LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Nalia moje problemy z nerkami objawily sie ciaglymi infekcjami pecherza - bakterie, erytrocyty w moczu itp. Lekarze leczyli mnie roznymi antybiotykami, ktore nic nie pomagały, diagnoza przewlekłe zapalenie pecherza. Pewnego razu dwa dni pod rzad zjadłam obiad z dużą iloscią szpinaku i przejechalam kilkanascie kilometrow na rowerze (ogolnie jezdzilam dosc czesto) i na drugi dzien objawiły sie moje problemy z nerkami. Mam kamice nerkową o której nie wiedziałam, sikałam czystą krwią, czułam ogromny ból i parcie. Pół dnia spedziłam pod prysznicem i jakos ulżyło. Nikomu nie życze doświadczyć tego bólu. Po tym zdarzeniu zlecono mi RTG nerek no i wyszło że mam kamice. Zalecenia umiarkowany ruch i wyłączenie produktów zawierających szczawiany bo akurat ja mam taką kamice. Ostrzegam przed zażywaniem wit. C w tabletkach bo ona tez sie odkłada na nerkach. Jak wit. C to tylko w naturalnej postaci.
-
Co do ktg to ja chyba tez miałam po terminie jak byłam na oddziale
co do cc- miałam 2 razy i było ok, ale to jednak operacja i wolałabym sn, bo maz mnie straszy jeszcze jedna ciaza P
i uwaga uwaga: Jula ma ospe wietrzna! Chyba na łeb dostane, 2 tyg w domuuuu
-
anecz_kaa wrote:Co do ktg to ja chyba tez miałam po terminie jak byłam na oddziale
co do cc- miałam 2 razy i było ok, ale to jednak operacja i wolałabym sn, bo maz mnie straszy jeszcze jedna ciaza P
i uwaga uwaga: Jula ma ospe wietrzna! Chyba na łeb dostane, 2 tyg w domuuuu❤Ada&Pola❤
-
MałaCzarna1988 wrote:Nalia moje problemy z nerkami objawily sie ciaglymi infekcjami pecherza - bakterie, erytrocyty w moczu itp. Lekarze leczyli mnie roznymi antybiotykami, ktore nic nie pomagały, diagnoza przewlekłe zapalenie pecherza. Pewnego razu dwa dni pod rzad zjadłam obiad z dużą iloscią szpinaku i przejechalam kilkanascie kilometrow na rowerze (ogolnie jezdzilam dosc czesto) i na drugi dzien objawiły sie moje problemy z nerkami. Mam kamice nerkową o której nie wiedziałam, sikałam czystą krwią, czułam ogromny ból i parcie. Pół dnia spedziłam pod prysznicem i jakos ulżyło. Nikomu nie życze doświadczyć tego bólu. Po tym zdarzeniu zlecono mi RTG nerek no i wyszło że mam kamice. Zalecenia umiarkowany ruch i wyłączenie produktów zawierających szczawiany bo akurat ja mam taką kamice. Ostrzegam przed zażywaniem wit. C w tabletkach bo ona tez sie odkłada na nerkach. Jak wit. C to tylko w naturalnej postaci.❤Ada&Pola❤
-
Nalia mój gin od razu zauważył że mam problemy z kamieniami bo jak pierwszy raz u niego byłam to podczas USG widoczny był piasek w pecherzu - musiał sie jakiś kamień wykruszyć. Na USG było widać pełno biało siwych farfocli a obraz powinien być w tym miejscu czarny. Powiedział że tak sie zdarza przy kamicy.
-
marta258 wrote:Dziwne że w każdej przychodni czy szpitalu nie robią ktg.
Ja chodzę do lekarza na nfz i ktg jest robione od 37 tyg.
W szpitalu w którym będę rodzić (i rodziłam też Antosia) też robią ktg na nfz, jest 2x w tyg, pierwsze 2 tyg przed terminem porodu, wystarczy mieć tylko skierowanie. Więc z Antosiem miałam robione 4x w szpitalu i mój lekarz też chciał robić w przychodni ale jak już byłam umówiona w szpitalu to mi nie robił dodatkowo.
Pixi to faktycznie miałaś ciężkie doświadczenia z cc, współczujępodziwiam kobiety, że mimo tyłu cierpień i trudności decydują się na kolejne ciąże. mam nadzieję, ze teraz wszystko pójdzie ci jak z płatka i przejdziesz poród najlżej że wszystkich.
Jeśli chodzi o nadciśnienie, to ja po prostu zabrałam swój ciśnieniomierz do swojego lekarza i porownalismy wyniki. Tak samo na pierwszej wizycie położnej porównalam jej wyniki z moimi. W ten sposób wiem, czy ich sprzęty zamykają, czy faktycznie pomiar jest wynikiem jakiegoś stresu typu syndrom białego fartucha, chociaż mój gin fartucha nie nosi -
MałaCzarna1988 wrote:Do dziewczyn ktore korzystaja/korzystaly z basenów w ciazy. Chodzicie na basen ozonowany czy chlorowany? Bo jestem wlasnie w hotelu i sa rozne baseny i nie wiem ktory bedzie oki w ciazy.
Ja chodze regularnie na basen od 13 tc (przed ciąża też chodziłam) i mam chlorowany, ale nie śmierdzi tak mocnotaki typowy miejski, sportowo-rekreacyjny. Zadnych problemów z infekcjami
Nie wiem czy są jakieś różnice znaczące między ozonowanym czy chlorowanymznaczy, co bardziej zabija zarazki, bo o to pewnie chodzi
-
MałaCzarna1988 wrote:Ove ale Ty mało śpisz, chyba bym nie wyrobiła
tez zasypiam poźno bo kolo 1 w nocy ale wstac to mi ciezko, czesto nawet budzik nie pomaga
Co do KTG tez jeszcze nie mialam, zapytam sie o nie na nastepnej wizycie. Jak na razie wizyty tez co 4 tyg. Lekarz szyjke sprawdza na kazdej wyzyjcie na fotelu ginekologicznym i mowi za kazdym razem ze wysoko i zamknieta i ze jest taka jaka powinna byc. Jesli chodzi o łożysko to sama sie dopytuje o jego stan bo mialam z nim przeboje - I stopien dojrzalości, wysoko na ścianie przedniej, potwierdzone u dwoch lekarzy.
Wczoraj bylam na szkole rodzenia i mielismy wizyte z anestezjologien ze szpitala w ktorym bede rodzic. No i czekam na termin wstepnej kwalifikacji do ZZO i umawiam sie z nim na konkretny dzien. Jeszcze nie wiem jak to bedzie wygladac ale musze rodzic kiedy bedzie mial dodatkowy dyzur anestezjolog na porodowce. Chyba wtedy poród bedzie wywolywany? Sama nie wiem, wszystkiego mam sie dowiedziec podczas konsultacji.padam ok 22 - przebudzam się i idę pod prysznic ok 12 w nocy a potem jeszcze wycieczki na siku
dziś mąż jechał w delegacje o 5.00 rano to bardziej świadomie się przrbudzilam
Co do pieluszek bambusowych to mam 2 i jestem w nich zakochana
Włączył mi się mega intensywny syndrom wicie gniazda i malujemy meble d pokoju dziecięcym na bialo :)będzie ładniejtrochę szkoda mi męża bo to on to ogarnia, ale zdecydowaliśmy ze szkoda sprzedawać solidne drewniane meble i kupować nowe z płyty ...
-
kkarolina89 wrote:Ja chodze regularnie na basen od 13 tc (przed ciąża też chodziłam) i mam chlorowany, ale nie śmierdzi tak mocno
taki typowy miejski, sportowo-rekreacyjny. Zadnych problemów z infekcjami
Nie wiem czy są jakieś różnice znaczące między ozonowanym czy chlorowanymznaczy, co bardziej zabija zarazki, bo o to pewnie chodzi
wlasnie sie dowiedzialam ze oba są ok, ale ten ozonowany bardziej zalecany w ciąży.
-
Melbusia
No to u nas jest łatwiej z tym ktg w szpitalu bo robią na nfz bez względu na to czy ciąża jest prowadzona właśnie w tym szpitalu czy gdzie indziej prywatnie czy na nfz. A to dlatego, że miesiąc przed porodem idzie się na wizytę kwalifikacyjną do szpitala do ordynatora i to on wystawia skierowania: na poród, badania krwi i na ktg, wtedy wszystko to jest już załatwiane w szpitalu.
-
marta258 wrote:Melbusia
No to u nas jest łatwiej z tym ktg w szpitalu bo robią na nfz bez względu na to czy ciąża jest prowadzona właśnie w tym szpitalu czy gdzie indziej prywatnie czy na nfz. A to dlatego, że miesiąc przed porodem idzie się na wizytę kwalifikacyjną do szpitala do ordynatora i to on wystawia skierowania: na poród, badania krwi i na ktg, wtedy wszystko to jest już załatwiane w szpitalu. -
anecz_kaa wrote:Co do ktg to ja chyba tez miałam po terminie jak byłam na oddziale
i uwaga uwaga: Jula ma ospe wietrzna! Chyba na łeb dostane, 2 tyg w domuuuu
Aneczka ,teraz zobaczylam...wspolczuje,! przechlapane. Najstarsza zaszczepilam a srednia nie zdazylam i 2 tyg.placzu i smarowania. -
Ove wrote:Nie, śpię zdecydowanie więcej
padam ok 22 - przebudzam się i idę pod prysznic ok 12 w nocy a potem jeszcze wycieczki na siku
dziś mąż jechał w delegacje o 5.00 rano to bardziej świadomie się przrbudzilam
Co do pieluszek bambusowych to mam 2 i jestem w nich zakochana
Włączył mi się mega intensywny syndrom wicie gniazda i malujemy meble d pokoju dziecięcym na bialo :)będzie ładniejtrochę szkoda mi męża bo to on to ogarnia, ale zdecydowaliśmy ze szkoda sprzedawać solidne drewniane meble i kupować nowe z płyty ...
O tak, tez kocham drewniane meble, wiec wcale Ci sie nie dziwiehttps://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
Mamuśki wszystkiego najlepszego z okazji naszego święta
ja się biorę za pieczenie torta dla teściowej
bo chociaż nigdy nie będzie dla mnie mamą, to stara się być dla mnie dobra no i urodziła mojego mężusia
dziś będzie o smaku cappuccino i kokosu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2018, 07:11
Decadence lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry - wszystkiego co najlepsze Kochane
Ja już na nogach, znów średnio przespana noc, biorę się do pracy. Wieczorem idziemy z mężem na kolację - prezent od najbliższych na nasze zbliżające się urodziny, wybrali restaurację, menu.. mamy się tylko zgłosić o umówionej godzinie i cieszyć się z naszych ostatnich chwil we dwoje