Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
panna truskawka wrote:Witam!
Ja po wizycie: mała waży 1600, szyjka trochę skrócona więc mam się oszczędzać. Tylko że ja już i tak właściwie bardzo mało robię, to nie wiem jak to bardziej zrobić
Mam się zastanowić, czy chcę teraz ten zastrzyk z immunoglobuliną ze względu na konflikt. Koszt 400 złcholera sama nie wiem. No bo niby zalecają taki i w ogóle taka profilaktyka na przyszłość i ewentualność drugiego dziecka...
ciekawe ile moja kluska waży
co do zastrzyku musisz się zastanowić . Ja w zasadzie chyba bym narazie nie brała ... nie wiemmAgness27 lubi tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Dzień dobry!
Witam się już z domu, tego domu w UK!
Ale się wyspałam! I w końcu nic nie boli. Chyba się starzeje, bo śpiąc ciągle po rodzinie w Polsce, każde łóżko było dla mnie niewygodne. Jak poczułam wczoraj swoją podusie, to nawet nie wiem kiedy zasnęłam...
W samolocie młody szalał, aż go prosiłam, żeby się uspokoił, bo już miałam dość. Bez przerwy mnie boksował czy kopał zaraz pod mostkiem, bardzo wysoko. Zastanawiam się teraz, czy dziecko aż tak odczuwa lot, że wzmożona aktywność mu się włącza?
Jedno jest pewne: W ciąży późniejszej niż teraz nie zdecydowałabym się na lot samolotem. Ciężko to zniosłam, nie mogłam wysiedzieć, a potem jak narąbana chodziłam, w głowie mi się kręciło. Dzisiaj się obudziłam ciągle zmęczona, a młody tylko lekko puka co jakiś czas. Pora na odpoczynek dla nas dwojga..
I nawet nikt nie zwrócił uwagi na moją ciążę na lotnisku ani w samolocie. Ten mój brzuch chyba nie taki wielki jak mi się wydajejusella, MirelS, kot_bury, Agness27, aisa lubią tę wiadomość
17.07.2016
-
panna truskawka wrote:Witam!
Ja po wizycie: mała waży 1600, szyjka trochę skrócona więc mam się oszczędzać. Tylko że ja już i tak właściwie bardzo mało robię, to nie wiem jak to bardziej zrobić
Mam się zastanowić, czy chcę teraz ten zastrzyk z immunoglobuliną ze względu na konflikt. Koszt 400 złcholera sama nie wiem. No bo niby zalecają taki i w ogóle taka profilaktyka na przyszłość i ewentualność drugiego dziecka...
Ja bym brała ten zastrzyk. Przecież tego chyba się nie da uniknąć? No chyba, że nie planujesz więcej dzieci.
Jestem w szoku, że to tyle kosztuje i nie jest refundowane...17.07.2016
-
No bo to Polska - piękny kraj miodem płynący i tutaj ludzie są bogaci i mogą sobie rzucać na lewo i prawo hajsem i kupować ile tylko zapragną takiej immunoglobuliny
Ania181111: ja polecam oczywiście aptekę internetową geminiWiększość zakupów tam zrobiłam dla małej i siebie
Maka, jusella, kot_bury, Agness27, ania181111 lubią tę wiadomość
-
Naditta wrote:Ja bym brała ten zastrzyk. Przecież tego chyba się nie da uniknąć? No chyba, że nie planujesz więcej dzieci.
Jestem w szoku, że to tyle kosztuje i nie jest refundowane...jusella lubi tę wiadomość
-
Truskawka ładna waga córeczki
Ja bym chyba brała ten zastrzyk dla własnego spokoju, chociaż też nie jestem dobrym doradcą,bo nie bardzo się na tym znam w sumie- nie podają tego jakoś przy porodzie?
Ja też planuję zakupy w gemini i jeszcze apteka melisa jest podobno tania
Naditta wszędzie dobrze, ale w swoim łóżeczku najlepiej, odpoczywajcie!
Agness27, jusella lubią tę wiadomość
-
MirelS wrote:Truskawka ładna waga córeczki
Ja bym chyba brała ten zastrzyk dla własnego spokoju, chociaż też nie jestem dobrym doradcą,bo nie bardzo się na tym znam w sumie- nie podają tego jakoś przy porodzie?
Kurde na medycynę trzeba było jednak iść
Jeżeli po porodzie mała będzie miała krew rh+ (ja mam rh-) to wtedy dostaję też zastrzyk ten darmowy.
A ten teraz jest taki niby profilaktycznie, taki jakby pewniejszy, że przy drugiej ciąży będzie wszystko ok.
Bynajmniej ja to wszystko tak zrozumiałam swoim małym móżdżkiem
Gagaga, kot_bury, MirelS, jusella lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny!
Ja też jestem po wizycie (gratuluje tym, które też) - ale mam mieszane uczucia, babka jakby odwaliła od niechcenia to badanie. Jutro mam wizytę u mojego prowadzącego, to się dowiem co dalej.
Generalnie babka mnie nastraszyła, że kość udowa jakaś krótka (ale to dziwne, bo w normie, pewnie źle zmierzyła na kiepskim sprzęcie).
Ale: moja dziewczynka waży ok. 1400 g, jeszcze jest dość mała, ciąża troszkę młodsza (to znaczy niektóre parametry) - wynika z tego, że mój termin to raczej 21 a 18 lipca. Więc muszę jutro ustalić z moim prowadzącym, czy cesarka 08.07 nie będzie za wcześniej - niby już ciąża będzie donoszona.
A i jeszcze: lekarka mówiła - o ,jedna nerka jest, ale drugiej jakoś dokładnie nie szukała...
eh, więc humor mam w sumie średni..kot_bury, jusella lubią tę wiadomość
-
Gaga, no ale 1400 to mi się wydaje, że całkiem spoko waga jak na Twój tydzień. Mała po prostu nie jest mega grubiutką kluską
Ja czasami to średnio wierzę w te wszystkie niby dokładne parametry. Ręka zadrży, niedokładnie zmierzy i już robią mini panikę, że coś tam albo za krótkie albo za długie, a człowiek potem się zamartwia.Gagaga, jusella, TheForfie, kot_bury, aisa lubią tę wiadomość
-
Część Dziewczynki
Ja byłam po 8 w lidlu i dużo ludzi bylo ale kulturalnie oglądali i sie nie pchali
Nie mogłam sie zdecydowac które bluzeczki wiec wzięłam 3na krotki rękaw i 2 na ramiączka
No i wzięłam staniczek różowy do karmienia
Duzy byl wybór
Liczyłam ze po odpieciu materiał będzie wokół piersi ze tylko brodawke będzie odkrywal a tu caly cyc na wierzchu wiec wzięłam jeden
Z bluzeczek najbardziej podoba mi sie szara w kropeczki
Ale tamte tez fajne .nue brałam tylko czarnej.
No i udalo mi się kupic tramki dla córci i to z Elza jak się cieszyla
Basia to dobrze ze z dzidzia wszystko dobrzeWiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2016, 12:29
jusella, TheForfie, kot_bury, eve90 lubią tę wiadomość
-
panna truskawka wrote:No właśnie chcę w przyszłości jeszcze drugie dziecko... Sama nie wiem co robić. Wkurzające jest właśnie to, że w innych krajach immuno jest w ciąży podawany całkowicie za darmo.
Ja się zastanawiam jak to było kiedyś. Muszę mamę zapytać, bo wiem że rodzice mieli konflikt i nawet ostatnio mówiła, że miała zastrzyk. Ciekawe czy wtedy za to płacila.jusella, TheForfie, kot_bury lubią tę wiadomość
17.07.2016
-
nick nieaktualnyŚliczne wagi u obu dziewczynek
ciekawe, ile mój klusek urósł, do poniedziałku jeszcze tyyyyle czasu...
Też bym się w sumie tak mocno nie przejmowała tymi parametrami - wystarczy, że dziecko podczas USG się ułoży trochę bardziej krzywo i już pomiar może wyjść niedokładnie, albo właśnie lekarzowi ręka się omsknie przy mierzeniu, że już nie wspomnę o tym, że długości rozmaitych kości mogą być różne w zależności od wzrostu - mam 165 cm i nie uwierzę, że mam nogi tak samo długie, jak dziewczyna 180, po synku też się koszykarza nie spodziewamGagaga, jusella, eve90, aisa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyImmunoglobulina po porodzie jest refundowana. Podaje się ją zaraz po porodzie, ale trzeba tego pilnować bo mojej siostrze podali chyba trochę za późno niż powinni.
A ta w trakcie ciąży, niestety nie jest refundowana.jusella, kot_bury, Ejrene, Gagaga lubią tę wiadomość
-
panna truskawka wrote:Też się właśnie na tym wszystkim tak znam, że hej
Jeżeli po porodzie mała będzie miała krew rh+ (ja mam rh-) to wtedy dostaję też zastrzyk ten darmowy.
A ten teraz jest taki niby profilaktycznie, taki jakby pewniejszy, że przy drugiej ciąży będzie wszystko ok.
Musisz się dopytać kogoś bardziej obeznanego w temacie, może to tylko naciąganie na kasę, skoro w razie W podają to przy porodzie? nie mam pojęcia...
Ja też myślę, że parametrami nie ma się co przejmować tak do końca.Mi narobiła strachu, że szyjka się skraca, a się okazało, że taka jej "krótka" uroda i jest dobrze. 1400 g to chyba ok na ten tydzień, nie musi zaraz być dzidzia-grubasekGagaga, jusella lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnypanna truskawka wrote:Gaga, no ale 1400 to mi się wydaje, że całkiem spoko waga jak na Twój tydzień. Mała po prostu nie jest mega grubiutką kluską
Ja czasami to średnio wierzę w te wszystkie niby dokładne parametry. Ręka zadrży, niedokładnie zmierzy i już robią mini panikę, że coś tam albo za krótkie albo za długie, a człowiek potem się zamartwia.
Tak, masz rację, to akurat spokoTylko takie ogólne rozbicie, bo ta baba taka nieprzyjemna
-
nick nieaktualny
-
panna truskawka wrote:Też się właśnie na tym wszystkim tak znam, że hej
Masz racje z tym zastrzykiem ze w ciąży sie daje by bylo w kolejej wszystko dobrze bo jakis czas temu rozmawialam o konflikcie z koleżanka.
Tylko szkoda ze tyle kosztuje...jusella, kot_bury lubią tę wiadomość
-
Gratuluję wizyt
.
Gagaga - ja bym drugi raz nie poszła do takiej lekarki...
Gratuluję udanych łowów w Lidlu - dobrze , że nie poszłam bo kuzynka dzwoniła i mówiła, że jakaś masakra była - kobity chciały się pozabijać. Tak to jest jak się na zad*piu mieszka a do tego dziś rynek u nas i z okolicznych wiosek przyjezdnych pełno...
Co do konfliktu serologicznego to pamiętam z podstawówkiz biologii, że przy pierwszej ciąży to nie groźne, dopiero przy drugiej i, że po porodzie w ciągu 72h trzeba podać zastrzyk. Tylko nie pamiętam czy zastrzyk w pierwszej ciąży czy dopiero w drugiej... tak więc dzieści lat temu zastrzyki były
Kurde czas za golenie się wziąć ale chęci brak...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2016, 13:29
Karolajjn:), TheForfie, kot_bury, Gagaga lubią tę wiadomość
-
Witam się i ja . Przyszedł mi wreszcie wózek ! Jestem szczęśliwa , teraz jeszcze czekam na komode i słupek , łóżeczko już też mam .. Więc prawie wszystko z głowy . Byłam w lidlu aż takiego tłoku nie było ale już praktycznie nic nie zostało mm strasznie zanizona rozmiarowka , wzięłam sobie legginsy i koszulkę na ramiączka dla małego spodenki . I termometr . Dziś mam pierwsze zajęcia w szkole rodzenia z jestem ciekawa co na nich będzie .
jusella, kot_bury, Gagaga, Agness27 lubią tę wiadomość
[/url]