X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szlafroka to chyba na lato lepsza cienka bluza na zamek zwłaszcza jak ktoś nie ma zwyczaju używać szlafroka na co dzien.

MałaCzarna1988 lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Czy miałyście w ciąży podwyższone mcv i mch?

Mch jesli wykracza poza normę (w zależności w która stronę) oznacza w jakims stopniu niedobor czegos- poniżej normy- żelaza, powyżej normy - witB12 i/lub kwasu foliowego.
    Ale maleńkie odstępstwa faktycznie można olać ;) oczywiście patrzeć na dietę ale i tak to robimy wiec spoko ;) martwiłabym sie jedynie przy mocnych odstępstwach ;)
    Mcv nie pamiętam o co chodziło :P

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • terka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline wrote:
    Co do szlafroka to chyba na lato lepsza cienka bluza na zamek zwłaszcza jak ktoś nie ma zwyczaju używać szlafroka na co dzien.

Ja szlafroka nie biorę. Nie znoszę tego dziada nosić :D nie wygodne to i dziwne :D o to ze będzie mi zimno w lipcu jakos sie nie boje :D
    Wezmę bluzę gdyby jednak temperatura oszalała ale nie szlafrok...

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz zaglądam nadrabiam i tu taka niespodzianka.
    Pixi gratulacje! Dużo zdrowia i radości dla was wszystkich.
    Jeśli chodzi o szlafrok to podobno na położnictwo i oddziale noworodkowym jest zwykle bardzo ciepło a jeszcze dodatkowo to jest środek lata dlatego myślę że nie jest konieczny chociaż ja osobiście na codzień go używam bo lubię i mam spakowany

• Nalia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Mch jesli wykracza poza normę (w zależności w która stronę) oznacza w jakims stopniu niedobor czegos- poniżej normy- żelaza, powyżej normy - witB12 i/lub kwasu foliowego.
    Ale maleńkie odstępstwa faktycznie można olać ;) oczywiście patrzeć na dietę ale i tak to robimy wiec spoko ;) martwiłabym sie jedynie przy mocnych odstępstwach ;)
    Mcv nie pamiętam o co chodziło :P
    Ja mam.witamine B12 i kwas foliowy w suplemencie swoim, więc sądzę, że to nie to. :) Poza tym B12 jest głównie w mięsie, jajkach i mleku, a tego jem dużo. :) Może trochę mało kwasu foliowego... Ale w suplemencie mam go aż 800 i cała ciążę było ok.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decadence wrote:
    Dziewczyny, pytanie odnośnie pomiarów USG. Mojej koleżance trzech lekarzy zawyzylo wagę córki o ponad 700 gramów. Tłumaczyła mi, że miała dość sporo wód, w normie, ale sporo, no i stąd taki pomiar. Czy to możliwe? Myślałam, że mój dziec taki duży, a wody w górnej granicy, więc nie wiem teraz, jak jest.
    Wiesz co, nie wiem czy to z powodu wód, ale jak byłam w szpitalu, to była dziewczyna, która miała wielowodzie (ago chyba ok 30, potem spadło na 22) i jej dziecko wychodziło 3 tyg za duże.

Decadence lubi tę wiadomość

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Decadence Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Wiesz co, nie wiem czy to z powodu wód, ale jak byłam w szpitalu, to była dziewczyna, która miała wielowodzie (ago chyba ok 30, potem spadło na 22) i jej dziecko wychodziło 3 tyg za duże.
    Tylko właśnie pytanie, czy ono takie duże jest serio, bo tak może być, czy pomylili się w pomiarze przez tą dużą ilość wód. Kiedyś czytałam, że wody działają jak soczewka powiększająca, ale myślałam, że to bzdura. A tu masz.

ckaidqk32wjzio9b.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decadence wrote:
    Tylko właśnie pytanie, czy ono takie duże jest serio, bo tak może być, czy pomylili się w pomiarze przez tą dużą ilość wód. Kiedyś czytałam, że wody działają jak soczewka powiększająca, ale myślałam, że to bzdura. A tu masz.
    A ile waży Twój dzidziuś? Może będzie z tych większych, ale nie aż tak duży?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Decadence Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tydzień temu miał 3 kg. Ogólnie nie martwię się tym, tylko ciekawa jestem, czy faktycznie przez ilość wód wynik może być przeklamany. :)

ckaidqk32wjzio9b.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Ja mam.witamine B12 i kwas foliowy w suplemencie swoim, więc sądzę, że to nie to. :) Poza tym B12 jest głównie w mięsie, jajkach i mleku, a tego jem dużo. :) Może trochę mało kwasu foliowego... Ale w suplemencie mam go aż 800 i cała ciążę było ok.

Ja tylko mowie co w miarę wiem ;)
    Dziecko teraz pobiera dużo rzeczy, to ze miałaś cala ciąże ok to super ;) ale teraz na koniec lekkie niedobory mogą sie pojawiać (mam to samo tylko właśnie z zelazem ;) )
    Ale jesli to niewielka różnica to spokojnie, wszystko w porządku ;)

• Nalia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Ja tylko mowie co w miarę wiem ;)
    Dziecko teraz pobiera dużo rzeczy, to ze miałaś cala ciąże ok to super ;) ale teraz na koniec lekkie niedobory mogą sie pojawiać (mam to samo tylko właśnie z zelazem ;) )
    Ale jesli to niewielka różnica to spokojnie, wszystko w porządku ;)
    Hm... Może faktycznie? Zapytam o ten kwas foliowy i B12 lekarza w środę :)

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decadence wrote:
    Tydzień temu miał 3 kg. Ogólnie nie martwię się tym, tylko ciekawa jestem, czy faktycznie przez ilość wód wynik może być przeklamany. :)

Jesli wagę określa sie na podstawie pomiarów a woda potrafi zakłamać widok to mysle ze jest to możliwe ;)

• Nalia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decadence wrote:
    Generalnie USG na zapas +/- 300-500g, więc spokojnie. :D moja koleżanka miała urodzić 4200, a urodziła 3600 :D

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Magia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    Jestem rozpakowana!!!.Na sali pooperacyjne, chłopaki się grzeją w inkubatorkach. Waga 2450 i 2850,wzrost 49 i 50 cm. Janek (wiekszy) ma jakieś kłopoty z oddychaniem, ale wierzę, że to przejściowe. Urodzili się o 20.30 i 20.32.
    Jak dojdę do siebie to zdam relacje:) buziaki!

Gratuluje Pixi! Sciskam Was mocno! Az mi sie lezka zakrecila po Twojej wiadomosci..

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • dżelka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pixi gratulacje, swietna wiadomosc! :-)
    Wracaj do siebie i duuzo zdrowka dla maluszkow. Ale Ci zazdroszcze mozesz juz tulic dotykac i patrzec na swoje malenstwa.

Cuddlemuffin Twoja mala lubi trzymac w napieciu ;-) super ze sie obrocila.

Szlafrok biore do szpitala, nie wiem czy wogole go uzyje ale niech bedzie. Ja mam bawelniany.

Mnie tez od rana wywala z belly, nie mialam nawet jak pogratulowac :-/

f2wli09kb0h7bhmj.png
  • Ove Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cuddlemuffin, fantastycznie, że mała się obróciła! Rozumiem, że sama z siebie bez ingerencji lekarzy? Czułaś jakoś ten obrót albo różnicę w ruchach w ostatnich dniach? Który u Was teraz tydzień? Dajesz nadzieję, bo póki co ja dalej zostałam na placu boju z dzieciątkiem ułożonym pośladkowo.

Co do koszul to ja mam dwie z dolce sonno i kupiłam tam też cienki szlafrok.
    Generalnie szlafroki lubię, w domu mam dwa grubsze, dlatego tak czy inaczej przyda mi się jeden cienki :)

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove wrote:
    Cuddlemuffin, fantastycznie, że mała się obróciła! Rozumiem, że sama z siebie bez ingerencji lekarzy? Czułaś jakoś ten obrót albo różnicę w ruchach w ostatnich dniach? Który u Was teraz tydzień? Dajesz nadzieję, bo póki co ja dalej zostałam na placu boju z dzieciątkiem ułożonym pośladkowo.

Co do koszul to ja mam dwie z dolce sonno i kupiłam tam też cienki szlafrok.
    Generalnie szlafroki lubię, w domu mam dwa grubsze, dlatego tak czy inaczej przyda mi się jeden cienki :)
    U mnie też nadal pośladki :(

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • shadee Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie wciąż fikołki, raz główka w dół - na drugi dzień pośladkowo, potem jakoś w bok
    mam prawdziwego wiercipiętę ....
    lekarz mówi żeby się jeszcze nie stresować, że w każdej chwili wciąż może zmienić pozycję więc na razie się nie spinam

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2018, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie glowkowo było dwa tygodnie temu a teraz się okaże we czwartek bo mały odstawiał dzikie harce ostatnio i mógł się przestawić.
    Koszule nocne mam trzy dwie rozpimane jedną zwykłą do ktorej nie mam sentymentu i w razie czego może trafić po prostu do kosza.
    Dzisiaj wyciagnelam wszytkie ubranka z bagażu bo w moim szpitalu tylko na wyjście można mieć swoje.
    Co do wagi z usg nie ufam jej bo znam kilka osób z mocnym przekłamanie.
    Mam nawet koleżanke której zrobili cc bo dziecko miała mieć ponad cztery kilo. Okazało się że miało 3100 i mogła spokojnie urodzić sn.

• Ove Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie mocno się wierci, ale albo kopie nogami albo wypycha główkę, także jestem pewna jego położenia. Najbardziej martwi mnie to, że od 28tc ani razu się nie przekręcił :(

Oczywiście czytałam różne strony i teraz się zastanawiam, czy
    a) moja miednica jest dobrze zbudowana - może ja mu uniemożliwiam ten przewrót...
    b) czy maluszek na pewno zdrowy

no i boję się, że przez to położenie mogą być jakieś problemy z bioderkami... tak wczoraj wyczytałam :( Zdecydowanie za dużo internetów, bo zaczynam się coraz bardziej martwić i panikować...

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
‹‹ 1089 1090 1091 1092 1093 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ