LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Mamy serduszko
Taka radość!
Mój mąż też widział, pan doktor kazał mu wejść do środka i usiąść za parawanem bo miałam USG dopochwowe.
Groszek ma 8,3 mm
Serce bije 128
Ciąża z USG 6w5d
Termin 29.07
Kolejna wizyta za 4 tygWiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2017, 18:28
Mmargotka, anecz_kaa, Tinnera, magdaaq, Lena21, Kinga40, PixiDixi, karolcia87, Urszulka89, melbusia88, Andziula_1988, marta258, Agniechaaaa, Carolline lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMarikita wrote:Mamy serduszko
Taka radość!
Mój mąż też widział, pan doktor kazał mu wejść do środka i usiąść za parawanem bo miałam USG dopochwowe.
Groszek ma 8,3 km
Serce bije 128
Ciąża z USG 6w5d
Termin 29.07
Kolejna wizyta za 4 tyg
U mnie też był ze mną mąż. Doktor go wziął w czasie badania i zaczął wszystko tłumaczyć co gdzie widać na usg. Ja rozwalona na tym fotelu a oni sobie pogawędkę urządzają. A tak na serio to mąż płakał jak dzieckoMarikita, Mmargotka lubią tę wiadomość
-
Biedronka89 wrote:U mnie też był ze mną mąż. Doktor go wziął w czasie badania i zaczął wszystko tłumaczyć co gdzie widać na usg. Ja rozwalona na tym fotelu a oni sobie pogawędkę urządzają. A tak na serio to mąż płakał jak dziecko
Super gratuluję!
Ze mną M. był podczas całej wizyty bo sam chciał. Nawet nie wiedziałam jakie są zwyczaje w tej kwestii więc zapytałam p. doktor czy możemy razem, powiedziala ze oczywiście
Bez żadnego parawanu przy usg dopochwowym, dr żartowała ze przynajmniej raz mnie już widział bez majtek
A na poważnie: to nasze wspólne dziecko i dobrze jest przeżywać to wszystko razem.
Widoku bijącego serduszka nie da się zapomnieć....Marikita, cuddlemuffin, Andziula_1988, Carolline lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOoo tak to jest coś nie do opisania wiedzieć że ten maluszek rośnie w tobie mimo że ma dopiero kilka milimetrów to ma już swoje bijące maleńkie serduszko. Ale tak na prawdę powiem wam że to moja pierwsza ciąże i to do mnie jeszcze nie calkiem dotarło myślę że bedzie inaczej jak zacznę tyć i jak poczuje maluszka w sobie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2017, 18:42
Marikita lubi tę wiadomość
-
Mąż wrócił z zakupów ... I mówi do mnie tak: Słuchaj nie kupiłem wędliny na kanapki, rozumiesz to? Stałem, patrzyłem się na to wszystko i nie wiedziałem na co mam ochote!. A wszystko to przez to, że jestem z Tobą w ciąży i nie mam ochoty na wędliny!
Kurtyna ...Lena21, muminka83, pi84, anecz_kaa, melbusia88, Andziula_1988 lubią tę wiadomość
-
Biedronka89 wrote:Ooo tak to jest coś nie do opisania wiedzieć że ten maluszek rośnie w tobie mimo że ma dopiero kilka milimetrów to ma już swoje bijące maleńkie serduszko. Ale tak na prawdę powiem wam że to moja pierwsza ciąże i to do mnie jeszcze nie calkiem dotarło myślę że bedzie inaczej jak zacznę tyć i jak poczuje maluszka w sobie
-
Mmargotka wrote:Super gratuluję!
Ze mną M. był podczas całej wizyty bo sam chciał. Nawet nie wiedziałam jakie są zwyczaje w tej kwestii więc zapytałam p. doktor czy możemy razem, powiedziala ze oczywiście
Bez żadnego parawanu przy usg dopochwowym, dr żartowała ze przynajmniej raz mnie już widział bez majtek
A na poważnie: to nasze wspólne dziecko i dobrze jest przeżywać to wszystko razem.
Widoku bijącego serduszka nie da się zapomnieć....
Mój też był ze mną na usg dopochwowym, założyłam spódnicę żeby sobie trochę poprawić komfort, było ok, mąż też miał pytania, więc chciał być podczas calej wizyty.
Aha, jeszcze się pochwalę, rzutem na taśmę jeszcze przed świętami dostałam termin usg prenatalnego u nowego gina! I od nowego roku bede mogla sie do niego przepisać jeśli będzie fajny. Ciesze sie bo bede miala swieżutkie zdjecia Okruszka dla mamy na prezent pod choinke..Marikita, karolcia87, Andziula_1988, Carolline lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
W sensie ruchy płodu? Raczej nie, mówią, że najwcześniej od 17 tyg a jak pierwsza ciaza to i pozniej.
A co do herbat- nie mogę znaleźć nic co mi pasuje, żurawinowa za kwaśna, roibos za slodka, czarna za gorzka, od mięty mi niedobrze.. Przerzuciłam się na soki rozrobione z wodą, to jeszcze jak cie moge wchodziMarikita lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja herbatę pije bardzo słabą czarna z cytryna i ewentualnie odrobina miodu - nie pasują mi w ogóle słodkie napoje soki itd. Wypijam dużo wody, co mi się przed ciąża nie zdarzało
Co do zielonej to w zbyt dużej ilości nie wskazana, bo podobno osłabia wchłanianie kwasu foliowego.
Witam nowe dziewczyny, gratuluje serduszek i wizyt
Ja się dziś zabrałam wreszcie za stroiki świąteczne
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4f5ac035a4a2.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/192e26d5e7a0.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/439e4df55fe6.jpg
Marikita, karolcia87, Andziula_1988, Kinga40, Carolline lubią tę wiadomość
-
sunset wrote:Tylko z wątróbką trzeba uważać że względu na dużą ilość wit.A
Marikita lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
muminka83 wrote:Błagam. Musiałabyś jej zjeść tone. W witaminach dla kobiet w ciąży często występuje. Jadam raz - dwa razy w miesiącu. Nasze babki jadły i nasze matki żyją.
Nie ma w witaminach wit A. Jest beta karoten.
Witamina A w ciąży
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, rozwoju płodu. Główne źródło witaminy stanowią jaja, marchewka oraz pomarańczowe i czerwone owoce. Z uwagi na fakt, że witamina A rozpuszcza się w tłuszczach, łatwo jest ją przedawkować. Nadmiar witaminy A w ciąży uszkadza płód i może powodować poronienia.
Ze względu na fakt, że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, bardzo łatwo jest ją przedawkować. Do objawów zatrucia należą: spadek ciśnienia śródczaszkowego, wymioty, nudności, bóle głowy, zaburzenia napięcia mięśniowego.
Nadmiar witaminy A jest szczególnie toksyczny dla rozwijającego się płodu. Dlatego kobiety w ciąży nie powinny spożywać suplementów diety zawierających witaminę A. Przedawkowanie witaminy A powoduje wystąpienie wodogłowia, małogłowia, wad wrodzonych twarzoczaszki oraz chorób układu krążenia.
Jednakże kobiety nie powinny jeść wątróbki, ponieważ jest to narząd, który metabolizuje różne toksyny, z którymi miało kontakt zwierzę. Spożywając podroby, kobieta dostarcza nie tylko witaminy, ale również mnóstwo substancji szkodliwych.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2017, 19:41
Paula_071 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny