X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2017
Odpowiedz

Lipiec 2017

Oceń ten wątek:
  • lottinka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaNatalia wrote:

Ahhh prócz teściowej mam teścia, dwóch szwagrów z żonami i jedno 1,5 roczne dziecko - JEDEN PRYSZNIC, JEDNO WC, uwierzcie mi, że można zwariować. W mieście mamy mieszkanie z dwoma pokojami, ale mój księciunio nie chce tam pójść, bo jego miejsce jest na gospodarce :)

matko! Na tyle ludzi to pewnie musi być ogromny dom, jak to możliwe że tylko jedna łazienka - koszmar! PannaNatalia, musisz być przedzielną kobietą że dajesz radę z uśmiechem :) na pewno są super chwile, fajnie tak z rodziną, zawsze ktoś spojrzy przez chwilę na dziecko, zawsze coś się dzieje, nie ma momentów samotności...ale no właśnie, jak nie zwariować bez tych momentów samotności!!!

a tak mnie zaciekawiło - przepraszam, kompletnie nie chcę być wścibska, tylko zwykła ciekawość :D pod prysznicem każdy ma swoje mydło? czy się kupuje dla wszystkich? Nie wiem czemu akurat ten aspekt najbardziej mnie zastanowił hahah :D

Everything you need will come to you at the perfect time :)
    ckai3e3kbl63wt3b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, lottinka :D nie wiem jak reszta, ale ja mam swoje przybory łazienkowe :D :D raz w tygodniu jeżdżę do mamy porządnie się wymoczyć w wannie przez co najmniej godzinę :D moi domownicy nie akceptują wanny, nie podłączyli do niej wody, bo przecież to strata czasu. Myjesz się myjesz, nagle ktoś Ci puka. I weź tu się umyj spokojnie jak czujesz tą presje czasu :D
    Z tą samotnością to raczej kicha. Ja się izoluje, co mam do zrobienia to zrobie i uciekam cichaczem do naszej sypialni. Staram się być miła ale wszystkie tu jesteśmy nabuzowane, bo baby tu za sobą nie przepadają i każda wyobrażała sobie trochę inne życie ;)

• lottinka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy się baby lubią czy nie, jak jest ich za duże zagęszczenie na jedną kuchnię i łazienkę zaczynają się powarkiwania ;)

Życzę Wam żeby się tak poukładało żebyście mogli wynieść się na własną gospodarkę :) to byłaby nowa jakość życia.

Z drugiej strony, odpada Ci wiele problemów...ja będę z córką sama większość czasu, do tego narazie mieszkamy w bloku i mamy dwa psy. Dom będzie gotowy dopiero na pierwsze urodziny młodej - tak optymistycznie patrząc. Nie umiem sobie w tym momencie wyobrazić co się robi kiedy psy potrzebują wyjść a dzieć niebardzo... albo jak wyjść z nimi o 22 na ostatni spacer? Nie wiem i będę myśleć w lipcu na ten temat :D najwyżej będę wieczorami pukać do sąsiadki żeby mi zerknęła czy dziecko śpi i będę lecieć na dół na szybkiego sika :D

ckai3e3kbl63wt3b.png
  • bulkaasia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaNatalia o matko!! Ja bym chyba nie dała rady. Podziwiam i życzę abyście jak najszybciej poszli na swoje ;)

J5KMp1.png
    wlknlir.png

neh5snh.png
  • cookiemonster Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamakejti wrote:
    A propos historii Angi z windy, to ja wczoraj w sklepie zapytałam o spodnie ciążowe, Pani mi pokazuje gdzie sie mam kierować i pyta jaki rozmiar potrzebuję, ja na to, że duży i pokazuję na mój bębenek wystający spod rozpiętej kurtki, a Pani oczywiście pyta który to miesiąc, ja, że 5, a ona, o matko i taki duży brzuch! niektórym jeszcze w tym czasie nie widać, że w ciąży są! no i się wku*wiłam i wyszłam ze sklepu bez zakupu spodni;)
    no jestem duża, póki co nic z tym nie zrobię, ale kurna odrobina empatii byłaby pożądana...
    Co za tupet, centralnie... w USA to już mogłabyś jakiś ładny pozew złożyć i zarobić na studia Młodego powiedzmy na Oxfordzie, a w Polsce zostaje jedynie wyjście ze sklepu i czarny PR. Brzuszki to kwestia indywidualna, moja bratowa 2 lata temu była na niemalże identycznym etapie jak ja (około tydzień różnicy) i po niej już było mocno widać, po mnie tak naprawdę jak ktoś nie jest uważny (o tym za chwilę), to jeszcze ujdzie. Bratowa jest chudzinka, a ja takiej normalnej budowy (rozmiar S-M) i myślałam, że będzie na odwrót, a tu niespodzianka.
    Ale opowiem Wam sytuację z ostatniego czwartku - mam taką grupę (4osoby), które przychodzą do mnie do domu na zajęcia. Jako, że oni rozliczają się co semestr, a akurat w czwartek nowy semestr się zaczął, to przedstawiłam im ile godzin wychodzi w 2-gim semestrze i mówię, że będzie krótszy, bo kończymy 1.06, bo jestem w ciąży. I tak na 4 osoby 2 w ogóle nie zauważyły, że w ciąży jestem, a dwie miały podejrzenia i teraz uwaga na jakiej podstawie. Jedna pani stwierdziła, że tak jej się wydawało przed feriami jak miałam sukienkę na sobie, że jakoś inaczej układa mi się, no ok. Ale rozwalił mnie pan - pan, który jest rodzynkiem i który jest cudowny, uczeń-marzenie, poza super zdolnościami, świetnie poczucie humoru, super stosunek do kobiet, on zawsze kupuje prezenty (dla nas wszystkich, np. z okazji Mikołaja, dnia kobiet, itd i to sa bardzo trafione prezenty). Powiedział, że miał takie przeczucie, bo jego tata miał taką teorię...i on zauważył to u mnie - że u kobiety w ciąży jest taki moment, że bardzo poprawia się skóra...i fakt, skórę mam lepszą, ale nie sądziłam, że to jest aż tak widoczne ;) anyway, trochę przerażające jest jak uważnie ludzie czasami nam się przyglądają;p

3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png

Wysłany: 4 lutego 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaNatalia wrote:
    Haha, lottinka :D nie wiem jak reszta, ale ja mam swoje przybory łazienkowe :D :D raz w tygodniu jeżdżę do mamy porządnie się wymoczyć w wannie przez co najmniej godzinę :D moi domownicy nie akceptują wanny, nie podłączyli do niej wody, bo przecież to strata czasu. Myjesz się myjesz, nagle ktoś Ci puka. I weź tu się umyj spokojnie jak czujesz tą presje czasu :D
    Z tą samotnością to raczej kicha. Ja się izoluje, co mam do zrobienia to zrobie i uciekam cichaczem do naszej sypialni. Staram się być miła ale wszystkie tu jesteśmy nabuzowane, bo baby tu za sobą nie przepadają i każda wyobrażała sobie trochę inne życie ;)
    Podziwiam Cię, naprawdę. Życie pod jednym dachem z tyloma osobami to musi być strasznie męczące. Szkoda, że mąż nie zgadza się na wyjazd do miasta...ale z drugiej strony to rozumiem. Może warto w tym domku pomyśleć nad jakąś modyfikacją tego kominka albo zabezpieczeniem? Byle u siebie, bez teściowej sapiacej nad ramieniem i zaglądającej Ci do gara...moja przyszła teściowa zawsze była cudowna, naprawdę, ale na ostatniej wizycie tak mocno ciśnienie mi podniosła, że ulalala...uwagi typu, że teraz powinnam nosić bawełnianą bieliznę, a nie żadne koronki i odpytywanie ile razy w tyg jemy ryby, bo nie wolno więcej niż 2-3 ze względu na metale ciężkie, to tak średnio fajne było. Do tego nieopatrznie powiedziałam, ze od września planuję normalnie część zajęć (uczniowie przychodzą do mnie) prowadzić popołudniami.. od razu komentarz, że niektóre dzieci potrzebują cały czas być karmione, non-stop i niania w takiej sytuacji mamusi nie zastąpi..No żesz...na szczęście, mój od razu następnego dnia zrobił swojej mamie pranie mózgu i powiedział, że ma sie do tego nie wtrącać. I oni wiedzą co to znaczy, bo w przeszłości potrafił nie mieć w ogóle kontaktów z rodzicami jak za bardzo ingerowali w jego życie i przez to oni naprawdę szanują tę granicę. I mam nadzieję, ze tak będzie i teraz.

3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • Muszka15 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej brzuchatki,witam sie jeszcze z wyrka....taaaa
    Zaliczylam wczoraj to kino,dalam rade huraaa ale wypilam sobie goraca czekolade juz na miejscu i dziec zmysly postradal chyba bo nie moglam wysiedziec,szturchal,przekrecal,ugniatal..latal jak oparzony w tym brzuchu,jeszcze takiego silnego szalenstwa w tej ciazy nie mialam jak tego wiecsoru po czekoladzie..

Pannanatalia,wow,anielska masz cierpliwosc,szacun z mojej strony!

Co tam jeszcze aaaa no wlasnie lezakuje tak z tabletem i co narobilam na dobry poczatek skonczonego 18 tygodnia?! Zrobilam takie zamowienie na nextowej wyprzedazy ze az sama sie boje,....duzo,duzo tego nakupowalam....jutro odbiore to zobacze ale chyba przesadzilam i bede musiala cos oddac ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2017, 11:59

0MPT.png

Wysłany: 4 lutego 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anga1989 wrote:
    Ja już po wizycie. Mała była dzisiaj tak uparta, że hej! Zkrzyżowała nogi i nawet nie chciała jedna nogą ruszyć ale za to rączkami to machała jak szalona ;)
    Uparta po mamusi hehe
    A waży już 149g! Pytałam ile już ma cm to lekarka stwierdziła, że na tym etapie już się tym nie sugerują ale powyżej 10cm na pewno ;)
    Lekarka dalej obstawia dziewczynke ale ma nadzieję, że na nastepnej wizycie nie bedzie takim złośnikiem i rozchyli nogi ;)
    Następna wizyta 3.03 na godz.18:00 - prenatalne II czyli tzw. połówkowe :)
    A na te bakterie dostalam jedno lekarstwo na recepte a drugie bez. Jutro skoczę i wykupie. A no i delikatne nadciśnienie mi wyskoczyło dzisiaj ale położna stwierdziła, że to jeszcze nie tragedia ;)
    A to dowód na to, że mała nie współpracowała:
    5f79c9577da8c693med.jpg
    Anga, u mnie Młoda tak samo niechętna do współpracy. Lekarz mi mówił, że pomiędzy zdaje się 14tc a 18tc USG jest najmniej ciekawe wizualnie i najtrudniej uchwycić te nasze ludziki. Najważniejsze, że wszystko ok!
    U mnie połówkowe na NFZwypada 19+6, a prywatne 21+1. Uznałam, ze umówię się na dwa, bo Młoda na każdym USG nie chce współpracować i boję się, że nie zdołają jej prawidłowo pomierzyć, a mój gin twierdzi, że to jest najważniejsze USG ciąży.

3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cookiemonster, tak to jest z porównaniami ;) apropo bratowych, to moja też na tym etapie wyglądała o wiele bardziej "zaawansowanie" niż ja. Ale i tak usłyszałam od szwagra, że ja to będę olbrzymia, skoro już mi brzuszek widać :) szkoda, że żony nie zapamiętał jak ledwo się toczyła w 4 miesiacu i ciężko było się z nią rozminąć w drzwiach, ale teraz każdy mądry :)
    Nie rozumiem tej nagonki, co komu do tego jak ktoś wygląda w ciąży. Ja jakoś nie przypominam sobie żeby ktoś mojej mamie po tylu latach wypominał jak ona wyglądała, a przecież.. jak widać.. to bardzo ale to BARDZO ważny temat :)

Dzięki dziewczyny, od razu mi lepiej jak mogłam się trochę poskarżyć :) Niby z rodziną fajnie, bo ma kto na dziecko popatrzeć. Ale jak patrze na tego "bratanka", któremu jeszcze przed skończeniem roczku wciskali na siłe pasztet i kaszanke, to naprawdę odechciewa się taryfy ulgowej ;) oczywiście po cichaczu, żeby ta okropna matka nie widziała, bo dziecko na warzywach nie może być chowane. Prawdziwy chów jest na smalczyku ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2017, 12:05

• Ewela35 Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lottinka ja też mam dwa psy i mieszkam w bloku i juz mam stresa jak to ogarniemy. Moja sąsiadka która ma dwa mopsy brała nianię bezprzewodową na spacer, oczywiście wychodziła na spacer jak dzidzia spala. My chyba też bedziemy tak robić. Plus taki ze teście mieszkają blisko i obiecali pomagać.

w4sqyx8d5t3hk7tg.png
  • Pikcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w sobotę :)

PannaNatalia, podziwiam Cię, ze wytrzymujesz z taką rodzinką ;) My po ślubie z mężem zamieszkaliśmy u moich rodziców, ale daliśmy radę wytrzymać tylko (albo aż) pół roku. Moja mamuśka miała takie jazdy, że szok, no i bardzo wtrącała się w wychowanie córki. Uciekliśmy stamtąd, przygarnęła nas ciocia mojego męża, bo za bardzo nie mieliśmy się gdzie podziać (dom mieliśmy kupiony, ale stał w stanie surowym, a w planach dopiero był remont i wykończeniówka). Tam dopiero psychicznie odpoczęliśmy i zaczęliśmy normalnie żyć. A od sierpnia mieszkamy już w swoim domku. I mimo, że nie wszystko mamy tu gotowe i na początku prawie bez mebli byliśmy i spaliśmy na karimatach, to jesteśmy szczęśliwi. Nikt w końcu nie mówi, co mamy robić i jak. Święty spokój jest jednak bardzo ważny :)

km5scwa1iu8rlkuf.png

F. <3 III.2019
    M. <3 VII.2017
    K. <3 IV.2006

• lottinka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela, jak nie będzie wyjścia to chyba tak...niania i pod blok :/ mam jednak schizy z tym związane, bo kilka lat temu wyszłam tak 'tylko pod blok' a pół godziny później leżałam na SORze...w piżamie i majtkach ze scooby doo.

od tej pory pamiętam że każde wyskoczenie 'na chwilę' może się LEKKO przedłużyć (i gacie ze scooby doo wywaliłam :P). Jakbym miała w tamtej sytuacji w domu niemowlę to byłoby podwójnie stresująco ;)

ckai3e3kbl63wt3b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pikcia wrote:
    Dzień dobry w sobotę :)

PannaNatalia, podziwiam Cię, ze wytrzymujesz z taką rodzinką ;) My po ślubie z mężem zamieszkaliśmy u moich rodziców, ale daliśmy radę wytrzymać tylko (albo aż) pół roku. Moja mamuśka miała takie jazdy, że szok, no i bardzo wtrącała się w wychowanie córki. Uciekliśmy stamtąd, przygarnęła nas ciocia mojego męża, bo za bardzo nie mieliśmy się gdzie podziać (dom mieliśmy kupiony, ale stał w stanie surowym, a w planach dopiero był remont i wykończeniówka). Tam dopiero psychicznie odpoczęliśmy i zaczęliśmy normalnie żyć. A od sierpnia mieszkamy już w swoim domku. I mimo, że nie wszystko mamy tu gotowe i na początku prawie bez mebli byliśmy i spaliśmy na karimatach, to jesteśmy szczęśliwi. Nikt w końcu nie mówi, co mamy robić i jak. Święty spokój jest jednak bardzo ważny :)

I właśnie takie "polowe" warunki będziecie najmilej wspominać :)

Pikcia lubi tę wiadomość

• lottinka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, jako że siedzę i wolny czas przeznaczam na kolejny dzieciowy temat, mam pytanie ad nakładki na przewijak - co planujecie? Miękka, twarda?

Mamy doświadczone, podzielcie się proszę opiniami :) Niedoświadczone podzielcie się przemyśleniami! :D

ckai3e3kbl63wt3b.png
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech a my wynajmujemy mieszkanie, ale wolę to niż mieszkanie z innymi członkami rodziny :)

PannaNatalia lubi tę wiadomość

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Kattty Debiutantka

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cookiemonster wrote:
    U mnie połówkowe na NFZwypada 19+6, a prywatne 21+1. Uznałam, ze umówię się na dwa, bo Młoda na każdym USG nie chce współpracować i boję się, że nie zdołają jej prawidłowo pomierzyć, a mój gin twierdzi, że to jest najważniejsze USG ciąży.

Masz dwa dni różnicy usg? mnie też jakoś tak wypadło, ale nie wiem czy warto tak szybko. Sprobuję przenieść ten nfz, a jak nie, pomyśłałam, że może lepiej dwa razy prywatne niż z takiej krókiej różnicej?
    Jakoś to mnie niepokoi. Jeszcze zapytam jak będzie wizyta, ale gdzieś czytałam, że pomędzy długimi usg lepiej mieć chociaż tydzeń czasu.

e24f8ac0b0.png

Aniołek * marzec 2015 - 11 tc

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattty wrote:
    Masz dwa dni różnicy usg? mnie też jakoś tak wypadło, ale nie wiem czy warto tak szybko. Sprobuję przenieść ten nfz, a jak nie, pomyśłałam, że może lepiej dwa razy prywatne niż z takiej krókiej różnicej?
    Jakoś to mnie niepokoi. Jeszcze zapytam jak będzie wizyta, ale gdzieś czytałam, że pomędzy długimi usg lepiej mieć chociaż tydzeń czasu.
    Katty, różnica wynosi więcej, bo pierwsze jest 20.02, a drugie 1.03 :)

3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • Anga1989 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattty a Ty na kiedy masz termin porodu? :) wpisze Cię później do naszej tabelki ;)

l22nhdgen92nqanl.png
  • Kattty Debiutantka

Wysłany: 4 lutego 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam 13 lipca, po usg troche wczesniej - 8.07

E.mila lubi tę wiadomość

e24f8ac0b0.png

Aniołek * marzec 2015 - 11 tc
  • Anga1989 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To Cię wpiszę na 8.07 :)

Kattty lubi tę wiadomość

l22nhdgen92nqanl.png
‹‹ 557 558 559 560 561 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ