Lipiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
krolikan wrote:wręcz przeciwnie
przy umowie na czas określony, pracodawca przedłuża ją obowiązkowo do dnia porodu. Ten fakt powoduje, że w dniu porodu podlegasz ubezpieczeniu, więc na 10000% ZUS wypłaca Ci zasiłek macierzyński - za czas trwania urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego..
No to supertak więc nie mam się czego obawiać za bardzo
a powiedz mi jakieś papiery będę musiała składać do ZUSu czy to wszystko zakład załatwia?
Wybacz ale ja jestem zielona z tego tematu
-
Anga1989 wrote:Czyli rozumiem, że jeżeli mam umowe o pracę do końca czerwca 2017 to zakład mi umowę przedłuży do czasu porodu a potem nie będę sie zaliczać do urlopu macierzyńskiego?
Faktycznie do dnia porodu pracodawca ma obowiązek przedłużyć Ci umowę i wtedy ona się kończy. Jednak nie tracisz prawa do macierzyńskiego i rodzicielskiego ponieważ w dniu porodu byłaś ubezpieczona. Musisz tylko złożyć wszystkie dokumenty już nie do pracodawcy tylko do ZUS-u i to już bezpośrednio ZUS wyliczy Ci macierzyński i będzie go wypłacał. Oczywiście potwierdź to sobie w ZUS-ie, ale jestem pewna, że tak jest bo w zeszłym roku pomagałam bratowej ogarnąć wszystkie papiery w tej sprawie do ZUS-u.
Anga1989 lubi tę wiadomość
9 cs.
[img][/img]
-
Anga1989 wrote:No to super
tak więc nie mam się czego obawiać za bardzo
a powiedz mi jakieś papiery będę musiała składać do ZUSu czy to wszystko zakład załatwia?
Sama w ZUSie będziesz musiała to załatwić - ale Panie są tam w tej kwestii bardzo pomocne i podpowiedzą Ci jakie druki i jakie dokumenty będziesz musiała dostarczyć. Proponuje Ci wybrać się do ZUS-u np. w 8 mc bo będzie Ci to wtedy łatwiej przygotować, później tylko powpisujesz daty, dołączysz świadectwo pracy i akt urodzenia dziecka.Anga1989 lubi tę wiadomość
9 cs.
[img][/img]
-
Dzien dobry wszystkim. Dzisiaj mialam ciazka noc. Zle sie spalo 3 pobudki na siusiu masakra. Rano sie zdrzemnelam dopiero takim mocnym snem. Wczoraj taka bezobjawowa bylam calkiem i sie zastanawialam czy wszystko ok wiec moje Dziecio dzisiaj postanowilo zwrocic sniadanie
zeby Matka glupich pomyslow niemiala. Wizyta dopiero 3 stycznia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2016, 10:17
-
Ja tez dziekuje za informacje co do macierzynskiego, u mnie taka sytuacja ze umowe mam do 22.12.2016, mam przedluzona umowe do dnia porodu i myslalam ze zostanie mi tylko kosiniakowe, musze przeliczyc co lepiej zalatwiac bo mam na umowie najnizsza krajowa;)
Wogole to bylam juz na wypowiedzeniu umowy ze strony pracodawcy do konca listopada, ale okazalo sie ze jestem w ciazy i wypowiedzenie podpisalam bedac juz w ciazy, takze wypowiedzenie mi musieli cofnac. Pewnie kadrowa (a wredna jest bardzo) w myslach mnie juz dusila i wrzucala do rzeki ale najwazniejsze ze nie zostalam bez pieniazkow.
Ewela35, sisi lubią tę wiadomość
Oliwierek, nasz Aniołek Stróż.. *15.08.16[*]16.08.16 25+1tc Tesknimy!!!
Aniołek 8t.c. ..13.12.2015 .... Na zawsze w serduszku ....
-
nick nieaktualnyWitam Was dziewczyny po baaardzo długiej nieobecności!
Tyle napisałyście że chyba nawet nie jestem w stanie tego wszystkiego przeczytać.... Co tam dobrego słychać?
Nie jestem zorientowana czy ktoś przejął zapisywanie dziewczyn na listę? Czy moja nadal jest najbardziej aktualna? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
DTEM wrote:Hej kochane!!!
Mi się dzisiaj śniło że mój guzek okazał się złośliwy i musieli mi usunąć pierś- sen był tak realny że obudziłam się spocona i spłakana- straszne
Trzymajcie proszę kciuki na dzisiejszym usg, żeby guzek okazał się gruczołem- stres do 16!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2016, 11:44
DTEM lubi tę wiadomość
18.11.2015 Aniołek - W -
Anga1989 wrote:No to super
tak więc nie mam się czego obawiać za bardzo
Dziewczyny już w międzyczasie zdążyły odpowiedzieć. Można oczywiście bezpośrednio w ZUS załatwiać, ale będziesz i tak i tak potrzebowała dokumentów z zakładu pracy (np zaświadczenie ZUS Z-3) więc jeśli masz miłe i uczynne panie/panów w księgowości czy tam dziale płac, to równie dobrze oni mogą komplet dokumentów wysłać do ZUS-u za Ciebie... Ale wiadomo - z tym akurat różnie bywa..krolikan
-
DTEM tez trzymam kciuki, wszystko bedzie dobrze!!!
Kciuki rowniez zacisniete za wizytujace dzisiajczekamy na zdjecia;)
Selja, DTEM lubią tę wiadomość
Oliwierek, nasz Aniołek Stróż.. *15.08.16[*]16.08.16 25+1tc Tesknimy!!!
Aniołek 8t.c. ..13.12.2015 .... Na zawsze w serduszku ....
-
A wiec lekarz ma juz urlop wiec termin dopiero na 3.01.
Lekarka z ip kazala isc przed swietami jeszcze ale niestety nie mam jak. Od dzis oboje maja urlop. Pozostaje czekac do stycznia a w razie co ip.
Przeziebienia ciag dalszy...
Qle do wizyty juz szybciej bo 3.01 a nie 11.01balam sie ze dlugo czekac bede musiala ale powiedzialam co i jak i pani zrobila jak najszybciej
w koncu ide do lekarza ktorego chcialam. Juz sie nie przejmuje ze wstyd zmieniac. Lekarz ma byc dla mnie i dla mojej wygody.
07.11.2012 Julian
Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp -
DTEM wrote:Hej kochane!!!
Mi się dzisiaj śniło że mój guzek okazał się złośliwy i musieli mi usunąć pierś- sen był tak realny że obudziłam się spocona i spłakana- straszne
Trzymajcie proszę kciuki na dzisiejszym usg, żeby guzek okazał się gruczołem- stres do 16!!!bedzie dobrze, zobaczysz. To nic groznego!
DTEM lubi tę wiadomość
07.11.2012 Julian
Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp -
nick nieaktualny