. Ja dzisiaj szukałam po mieszkaniu kluczy do mieszkania, nawet sprawdzałam czy nie zostawiłam w drzwiach bo takie numery tez już odwalałam
A okazało się że ja głupia wsadziłam klucze ponownie do kurtki jak wlazłam do domu. Ehh
Byłam dzisiaj w Auchan, kupiłam bluzeczkę małej, do tego jakąś tam bieliznę dla siebie.
Byłam też w Rossmannie i kupiłam też balsam babydream nawilżający bo podobno superowy. Słuchajcie. czy jak wychodzimy z maluszkiem na spacer latem mamy go czymś smarować bo cholercia nie pamiętam a mówili o tym na szkole rodzenia! Jeśli tak to co kupić?
Co do chorób ja przeszłam chyba wszystkie możliwe dziecięce chorobyCoś co sie przechodzi raz mi się udało przejść nawet 3 razy
Wot takie zdolne było ze mnie dziecko
Dalile gratuluję udanej wizytySzkoda tylko kurtki...
Co do komodu chciałam wziąć tą z 6 szufladami ale mój się uparł że mam wziąć tą mniejszą i tyle. No to wzięłam. Może już jutro będzie to zrobimy małe przemeblowanie a później może kilka rzeczy do niej wrzucę to będzie mniejszy bajzel w domu z rzeczami małejWszystko po siatkach na razie leży
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2016, 17:32
jusella, TheForfie, Agness27, kot_bury lubią tę wiadomość
-
Agness27 wrote:
Dunda a próbowałaś używać inhalatora-bardzo pomaga zatokom:)
Do tego sól fizjologiczna lub parę kropli amolu i powinno być lepiej
No właśnie nie mam inhalator i póki co robię tzw.parówki i nic nie daje. Dziś robie listę apteczna i jutro zamawiam razem z inhalatorem.
Dalile ja mam problem z małym brzuchem (wszyscy dookoła mi mówią, że maly) dziś na badaniu dr powiedział, że faktycznie macice rozmiarowo mam o tydzień mniejsza ale nie mam się przejmować bo reszta w normie i taka moja natura. Ogólnie z tym terminem to ja mam własną teorie bo zaszłam w ciążę przez stymulację ale nie chce mi się co wizytę jemu tego tłumaczyć. No! Sumując ja wiem, że wszystko jest ok a my ciężarne mamy po prostu tendencje do nadinterpretowania
Jutro śmigam do Rossmanna po babydream bo na -49% skorzystałam ha ha nie wiedząc o promocji bd. Dzięki za cynk.jusella, Agness27 lubią tę wiadomość
Marcel Zdzisław vel. Pająk
PCO stwierdzone w 2008r.
05.2015 cb (6tc)
1-4cs z CLO+Ovitrelle; 5cs CLO+fostimon+ovitrelle
-
Ciekawe własnie z tą wit K. Pamiętam jak pojawił się wpis o tym na mataja.pl i w komentarzach dziewczyny pisały jak jest w innych krajach ale dostawały komentarze, że ta po porodzie to za mało... Ale to pewnie według polskich zaleceń za mało bo tu chyba jakieś inne są.
Co do wit D to chyba takie same, ale z wit K już mają inaczej.
Jusella, nie daj się choróbsku!
Dunda, zdrówka!
Dalile, super brzuch. No i super wieści po wizycieKicha tylko z kurtką...
Karolajn - super brzuszek
Kama, dziecko smarować kremem z filtrem 50+
MirelS, super wieści z wizyty! Co do ułożenia to Młody ma jeszcze dużo czasu i miejscaMoja w 28+2 leżała poprzecznie (wizyta u położnej) a 29+1 (usg) już główkowo. A syn fikał koziołki do 37tc
jusella, Karolajjn:), Agness27, kot_bury lubią tę wiadomość
-
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2016, 19:26
Monika.ch87, nowatorka, Dalile, jusella, Ejrene, Kasiulina, Karolajjn:), aisa, Zuzulka88, eve90, Maka, Wiola90, Naditta, kama005, stokrotka2013, _analiza, TheForfie, Agness27, kot_bury lubią tę wiadomość
-
Gratuluję wizyt
Moja już w poniedziałek
Agaax śliczna sukienkaAż się przejdę jutro i sprawdzę czy u mnie jeszcze są
No i oczywiście śliczne brzuszki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2016, 20:07
eve90, Agaax, aisa lubią tę wiadomość