X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak boli nerka? Bo przestraszyłam się, że ten ból pleców, który mam, to może być nerka i jakies zapalenie :( dodam, że w środę miałam robione ogólne badanie moczu , które wyszło bdb i crp , które też wyszło niskie.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia moje problemy z nerkami objawily sie ciaglymi infekcjami pecherza - bakterie, erytrocyty w moczu itp. Lekarze leczyli mnie roznymi antybiotykami, ktore nic nie pomagały, diagnoza przewlekłe zapalenie pecherza. Pewnego razu dwa dni pod rzad zjadłam obiad z dużą iloscią szpinaku i przejechalam kilkanascie kilometrow na rowerze (ogolnie jezdzilam dosc czesto) i na drugi dzien objawiły sie moje problemy z nerkami. Mam kamice nerkową o której nie wiedziałam, sikałam czystą krwią, czułam ogromny ból i parcie. Pół dnia spedziłam pod prysznicem i jakos ulżyło. Nikomu nie życze doświadczyć tego bólu. Po tym zdarzeniu zlecono mi RTG nerek no i wyszło że mam kamice. Zalecenia umiarkowany ruch i wyłączenie produktów zawierających szczawiany bo akurat ja mam taką kamice. Ostrzegam przed zażywaniem wit. C w tabletkach bo ona tez sie odkłada na nerkach. Jak wit. C to tylko w naturalnej postaci.

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ktg to ja chyba tez miałam po terminie jak byłam na oddziale

co do cc- miałam 2 razy i było ok, ale to jednak operacja i wolałabym sn, bo maz mnie straszy jeszcze jedna ciaza P

i uwaga uwaga: Jula ma ospe wietrzna! Chyba na łeb dostane, 2 tyg w domuuuu

• Nalia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:

co do cc- miałam 2 razy i było ok, ale to jednak operacja i wolałabym sn, bo maz mnie straszy jeszcze jedna ciaza P

O fuck, współczuję :/

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Nalia moje problemy z nerkami objawily sie ciaglymi infekcjami pecherza - bakterie, erytrocyty w moczu itp. Lekarze leczyli mnie roznymi antybiotykami, ktore nic nie pomagały, diagnoza przewlekłe zapalenie pecherza. Pewnego razu dwa dni pod rzad zjadłam obiad z dużą iloscią szpinaku i przejechalam kilkanascie kilometrow na rowerze (ogolnie jezdzilam dosc czesto) i na drugi dzien objawiły sie moje problemy z nerkami. Mam kamice nerkową o której nie wiedziałam, sikałam czystą krwią, czułam ogromny ból i parcie. Pół dnia spedziłam pod prysznicem i jakos ulżyło. Nikomu nie życze doświadczyć tego bólu. Po tym zdarzeniu zlecono mi RTG nerek no i wyszło że mam kamice. Zalecenia umiarkowany ruch i wyłączenie produktów zawierających szczawiany bo akurat ja mam taką kamice. Ostrzegam przed zażywaniem wit. C w tabletkach bo ona tez sie odkłada na nerkach. Jak wit. C to tylko w naturalnej postaci.
    Ja właśnie zawsze miałam bdb wyniki moczu. Nigdy nie miałam bakterii w wynikach, raz leukocyty 6-10, ale znikły po 6 dniach ueoseptu.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png

Wysłany: 25 maja 2018, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia mój gin od razu zauważył że mam problemy z kamieniami bo jak pierwszy raz u niego byłam to podczas USG widoczny był piasek w pecherzu - musiał sie jakiś kamień wykruszyć. Na USG było widać pełno biało siwych farfocli a obraz powinien być w tym miejscu czarny. Powiedział że tak sie zdarza przy kamicy.

mhsvp07wihx7lu0a.png

Wysłany: 25 maja 2018, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do dziewczyn ktore korzystaja/korzystaly z basenów w ciazy. Chodzicie na basen ozonowany czy chlorowany? Bo jestem wlasnie w hotelu i sa rozne baseny i nie wiem ktory bedzie oki w ciazy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2018, 20:37

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marta258 wrote:
    Dziwne że w każdej przychodni czy szpitalu nie robią ktg.
    Ja chodzę do lekarza na nfz i ktg jest robione od 37 tyg.
    W szpitalu w którym będę rodzić (i rodziłam też Antosia) też robią ktg na nfz, jest 2x w tyg, pierwsze 2 tyg przed terminem porodu, wystarczy mieć tylko skierowanie. Więc z Antosiem miałam robione 4x w szpitalu i mój lekarz też chciał robić w przychodni ale jak już byłam umówiona w szpitalu to mi nie robił dodatkowo.
    W naszym rejonowym szpitalu owszem robią ktg jak masz skierowanie od lekarza na NFZ, a ja chodzę prywatnie. Nikt nie zrobi mi ktg, chyba że będzie jakieś zagrożenie, a ja zgodzę się na pozostanie na oddziale. Więc pozamiatane. Nie chodzę też do żadnej przychodni, bo tak jak wspominałam chodzę na prywatne wizyty do gin.

Pixi to faktycznie miałaś ciężkie doświadczenia z cc, współczuję :-( podziwiam kobiety, że mimo tyłu cierpień i trudności decydują się na kolejne ciąże. mam nadzieję, ze teraz wszystko pójdzie ci jak z płatka i przejdziesz poród najlżej że wszystkich.

Jeśli chodzi o nadciśnienie, to ja po prostu zabrałam swój ciśnieniomierz do swojego lekarza i porownalismy wyniki. Tak samo na pierwszej wizycie położnej porównalam jej wyniki z moimi. W ten sposób wiem, czy ich sprzęty zamykają, czy faktycznie pomiar jest wynikiem jakiegoś stresu typu syndrom białego fartucha, chociaż mój gin fartucha nie nosi ;-)

l22n6iyek016fbg8.png
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Do dziewczyn ktore korzystaja/korzystaly z basenów w ciazy. Chodzicie na basen ozonowany czy chlorowany? Bo jestem wlasnie w hotelu i sa rozne baseny i nie wiem ktory bedzie oki w ciazy.

Ja chodze regularnie na basen od 13 tc (przed ciąża też chodziłam) i mam chlorowany, ale nie śmierdzi tak mocno ;) taki typowy miejski, sportowo-rekreacyjny. Zadnych problemów z infekcjami :)

Nie wiem czy są jakieś różnice znaczące między ozonowanym czy chlorowanym :) znaczy, co bardziej zabija zarazki, bo o to pewnie chodzi :)

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • Ove Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Ove ale Ty mało śpisz, chyba bym nie wyrobiła ;) tez zasypiam poźno bo kolo 1 w nocy ale wstac to mi ciezko, czesto nawet budzik nie pomaga :)
    Co do KTG tez jeszcze nie mialam, zapytam sie o nie na nastepnej wizycie. Jak na razie wizyty tez co 4 tyg. Lekarz szyjke sprawdza na kazdej wyzyjcie na fotelu ginekologicznym i mowi za kazdym razem ze wysoko i zamknieta i ze jest taka jaka powinna byc. Jesli chodzi o łożysko to sama sie dopytuje o jego stan bo mialam z nim przeboje - I stopien dojrzalości, wysoko na ścianie przedniej, potwierdzone u dwoch lekarzy.
    Wczoraj bylam na szkole rodzenia i mielismy wizyte z anestezjologien ze szpitala w ktorym bede rodzic. No i czekam na termin wstepnej kwalifikacji do ZZO i umawiam sie z nim na konkretny dzien. Jeszcze nie wiem jak to bedzie wygladac ale musze rodzic kiedy bedzie mial dodatkowy dyzur anestezjolog na porodowce. Chyba wtedy poród bedzie wywolywany? Sama nie wiem, wszystkiego mam sie dowiedziec podczas konsultacji.
    Nie, śpię zdecydowanie więcej :) padam ok 22 - przebudzam się i idę pod prysznic ok 12 w nocy a potem jeszcze wycieczki na siku :) dziś mąż jechał w delegacje o 5.00 rano to bardziej świadomie się przrbudzilam :)

Co do pieluszek bambusowych to mam 2 i jestem w nich zakochana :)

Włączył mi się mega intensywny syndrom wicie gniazda i malujemy meble d pokoju dziecięcym na bialo :)będzie ładniej :) trochę szkoda mi męża bo to on to ogarnia, ale zdecydowaliśmy ze szkoda sprzedawać solidne drewniane meble i kupować nowe z płyty ...

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png

Wysłany: 25 maja 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkarolina89 wrote:
    Ja chodze regularnie na basen od 13 tc (przed ciąża też chodziłam) i mam chlorowany, ale nie śmierdzi tak mocno ;) taki typowy miejski, sportowo-rekreacyjny. Zadnych problemów z infekcjami :)

Nie wiem czy są jakieś różnice znaczące między ozonowanym czy chlorowanym :) znaczy, co bardziej zabija zarazki, bo o to pewnie chodzi :)
    Dziekuje za odpowiedz :) wlasnie sie dowiedzialam ze oba są ok, ale ten ozonowany bardziej zalecany w ciąży.

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Dziekuje za odpowiedz :) wlasnie sie dowiedzialam ze oba są ok, ale ten ozonowany bardziej zalecany w ciąży.

Korzystaj z ozonowanego, bo o taki trudniej ;) u mnie w Krakowie to nawet nie wiem, czy taki jest :D

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ozonowany zdrowszy :)

Dzięki Melbuś, oby... :-)
    Ove nie ma to jak drewno.

• marta258 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia
    No to u nas jest łatwiej z tym ktg w szpitalu bo robią na nfz bez względu na to czy ciąża jest prowadzona właśnie w tym szpitalu czy gdzie indziej prywatnie czy na nfz. A to dlatego, że miesiąc przed porodem idzie się na wizytę kwalifikacyjną do szpitala do ordynatora i to on wystawia skierowania: na poród, badania krwi i na ktg, wtedy wszystko to jest już załatwiane w szpitalu.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marta258 wrote:
    Melbusia
    No to u nas jest łatwiej z tym ktg w szpitalu bo robią na nfz bez względu na to czy ciąża jest prowadzona właśnie w tym szpitalu czy gdzie indziej prywatnie czy na nfz. A to dlatego, że miesiąc przed porodem idzie się na wizytę kwalifikacyjną do szpitala do ordynatora i to on wystawia skierowania: na poród, badania krwi i na ktg, wtedy wszystko to jest już załatwiane w szpitalu.
    No i tak powinno by wszędzie, ale w tym naszym rejonowym wszystko jest na opak. M.in. dlatego tez nie chcę w nim rodzic...

l22n6iyek016fbg8.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:

Aneczka ,teraz zobaczylam...wspolczuje,! przechlapane. Najstarsza zaszczepilam a srednia nie zdazylam i 2 tyg.placzu i smarowania.

• terka Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 05:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove wrote:
    Nie, śpię zdecydowanie więcej :) padam ok 22 - przebudzam się i idę pod prysznic ok 12 w nocy a potem jeszcze wycieczki na siku :) dziś mąż jechał w delegacje o 5.00 rano to bardziej świadomie się przrbudzilam :)

Co do pieluszek bambusowych to mam 2 i jestem w nich zakochana :)

Włączył mi się mega intensywny syndrom wicie gniazda i malujemy meble d pokoju dziecięcym na bialo :)będzie ładniej :) trochę szkoda mi męża bo to on to ogarnia, ale zdecydowaliśmy ze szkoda sprzedawać solidne drewniane meble i kupować nowe z płyty ...

O tak, tez kocham drewniane meble, wiec wcale Ci sie nie dziwie :)

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Duzaa Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry kochane Mamy!!
    Wszystkiego najlepszego w dniu naszego święta :))

oar89jcggibdab41.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśki wszystkiego najlepszego z okazji naszego święta :-) ja się biorę za pieczenie torta dla teściowej :-) bo chociaż nigdy nie będzie dla mnie mamą, to stara się być dla mnie dobra no i urodziła mojego mężusia ;-) dziś będzie o smaku cappuccino i kokosu <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2018, 07:11

Decadence lubi tę wiadomość

l22n6iyek016fbg8.png
  • blama Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry - wszystkiego co najlepsze Kochane :) :)

Ja już na nogach, znów średnio przespana noc, biorę się do pracy. Wieczorem idziemy z mężem na kolację - prezent od najbliższych na nasze zbliżające się urodziny, wybrali restaurację, menu.. mamy się tylko zgłosić o umówionej godzinie i cieszyć się z naszych ostatnich chwil we dwoje :D

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
‹‹ 1033 1034 1035 1036 1037 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ