LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Nalia wrote:Nie wiem, na badaniach prenatalnych w 33tc na bardzo dobrym sprzęcie ta kość miała 6.17cm (33centyl) , a u mojego giną 5 dni później 6.15
a potem spowolniła i teraz wynosi 6.7cm. Oczywiście już się naczytałam o jakiś problemach ze wzrostem ;P chociaż widziałam różnice w tym, jaki obraz tej kości na swoim USG ma mój gin, a jaki obraz był na prenatalnych na mega dobrym sprzęcie. Więc może to mój gin ja jakoś źle mierzy albo ma słaba widoczność, bo to położenie miednicowe i gorzej zmierzyć nogę?
katka84, shadee, kkarolina89 lubią tę wiadomość
-
Nalia, ależ Ty sobie wkręcasz różne rzeczy
nie potrzebnie się tylko potem stresujesz. pogłaszcz brzuszek, uśmiechnij się do niego i pomyśl że już wkrótce będziesz tulić swoje maleństwo. a jak już musisz grzebać w sieci to poszperaj na forach gdzie rodzice dzielą się pomysłami na zabawy z dzieciakami, albo nie wiem - jak być najlepszą mamą na świecie
masz super malucha pod sercem i nie wolno ci myśleć że jest inaczej.Urszulka89, Kaktus93, melbusia88, Loczek2018 lubią tę wiadomość
-
Ja już po wizycie.
Jestem lekko podłamana - wiadomościami od lekarza, a przede wszystkim - jego postawą. Nawet nie chce mi się opisywać - wyszłam z wizyty i się rozpłakałam, więc skrótowo:
Maluch waży już 2940g (gdyby nie to, że naciskałam lekarza to nie dowiedziałabym się tego, bo stwierdził, że na tym etapie to już nie ma sensu, bo dzieci rosną indywidualnie). Dalej ułożony pośladkowo. Lekarz stwierdził, że już się nie obróci i dostałam skierowanie do szpitala na cc.
Mam się zgłosić 6-ego lipca rano na czczo i tego samego dnia będzie cięcie. Wcześniej lekarz proponował mi 29-ego czerwca lub 6-ego lipca i chciałam wziąć ten pierwszy termin ze względu na ten ból i problem z chodzeniem, ale okazuje się, że 29-ego nie będzie miał jednak dyżuru.
W ogóle mam się na cc mam się nigdzie nie zapisywać/ zgłaszać, tylko przyjść tego 6-ego. Jak zapytałam, a co w sytuacji jak mnie odeślą bo nie będzie miejsc to powiedział tylko "nie odeślą"... Ciekawe skąd ta pewność.
Już nie kazał mi przychodzić wizytę ani nie zlecił żadnych badań (ostatnia morfologia i mocz są z 35tc)... a w karcie ciąży przy rubryce "mocz i morfologia" z dzisiejszej wizyty wpisał "zlecono badania".
Także teraz to już nie wiem co robić. Nie chcę do niego dzwonić ani pisać maila, więc chyba za około 1-1,5 tygodnia zrobię badania na własną rękę.
W 39 tc mam jeszcze tylko pójść na ktg, ale powiedział to chyba tylko dlatego, że sama o to zapytałam, czy i kiedy powinnam zrobić kolejne ktg.
Co do szyjki to nie wiem nic - nie wiem czy rozwarcie się zwiększyło, czy szyjka zmiękła etc. Zbadał mnie, ale z tego wszystkiego zapomniałam zapytać.
Jestem przerażona - czuję się mega niedoinformowana przez mojego lekarza - dopóki ja się o coś nie zapytam to nie dostanę informacji...A zapewne dziś w nerwach zapomniałam zapytać o masę spraw.
-
Ove, Ty chociaż dostałaś już skierowanie na cc, a mój lekarz, jak się go o to zapytałam, to zaczął wymijająco odpowiadać, że położenie pośladkowe no jest w sumie względnym wskazaniem do CC, ale można się dogadać ze szpitalem, że je zrobią i skierowania nie dostałam.
także w przyszłym tygodniu idę do lekarza który pracuje w szpitalu, gdzie chce rodzić i zapytam o skierowanie na CC.
❤Ada&Pola❤
-
Ove ja na twoim miejscu zrobiła bym morfologie na własną rękę, bo w szpitalu pytają o tą najświeższą. Co do skierowania na CC to nie mam pojęcia jak to jest czy trzeba się umawiac, u nas w szpitalu chyba skierowanie wystarczy i faktycznie przyjmują bez problemu.
Nalia a masz jeszcze jakaś wizytę u lekarza? Może na następnej wypisze ci skierowanie?02.09.2020 Gabryś
22.07.2018 Zuzanka
-
Ove będzie dobrze, jak tak mówi, to wie, że problemu nie będzie z przyjęciem.
Badania ja sama robię, nie pytam lekarza. On zleca tylko te najważniejsze - ten cały pakiet na początku, krzywa cukrowa czy posiew. W poniedziałek pierwszy raz kazał zrobić morfologię, bo podejrzewa anemię. Ja robię sama i mu pokazuję. No ale to moja druga ciąża, a on traktuje mnie jak już doświadczoną, która wie co i jak.
W razie problemów mówi co trzeba dodatkowo.
A z szyjką jest tak, że już możesz chodzić i bez niej na tym etapieWiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 23:25
-
Ja ostatnia morfologię mam gdzieś chyba z 33 tygodnia, lekarz powiedział że jak będą potrzebować w szpitalu jakiekolwiek badania to mi zrobią i tyle. Ufam, że wie co mówi, w końcu tam pracuje
Ove, moze u Ciebie jest podobnie - lekarz jako że pracuje w szpitalu gdzie chcesz rodzić, to wie że nie praktykują tam odsłania pacjentek. Tak mi się wydaje.
Nalia, Ove - wiem, że lekarze nie dają Wam nadziei ale ja jednak trzymam kciuki żeby te Wasze dzieciaczki zrobiły jeszcze fikołka (a znam takich historii sporo))
-
Dzień dobry Po wczorajszej wizycie Franek wazy w 37+ 1 3,150 kg;) Szyjka zamknięta,młody jest ułożony dawno główka w dół, ale póki ci jeszcze cała główka jest widoczna na usg wiec nie spieszy mu się .Mamy jeszcze wizytę za dwa tygodnie póki co poród się nie zapowiada.Odstawiam magnez wiec zobaczymy:) Gdyby się nic nie dzialo to 7,9 lipca moja gin ma duzur w szpitalu mam się zgłosić, ale wydaje mi się, ze urodzę wcześniej.Gbs pobrany. Wczoraj był owocny dzień bo urodziła moja koleżanka 3,100kg była tylko tydzień do przodu i kuzynka 4,500kg naturalnie a wyglada jak trzcinka.
Melbusia mi pierwszy raz w życiu pojawił się hemoroid i bardzo mnie irytuje mimo, ze nie boli ani nic. Kupiłam maść prosto glyvenol bo to na zewnątrz, ale gin doradziła tez czopki bo często i wewnątrz tez jest wątpię, żeby przed porodem mi się wchłonęło a może wyjść więcejMy mamy ktg co tydzień, ale bez wizyty gin wychodzi i patrzy na zapis i jedziemybdo domu. Jeszcxe jedna wizyta nam zostala bo młody póki co ma zamiar siedzieć w brzuszku
Loczek2018, Decadence, kkarolina89, MałaCzarna1988, Kaktus93, pumka1990 lubią tę wiadomość
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
Cześć dziewczyny. Gratuluję udanych wizyt i rosnących kluseczek
nie zadreczajcie się tak tymi wagami i centylami, po co wam to. Każda z naszych klusek będzie inna i niepowtarzalna, jedna będzie miała mały brzuszek, inna długie nóżki tak samo jak każda z nas ma inną budowę. Nie wyszukujcie problemów.
Co do położenia posladkowego. Ostatnio tu do szpitala zgłosiła się dziewczyna na cc, ale jej dziecko dzień? Dwa? Trzy? przed samym porodem zrobiło psikusa i fiknęlo Q główką w dółnie ma rzeczy niemożliwych dla natury.
Ineczka póki hemoroid cię tylko irytuje, to nie jest źle, życzę Ci, żeby nie zrobił ci się w nim stan zapalny, bo wtedy jest tragedia. Ja mam caly czas na zewnątrz tak jak ty teraz, ale z tym można żyć, ale jak pisze, że "wyszedl",to mam na myśli że się zrobił stan zapalny. Wtedy zęby w ścianę. Mi też już raczej nie minie w ciągu tygodnia, bo ok 21 czerwca maja mi wywoływać poród jak dobrze pójdzie. Nie wiem jak urodzę. Boję się, że pęknie przy parciu. -
dzień dobry Kochane.. tak długo czekałam na ten dzień.. CIĄŻA DONOSZONA, a dokładnie 4 lata temu zostałam żoną mojego męża
zapowiada się miły dzień.
I pomyśleć, że rok temu, po poronieniu nie wierzyłam, że się nam uda a teraz noszę pod serduchem nasze największe szczęście.Loczek2018, terka, kkarolina89, melbusia88, Duzaa, MałaCzarna1988, Kaktus93, Mini89, Urszulka89, karolcia87, krooolik, pumka1990 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny powiedzcie mi bo juz sama nie wiem. Czuje sie jakby mnie przewiało (ostatnio chłodniej wiec nie wykluczam takiej opcji).
I pytanie czy faktycznie to tylko przewianie czy końcówka ciąży tez tak moze sie objawiać?
Katar i zatkany nos to mam juz z 2tygodnie, uznałam że ciążowe poszerzenie naczynek, Czy cos, no ok. Ale kataru coraz wiecej i do tego otępienie charakterystyczne dla samego początku przeziębienia (pewnie będziecie wiedziały o co chodzi)... Temperatura normalnahttps://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
terka wrote:Dziewczyny powiedzcie mi bo juz sama nie wiem. Czuje sie jakby mnie przewiało (ostatnio chłodniej wiec nie wykluczam takiej opcji).
I pytanie czy faktycznie to tylko przewianie czy końcówka ciąży tez tak moze sie objawiać?
Katar i zatkany nos to mam juz z 2tygodnie, uznałam że ciążowe poszerzenie naczynek, Czy cos, no ok. Ale kataru coraz wiecej i do tego otępienie charakterystyczne dla samego początku przeziębienia (pewnie będziecie wiedziały o co chodzi)... Temperatura normalna
A może jesteś na coś uczulona? -
katka84 wrote:Ja tydzień temu złapałam coś od dziecka, ale to ból gardła był. A od paru dni mam ciągle zatkany nos i trochę krew mi leci. Czytałam, że zatkany nos to norma w późnej ciąży.
A może jesteś na coś uczulona?
To inny katar niż alergiczny.. No i chyba odpowiedz sama mi przyszła bo zaczynam czuć gardło
A juz myślałam że się uchowam do końca ciazy...https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm