X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    mnie się marzy poród 7.07 :) idealnie by bylo - łatwo zapamiętać datę
    za chwilę jadę na KTG i dobrze bo od kilku dni brzuch mnie boli jakby @ ale nie są to skurcze
    tylko co zrobić by młody nie spał znowu w trakcie badania? cukru nie wolno mi jeść przecież
    Shadee na takim etapie na jakim jesteśmy, to odrobina słodkiego już nam nie zaszkodzi ;-) ja w ogóle cała ciążę przed usg zawsze coś małego słodkiego jadłam ;-) ale w twoim przypadku spanie lub nie małego chyba nie ma znaczenia przy ktg, bo raczej będą sprawdzać co się dzieje z macicą, że masz bóle, czy to skurcze, czy nie. Tak mniemam.

l22n6iyek016fbg8.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znam wersje 37+0, że to donoszona ciąża. Tak mówili mi też w szpitalu, Nelly również w kalendarzu tak oznacza. Co nie zmienia faktu, że wywołanie lub CC robią zazwyczaj 38+0 lub 39+0

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2018, 12:35

katka84 lubi tę wiadomość

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :)
    Wojtek tez się wita ;) ostatnie foto do albumu - z dzisiejszej wizyty mamy 3480 i w następną środę juz szpital- z jednej strony nie mogę się doczekać a z drugiej jestem przerażona, jak to będzie czy wszystko ogarnę.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d5e6cac12f05.jpg

blama, Duzaa, melbusia88, Urszulka89, Nalia, Kaktus93, terka, katka84, MałaCzarna1988, karolcia87, dżelka, magdis, anecz_kaa, Britty, cuddlemuffin, Loczek2018, marta258 lubią tę wiadomość

ex2buay3h02dl23a.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mini89 wrote:
    Witajcie dziewczyny :)
    Wojtek tez się wita ;) ostatnie foto do albumu - z dzisiejszej wizyty mamy 3480 i w następną środę juz szpital- z jednej strony nie mogę się doczekać a z drugiej jestem przerażona, jak to będzie czy wszystko ogarnę.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d5e6cac12f05.jpg

Wojtek na tym zdjęciu chyba tez się zastanawia jak to będzie na zewnątrz :D
    Fajny chłopak :) :)

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Ja znam wersje 37+0, że to donoszona ciąża. Tak mówili mi też w szpitalu, Nelly również w kalendarzu tak oznacza. Co nie zmienia faktu, że wywołanie lub CC robią zazwyczaj 38+0 lub 39+0
    To samo chciałam napisać, że wywołują po 38 skończonym, czyli w ostatnie 2 tygodnie przed terminem, co jest bezpieczniejsze, bo i z owulacją też różnie bywa - mogła się przesunąć przecież.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    panan12 wrote:
    dziewczyny przepraszam, że tylko piszę jak mam problem. ale dziś mam 34+4 termin CC na 20 lipca i wczoraj na wizycie dowiedziałam się że dziecko ma udo i obwód głowy na 32 tygodnie i lekarka nie wie czemu. na wizyte zapisala dopiero 17 lipca. Co robić? czy to normalne że nie urosło?

Jeśli reszta jest w porządku ( ogólna waga, przepływy, łożysko ) to raczej nie ma się czym przejmować, na tym etapie są już duże rozbieżności, u mnie na ostatnim badaniu brzuszek był ok miesiąca w tył, głowa też trochę do tyłu, za to noga mocno w przód, ok. 3 tygodnie. Myślę, że nic złego to nie oznacza, poza tym u Ciebie jest jeszcze trochę czasu, żeby wszystko podrosło :)

Mini, cudowny maluch, bardzo zazdroszczę takiego pięknego, wyraźnego zdjęcia.. :)
    Też idę do szpitala w następną środę, jeśli do tego czasu nic się nie wydarzy także piątka !:)

Z tą ciążą donoszoną to też od początku słyszałam, że jest to 37+0 i tak też sobie liczyłam, chociaż myślę, że to trochę szybko i chyba lepiej jak dziecko urodzi się chociaż tydzień później.

Dziewczyny, ja dziś rozpoczynam 40 tydzień.. to dla mnie jakaś abstrakcja.. :)

terka, Mini89, Duzaa, karolcia87, Loczek2018 lubią tę wiadomość

l22nsg188x4pwv1x.png
  • panan12 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktus93 wrote:
    Jeśli reszta jest w porządku ( ogólna waga, przepływy, łożysko ) to raczej nie ma się czym przejmować, na tym etapie są już duże rozbieżności, u mnie na ostatnim badaniu brzuszek był ok miesiąca w tył, głowa też trochę do tyłu, za to noga mocno w przód, ok. 3 tygodnie. Myślę, że nic złego to nie oznacza, poza tym u Ciebie jest jeszcze trochę czasu, żeby wszystko podrosło :)

Mini, cudowny maluch, bardzo zazdroszczę takiego pięknego, wyraźnego zdjęcia.. :)
    Też idę do szpitala w następną środę, jeśli do tego czasu nic się nie wydarzy także piątka !:)

Z tą ciążą donoszoną to też od początku słyszałam, że jest to 37+0 i tak też sobie liczyłam, chociaż myślę, że to trochę szybko i chyba lepiej jak dziecko urodzi się chociaż tydzień później.

Dziewczyny, ja dziś rozpoczynam 40 tydzień.. to dla mnie jakaś abstrakcja.. :)

dziękuje że odpisałaś:) byłam w 20 tygodniu na 4d i przepływy były wporządku łożysko też jak najbardziej . Waga 8 czerwca była 2200g to był 32+6 tc. Czyli teraz dziecko powinno nadrobić? za tydzień mam usg w szpitalu gdzie rodzę.

f2w3k0s3plke7odf.png
  • dżelka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też wyszedł gbs dodatni :-/

f2wli09kb0h7bhmj.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh dla mnie też to jakaś abstrakcja bo totalnie jestem zielona. Zero styczności z noworodkami. Ostatnio śmiać mi się chciało bo kupiłam maść przeciw odparzeniom. Zadowolna ze ją mam zaczelam sie zastanawiac gdzie ją dokladnie smarować tzn miejsca typowe do odparzen i jaką warstwę nakladac:) dobrze że jest coś takiego jak Internet i kochany Youtube, wszystko można zobaczyć na filmikach :) nawet sobie słuchawki spakowalam do szpitala bo na pewno nie jedną będzie taka sytuacja że czegoś nie będę wiedzieć;) ale to wszystko wyjdzie w praniu ;) zaczynam się tym wszystkim stresować.

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to mam wrażenie, że moje dziecko rośnie jak szalone teraz na koniec, bo nie starcza mi skóry na brzuchu i się zaczęłam bujać na boki. Już prosto nie da rady chodzić. Mam sporych rozmiarów piłkę z przodu. I to mi mówią znajomi, że tak brzuch mi wyszedł. A, że na wadze nic, to chociaż z centymetrów się cieszę, podobno centymetry najważniejsze nie waga ;)

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna dasz radę, to takie przerażające tylko na początku, później jakoś samo przychodzi. A człowiek uczy się całe życie, przy drugim od nowa :P

MałaCzarna1988 lubi tę wiadomość

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Decadence Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny... Jestem załamana... Dwóch lekarzy mi mówiło, że ze względu na cukrzycę z insulina muszę mieć poród wywolywany maks. tydzień przed terminem... A profesorka z patologii, do której skierowanie dostałam, twierdzi, że nie ma potrzeby, nawet usg nie zrobiła, widzimy się tydzień po terminie na wywołanie!!! Melbusia, ratuj, z kim ja mam tam gadać?

ckaidqk32wjzio9b.png
  • klaudia382 Przyjaciółka

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tydzień temu miałam usg by zobaczyć czy nasza mała w końcu się obrocila główka w dół i pokazało że nieszczęście się odwróciła a wczoraj jakoś tak dziwnie się kręciła i dziś czuje kopniaki na dole ! Jestem w 35 tygodniu oszaleje jak znowu będzie główka w górę!

klz9h371w1o7q62n.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decadence wrote:
    Dziewczyny... Jestem załamana... Dwóch lekarzy mi mówiło, że ze względu na cukrzycę z insulina muszę mieć poród wywolywany maks. tydzień przed terminem... A profesorka z patologii, do której skierowanie dostałam, twierdzi, że nie ma potrzeby, nawet usg nie zrobiła, widzimy się tydzień po terminie na wywołanie!!! Melbusia, ratuj, z kim ja mam tam gadać?
    Mi lekarz powiedział tak, jak cukry są unormowane i z łożyskiem i przepływami (które na koniec ciąży muszą być przy cukrzycy kontrolowane cały czas) jest ok, to nie wywołują przed terminem. Nie ma takiego przepisu. Ale ta babka to jakaś śmieszna, jak dopiero tydzień po terminie na wywołaniu się widzimy? Współczuję Ci Decadence, że trafiłaś na takiego specjalistę z prof. przed nazwiskiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2018, 13:22

ojxevcqg1xm9p63u.png

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decadence jeśli mogę Cię pocieszyć to moja bratowa miała taka sama sytuacje - cukrzyca ciążowa, brała insulinę, pierwsze dziecko i jej lekarz prowadzący tez nie widzial potrzeby wczesniejszego wywolywania porodu. Miala wywolywany tydzień po terminie. Mały oczywiście zdrowy, ma teraz 5 lat :)

Decadence lubi tę wiadomość

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia382 wrote:
    Dziewczyny tydzień temu miałam usg by zobaczyć czy nasza mała w końcu się obrocila główka w dół i pokazało że nieszczęście się odwróciła a wczoraj jakoś tak dziwnie się kręciła i dziś czuje kopniaki na dole ! Jestem w 35 tygodniu oszaleje jak znowu będzie główka w górę!
    To mogą być rączki. Moja też odwrócona a wierzga rękami na dole. Moim zdaniem raczej już nie powinna się odwrócić.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decadence wrote:

U nas umawiają się na wywoływanie tydzieńpo terminie ale jak ciąża jest bez komplikacji i leków a nie tak jak u Ciebie:/

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • klaudia382 Przyjaciółka

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    To mogą być rączki. Moja też odwrócona a wierzga rękami na dole. Moim zdaniem raczej już nie powinna się odwrócić.
    Oby to były rączki bo już nie chce takiej niespodzianki :D

klz9h371w1o7q62n.png
  • Decadence Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Mi lekarz powiedział tak, jak cukry są unormowane i z łożyskiem i przepływami (które na koniec ciąży muszą być przy cukrzycy kontrolowane cały czas) jest ok, to nie wywołują przed terminem. Nie ma takiego przepisu. Ale ta babka to jakaś śmieszna, jak dopiero tydzień po terminie na wywołaniu się widzimy? Współczuję Ci Decadence, że trafiłaś na takiego specjalistę z prof. przed nazwiskiem.
    Katka, tylko problem taki, że ona nawet tych przepływów nie sprawdziła, nie robiła w ogóle usg... A mówiłam, że na czczo mam cukry w cały świat, albo 60, albo prawie 100...

ckaidqk32wjzio9b.png

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm może praktykuje stara szkołę. Kiedyś były inne dopuszczalne wartości poziomu cukru we krwi.

mhsvp07wihx7lu0a.png
‹‹ 1126 1127 1128 1129 1130 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ