LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Nalia wrote:Jeny, ostatnio Ada malo spi w dzien... ma 3-4 dzemki po 30-40 minut i to wszystko... za to nocka dluga, 11-12 godzin i karmienia o 1, 5 i rano po przebudzeniu 7/8. Nie chce dluzej spac w dzien. Srednio sie kladzie co 1.5h. Boje sie, ze to za malo snu dla niej w tym wieku.
Wiem, że to zabrzmi nietypowo, ale zazdroszczę, że Ada je tak często w nocy. U nas przerwy są dłuższe (6-8h - w zależności jak go przystawię). K. nie zgłasza się do jedzenia (ja po prostu po ok 6h przystawiam go do piersi i zaczyna jeść), zjada zawsze tylko z jednej piersi.
W ciągu dnia szału z karmieniem też nie ma - je krótko i dość rzadko - ostatnio zaczęłam liczyć i wychodzi nam 6-8 karmień na dobę. Jak jest 8 to jestem przeszczęśliwa.
Muszę podejść go zważyć, bo nie podoba mi się to co się dzieje. Są kupy, moczy pieluszki, jest wesołym i radosnym dzieckiem - ale chyba jednak trochę za mało je?
Czy są jakieś sposoby, by pobudzić apetyt u Maluszków?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2018, 23:52
-
A moze on je wieksze porcje na raz? I sie przestawil, ze je co 3h? Ada ja okolo 8 razy na dobę, czasem 7, czasem 9. Je kolo 20 jak idzie spac, potem jest posilek okolo 1, 5, 8, a potem zazwyczaj co 2h, czyli powiedzmy dla przykladu 10, 12, 14, 16 i potem najczesciej kolo 18 cos troszke zje no i 19,:30 je przed snem. Ale roznie to bywa, czasem je co 2h, czasem.co 3, a czasem.juz chce cycka po godzinie, choc zauwazywlam, ze na raz najada sie porzadniej, ale na dluzej, np. Slysze, ze oatro przelyka, a potem jest flosna za 2.5-3h. Tez musze isc ja zwazyc. Pierwsza drzemka nocna trwa 5-6h, wiec tez jest bez posilku tyle czasu i wtedy tez najczesciej jemy jeszcze na spiocha. potem juz sie sama budzi❤Ada&Pola❤
-
nick nieaktualny
-
Każde dziecko ma inne zapotrzebowanie. Jedne są szczupłe, drugie pulchniutkie. My podobnie karmimy się jak Nalia, tylko że u nas wychodzi od 10 do 12 kamień na dobę. Je w ekspresowym tempie - przeważnie starcza mu 5-7 minut, maksymalnie 12 min. Czasem przez te 7 minut potrafi zjeść całą pierś a jeszcze przystawiam go do drugiej. Jak mu daje odciagniete mleko to 100 ml też je w parę minut więc myślę że ma dobre ssanie i przez te 5 min przy cycku najada się u nas też kilka krótkich drzemek w ciągu dnia - około 3 do 4 na dobę a czasem tylko jedna a czasem cały dzień śpi.
Wracając do nocnego karmienia ja wybudzam na puerwsze karmienie po 4 godz, wtedy nawet nie otwiera oczu tylko na spiocha karmię i przebieram. -
Ada tez je 5-7 minut, w porywach do 10, ale chyba tez ma ssanie ok, bo jak zostala sama z mezem, to wypila 125ml mojego odciagnietego mleka i chciala jeszcze, wiec maz jej musial rozprozic druga porcje, z ktorej zjadla z 20ml. i chyba tyje, bo moj maz mowi, ze jest coraz ciezsza❤Ada&Pola❤
-
U nas Maja noce przesypia po 8h i nie daje jej jesc na spoocha tylko jak sama sie wybudzi i chce. Rosnie w oczach wiec jak dla mnie ok bo ja wyspana i ona tez w dzien roznie bywa ze spaniem. Jak u Was na spacerze? U nas jest super poki spi jak sie obudzi to koniec nie chce lezec gondoli trzeba ja wyciagac bo inaczej ryk. Macie jakies kurteczki teraz na jesien?? Bo w kombinezonie narazie za cieplo i nie wiem czy inwestowac w jakas kurteczke? Jak ubieracie maluchy teraz na spacer?
Mmargotka lubi tę wiadomość
-
Dwa dni temu jak bylam na spacerze to założyłam body w długi rękaw, skarpetki, śpiochy, bluza z lekkim polarkiem + kaptur i okryłam kocykiem. Po czasie stwierdzilam ze mu za gorąco i odkryłam to i rozpielam bluzę. Czasami zawieje takim zimnym powietrzem i nie wiadomo jak ubierać
-
Ove, myślę że nie masz powodów do obaw. Skoro maluch normalnie moczy pieluszki i nie wykazuje żadnych objawów chorobowych to najpewniej taka już tego uroda (oczywiście warto sprawdzić jeszcze przyrosty w przychodni). A Ty kochana ciesz się, że możesz się fajnie wyspać w nocy
Z tym ubieraniem na dwór to sama mam zagwozdkę. Wczoraj jak nie wiało to było wręcz gorąco ale jak zerwał się wiatr.. W każdym razie na wczorajszym spacerze moja mała miała body z długim rękawem, polspiochy, bluzę i czapeczkę. Co jakiś czas sprawdzałam i była ciepła ale nie spocona, więc chyba okej.
Mam nadzieję że nie zapeszę ale Marysia chyba trochę przekonała się ostatnio do wózka. Wczoraj spała caly spacer i od paru dni drzemki w dzień też ma w wózku. Są niestety krótkie te drzemki (30-40 minut 2 lub 3 razy dziennie) ale dobre i to. -
U nas roznie ze spaniem na spacerze, ale generalnie jest spokojna, chyba, ze nagle chce jeść.
Co do ubioru, to mamy na zimne dni polarowy kombinezon, a na cieplejsze mamy dresik, a pod noego body z dlugim rekawkiem + kocyk. Do tego czapka i czasem chustka na szyje, jak wieje❤Ada&Pola❤
-
Dzięki dziewczyny za słowa wsparcia - będę monitorować sytuację i w nadchodzącym tygodniu pójdę zważyć Małego. Gdyby od początku tak przybierał to pewnie bym się nie martwiła, ale taki spadek mnie trochę 'uwiera'. Martwię się też, czy takie rzadkie karmienia nie wpłyną negatywnie na laktację, ale zobaczymy.
Co do ubierania się to my ubieramy go głównie w misiowy kombinezon w chłodne dni, a w cieplejsze - body + pajac + ew. bluza.
Teraz pogoda jest zdradliwa i faktycznie ciężko zdecydować jak ubrać Maluszka. Raz słońce przypieka, a za chwilę zrywa się dość zimny wiatr. -
Moja Niunia od srody nie zrobila kupy. Powinnam sie martwic? Za to baki sadzi konkretne az sztachnac sie mozna! Je normalnie jest wesola nic ja nie boli. Pampers zasikany normalnie tylko kupy brak. Karmie tylko piersia. Po jakim czasie brak kupy powinien niepokoic??
-
Vanilka wrote:Moja Niunia od srody nie zrobila kupy. Powinnam sie martwic? Za to baki sadzi konkretne az sztachnac sie mozna! Je normalnie jest wesola nic ja nie boli. Pampers zasikany normalnie tylko kupy brak. Karmie tylko piersia. Po jakim czasie brak kupy powinien niepokoic??❤Ada&Pola❤
-
Vanilka wrote:Moja Niunia od srody nie zrobila kupy. Powinnam sie martwic? Za to baki sadzi konkretne az sztachnac sie mozna! Je normalnie jest wesola nic ja nie boli. Pampers zasikany normalnie tylko kupy brak. Karmie tylko piersia. Po jakim czasie brak kupy powinien niepokoic??
Tydzień spokojnie, nawet do 10 dni może nie być - info potwierdzone przez kilku lekarzy moja mała też jest z tych robiących kupę raz na jakiś czas -
Cześć dziewczyny. Wiecie co, za 3 tyg mogę już zacząć rozszerzać dietę i uświadomiłam sobie właśnie, że nie mam o tym pojęcia. Coś tam pediatra wspominała, żeby po 4 miesiącu wprowadzić kleik,ale nic więcej nie wiem, bo na ostatniej wizycie nie dopytalam, bo ten temat wydawał mi się taki odległy... Ktoś ma większą wiedzę?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2018, 09:48
-
Melbusia masz jedno z najstarszych bobasow więc to chyba Ty nam będziesz kiedyś doradzać
Na razie ten temat jest dla mnie odległy bo przy karmieniu piersią dietę rozszerza sie dopiero po 6 mies.
Dziewczyny gdzie kupywalyscie ubranka do chrztu? Jakas konkretna stroną internetowa, allegro? Za niecałe 2 tyg mamy chrzciny a ja nic nie mam -
nick nieaktualnyCo do zaparć to mi nasza pani doktor powiedziała że jak widać że dziecko się już męczy bardzo to trzeba mu podać czopek glicerynowy. Co do ubranek na chrzest nie kupiłam takiego typowego tylko mam koszulkę i spodenki na szelkach ze smyka bo te typowe chrzecielne jakoś mi nie wpadły w oko