X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kashanti wrote:
    osobiscie nie rozumiem dziewczyn, ktore jak tylko dowiedza sie o ciazy to chca isc na L4. pracodaca ma obowiazek dostosowac warunki pracy do twoich potrzeb lub przeniesc cie na inne stanowisko. L4 to zwolnienie lekarskie i powinno byc wydawane tylko ze wzgledu na chorobe wlasnie... ciaza to nie choroba. w danii pracuje sie do 4 tygodni przed rozwiazaniem chyba, ze ciaza jest zagrozona. zadnych zwolnien i zadnych cyrkow. potem sie nie dziwcie,ze pracodawcy robia jaja i nie chca zatrudniac kobiet w sile wieku bo boja sie, ze taka zaraz zaciazy i zostawi prace. :| polska cebula :|
    Hehe rozumiem,ze dlatego w Danii jest lepiej bo inna mentalnosc.... U nas jest jak jest,ale skoro ciaxa to nie choroba i wdzystko jest lajtowe to dlaczego poszukalas na wlasna reke usg a nie zgodnie ze standardem w Danii.....
    Nie czepiam sie by bylo jasno tylko jest tu dwoistosc sytuacji....

A i dziewczyna zali sie ,ze nie ma innej opcji jak l4 wiec.....

Dodam od siebie jeszvze to.....warto widziec problem z roznych stron,miec perspektywe a pozniej oceniac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2017, 16:23

muminka83, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

• shadee Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem pracodawcą. co prawda u mnie w firmie w większości faceci, ale kilka razy na rekrutacje przychodziły kobiety i ... jedna myślała, że jestem zwykłą koleżanką - nie potencjalną szefową i wysypała się w trakcie rozmowy, że chce się zahaczyć bo planuje zajść w ciąże i musi mieć ubezpieczenie. Każdy medal ma dwie strony.

kashanti - ja też uważam, że ciąża to nie choroba, aczkolwiek patrząc na siebie - jak się ostatnio czuję nie wyobrażam sobie dźwigania ciężkich palet czy przenoszenia kartonów.
    punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia :)

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• kashanti Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gapa25 wrote:
    Ueierz mi na słowo, że gdybym miała możliwość na inne stanowisko to z wielką chęcią bym pracowała. Nie mam szkoleń ani wyższego wykształcenia żeby nagle pójść na stanowskio wyżej gdzie nie ma dźwigania. W pracy szefostwo same chce abym szła jak najszybciej na zwolnienie. W firmie około 80% to kobiety i wiedzą z czym się to wiąże. Pierwszą ciąże jak pracowałam to w 20tyg trafiłam do szpitala z przedwczesnym porodem, ta sama firma, to samo stanowisko... nie chce ryzykować po raz drugi.
    po 1. pracodawca ma obowiazek albo dostosowac prace tak, zeby spelniala wytyczne dotyczace kobiet ciezarnych!!
    po 2. jesli nie jest w stanie zapewnic ci udogodnien to JEGO obowiazkiem jest przeniesienie cie na inne stanowisko, ktore spelnia wymogi
    po 3. jesli nie nie mozliwosci dostosowania stanowiska pracy ani pzeniesienia cie na inne stanowisko to za porozumieniem storn NIE MUSISZ pelnic obowiazku pracy!! wiec dalej nie widze powodu dla ktorego mialabys pojsc na L4 i zeby sponsorowac cie z podatkow panstwa!!

• kashanti Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    Hehe rozumiem,ze dlatego w Danii jest lepiej bo inna mentalnosc.... U nas jest jak jest,ale skoro ciaxa to nie choroba i wdzystko jest lajtowe to dlaczego poszukalas na wlasna reke usg a nie zgodnie ze standardem w Danii.....
    Nie czepiam sie by bylo jasno tylko jest tu dwoistosc sytuacji....

A i dziewczyna zali sie ,ze nie ma innej opcji jak l4 wiec.....

Dodam od siebie jeszvze to.....warto widziec problem z roznych stron,miec perspektywe a pozniej oceniac.

ma inne opcje !! wystarczy zapoznac sie z prawem pracy!! ale uwaga! to wymaga umiejetnosci czytania! nie widze powodu dla ktorego moja mieszkajaca w PL rodzina mialaby sponsorowac zwolnienia lekarskie.
    a i tak ! w danii zrobilam badania NA WLASNA REKE!! poniewaz podstawowa opieka jest za darmo dla wszystkich a dodatkowa jest platna! stac cie to korzystaj! i nie naciagalam lekarza na "ojeju jeju moze mi pan lekarz da skierowaie bo ja taka biedna jestem" - nie bylo wskazan medycznych to zaplacilam sama! a nie probowalam naciagnac na moje widzimisie podatnikow :)
    Twoj argument jest strzalem w kolano!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2017, 17:51

• kashanti Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    ja jestem pracodawcą. co prawda u mnie w firmie w większości faceci, ale kilka razy na rekrutacje przychodziły kobiety i ... jedna myślała, że jestem zwykłą koleżanką - nie potencjalną szefową i wysypała się w trakcie rozmowy, że chce się zahaczyć bo planuje zajść w ciąże i musi mieć ubezpieczenie. Każdy medal ma dwie strony.

kashanti - ja też uważam, że ciąża to nie choroba, aczkolwiek patrząc na siebie - jak się ostatnio czuję nie wyobrażam sobie dźwigania ciężkich palet czy przenoszenia kartonów.
    punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia :)

Nikt nie kaze ci ani dzwigac ani przenosic kartonow! zwlaszcza w ciazy gdzie warunki pracy okresla prawo pracy!! wystarczy przeczytac i miec swiadomosc swoich praw!

• kashanti Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Od momentu zajścia w ciążę kobieta nie może wykonywać pewnych czynności, których szczegółowy katalog znajduje się w rozporządzeniu w sprawie wykazu prac szczególnie uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet. Chodzi między innymi o prace polegające na dźwiganiu towarów, a także długotrwałej pracy przed komputerem. Brzemiennej pracownicy nie można też wysłać na delegację, chyba, że pracodawca uzyska jej zgodę. Zgodzić się za to musi pracodawca na wychodzenie pracownicy w ciąży w czasie pracy na badania kontrolne."

UWAGA! CZYTANIE NIE BOLI!
    wiem, ze ciezko wam szuka sie w internecie to prsze- pelna ustawa z wykazem prac uciążliwych, niebezpiecznych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet w ciąży i kobiet karmiących dziecko piersią!

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170000796/O/D20170796.pdf

Wiadomość została wyedytowana przez moderatora forum z powodu łamania zasad regulaminu- wprowadzanie nieprzyjaznej atmosfery.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2017, 17:52 Wiadomość wyedytowana przez moderatora forum: 4 grudnia 2017, 23:26

• Cynamonkowaaa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam się nie wypowiadać w tym temacie bo nie chcę być niemiła, więc powiem tylko tyle : chyba koleżanka zapomniała jak wyglądają realia w Polsce. Po drugie, jeżeli kobieta czuje się źle, jest po poronieniach to ma prawo na to L4 iść, a nie męczyć się dla idei. Po trzecie, ciekawe jak np pracownica stacji benzynowej miałaby unikać szkodliwych czynników albo na jakie stanowisko miałby ją przebranżowić szef, może swoje oddać? :D A to zdanie z naciąganiem lekarza pozostawię bez komentarza:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2017, 17:54

muminka83, PixiDixi, po_prostu_ja, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle jadu to jedynie Polacy mają. Kobiety mają tą cechę , że najlepiej wiedzą i orientują się. Nie mamy prawa oceniać bo nikt nie jest nami. Każdy to inny przypadek. W Polsce żadna firma nie będzie wypłacać wynagrodzenia gdy pracownik jest w domu. Z ekonomicznego punktu sugerują zwolnienie. Prawo w Polsce nie istnieje chyba że zna się luki i manewruje nimi.
    Byłam w obu ciążach na zwolnieniu bo przy pierwszej nowotwór a druga trudna i nie zamierzam się tłumaczyć. A właśnie to Państwo zaraz po radioterapii zabrali mi rentę bo niedouczony lekarz stwierdził że jestem zdrowa a gdyby poczytał to wiedziałby że choroba genetyczna jest nieuleczalną. Nie oceniamy siebie. Każdy z nas jest inny. Każdy z nas ma inne życie. Jeśli kobieta czuje się na siłach może pracować.

Andziula_1988 lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koleżanka to ma hormony i dlatego taka wyszczekana. Teraz czekam na hejt bo to idzie jej najlepiej. Jeśli Pani nie odpowiada forum to zapraszam do forum z kobietami mieszkającymi w Dani. Proponuje też zamiast pisać z nierobami popracować. Przykład idzie z góry :p

Andziula_1988 lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Cynamonkowaaa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Koleżanka to ma hormony i dlatego taka wyszczekana. Teraz czekam na hejt bo to idzie jej najlepiej. Jeśli Pani nie odpowiada forum to zapraszam do forum z kobietami mieszkającymi w Dani. Proponuje też zamiast pisać z nierobami popracować. Przykład idzie z góry :p
    Właśnie to samo miałam koleżance zaproponować ;)

muminka83 lubi tę wiadomość

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • kashanti Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gapa25 wrote:
    Ueierz mi na słowo, że gdybym miała możliwość na inne stanowisko to z wielką chęcią bym pracowała. Nie mam szkoleń ani wyższego wykształcenia żeby nagle pójść na stanowskio wyżej gdzie nie ma dźwigania. W pracy szefostwo same chce abym szła jak najszybciej na zwolnienie. W firmie około 80% to kobiety i wiedzą z czym się to wiąże. Pierwszą ciąże jak pracowałam to w 20tyg trafiłam do szpitala z przedwczesnym porodem, ta sama firma, to samo stanowisko... nie chce ryzykować po raz drugi.

tu masz ile mozesz nosic i mozesz miec w dupie co powie pracodawca bo jestes teraz pod ochrona:
    I. Prace związane z nadmiernym wysiłkiem fizycznym, w tym ręcznym transportem ciężarów
    1. Dla kobiet w ciąży:
    1) wszystkie prace, przy których najwyższe wartości obciążenia pracą fizyczną, mierzone wydatkiem energetycznym
    netto na wykonanie pracy, przekraczają 2900 kJ na zmianę roboczą, a przy pracy dorywczej (wykonywanej do 4 razy
    na godzinę, jeżeli łączny czas wykonywania takiej pracy nie przekracza 4 godzin na dobę) – 7,5 kJ/min;
    2) ręczne podnoszenie i przenoszenie przedmiotów o masie przekraczającej 3 kg;
    3) ręczna obsługa elementów urządzeń (dźwigni, korb, kół sterowniczych itp.), przy której jest wymagane użycie siły
    przekraczającej:
    a) przy obsłudze oburęcznej – 12,5 N przy pracy stałej i 25 N przy pracy dorywczej, zdefiniowanej w pkt 1,
    b) przy obsłudze jednoręcznej – 5 N przy pracy stałej i 12,5 N przy pracy dorywczej, zdefiniowanej w pkt 1;
    4) nożna obsługa elementów urządzeń (pedałów, przycisków itp.), przy której jest wymagane użycie siły przekraczającej 30 N;
    5) ręczne przenoszenie pod górę:
    a) przedmiotów przy pracy stałej,
    b) przedmiotów o masie przekraczającej 1 kg przy pracy dorywczej, zdefiniowanej w pkt 1;
    6) oburęczne przemieszczanie przedmiotów, jeżeli do zapoczątkowania ich ruchu jest niezbędne użycie siły przekraczającej:
    a) 30 N – przy pchaniu,
    b) 25 N – przy ciągnięciu;
    7) ręczne przetaczanie i wtaczanie przedmiotów o kształtach okrągłych oraz udział w zespołowym przemieszczaniu
    przedmiotów;
    8) ręczne przenoszenie materiałów ciekłych – gorących, żrących lub o właściwościach szkodliwych dla zdrowia;
    9) przewożenie ładunków na wózku jednokołowym (taczce) i wózku wielokołowym poruszanym ręcznie;
    10) prace w pozycji wymuszonej;
    11) prace w pozycji stojącej łącznie ponad 3 godziny w czasie zmiany roboczej, przy czym czas spędzony w pozycji stojącej
    nie może jednorazowo przekraczać 15 minut, po którym to czasie powinna nastąpić 15-minutowa przerwa;
    12) prace na stanowiskach z monitorami ekranowymi – w łącznym czasie przekraczającym 8 godzin na dobę, przy czym
    czas spędzony przy obsłudze monitora ekranowego nie może jednorazowo przekraczać 50 minut, po którym to czasie
    powinna nastąpić co najmniej 10-minutowa przerwa, wliczana do czasu pracy

• kashanti Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa wrote:
    Miałam się nie wypowiadać w tym temacie bo nie chcę być niemiła, więc powiem tylko tyle : chyba koleżanka zapomniała jak wyglądają realia w Polsce. Po drugie, jeżeli kobieta czuje się źle, jest po poronieniach to ma prawo na to L4 iść, a nie męczyć się dla idei. Po trzecie, ciekawe jak np pracownica stacji benzynowej miałaby unikać szkodliwych czynników albo na jakie stanowisko miałby ją przebranżowić szef, może swoje oddać? :D A to zdanie z naciąganiem lekarza pozostawię bez komentarza:)

jesli pracodawca nie jest w stanie zapewnic pracownicy odpowiedniego stanowisko to pracownica jest zwolniona z obowiazku pracy dostajac przy tym normalna pensje!!! jezu czy wy jestescie az tak ogeanicozne?

• kashanti Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Tyle jadu to jedynie Polacy mają. Kobiety mają tą cechę , że najlepiej wiedzą i orientują się. Nie mamy prawa oceniać bo nikt nie jest nami. Każdy to inny przypadek. W Polsce żadna firma nie będzie wypłacać wynagrodzenia gdy pracownik jest w domu. Z ekonomicznego punktu sugerują zwolnienie. Prawo w Polsce nie istnieje chyba że zna się luki i manewruje nimi.
    Byłam w obu ciążach na zwolnieniu bo przy pierwszej nowotwór a druga trudna i nie zamierzam się tłumaczyć. A właśnie to Państwo zaraz po radioterapii zabrali mi rentę bo niedouczony lekarz stwierdził że jestem zdrowa a gdyby poczytał to wiedziałby że choroba genetyczna jest nieuleczalną. Nie oceniamy siebie. Każdy z nas jest inny. Każdy z nas ma inne życie. Jeśli kobieta czuje się na siłach może pracować.

wiec polecam przecyztac prawo pracy i powolywac sie na nie!!!!! proste!!!
    jesli jest medyczne wskazanie do l4 to zapraszam!! ale nie ma wskazan medycznych bo "mi sie nie chce"! nie widze powodu dlaczego panstwo mialoby sponsorowac nieroby!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2017, 18:02

• kashanti Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa wrote:
    Właśnie to samo miałam koleżance zaproponować ;)
    nie jestem na zwolnieniu lekarskim :) i tak dlugo jak nie bedzie wskazan medycznych to nie pojde. lubie swoja prace i nie widze powodu dla ktorych mialabym okradac panstwo. mi byloby wstyd. dla was widze to powod do dumy.

• Paulina.G Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ten tekst z odpowiedzialnymi mamami (w ironii) bo oszukuja i ida na l4 , to ogromna przesada. Mieszkam tez za granica, wiec nie znam dokladnie sytuacji w Polsce... ale to ze kobieta decyduje sie na l4, bo np. mimo braku podnoszenia ciezarow, dostaje krwiawienia w trakcie pracy, ze zwyczajnego wysilku fizycznego i obawy o zdrowie dziecka, nie oznacza ze jest nieodpowiedzialną kobietą i przyszła mamą.
    Nie wiem jak dla Pani, ale dla mnie zdrowie dziecka i moje najwazniejsze.
    I jeśli przyjdzie dzien,ze praca bedzie zagrazac mi i dzieciątku, lub bede czuc ze nie jestem w stanie dalej pracowac, to ide na zwolnienie bez wahania. To co pomysli pracodawca i jak on się z tym poczuje w tej sytuacji bedzie na ostatnim miejscu.
    Prace moge znalezc druga, zycia i zdrowia nie da się przywrocic.
    Tyle z mojej strony w temacie...

muminka83, PixiDixi, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

3i499vvjspjyuavk.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko. Takiego braku kultury dawno nie widziałam. Pani zachowuje się jak typowy "Polaczek" na emigracji. Zaznaczam że nie każdy. Jeśli ktoś idzie na zwolnienie idzie z wskazań a nie dla zabawy. Po drugie swoją batalię wygrałam po dwóch latach więc o jakim prawie Pani mówi. Szkoda mi czasu na Panią która zjadła wszystkie rozumy a jednego czego brak to wrodzonego taktu. Moja babcia zawsze mówiła z dużą dupą wszędzie się zmieścisz z pyskiem nie. Życzę Pani by pracowała jako najdłużej najlepiej do ostatniego dnia. Życzę zdrowia i by życie zawsze było takie jakie Pani planuje. Być może kiedyś zmieni Pani zdanie ale najpierw trzeba nauczyć się szacunku do drugiego człowieka. Miłego wieczoru.

PixiDixi, Lena21, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• kashanti Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś

jezeli dostajesz krawienia to jest to medyczny powod zeby dostac l4 wiec nie widze zwiazku z cala rozmowa?
    kazdy medyczny powod zeby dostac l4 jest uzasadniony i to popieram!

Wiadomość wyedytowana przez moderatora forum: 4 grudnia 2017, 23:27

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kashanti wrote:
    jesli pracodawca nie jest w stanie zapewnic pracownicy odpowiedniego stanowisko to pracownica jest zwolniona z obowiazku pracy dostajac przy tym normalna pensje!!! jezu czy wy jestescie az tak ogeanicozne?

Jesteś kłótliwa baba, my jesteśmy ograniczone Ty jedna oświecona to po co się tu męczysz? Już na pazdziernikowym testowaniu robiłaś zadyme o normy podaży Wit.D temat drążylas jak już dziewczyny temat zmieniały, a teraz przyszlas tu robić to samo?

muminka83, PixiDixi lubią tę wiadomość

• karolcia87 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas totalna posucha.. ani ja ani mąż jakoś nawet nie nawiązujemy. Ja libido na poziomie 0 ;) a on chyba przejęty całą sytuacją i zmęczony po pracy to też za bardzo ochoty nie ma. Zresztą zdarza zasnąć mi się z młodą jak nigdy to przecież budzić mnie nie będzie :)

aniołek w niebie Mikołaj 12.2013
    Córka Aurelka 09.2015 <3
    klz9krhm9br6smg4.png
  • kashanti Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Matko. Takiego braku kultury dawno nie widziałam. Pani zachowuje się jak typowy "Polaczek" na emigracji. Zaznaczam że nie każdy. Jeśli ktoś idzie na zwolnienie idzie z wskazań a nie dla zabawy. Po drugie swoją batalię wygrałam po dwóch latach więc o jakim prawie Pani mówi. Szkoda mi czasu na Panią która zjadła wszystkie rozumy a jednego czego brak to wrodzonego taktu. Moja babcia zawsze mówiła z dużą dupą wszędzie się zmieścisz z pyskiem nie. Życzę Pani by pracowała jako najdłużej najlepiej do ostatniego dnia. Życzę zdrowia i by życie zawsze było takie jakie Pani planuje. Być może kiedyś zmieni Pani zdanie ale najpierw trzeba nauczyć się szacunku do drugiego człowieka. Miłego wieczoru.
    zmienie zdanie do czego? ze okradanie podatnikow jest ok? czy moze mam zmienic zdanie, ze nie pochwalam nierobstwa? bo nie rozumiem? jesli pani nie umiala poradzic sobie w swojej sprawie to trzeba bylo zgloscc sie do specjalisty/bieglego/odwolac sie do innej komisji itp. nie jest pani zaradna to to juz pani problem. ja nie widze powodow dla ktorych pochwalanie neirobstwa jest ok.

‹‹ 112 113 114 115 116 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ