X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Melbusia, różnice 2 tygodni w wymiarach to norma i sądzę, że wynika z tego, że akurat główka tak urosła na ten okres ciąży. ;) Według mnie nie masz się co martwić :)
    Niestety ona już od 20 tygodnia odstawala wymiarami na plus. Na każdym badaniu wychodziła duża. Boję się jakiegoś porodu kleszczowego, czy ze dziecko utknie w kanale różnym, albo mnie porozrywa :-( teściowa nie chciała mnie straszyć, raczej sama się zmartwila tym co powiedziałam.

l22n6iyek016fbg8.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Niestety ona już od 20 tygodnia odstawala wymiarami na plus. Na każdym badaniu wychodziła duża. Boję się jakiegoś porodu kleszczowego, czy ze dziecko utknie w kanale różnym, albo mnie porozrywa :-( teściowa nie chciała mnie straszyć, raczej sama się zmartwila tym co powiedziałam.

Nie martw się na zapas. :) naprawdę. Życie pokaże. Najważniejsze to nastawienie z jakim pójdziesz na porodówkę. U nas też główka większa niż reszta i ogólnie nogi długie. Po mnie :D
    Ale wiem z doświadczenia, że te parametry lubią się wyrównywać. Pomyśl, że będzie dobrze bo musi być :)

Mmargotka lubi tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • magdis Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Melbusia, ja też w pierwszej ciąży miałam podobne obawy, główka może nie była jakaś gigantyczna ale też zawsze trochę do przodu z tc i ogólnie nie wyobrażałam sobie jak ona przejdzie przez taki mały otwór. Dużo mi dały ćwiczenia z balonikiem Epino, i to zarówno w sensie psychicznym (bo przed samym porodem doszłam już prawie że do wielkości obwodu główki więc czułam się pewniej) i fizycznym (poród bez nacinania, z minimalnym pęknięciem). Ostateczny obwód główki 36 cm :) Jeśli jutro na wizycie okaże się że malutka obróciła się główką w dół to też zaczynam ćwiczyć. Polecam każdej z Was

f2w3rjjg9rxvzya9.png
    km5suay3700g32yy.png
  • magdis Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do wagi u mnie 13 kg na plusie (waga przed ciążą 52)

f2w3rjjg9rxvzya9.png
    km5suay3700g32yy.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkarolina89 wrote:
    Też się spotykam z tym, że owoce z rana, a ja mam inną rozpiske i to nie z jakiegos prywatnego gabinetu, albo z internetu, tylko ze Szpitala Uniwersyteckiego, gdzie jest osobna poradnia dla kobiet w ciazy z cukrzycą. A wlasnie u mnie jak zjem na drugie sniadanie owoce, to najlepiej tylko jabłka, bo reszta jest ryzykowna. Ciezko zrozumieć tą cukrzycę, dobrze, ze tylko 5 tyg zostało.
    Katka, a mierzysz codziennie ketony w moczu?
    nie codziennie nie, tylko co raz robię mocz, albo diabetolog zleca mocz. Ale nie mam raczej z tym problemu.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula u naszej nogi też długie, ale nie wiem po kim ;-) jedynie brzuszek taki jak tc hehe

Magdis nigdy nie słyszałam o takim baloniku, muszę poczytać. A ile tygodni cwiczylas? Ginekolog ci to polecił?

l22n6iyek016fbg8.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    No nie, znowu dwie strony o wadze :-D nie gniewajcie się dziewczyny, ale biorę zawsze te "wagowe wyznania" ciążowe z przymrużeniem oka, bynajmniej te w realu. Kogo nie zapytam, czy to z rodziny, czy ze znajomych, to każda tyła po kilka kilo niby, yhm, tylko że jakoś to się nie przekladalo na ich wygląd, który mówił +10 lub +15... A hitem była koleżanka męża, która twierdzi, że nie przytylam nic, a buzia (i dupka tez) w okresie ciąży jak księżyc w pełni wskazywała na min +15 :-) no ludzie, po co tak kłamać :-) oczywiście nie mam powodu żeby wam nie wierzyć, ale temat wagi w ciąży zawsze będzie dla mnie kontrowersyjny. Ja przytylam 12 kg i nie uważam, że jest to jakoś bardzo dużo, no każda z nas tyje w swoim tempie i zgodnie ze swoimi predyspozycjami, jedna +6, inna +15, trzecia +30. Najważniejsze, żeby się nie frustrować z tego powodu, bo pewnie i tak z czasem wrócimy do wagi wyjściowej.
    Ja się trochę martwię, bo wyglądam źle - szczególnie na twarzy i ludzie mi to mówią, że za chudo. W pierwszej ciąży przytyłam 22kg a teraz dużo mniej i nie chcę, by małej czegoś zabrakło. Mi najwyżej włosy wylezą. Później się nimi zajmę.
    A no i dlatego porównuję się do Was czy to normalne sprawdzam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2018, 11:22

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia, też myślę że teściowa trochę niepotrzebnie Cię straszy. Jeszcze jest trochę czasu do Twojego porodu a dzieci faktycznie chyba rosną tak skokowo, więc myślę że jest całkiem duża szansa, że gdzieś tam się to wszystko jeszcze wyrówna :)
    Ja liczę, że u mnie wyrówna się nieco w drugą strone bo niektóre wymiary odbiegają nawet o 3 tygodnie (w tył).

l22nsg188x4pwv1x.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Ja się trochę martwię, bo wyglądam źle - szczególnie na twarzy i ludzie mi to mówią, że za chudo. W pierwszej ciąży przytyłam 22kg a teraz dużo mniej i nie chcę, by małej czegoś zabrakło. Mi najwyżej włosy wylezą. Później się nimi zajmę.
    A no i dlatego porównuję się do Was czy to normalne sprawdzam ;)
    Dziecka dobrostan nie zależy tak na prawdę w 100% od tego czy tyjemy dużo w ciąży czy nie ;) dziecko samo sobie wyssie od nas co mu potrzebne będzie. ;) mi wszyscy zazdroszczą bo ja mam praktycznie brzuch i w cycki, uda mi poszło. Poza tym wyglądam jakbym w ciązy nie była - czyt. z tyłu np. Na buzi też nie przytyłam, ręce i nogi od kolan w dół takie same jak wcześniej :p

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    No nie, znowu dwie strony o wadze :-D nie gniewajcie się dziewczyny, ale biorę zawsze te "wagowe wyznania" ciążowe z przymrużeniem oka, bynajmniej te w realu. Kogo nie zapytam, czy to z rodziny, czy ze znajomych, to każda tyła po kilka kilo niby, yhm, tylko że jakoś to się nie przekladalo na ich wygląd, który mówił +10 lub +15... A hitem była koleżanka męża, która twierdzi, że nie przytylam nic, a buzia (i dupka tez) w okresie ciąży jak księżyc w pełni wskazywała na min +15 :-) no ludzie, po co tak kłamać :-) oczywiście nie mam powodu żeby wam nie wierzyć, ale temat wagi w ciąży zawsze będzie dla mnie kontrowersyjny. Ja przytylam 12 kg i nie uważam, że jest to jakoś bardzo dużo, no każda z nas tyje w swoim tempie i zgodnie ze swoimi predyspozycjami, jedna +6, inna +15, trzecia +30. Najważniejsze, żeby się nie frustrować z tego powodu, bo pewnie i tak z czasem wrócimy do wagi wyjściowej.

Melbusia to fakt. Ja teraz malo, ale... w 1 i 2 ciazy po 18/16 a teraz stwierdzilam ze nic z tego :p bo tyc latwo a potem płacz :p

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    Melbusia to fakt. Ja teraz malo, ale... w 1 i 2 ciazy po 18/16 a teraz stwierdzilam ze nic z tego :p bo tyc latwo a potem płacz :p

No widzicie, nikomu nie dogodzi :p ja przytyłam przy Lili 19kg i 1,5 miesiąca później już nic z tego nie miałam a chciałabym kilka kg zatrzymać ;)

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    No widzicie, nikomu nie dogodzi :p ja przytyłam przy Lili 19kg i 1,5 miesiąca później już nic z tego nie miałam a chciałabym kilka kg zatrzymać ;)

Oj to ja po Julce jako tako, ale mada rozstepow. Po Elizie zostalo mi :% dlatego teraz się pilnuje. A co do pomiarów to kZdy cm ma znaczenie. Moje dziewczyny niby na usg mialy wieksze glowki a w efekcie 33 i 34 cm eiec tak normalnie a wazyly 3600 i 3800. Teraz obsrawiam ze mloda bedzie cos ok 3500 bo tak idzie wg siatek

Julce pekaja juz te bable z ospy. Najgorzej ze na buzce ma najbrzydsze i tu posmarowalam mascia z antybiotykiem, na ciele ma kilka takich wykwotow z plynem a tak to jak ugryzienoe

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    Oj to ja po Julce jako tako, ale mada rozstepow. Po Elizie zostalo mi :% dlatego teraz się pilnuje. A co do pomiarów to kZdy cm ma znaczenie. Moje dziewczyny niby na usg mialy wieksze glowki a w efekcie 33 i 34 cm eiec tak normalnie a wazyly 3600 i 3800. Teraz obsrawiam ze mloda bedzie cos ok 3500 bo tak idzie wg siatek

Julce pekaja juz te bable z ospy. Najgorzej ze na buzce ma najbrzydsze i tu posmarowalam mascia z antybiotykiem, na ciele ma kilka takich wykwotow z plynem a tak to jak ugryzienoe

U nas młoda może będzie mniejsza niż siostra. Zobaczymy ;) Lila miała 3,89kg i jak na mnie było ciężko. Także jak będzie miała wagę w okolicach siostry to czeka mnie cc bo mój reumatolog się nie zgodzi na sn. Narazie wogóle o tym nie myślę ;)
    Jeśli szłaby zgodnie z siatką to waga tak jakoś 3,60kg wychodzi.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    U nas młoda może będzie mniejsza niż siostra. Zobaczymy ;) Lila miała 3,89kg i jak na mnie było ciężko. Także jak będzie miała wagę w okolicach siostry to czeka mnie cc bo mój reumatolog się nie zgodzi na sn. Narazie wogóle o tym nie myślę ;)
    Jeśli szłaby zgodnie z siatką to waga tak jakoś 3,60kg wychodzi.
    Dziewczyny wg jakich siatek to sprawdzacie? tych tabel z http://www.kalendarzciazy.com ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2018, 12:45

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Dziewczyny wg jakich siatek to sprawdzacie? tych tabel z http://www.kalendarzciazy.com ?

Ja na tych się opieram - moja gin kiedyś mi podesłała.

katka84 lubi tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    Ja na tych się opieram - moja gin kiedyś mi podesłała.
    Właśnie na ich podstawie wyliczyłam sobie centyl na dzień, w którym miałam usg. Ale to się zmienia i ciężko stwierdzić, co to będzie na koniec ;) z 13 centyla w 28 tygodniu wskoczyła na 24 centyl w 32 tygodniu.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Właśnie na ich podstawie wyliczyłam sobie centyl na dzień, w którym miałam usg. Ale to się zmienia i ciężko stwierdzić, co to będzie na koniec ;) z 13 centyla w 28 tygodniu wskoczyła na 24 centyl w 32 tygodniu.
    U mnie córka starsza w 38+5 (wtedy miałam ostatnią wizytę u mojej gin) miała z usg 3,68kg a urodziłam w 40+3 i miała 3,89kg także z usg wyszło idealnie ;)

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę mnie pocieszylyscie dziewczyny z tymi wymiarami, może faktycznie się wyrówna jeszcze...

A jak już jesteśmy przy wadze i jej konsekwencjach ;-) macie rozstępy? Ja mimo ogromnego wzrostu piersi nie mam ani jednego rozstepu jeszcze, nigdzie i się zastanawiam czy tak zostanie, czy coś wylezie po ciąży.

l22n6iyek016fbg8.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    U nas z opisu USG tego między 28 tyg a 32 a miałam robione w 31 tyg i 3 dniu był 17 centyl.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 27 maja 2018, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia ja mam caly brzuch w rozstepach po 1 ciaxy. 125 mialam w pasie

‹‹ 1037 1038 1039 1040 1041 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ