Lipiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Panna Natalia u mnie to samo w nocy super i w dzień jak jest zaspana to ładnie je a poza tym koszmar.. butli tez nie chce bo sie odzwyczaiła..
PannaNatalia lubi tę wiadomość
-
Elvira wczoraj byłam z córka u pediatry i potwierdziła kolki, mała sie prężyła przy cycu i płakała, bardzo sie zapowietrzala i dopiero jak sie porządnie odbiło to sie uspokajała w sumie tak od urodzenia miała. Malutka nie płakała tak strasznie z wyjątkiem 3 sytuacji ale była bardzo marudna codziennie. Dajemy jej delicol i espumisan ( jak skończę opakowanie to będę dawać sam simpplex) do tego mocno trzeba ja odbijać żeby odpowietrzyć brzyszek . Mamy jeszcze syrop na refluks bo baaardzo przez te gaz jej sie ulewalo. No i najlepiej mleko bez laktozy - my próbujemy bebilon comfort on ma obniżona laktozę ale jest gęste i ciezko idzie przez butelkę!
A z ciekawostek to Marysia je z butelki ale tylko od męża cwaniak ode mnie chce tylko cyca a nie butle -
Nalunia jaki macie syrop na refluks? Pomaga? U nas ulewanie plus czkawki po każdym niemal jedzeniu, czasem nawet 1.5 godz po co skutkuje zwróceniem jedzenia nie jestem w stanie Małej odłożyć bo boje się że zwróci - i tak dziś jest na rękach od 6.30 ... Odłożyłam ja właśnie na chwilę i tylko się obróciła jak dostała czkawkę i ulala, jadła prawie 2 godziny temu
-
Gastrolus baby to ten syrop jeszcze nie próbowaliśmy dopiero na weekendzie albo jutro przetestuje u nas to samo Delilah ręce ręce ręce żeby tylko nie ulala ale powiem ci ze co ma ulać to uleje bo mała ma powietrze w brzuszku wiec musisz ja porządnie odbijać żeby odpowietrzyć brzuszek, tak mi lekarka mówiła
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 13:15
-
dziewczyny u mnie to samo z ulewaniem, nawet 2 godziny po jedzeniu mały ulewa, ale położna laktacyjna niby stwierdziła że to normalne i żeby się nie przejmować, że przez pierwsze 6 miesięcy może być silne a potem do roku słabiej,że to fizjologiczne. A na koli masować brzuch i kłaść go na brzuszku przed jedzeniem i że te wszystkie specyfiki na kolki to tak średnio działają. My mamy infacol ale jakoś nie widzę poprawy i tak małego brzuch boli, powiedziała że najlepsze są rurki które się wkłada w pupę żeby odgazować albo ewentualnie czopki glicerynowe ale nie próbowaliśmy jeszcze.
-
Tak poza tym to kilka dni temu zauważyłam że mały sobie upodobał jedną stronę i tylko w lewo przekręca główkę, a wcześniej było w obie. Próbuję mu pokazywać wszystko z prawej i przekręcać główkę w drugą stronę ale strasznie się wtedy denerwuje, trochę mnie to martwi ;/
-
Hej hej. U nas ulewanie to norma. Do tego mlody strasznie placze jak kupke lub pierdzi robi i zaraz po niej jest spokoj. Nie wiem czy ma zaparcia czy o co chodzi... A takto zaraz konczymy 3 miesiac i sie zaplacze jak nie zacznie sie bawic zabawkami bo od 2 dni strasznie towarzyski jest. Miedzy 12 a 21 spi lacznie max 2 godziny a w miedzyczasie sam posiedzi moze moze lacznie 1.5 godziny a reszta czasu tylko z kims. W zamian za to dzisiaj spal az 6,5h az w szoku bylam.
PannaNatalia lubi tę wiadomość
-
Marzenie, u mnie Mała też upodobała sobie jedną stronę i częściej głowę przekręca. Staram się dawać jej zabawki z tej drugiej strony, w wozku kładę ja przy ramie tak żeby nie miała możliwości skręcić jej w tą ulubiona strone. U mnie różnica jest taka że sie nie denerwuje niby ale stara się przekręcić ja tak żeby było na jej nie denerwuje się tym póki co, ale zastanawialam się czy nie byłoby dobrze przejść się do fizjoterapeuty żeby popatrzył tak ogólnie na dziecko o ocenił czy wszystko ok.
-
Czesc i czolem
Dawno mnie tu nie bylo no ale jakoś czas mi tak zasuwa ze szok..
U Nas wszystko ok, mala w srode wazyla juz 3940g, karmimy sie mm. Z tym ze mamy dwa mleka: bebilon pronutra i bebilon comfort na kolki i zaparcia. Karmie na zmiane, raz tym raz tym. Niki miala problem z zaparciami i po comforcie jej przeszlo. Potem gdy chciałam sprobowac znowu pronutre to dostała kolek i musimy zoatac przy tych dwóch.
Od samego początku ma tyle sily ze az bylam w szoku. Jak zlapie za palec to nie chce puścić. Główkę juz dawno ladnie podnosi, obraca ja na lewo i prawo. Malo tego, potrafi juz obrocic się z boczkow na plecki. Odpycha mi sie tak samo nozkami co przy zmianie pampersa jest troszke uciążliwe. Smoczka tez jak sobie wyciągnie to potrafi sama go z powrotem wlozyc do buzki hehe Ogolnie duzo juz umie/probuje robic najwidoczniej juz chciała by byc samodzielna
W dzien karmimy sie co 3-4 godziny a w nocy to potrafi przespać nawet 5-6 godzin. Chociaz przewaznie obudzi się miedzy 1 a 2 a potem miedzy 5 a 7. Tak wiec narzekac nie mam na coWiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2017, 20:25
Grotka lubi tę wiadomość
-
Anga super ze malutka juz tak sie rozwija a jak Ci śpi w dzień Niki?
jeśli jej comfort odpowiada i sie lepiej po nim czuje to znaczy ze ma problem z laktoza bo to mleczko ma obniżona zawartość, my dajemy bebilon hanibdo tego delicol, ale będę szukać mleka bez laktozy..,
a jak Ty sie czujesz kochana?
Ja tez kupiłam bebilon comfort ale jest tak gesty ze przy jej ulubionym smoczku nuka cieżko idzie i sie Marysia złości , jakiej butelki i do niej smoczka używasz?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2017, 21:03
-
Nalunia ja mam butelke z Lovi 0+. W rossmanie butelka 150ml ze smoczkiem cos kolo 40zl kosztuje mam dwie takie: jedna na mleko a druga na wode przegotowana.
Co do mm to bebilon pronutra dostawala w szpitalu i nie chcialam jej zmieniac firmy więc dodatkowo kupilismy tego comforta. I powiem Ci ze jak dostaje na zmiane te mleka to jest ok
Co do spania w dzien to ostatnio dopoludnia praktycznie nie spi - to jej czas zabawy popoludniu po spacerze to by spala i spala. W nocy to samo.
A najbardziej to uwielbia sie kangurowac. Jakby mogla to 24h by wisiala na mnie. U mamusi najlepiej zreszta nie raz zdarzylo Nam sie zasnac w nocy i przespac kilka godzin.
A ja jak sie czuje? Dobrze na poczatku mialam problem bo mi prawa strone chwycilo tzn tak jakbym sobie ścięgna naderwala czy cos. Strasznie kulalam na prawa noge a o obroceniu się w lozku albo wstaniu juz nawet nie wspomne. Na szczescie minelo jakies 1,5 tygodnia temu
Polozna zagladala do moich szwow i bardzo szybko mi sie rana zagoila. Jedynie to sie chwycila za glowe jak zobaczyla ze mam bardzo duzo szwow tych wew.
Aaaa no i sie pochwale ze juz 8-10kg ze mnie zeszlo a niby nic takiego nie robie i nie karmie piersią
-
Jejku jakie maleństwo. Ja już nie pamiętam kiedy Jasiek był taki malutki. Teraz jest taki:
Już wyrastamy z ubranek 62 i wskakujemy w 68 także jest ciekawie
Sam się obraca (jak mu się chce) i powoli próbuje podnosić się do siadania. Oczywiście gada po swojemu. Śmieje się w głos i uśmiecha do wszystkich. Na razie smoczek jest be, zabawki są be i wszystko jest be oprócz ludzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2017, 21:47
Anga1989, gabi544, Marzenie27 lubią tę wiadomość
-
Patrz. Mój Jasiek miśków, pluszaków, grzechotek i całej reszty ma od chol... Dużo i żadna mu nie pasuje. Nawet karuzeli nad łóżeczkiem nie lubi. Czasem przez chwilę do niej pogada i traci zainteresowanie. Bardziej interesują go kolory ścian, faktura mebli, sufity (serio serio, jak się zapatrzy w pustkę to aż strach co on tam widzi). A zabawki są na razie niezbyt interesujące. Jedynie bujak. Tak bujak jest fajny. Bo można sobie poleżeć w troche innej pozycji niż łóżeczko no i bo buja, chociaż to nie jest konieczna dla niego opcja. Nie lubi w nim tylko melodyjek. Zresztą jedyne melodyjki jakie mu się podobają to niektóre kołysanki, pozytywka i zwykła muzyka (najbardziej disco polo ). Wymagajacy ten mój mężczyzna.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2017, 22:06
-
Jaśko też nie zawsze odbije, a i odbicie nie gwarantuje mu że nie uleje albo nie dostanie czkawki. Ja z reguły siadam z nim, opieram go pionowo (bardziej półleżąco na brzuszku) o siebie i delikatnie bujam na kolanie. Z reguly ti działa. Mąż mój natomiast chodzi z nim po mieszkaniu i też lekko buja.
-
U nas musi sie odbić koniecznie bo pózniej mała jest bardzo niespokojna i płacze. Cudne te wasze maleństwa