X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Decadence Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Ty do Medrka chodzisz, tak?
    Nie, do Kazimierza Kowalskiego. Ogólnie super lekarz, tylko dla takiej panikary jak ja to za mało czasu poświęca, wizyta raz w miesiącu 10 minut.

ckaidqk32wjzio9b.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Dziewczyny może ja źle to napisałam. Nie sam II stopień jest niepokojący, tylko moje nadciśnienie, bo ono może doprowadzić do tego, że szybko łożysko będzie w III stopniu i dlatego teraz wizyty co 2 tyg. Przez to nadciśnienie istnieje prawdopodobieństwo, że zestarzeje się zbyt szybko przez co mała przestanie rosnąć i trzeba będzie rozwiązywać ciążę szybciej.
    Melbusia ja w pierwszej ciąży przy nadciśnieniu urodziłam małą 3900g i z pięknym łożyskiem. Jak bierzesz leki i dbasz o siebie, to nie ma co się zbytnio przejmować, ale tak kontrola musi być. JA też chodziłam co tydzień a nawet 2 razy w tygodniu, przez ostatni miesiąc.
    Dzień dobry dziewczyny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 08:17

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia piekna waga :)

Wam tez fiksuje belly??

Ha juz po sniadaniu do 10 lezakuje

Ss jak chlopcy? Zdazyli podac im sterydy na pluca. Bo nie pamietam. A Ty jak?

• melbusia88 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Melbusia ja w pierwszej ciąży przy nadciśnieniu urodziłam małą 3900g i z pięknym łożyskiem. Jak bierzesz leki i dbasz o siebie, to nie ma co się zbytnio przejmować, ale tak kontrola musi być. JA też chodziłam co tydzień a nawet 2 razy w tygodniu, przez ostatni miesiąc.
    Dzień dobry dziewczyny.
    Katka a ty chodziłas tak często z uwagi na nadciśnienie? Za każdym razem robili ci usg żeby ocenić łożysko czy przepływy ? Ja ogólnie się tym łożyskiem nie stresuje, nawet jeśli trzeba by było szybciej rodzić :-) nawet bym wolała pod warunkiem, że mała będzie gotowa.

Milego dnia dziewczyny :-)

l22n6iyek016fbg8.png
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam awaryjnie na wizycie dzisiaj i wszystko ok, szyjka 4,5cm, Mały 2500g, a te moje różne dziwne dolegliwości mogły być i ze stresu, ale też i z napierania główką na szyjkę, chyba Filipek też nie mozee doczekać się spotkania :)

katka84, melbusia88, Duzaa, karolcia87, Carolline, Loczek2018, Britty, Mmargotka lubią tę wiadomość

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Katka a ty chodziłas tak często z uwagi na nadciśnienie? Za każdym razem robili ci usg żeby ocenić łożysko czy przepływy ? Ja ogólnie się tym łożyskiem nie stresuje, nawet jeśli trzeba by było szybciej rodzić :-) nawet bym wolała pod warunkiem, że mała będzie gotowa.

Milego dnia dziewczyny :-)
    Na miesiac i tydzień przed porodem lekarz położył mnie do szpitala ze względu na nadciśnienie. Od tej pory mierzyłam ciśnienie 3 razy dziennie i brałam 2 dopegyty. W szpitalu miałam robione wszystkie badania (w tym usg - łożysko, przepływy). Później (oprócz wizyt u lekarza) w szpitalu kontrola po 2 tygodniach i usg z kontrolą przepływów i łożyska. Za kolejne około 2,5 tygodnia na przedostatniej w sumie wizycie usg u mojego gina znowu kontrola łożyska i przepływów. Za 3 dni ponowna wizyta u gina i już skierowanie do szpitala na patologię ze względu na skoki ciśnienia, ale to było 2 dni przed porodem. W szpitalu znowu usg i na drugi dzień wody same odeszły.

Wychodzi tak, że co 2 tygodnie usg, a na koniec co parę dni. I jeszcze musiałam 3 razy dziennie liczyć ruchy małej. To też ma na celu kontrolę łożyska. Ty pewnie i tak liczysz nie tylko ze względu na nadciśnienie, ale i cukrzycę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 08:38

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Na miesiac i tydzień przed porodem lekarz położył mnie do szpitala ze względu na nadciśnienie. Od tej pory mierzyłam ciśnienie 3 razy dziennie i brałam 2 dopegyty. W szpitalu miałam robione wszystkie badania (w tym usg - łożysko, przepływy). Później (oprócz wizyt u lekarza) w szpitalu kontrola po 2 tygodniach i usg z kontrolą przepływów i łożyska. Za kolejne około 2,5 tygodnia na przedostatniej w sumie wizycie usg u mojego gina znowu kontrola łożyska i przepływów. Za 3 dni ponowna wizyta u gina i już skierowanie do szpitala na patologię ze względu na skoki ciśnienia, ale to było 2 dni przed porodem. W szpitalu znowu usg i na drugi dzień wody same odeszły.

Wychodzi tak, że co 2 tygodnie usg, a na koniec co parę dni. I jeszcze musiałam 3 razy dziennie liczyć ruchy małej. To też ma na celu kontrolę łożyska. Ty pewnie i tak liczysz nie tylko ze względu na nadciśnienie, ale i cukrzycę.
    Ruchów nie liczę, bo kluska jest bardzo aktywna, wręcz mam wrażenie że co chwilę ja czuję. Przepływy miałam badane ponad tydz temu jak leżałam na patologii na to nadciśnienie, to były ok. Szkoda że teraz mój nie zbadał tego hm... Katka a w którym tyg urodziłas swoje dziecię?

Ula to możesz odetchnąć z ulgą, że wszystko ok, super :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 08:46

l22n6iyek016fbg8.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Ruchów nie liczę, bo kluska jest bardzo aktywna, wręcz mam wrażenie że co chwilę ja czuję. Przepływy miałam badane ponad tydz temu jak leżałam na patologii na to nadciśnienie, to były ok. Szkoda że teraz mój nie zbadał tego hm... Katka a w którym tyg urodziłas swoje dziecię?

Ula to możesz odetchnąć z ulgą, że wszystko ok, super :-)
    termin z ostatniej miesiączki 24 lutego, termin z usg - wg lekarza 27 lutego, a wody odeszły o godz. 1 20 - 28 lutego. Urodziłam o 14 30 28 lutego ;) Czyli w pierwszym dniu 41 tygodnia :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 08:53

melbusia88 lubi tę wiadomość

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkarolina wspolczuje mega straty pieska, dobrze ze z maluszkiem wszystko w porzadku.

kkarolina89 lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Britty Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedź, już się przestraszylam. Czyli wychodzi na to że najlepiej rodzic z łożyskiem II stopnia?

Melbusia88 w szpitalu była ze mną koleżanka z wys ciśnieniem, dostała leki i urodziła nawet po terminie,:)
    Gratuluję wszystkich wizyt. Ja dopiero za tydzień wizytuje i mam mieć sprawdzane przepływy.

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • blama Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja ginekolog nic nie wspominała o stopniu dojrzałości mojego łożyska.. mam nadzieję że wszystko OK.
    SS - jak tam dzieciaczki? daj znać w wolnej chwili :)

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała nie jest jakos super aktywna ale rusza sie zwlaszcza jak się zle uloze :p

• Britty Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blama wrote:
    A moja ginekolog nic nie wspominała o stopniu dojrzałości mojego łożyska.. mam nadzieję że wszystko OK.
    SS - jak tam dzieciaczki? daj znać w wolnej chwili :)

Hej u mnie podobnie, lekarz nigdy nic o tym nie mówi więc zakładam że wszystko ok ;-)

Anecz_kaa u mnie podobnie, daje nzac jak coś jej nie pasuje ;-) wgl wszyscy się śmieją z mojego brzucha bo córka siedzi z prawej strony od początku ciąży i mam bardzo asymetryczny brzuch, tak sobie upodobala B-)

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie. Jestem szczęśliwa bo wszystko książkowo jak powiedziała gin. Mamy poczatek 32 tygodnia, nasze pierwsze ktg ładne, Malutka waży już 2 kg, łożysko I st., szyjka na kilometr a dokładnie 5 cm zamknięta.
    Wprawdzie w moczu wyszły leukocyty w polu widzenia 10-20 ale dr powiedziała ze sądząc po innych parametrach nie powinno być żadnej infekcji i pewnie dostała się wydzielina z pochwy do moczu, badanie do powtorzenia.
    Tendencja spadkowa z płytkami krwi ale to też ponoć w normie i bez podstaw do niepokoju.
    Jupi! :-)

Urszulka89, katka84, krooolik, Carolline, melbusia88, marta258, blama, anecz_kaa, karolcia87, PixiDixi lubią tę wiadomość

• krooolik Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia super waga! Ale spore już te nasze kluseczki :-) ja bym chciała urodzić chociaż tydzień wcześniej, bo normalnie czuje, jak Mała się pcha na szyjke i na pęcherz, jak idę to boli jak cholera. A szyjka pewnie dalej się rozwiera, co trochę mnie stresuje. Leżę, ile się da, ale z 2,5 latkiem to jest praktycznie nierealne. Wydaje mi się też, że mam mniejszy brzuszek teraz niż w pierwszej ciąży, stąd też Mała ma niewiele miejsca i dlatego to tak boli :-/ jutro będę malować łóżeczko :-)

• kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    Melduję się po wizycie. Jestem szczęśliwa bo wszystko książkowo jak powiedziała gin. Mamy poczatek 32 tygodnia, nasze pierwsze ktg ładne, Malutka waży już 2 kg, łożysko I st., szyjka na kilometr a dokładnie 5 cm zamknięta.
    Wprawdzie w moczu wyszły leukocyty w polu widzenia 10-20 ale dr powiedziała ze sądząc po innych parametrach nie powinno być żadnej infekcji i pewnie dostała się wydzielina z pochwy do moczu, badanie do powtorzenia.
    Tendencja spadkowa z płytkami krwi ale to też ponoć w normie i bez podstaw do niepokoju.

A jaki masz wiek ciąży?
    Ja mam ciągle szyjke okolo 4,5cm, jeszcze dawniej się cieszyłam, ale teraz nachodzą mnie obawy, że ona się nigdy nie zmieni inici z porodu naturalnego :D

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkarolina89 wrote:
    A jaki masz wiek ciąży?
    Ja mam ciągle szyjke okolo 4,5cm, jeszcze dawniej się cieszyłam, ale teraz nachodzą mnie obawy, że ona się nigdy nie zmieni inici z porodu naturalnego :D
    Nie przejmuj się, szyjka to sprytne urządzenie ;) Ja od 37tc miałam rozwarcie na 1 cm a urodziłam 3 dni po terminie.
    Kuzynka ostatnio miała szyjkę całą ciążę ponad 4 cm. W dniu terminu szyjka prawie 4 cm i lekarz mówił, że może za kilka dni coś się ruchy. A na drugi dzień przyjechała ze skurczami i 4cm rozwarcia :D

melbusia88, Mmargotka, PixiDixi lubią tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    Nie przejmuj się, szyjka to sprytne urządzenie ;) Ja od 37tc miałam rozwarcie na 1 cm a urodziłam 3 dni po terminie.
    Kuzynka ostatnio miała szyjkę całą ciążę ponad 4 cm. W dniu terminu szyjka prawie 4 cm i lekarz mówił, że może za kilka dni coś się ruchy. A na drugi dzień przyjechała ze skurczami i 4cm rozwarcia :D

Wlasnie taka mam nadzieje, ze szyjka wie, kiedy ma trzymac, ale tez i bedzie wiedziala, ze juz czas sie samodzielnie otworzyc ;)

Mmargotka lubi tę wiadomość

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • Magic Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć:)
    rzadko bywamy,ale jak ruszyłam z przygotowaniami i wiciem gniazda,że jak dzieci są w żłobku to ja zasuwam a potem mam ich w domu więc poświęcam sie im doszczetnie.
    jMamy wizyte dopiero 1 czerwca a nie moge się jej doczekać :) chciałabym zobqczyc już młodego dla ktorwgo nadal myślimy nad imieniem choć ja się prsychylam ku jednemu...muszę męża przekonać ;)

Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • Britty Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    Gratuluję, cieszę że wszystko dobrze, u mnie od początku ciąży wychodzą takie leukocyty i lekarz nic mi na to nie zapisuje także na pewno wszystko jest dobrze ;-)

Mmargotka lubi tę wiadomość

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
‹‹ 1028 1029 1030 1031 1032 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ