LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
anecz_kaa wrote:Nalia tylko to moja 3 ciaza i mloda jest tak naprawde najmniejsza a poza tym na kazdej wizycie jest nizej w siatkach czyli slabiej przybiera a powinno byc podobnie lub wrecz odwrotnie. Szalu nie ma
A wagowo może być mniejsza ogólnie przez tą pępowinę dwunaczyniową? Tak coś kiedyś czytałam. Raz jedyny - jak dowiedziałam się, ze u nas też takowa jest.
-
Ania ja myślę, że ta waga małej wcale tak nie spada. JA w pierwszej ciąży za to miałam baardzo dużo wód płodowych do samego końca i dziecko mi tak pomierzyli na usg przed samym porodem, że miało być cięższe o prawie 0,5kg. Ale ja myślę, że to woda działała jak soczewka i dziecko powiększała.
U Was jest zapewne odwrotna sytuacja, wód ubywa to i pomiary na kolejnych usg mylnie świadczą, że dziecko wolniej rośnie. Moim zdaniem, mało przytyłaś (mniej niż w poprzednich ciążach) to i dziecko jest mniejsze, a przez uciekające wody masz obecnie bardziej wiarygodny pomiar, niż na poprzednich wizytach. Najwidoczniej dziecko od początku już było mniejsze.
Wagą dzieciątka bym się nie przejmowała, że jakoś przystopowała, gorzej z tymi wodami. To trzeba już mocno kontrolować, bo ich nie przybędzie niestety.
Cześć wszystkim.PixiDixi lubi tę wiadomość
-
Witamy się w 36 tygodniu
do porodu zostało 27 dni .. dziś wizytujemy. Melbusia to mnie zaskoczyłaś, jesteśmy praktycznie na tym samym etapie ciąży a Ty jak to ujęłaś pomału musisz kończyć imprezę
Zobaczymy co mi dziś powie
Britty, Loczek2018 lubią tę wiadomość
-
Melbusia powodzenia!!!
Aneczka tez mi sie wydaje, ze z waga nie ma co panikowacu nas w 35+4 bylo 2580g i wszystko ok
ale lepiej wody kontrolowac
tesciowa sie nie przejmuj, moze niech mąż jej nagada do rozsądku.
Wyczuwam lipiec, bo juz coraz więcej mówi się o porodziewięc Melbusia i Aneczka jakbyscie miały rodzić teraz, to juz dzieciaczki gotowe i duze
-
Katka nie do konca niestety. Z mlodsza wody tez uciekaly i dzien przed cc w 38 tc przy afi 3.5 waga 3950 wg usg wiec tu ilosc wod nie ma znaczenia tak samo to ile przytylam. Mnie martwi ze z 17 jest 7 i to jest niepokajace + spadek w siatkach mimo lekow. To nie działa na moja korzysc
-
anecz_kaa wrote:Katka nie do konca niestety. Z mlodsza wody tez uciekaly i dzien przed cc w 38 tc przy afi 3.5 waga 3950 wg usg wiec tu ilosc wod nie ma znaczenia tak samo to ile przytylam. Mnie martwi ze z 17 jest 7 i to jest niepokajace + spadek w siatkach mimo lekow. To nie działa na moja korzysc
Moja starsza ważyła 3900 kg (przytyłam 22 kg), a teraz młodsza idzie na 3300-3400 (a ja na razie mam w porywach 7 kg na plus).
Twoja starsza od początku była cięższa, a malutka jest od początku mniejsza. JA jakoś nie wierzę do końca w te pomiary usg jeśli chodzi o wagę dzieciątek.
Po prostu przedstawiam Ci inny punkt widzenia, miej rękę na pulsie, ale nie panikuj. Będzie dobrze.PixiDixi, Carolline lubią tę wiadomość
-
katka84 wrote:No a ile przytyłaś teraz 5-6? Już się nie nakręcaj, będzie dobrze wszystko. To ile przytyłaś ma wpływ na to, ile waży dziecko.
Moja starsza ważyła 3900 kg (przytyłam 22 kg), a teraz młodsza idzie na 3300-3400 (a ja na razie mam w porywach 7 kg na plus).
Twoja starsza od początku była cięższa, a malutka jest od początku mniejsza. JA jakoś nie wierzę do końca w te pomiary usg jeśli chodzi o wagę dzieciątek.
Po prostu przedstawiam Ci inny punkt widzenia, miej rękę na pulsie, ale nie panikuj. Będzie dobrze.
Nieee waga nie ma zbytnio wpływu na to ile dziecko waży ;)Może to są skrajne przypadki i bardziej leżące wnaszej naturze czy genach niż w naukowo stwierdzone. Moja ciotka rodziła ponad 4kg dzieci a na wadze miała max 8kg. Nawet w rodzinie zastanawialiśmy się gdzie takie olbrzymy schowała :p
Nawet mogę powiedzieć na swoim przykładzie. Ze starszą przytyłam 20kg a młoda miała 3,80kg a teraz może na koniec będzie 13 kg - max ale to max 15kg liczę a młoda jak dalej tak pójdzie to wagowo będzie jak siostra starszaolcia87 lubi tę wiadomość
-
Urszulka89 wrote:Nieee waga nie ma zbytnio wpływu na to ile dziecko waży ;)Może to są skrajne przypadki i bardziej leżące wnaszej naturze czy genach niż w naukowo stwierdzone. Moja ciotka rodziła ponad 4kg dzieci a na wadze miała max 8kg. Nawet w rodzinie zastanawialiśmy się gdzie takie olbrzymy schowała :p
Nawet mogę powiedzieć na swoim przykładzie. Ze starszą przytyłam 20kg a młoda miała 3,80kg a teraz może na koniec będzie 13 kg - max ale to max 15kg liczę a młoda jak dalej tak pójdzie to wagowo będzie jak siostra starsza -
blama wrote:Witamy się w 36 tygodniu
do porodu zostało 27 dni .. dziś wizytujemy. Melbusia to mnie zaskoczyłaś, jesteśmy praktycznie na tym samym etapie ciąży a Ty jak to ujęłaś pomału musisz kończyć imprezę
Zobaczymy co mi dziś powie
Nie sugeruj się mną, bo mimo, że mamy ten sam termin, to ja jestem fest obciążona różnymi niesympatycznymi dolegliwościami typu cukrzyca, ciśnienie, łożysko. Ja imprezę kończę, ale ty jeszcze możesz potańczyć
Ja też nie zgodzę się, że przyrost wagi matki ma wpływ na wagę dziecka, rozmawiałam kiedyś z lekarzem, a i przykład mojej szwagierki: ona w obu ciazach +20kg, a dzieci w terminie (jedno nawet po) ważyły po 2.5kg
Edit: katka mi też tak lekarz mówił na początku, że moje dziecko będzie małe przez dietę, a okazało się to nieprawdą, bo mimo, że do tej pory cukry miałam uregulowane, to mała rosła i rosła i jest spora. Tu wchodzą różne indywidualne czynniki. Trudno, jesli mojego dziecka lekarze mogą nie lubić przez toWiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2018, 10:16
katka84 lubi tę wiadomość
-
katka84 wrote:Widzisz mi to potwierdził lekarz, że będzie mniejsza przez dietę cukrzycową. I też oglądałam program w tv, że lubią dzieci kobiet na diecie (tylko tej uregulowanej) bo są dużo szczuplejsze, łatwiej kobiety je rodzą i mniej komplikacji przy porodzie.
a jeszcze branie insuliny też inna.
Ja mówię tu o kobietach bez powikłań ciążowych tzn nie o słodkich mamachTu w temacie się nie wypowiadam bo nie wiem - co do diet cukrzycowych i insuliny. Jaki ma wpływ na masę dziecka.
olcia87 lubi tę wiadomość
-
melbusia88 wrote:Nie sugeruj się mną, bo mimo, że mamy ten sam termin, to ja jestem fest obciążona różnymi niesympatycznymi dolegliwościami typu cukrzyca, ciśnienie, łożysko. Ja imprezę kończę, ale ty jeszcze możesz potańczyć
Ja też nie zgodzę się, że przyrost wagi matki ma wpływ na wagę dziecka, rozmawiałam kiedyś z lekarzem, a i przykład mojej szwagierki: ona w obu ciazach +20kg, a dzieci w terminie (jedno nawet po) ważyły po 2.5kg
U Ani jest podobna sytuacja, w pierwszych dwóch ciążach Jej waga była znacznie wyższa niż w tej (x3), dziewczyna się pilnuje, nie je słodyczy, dostarcza mniej cukrów, to i malutka mniejsza od starszych dziewczynek. -
Katka na pewno są jakieś prawidłowości, ale z drugiej strony nie ma dwóch takich samych przypadków ciąż chyba. Ja mocno trzymam kciuki, by usg u Aneczka tym razem zanizalo wagę i aby mała nie była taka mała, bo widzę, że ja to bardzo martwi
katka84 lubi tę wiadomość
-
Ale się dzieje tu u was. Melbusia88 jejku już niedługo będziesz tulić swoją kruszynę, trzymam kciuki aby wszystko dobrze poszło. Bierz męża w obroty podobno pomaga w przyspieszeniu porodu
PixiDixi jak sytuacja u ciebie?
Co do wagi to słyszałam że każde dziecko ma naturalne predyspozycje, moje rodzeństwo Ur się z wagi ok 3,5 kg a ja 2,4 i wszystko prawidłoow przebiegało.
Miłego dnia!PixiDixi lubi tę wiadomość
02.09.2020 Gabryś
22.07.2018 Zuzanka
-
Katka no nie. Nie chodzi o wage. Tylko zaczynala z 75 centyla a teraz jest ok 40. Dziecko powinno sie trzynac swojej wagi. I tak moja mlodsza corka do dzis z waga jest ok 50 centyla wzrost 97 i jest ok. Mimo ze jest chuda. A ja biore i axard i clexane a dziecko spada z siatek a mi wod ubyło sporo.
A usg z mlodsza przeklamalo o 350g i ur sie 3600 w efekcie.
-
anecz_kaa wrote:Katka no nie. Nie chodzi o wage. Tylko zaczynala z 75 centyla a teraz jest ok 40. Dziecko powinno sie trzynac swojej wagi. I tak moja mlodsza corka do dzis z waga jest ok 50 centyla wzrost 97 i jest ok. Mimo ze jest chuda. A ja biore i axard i clexane a dziecko spada z siatek a mi wod ubyło sporo.
A usg z mlodsza przeklamalo o 350g i ur sie 3600 w efekcie. -
Britty wrote:Ale się dzieje tu u was. Melbusia88 jejku już niedługo będziesz tulić swoją kruszynę, trzymam kciuki aby wszystko dobrze poszło. Bierz męża w obroty podobno pomaga w przyspieszeniu porodu
PixiDixi jak sytuacja u ciebie?
Co do wagi to słyszałam że każde dziecko ma naturalne predyspozycje, moje rodzeństwo Ur się z wagi ok 3,5 kg a ja 2,4 i wszystko prawidłoow przebiegało.
Miłego dnia!Britty lubi tę wiadomość