X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2017
Odpowiedz

Lipiec 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luz Maria wrote:
    Z cyklu nie znam się, ale się wypowiem :-)
    U mnie w pracy dwie dziewczyny były w podobnej sytuacji jedna na urlopie macierzyńskim druga na bezpłatnym wychowawczym zaszły w kolejne ciążę.
    Musiały dogadać się z pracodawcą by po urlopie wychowawczym / macierzyńskim wrócić do pracy chociaż na 1 dzień - one nie przychodziły do biura i za ten dzien wystawiły wniosek o urlop wypoczynkowy z ich puli. Dopiero od kolejnego dnia można przynieść L4 inaczej nie będą naliczane świadczenia na L4 I na macierzyńskim (pierwsze 30 dni pensji płaci pracodawca, później dopiero ZUS - wiec firma jest "stratna" jedną pensje i zamożny Twój wakat). Jeśli nie jesteś dogadamy z szefem to pierwszego tego dnia urlopu może Cię zwolnić i tyle. 1 któraś etatu tak naprawdę Cię nie chroni to pić na wodę tak twierdzą moje HRY bo jak chcą to sobie ze zwolnieniem takiej mamy wracając ej prowadzą (np. likwidacja stanowiska).

Dzwoń do ZUS u zanim zadzwonisz jeszcze raz do szefowej lub pójdziesz po L4.
    LuzMaria na urlopie nie można skutecznie zwolnić, bo żeby to zrobić musi mieć miejsce skuteczne doręczenie przed urlopem, a raczej pracownika na stanowisku pracy z potwierdzeniem jego gotowości w pracy np podpis na liście czy inaczej zależy jak jest w regulaminie to raz a dwa podać powód.

• rosax3 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bulkaasia wrote:
    Hejka :)
    Mnie podbrzusze pobolewa a rano przy podcieraniu śluz taki żółtawo-brązowy ;( Mam nadzieję, że to nic poważnego. Leżę dziś cały dzień.
    Zmeczenie po podrozy pewnie. Lez i odpoczywaj <3

l22n8rib255dd6pr.png
    07.11.2012 Julian
    Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp
  • Leoparde Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha! Mam odpowiedź z ZUS-u. Wkleję poniżej jakby któraś z mam była w podobnej sytuacji i potrzebowała info.

Poniżej odpowiedź konsultanta COT:
    Dzień dobry
    Odpowiadając na Pani pytanie informuję, że prawo do wynagrodzenia chorobowego przysługuje od następnego dnia po zakończeniu urlopu wychowawczego, nie ma potrzeby powrotu do pracy na jeden dzień.

Pracownik składa zwolnienie lekarskie do pracodawcy.

Zgodnie z art. 92 Kodeksu pracy pracownik za pierwsze 33 dni (14 dni w przypadku ubezpieczonych powyżej 50 roku życia) niezdolności do pracy zachowuje prawo do wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy wypłacanego przez pracodawcę i ze środków płatnika składek.
    Dopiero od 34 dnia niezdolności do pracy (lub 15 dnia) pracownik zachowuje prawo do zasiłku chorobowego z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.
    Płatnikiem zasiłku chorobowego jest Zakład Ubezpieczeń Społecznych dla ubezpieczonych których płatnicy składek zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego nie więcej niż 20 ubezpieczonych. Jeżeli płatnik zgłasza do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych to sam jest płatnikiem zasiłku chorobowego z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (z ZUS rozlicza się w deklaracji rozliczeniowej DRA).

Dziękujemy za kontakt z nami.
    Pozostajemy do Pani dyspozycji

Pozdrawiam
    Dorota Pernach
    Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS
    nr tel. 22 560 16 00
    www.zus.pl

AniaKami lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leoparde wrote:
    Ha! Mam odpowiedź z ZUS-u. Wkleję poniżej jakby któraś z mam była w podobnej sytuacji i potrzebowała info.

Dzień dobry
    Odpowiadając na Pani pytanie informuję, że prawo do wynagrodzenia chorobowego przysługuje od następnego dnia po zakończeniu urlopu wychowawczego, nie ma potrzeby powrotu do pracy na jeden dzień.

Pracownik składa zwolnienie lekarskie do pracodawcy.

Zgodnie z art. 92 Kodeksu pracy pracownik za pierwsze 33 dni (14 dni w przypadku ubezpieczonych powyżej 50 roku życia) niezdolności do pracy zachowuje prawo do wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy wypłacanego przez pracodawcę i ze środków płatnika składek.
    Dopiero od 34 dnia niezdolności do pracy (lub 15 dnia) pracownik zachowuje prawo do zasiłku chorobowego z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.
    Płatnikiem zasiłku chorobowego jest Zakład Ubezpieczeń Społecznych dla ubezpieczonych których płatnicy składek zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego nie więcej niż 20 ubezpieczonych. Jeżeli płatnik zgłasza do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych to sam jest płatnikiem zasiłku chorobowego z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (z ZUS rozlicza się w deklaracji rozliczeniowej DRA).

Dziękujemy za kontakt z nami.
    Pozostajemy do Pani dyspozycji

Pozdrawiam
    Dorota Pernach
    Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS
    nr tel. 22 560 16 00
    www.zus.pl
    No i super :) dobrze że dowiedziałaś się w ZUS, ale byłam pewna w tym przypadku że dobrze piszę bo czy chcę czy nie pośrednio muszę się na tym znać w swojej pracy :)

Bulkasia leż i odpoczywaj musi być dobrze :)

Powodzenia na dzisiejszych wzytach :)

Leoparde lubi tę wiadomość

• Luz Maria Przyjaciółka

Wysłany: 19 grudnia 2016, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megi78 wrote:
    LuzMaria na urlopie nie można skutecznie zwolnić, bo żeby to zrobić musi mieć miejsce skuteczne doręczenie przed urlopem, a raczej pracownika na stanowisku pracy z potwierdzeniem jego gotowości w pracy np podpis na liście czy inaczej zależy jak jest w regulaminie to raz a dwa podać powód.

Można, można kurierem też można skutecznie wręczyć, a powód podałam np. likwidacja stanowiska.
    Zostawmy ten mało ciążowy temat zwalniania pracownika :-)

• Luz Maria Przyjaciółka

Wysłany: 19 grudnia 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leoparde wrote:

Dzień dobry
    Odpowiadając na Pani pytanie informuję, że (...)

Szok jaka obsługa klienta i SL (czas) ;-)

Dopytaj milej pani czy z wyplaceniem macierzyńskiego w tej sytuacji tez nie będzie problemów. Super, że pisemnie a nie na tel bo to też zawsze dowód (oby się nie orzydał)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2016, 15:48

• Leoparde Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luz Maria wrote:
    Szok jaka obsługa klienta i SL (czas) ;-)

Dopytaj milej pani czy z wyplaceniem macierzyńskiego w tej sytuacji tez nie będzie problemów. Super, że pisemnie a nie na tel bo to też zawsze dowód (oby się nie orzydał)
    Jak tylko dostanę odpowiedz odnośnie tego tematu to dopiszę.

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)
    Ja też mam śluz taki gęsty, kremowy, biało-żółty, po incydencie w pt. miałam raz lekko brązowy i dzisiaj, ale na ip mi powiedzieli że mam się tym nie przejmować.

28whyx8d41olhvnv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alimak wrote:
    Dziewczyny mam pytanie do Waszych mądrych głów :)
    Robiłam dziś zlecone wyniki i przy okazji zrobiłam sobie progesteron, bo chciałam mieć czyste sumienie, że go odstawiam (jutro ostatnia tabl.).
    Badanie zrobiłam po 22,5 h od ostatniej tabletki (bo z tego co pamiętam to pisałyście, że po dobie powinno wykazać już "nasz" progesteron a nie ten tabletkowy, dobrze kojarzę? Szukałam w necie info po jakim czasie nie ma tego sztucznego proga we krwi ale niestety nic nie mogłam znaleźć... :/
    A chodzi mi o to, że wyszedł mi wynik 91,9, szok. No niech nawet wskazuje po lekach to i tak jakiś duży wyszedł...
    Norma dla:
    I tr. 11-44,3
    II tr. 25,4-93,3
    III tr. 58,7-214

Badała któraś z Was i bierze lutkę? Też wtedy miałyście więcej niż te normy?

Oj chcialabym taki miec a niby mowia,ze tabletki nie wychodza w badaniu..

• rosax3 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez zamieszanie z autem zupelnie zapomialam o lekarzu... Jutro nusze zadzwonic i do konca tyg sie do niego dostac...
    Mozg kalafior doslownie...

l22n8rib255dd6pr.png
    07.11.2012 Julian
    Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp
  • rosax3 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alimak jak bede u lekarza to poprosze o to badanie dla mnie to zobacze jaki ja mam. Ale nie martw sie. Nie jest nisko. Jest dobrze!
    Gorzej bybLo gdybys maly miala. Duzy to chyba nie piwod do rozmyslen

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2016, 17:52

l22n8rib255dd6pr.png
    07.11.2012 Julian
  • AniaKami Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My juz dawno po badanku.
    Tak to bylo juz prenatalne na nfz, mialam dzisiaj robione usg i test papp-a. Wyniki do odebrania za 8-14dni ale z usg dzisiaj wszystko wyszlo bardzo dobrze. Lekarz super, wszystko nam pokazal objasnil i wogole. Na szczescie nic nie placilismy wiec odpuszcze sobie pappa u mojego prywatnego lekarza, zrobie tylko usg;) 250 zl w kieszeni;)
    Maluszek ma 4,9cm i wszystko to co powinien miec czlowieczek. Jego wiek okreslono na 11tc5d i tak sobie mysle ze to by sie zgadzalo bo owulke mialam 18dc ;) musze zmienic suwaczek i bardzo prosilabym zmienic mi termin porodu na 5.07 ;)
    Czuje ze to bedzie cora;) a to moje malenstwo :

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3bc7c4dd0603.jpg

rosax3, Selja, Jaguś_7810, Anga1989, Leoparde, Nicka678, megi78, Szczęśliwa Mamusia, Solane, Madlene.:), Zoja, Amore, bulkaasia, sisi, Marzenie27 lubią tę wiadomość

16ud3e3kui6kcuib.png
    Oliwierek, nasz Aniołek Stróż.. *15.08.16[*]16.08.16 25+1tc Tesknimy!!!
    Aniołek 8t.c. ..13.12.2015 .... Na zawsze w serduszku ....
  • DTEM Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaKami wrote:
    My juz dawno po badanku.
    Tak to bylo juz prenatalne na nfz, mialam dzisiaj robione usg i test papp-a. Wyniki do odebrania za 8-14dni ale z usg dzisiaj wszystko wyszlo bardzo dobrze. Lekarz super, wszystko nam pokazal objasnil i wogole. Na szczescie nic nie placilismy wiec odpuszcze sobie pappa u mojego prywatnego lekarza, zrobie tylko usg;) 250 zl w kieszeni;)
    Maluszek ma 4,9cm i wszystko to co powinien miec czlowieczek. Jego wiek okreslono na 11tc5d i tak sobie mysle ze to by sie zgadzalo bo owulke mialam 18dc ;) musze zmienic suwaczek i bardzo prosilabym zmienic mi termin porodu na 5.07 ;)

Fantastyczne wiadomości- cieszę się bardzo!!! Czujesz córcię??? ja też!!!

5djy9n73ddhyjn9b.png 9.110heart.gif.
    9f7je6ydpsf0hnxs.png
  • Leoparde Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaKami wrote:
    My juz dawno po badanku.

Jak tak patrzę na fotkę Twojego dzidziusia to aż teskno mi się robi i marzę, żeby 27.12 był już, bo wtedy mam usg i zobaczę to cudo.

Cieszę się że u Was wszystko w porządku :-)

• AniaKami Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam drugie prenatalne prywatnie 27.12 i marzy mi siw plec, ale wiem ze to tylko marzenie;)

Leoparde lubi tę wiadomość

16ud3e3kui6kcuib.png
  • DTEM Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaKami- na 1000% to Ci jeszcze nie powie, ale myślę, że marzenie się spełni i bobas się pokaże :)

5djy9n73ddhyjn9b.png 9.110heart.gif.
    9f7je6ydpsf0hnxs.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaKami gratuluję!! Wspaniałe informacje :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• krolikan Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leoparde wrote:
    Jak tak patrzę na fotkę Twojego dzidziusia to aż teskno mi się robi i marzę, żeby 27.12 był już, bo wtedy mam usg i zobaczę to cudo.

Cieszę się że u Was wszystko w porządku :-)

AniaKami SUPER :)
    a ja też mam usg prenatalne 27.12... nie mogę się już doczekać.. a musi być wszystko dobrze - bo w tym dniu jest nasza trzecia rocznica ślubu... :) więc mam nadzieję na dobre wiadomości...

AniaKami, Leoparde lubią tę wiadomość

krolikan

0d1yyx8di6bri9tp.png
    w57vqqmzbhaj93vv.png
  • AniaKami Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DTEM wrote:
    AniaKami- na 1000% to Ci jeszcze nie powie, ale myślę, że marzenie się spełni i bobas się pokaże :)

Z synkiem plec poznalam w 17 tyg, rozkraczyl sie pieknie i pokazal trzecia noge;)
    Szwagierka do 6 miesiaca nosila w brzuszku dziewczynke a w 7 miesiacu okazalo sie ze jajka wyrosly;)
    Ja mi lekarz powie ze dziewczynka to chyba uwierze dopiero w 8 miesiacu;)

DTEM lubi tę wiadomość

16ud3e3kui6kcuib.png
  • Luz Maria Przyjaciółka

Wysłany: 19 grudnia 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z synem w ciąży właśnie na USG w 12 tygodniu dowiedziałam się, że syn... tu noga tu ręką tu nerkach tu siusiak... powiedziane od tak w trakcie badania :-)
    Po cichu liczę że i tym razem się dowiemy. Badanie mam w piątek (chociaż będę u innego lekarza, a nie każdy tak wcześnie chce mówić nawet jak widzi).
    Generalnie u mnie dramat przeziębieniowy. W ubiegłym tygodniu mąż, a wiadomo on umierał. Potem syn z gilem po pas i teraz kolej na mnie... na ustach opryszczka na górnej wardze i na dolnej i to z rozmachem. Bolą wszystkie mięśnie, głowa gardło, nos zawalony... mleko z miodem, antygrypina z grejpfruta, czosnku itd. (Przepis z Thermomixa), teraz ciepła kąpiel z amolem (namówiła mnie bratowa, nigdy tego niepraktykowałam)... Mam nadzieje jutro na lepszy dzień. Dobrze, że już nie plamienie nic a nic.
    I jeszcze to co się dzieje w widomodciach, Polska, Turcja, Berlin...
    OBY DO PIĄTKU :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2016, 22:01

‹‹ 311 312 313 314 315 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: