LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Nalia wrote:Czy miałyście w ciąży podwyższone mcv i mch?
Mch jesli wykracza poza normę (w zależności w która stronę) oznacza w jakims stopniu niedobor czegos- poniżej normy- żelaza, powyżej normy - witB12 i/lub kwasu foliowego.
Ale maleńkie odstępstwa faktycznie można olaćoczywiście patrzeć na dietę ale i tak to robimy wiec spoko
martwiłabym sie jedynie przy mocnych odstępstwach
Mcv nie pamiętam o co chodziłohttps://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
Carolline wrote:Co do szlafroka to chyba na lato lepsza cienka bluza na zamek zwłaszcza jak ktoś nie ma zwyczaju używać szlafroka na co dzien.
Ja szlafroka nie biorę. Nie znoszę tego dziada nosićnie wygodne to i dziwne
o to ze będzie mi zimno w lipcu jakos sie nie boje
Wezmę bluzę gdyby jednak temperatura oszalała ale nie szlafrok...https://www.maluchy.pl/li-73421.png
21.01 69cm -
nick nieaktualnyTeraz zaglądam nadrabiam i tu taka niespodzianka.
Pixi gratulacje! Dużo zdrowia i radości dla was wszystkich.
Jeśli chodzi o szlafrok to podobno na położnictwo i oddziale noworodkowym jest zwykle bardzo ciepło a jeszcze dodatkowo to jest środek lata dlatego myślę że nie jest konieczny chociaż ja osobiście na codzień go używam bo lubię i mam spakowany -
terka wrote:Mch jesli wykracza poza normę (w zależności w która stronę) oznacza w jakims stopniu niedobor czegos- poniżej normy- żelaza, powyżej normy - witB12 i/lub kwasu foliowego.
Ale maleńkie odstępstwa faktycznie można olaćoczywiście patrzeć na dietę ale i tak to robimy wiec spoko
martwiłabym sie jedynie przy mocnych odstępstwach
Mcv nie pamiętam o co chodziłoPoza tym B12 jest głównie w mięsie, jajkach i mleku, a tego jem dużo.
Może trochę mało kwasu foliowego... Ale w suplemencie mam go aż 800 i cała ciążę było ok.
❤Ada&Pola❤
-
Decadence wrote:Dziewczyny, pytanie odnośnie pomiarów USG. Mojej koleżance trzech lekarzy zawyzylo wagę córki o ponad 700 gramów. Tłumaczyła mi, że miała dość sporo wód, w normie, ale sporo, no i stąd taki pomiar. Czy to możliwe? Myślałam, że mój dziec taki duży, a wody w górnej granicy, więc nie wiem teraz, jak jest.
Decadence lubi tę wiadomość
❤Ada&Pola❤
-
Nalia wrote:Wiesz co, nie wiem czy to z powodu wód, ale jak byłam w szpitalu, to była dziewczyna, która miała wielowodzie (ago chyba ok 30, potem spadło na 22) i jej dziecko wychodziło 3 tyg za duże.
-
Decadence wrote:Tylko właśnie pytanie, czy ono takie duże jest serio, bo tak może być, czy pomylili się w pomiarze przez tą dużą ilość wód. Kiedyś czytałam, że wody działają jak soczewka powiększająca, ale myślałam, że to bzdura. A tu masz.❤Ada&Pola❤
-
Nalia wrote:Ja mam.witamine B12 i kwas foliowy w suplemencie swoim, więc sądzę, że to nie to.
Poza tym B12 jest głównie w mięsie, jajkach i mleku, a tego jem dużo.
Może trochę mało kwasu foliowego... Ale w suplemencie mam go aż 800 i cała ciążę było ok.
Ja tylko mowie co w miarę wiem
Dziecko teraz pobiera dużo rzeczy, to ze miałaś cala ciąże ok to superale teraz na koniec lekkie niedobory mogą sie pojawiać (mam to samo tylko właśnie z zelazem
)
Ale jesli to niewielka różnica to spokojnie, wszystko w porządkuhttps://www.maluchy.pl/li-73421.png
21.01 69cm -
terka wrote:Ja tylko mowie co w miarę wiem
Dziecko teraz pobiera dużo rzeczy, to ze miałaś cala ciąże ok to superale teraz na koniec lekkie niedobory mogą sie pojawiać (mam to samo tylko właśnie z zelazem
)
Ale jesli to niewielka różnica to spokojnie, wszystko w porządku❤Ada&Pola❤
-
Decadence wrote:Tydzień temu miał 3 kg. Ogólnie nie martwię się tym, tylko ciekawa jestem, czy faktycznie przez ilość wód wynik może być przeklamany.
Jesli wagę określa sie na podstawie pomiarów a woda potrafi zakłamać widok to mysle ze jest to możliwehttps://www.maluchy.pl/li-73421.png
21.01 69cm -
Decadence wrote:Tydzień temu miał 3 kg. Ogólnie nie martwię się tym, tylko ciekawa jestem, czy faktycznie przez ilość wód wynik może być przeklamany.
moja koleżanka miała urodzić 4200, a urodziła 3600
❤Ada&Pola❤
-
PixiDixi wrote:Jestem rozpakowana!!!.Na sali pooperacyjne, chłopaki się grzeją w inkubatorkach. Waga 2450 i 2850,wzrost 49 i 50 cm. Janek (wiekszy) ma jakieś kłopoty z oddychaniem, ale wierzę, że to przejściowe. Urodzili się o 20.30 i 20.32.
Jak dojdę do siebie to zdam relacje:) buziaki!
Gratuluje Pixi! Sciskam Was mocno! Az mi sie lezka zakrecila po Twojej wiadomosci..
Magia -
Pixi gratulacje, swietna wiadomosc!
Wracaj do siebie i duuzo zdrowka dla maluszkow. Ale Ci zazdroszcze mozesz juz tulic dotykac i patrzec na swoje malenstwa.
Cuddlemuffin Twoja mala lubi trzymac w napieciusuper ze sie obrocila.
Szlafrok biore do szpitala, nie wiem czy wogole go uzyje ale niech bedzie. Ja mam bawelniany.
Mnie tez od rana wywala z belly, nie mialam nawet jak pogratulowac -
Cuddlemuffin, fantastycznie, że mała się obróciła! Rozumiem, że sama z siebie bez ingerencji lekarzy? Czułaś jakoś ten obrót albo różnicę w ruchach w ostatnich dniach? Który u Was teraz tydzień? Dajesz nadzieję, bo póki co ja dalej zostałam na placu boju z dzieciątkiem ułożonym pośladkowo.
Co do koszul to ja mam dwie z dolce sonno i kupiłam tam też cienki szlafrok.
Generalnie szlafroki lubię, w domu mam dwa grubsze, dlatego tak czy inaczej przyda mi się jeden cienki
-
Ove wrote:Cuddlemuffin, fantastycznie, że mała się obróciła! Rozumiem, że sama z siebie bez ingerencji lekarzy? Czułaś jakoś ten obrót albo różnicę w ruchach w ostatnich dniach? Który u Was teraz tydzień? Dajesz nadzieję, bo póki co ja dalej zostałam na placu boju z dzieciątkiem ułożonym pośladkowo.
Co do koszul to ja mam dwie z dolce sonno i kupiłam tam też cienki szlafrok.
Generalnie szlafroki lubię, w domu mam dwa grubsze, dlatego tak czy inaczej przyda mi się jeden cienki❤Ada&Pola❤
-
nick nieaktualnyU mnie glowkowo było dwa tygodnie temu a teraz się okaże we czwartek bo mały odstawiał dzikie harce ostatnio i mógł się przestawić.
Koszule nocne mam trzy dwie rozpimane jedną zwykłą do ktorej nie mam sentymentu i w razie czego może trafić po prostu do kosza.
Dzisiaj wyciagnelam wszytkie ubranka z bagażu bo w moim szpitalu tylko na wyjście można mieć swoje.
Co do wagi z usg nie ufam jej bo znam kilka osób z mocnym przekłamanie.
Mam nawet koleżanke której zrobili cc bo dziecko miała mieć ponad cztery kilo. Okazało się że miało 3100 i mogła spokojnie urodzić sn. -
u mnie mocno się wierci, ale albo kopie nogami albo wypycha główkę, także jestem pewna jego położenia. Najbardziej martwi mnie to, że od 28tc ani razu się nie przekręcił
Oczywiście czytałam różne strony i teraz się zastanawiam, czy
a) moja miednica jest dobrze zbudowana - może ja mu uniemożliwiam ten przewrót...
b) czy maluszek na pewno zdrowy
no i boję się, że przez to położenie mogą być jakieś problemy z bioderkami... tak wczoraj wyczytałamZdecydowanie za dużo internetów, bo zaczynam się coraz bardziej martwić i panikować...