X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • sunset Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronka89 wrote:
    Tak naprawdę to nasze mamy i babcie w większości jadły to co dało im gospodarstwo i żyły i rodziły zdrowe silne dzieci

Bo tylko zdrowe i silne przeżywały...

cuddlemuffin, Paula_071, Carolline lubią tę wiadomość

c55fflw1uez1iz08.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To fakt ale chodzi mi o to że trzeba o siebie dbać i wiadomo uważać ale też bez przesady. Jak czasem zjem wątróbkę bo mam na nią ochotę to na pewno nic się nie stania byle z umiarem i nie bez przerwy. W żadną stronę nie można moim zdaniem popadać w paranoję

muminka83, sunset lubią tę wiadomość

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunset wrote:
    Nie ma w witaminach wit A. Jest beta karoten.

Witamina A w ciąży

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, rozwoju płodu. Główne źródło witaminy stanowią jaja, marchewka oraz pomarańczowe i czerwone owoce. Z uwagi na fakt, że witamina A rozpuszcza się w tłuszczach, łatwo jest ją przedawkować. Nadmiar witaminy A w ciąży uszkadza płód i może powodować poronienia.

Ze względu na fakt, że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, bardzo łatwo jest ją przedawkować. Do objawów zatrucia należą: spadek ciśnienia śródczaszkowego, wymioty, nudności, bóle głowy, zaburzenia napięcia mięśniowego.

Nadmiar witaminy A jest szczególnie toksyczny dla rozwijającego się płodu. Dlatego kobiety w ciąży nie powinny spożywać suplementów diety zawierających witaminę A. Przedawkowanie witaminy A powoduje wystąpienie wodogłowia, małogłowia, wad wrodzonych twarzoczaszki oraz chorób układu krążenia.

Jednakże kobiety nie powinny jeść wątróbki, ponieważ jest to narząd, który metabolizuje różne toksyny, z którymi miało kontakt zwierzę. Spożywając podroby, kobieta dostarcza nie tylko witaminy, ale również mnóstwo substancji szkodliwych.
    Faktycznie. Spojrzałam na Fembion i zasugerowałam się Witamina A
    Nie spojrzałam w nawias Beta Karoten
    Przepraszam

Ps. A domowy paszczet też nie można? Myślałam że jak zje się dwie kanapki raz na jakiś czas to nie będzie szkodził.
    Mi moją lekarka powiedziała a nawet ordynator z Zabrza że od dwóch obiadów z wątróbki w miesiącu nic nie będzie.

Marikita lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Marikita Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dajmy się zwariować :-)
    Ja ostatnio mam fazę na wątróbkę ale jeszcze nie robiłam, obawiam się że na checi mi się skończy, bo na myśl o obróbce jakoś mi ble.
    Ostatnio mam tak często że mam na coś ochotę a później jak spróbuję to dopiero wiem czy zjem czy nie .... Hehe

Gotuje kalafiorowa na jutro :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2017, 20:17

f2w3pc0zmldpbhp7.png
    duphaston, kwas foliowy, acard
    fdd0d780f1.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na szczęście nie lubię wątróbki. :) Za to staram się co 1-2 dni zjeść duża marchewkę, bo już 100g dostarcza dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę i jest bezpieczniejsza niż z produktów zwierzęcych.

Marikita, Mmargotka lubią tę wiadomość

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natchnelyscie mnie na zakup wyciskarki wolnoobrotowej :-)
    Świeże soki to coś na co mam ostatnio ogromną ochotę w przeciwieństwie do wszystkiego innego włącznie z wodą której przed ciążą piłam duzo.
    Dobrze ze wątrobki nie cierpię; ;

• Cynamonkowaaa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co możecie mi powiedzieć o Femibion? Bo kupiłam wczoraj. Ta druga lekarka u której byłam nie rozumiała dlaczego prowadząca powiedziała żeby nic poza kwasem foliowym nie łykać i poleciła mi właśnie to. I czy byłyście na badaniu czystości pochwy? Bo oczywiście o tym tez dowiedziałam się od tej drugiej lekarki...

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę Prenatal Uno - to mi polecił ginekolog. On ma w swoim składzie: cholinę, kwas foliowy, jod, witaminę d, witaminę b6 i witaminę b12.
    A na badanie czystości się wybieram wlasnie w tym tygodniu.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja gotuje grochowke :))) szalona jestem :p

Narazie witamin nie biorę teraz jakoś kupię

Magda i jak sytuacja?

• Paula_071 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A na moich normach jest glukoza do 100, a nie do 93. Czy to nie kwestia laboratorium?

A jaki masz przedzial i jednostke?

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronka89 wrote:
    Podobno jak kobieta jest chuda to w okolicach 14 tygodnia może już coś czuć
    Ja jestem szczupła a ruchy w pierwszej ciązy czułam w 16 tygodniu

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa wrote:
    A co możecie mi powiedzieć o Femibion? Bo kupiłam wczoraj. Ta druga lekarka u której byłam nie rozumiała dlaczego prowadząca powiedziała żeby nic poza kwasem foliowym nie łykać i poleciła mi właśnie to. I czy byłyście na badaniu czystości pochwy? Bo oczywiście o tym tez dowiedziałam się od tej drugiej lekarki...
    Brałąm w poprzedniej ciązy, teraz też biorę femibion :)

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa wrote:
    Ja też biorę Femibion :-)

l22n6iyek016fbg8.png

Wysłany: 11 grudnia 2017, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to bez wyrzutów sumienia też będę brała :) Dzisiaj w ogóle mam paskudny dzień. Od rana źle się czuje, przysypiałam, mdłości non stop i do tego swędząca skóra na nogach. Miałyście tak może? Do tego pojawiło mi się na piersi coś na kształt wybroczyn. Czerwone małe plamki... Nie mam pojęcia skąd :(

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa wrote:
    No to bez wyrzutów sumienia też będę brała :) Dzisiaj w ogóle mam paskudny dzień. Od rana źle się czuje, przysypiałam, mdłości non stop i do tego swędząca skóra na nogach. Miałyście tak może? Do tego pojawiło mi się na piersi coś na kształt wybroczyn. Czerwone małe plamki... Nie mam pojęcia skąd :(
    Mi wyszły wybroczyny na twarzy po nocnych wymiotach, ale zeszły po 2 dniach.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png

Wysłany: 11 grudnia 2017, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Mi wyszły wybroczyny na twarzy po nocnych wymiotach, ale zeszły po 2 dniach.
    Takie wybroczyny znam;) Ale dziwne że na piersiach, tym bardziej że teraz nie wymiotuje już:/

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa wrote:
    Wybroczyn nie mam, ale ogólnie jakiś nierówny kolor skóry, głównie na dekoldzie i biuście. Skóra też swędzi, ale głównie na biuście właśnie, wieczorem jest najgorzej. Też mam dziś taki dzień :-( Myślisz, ze wraz z magicznym 12 tygodniem to minie? Te mdłosci i rzyganko?

l22n6iyek016fbg8.png

Wysłany: 11 grudnia 2017, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Wybroczyn nie mam, ale ogólnie jakiś nierówny kolor skóry, głównie na dekoldzie i biuście. Skóra też swędzi, ale głównie na biuście właśnie, wieczorem jest najgorzej. Też mam dziś taki dzień :-( Myślisz, ze wraz z magicznym 12 tygodniem to minie? Te mdłosci i rzyganko?
    Podobno zwykle mija;) Chociaż ja na początku miałam mało co, a od wczoraj leżę i zdycham, więc co kobieta to inna sytuacja chyba ;) Do tego boli mnie po bokach w podbrzuszu...Chyba mam dzisiaj bardzo zły dzień i jedyne co zostaje to zasnąć.

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Skora swędzi od rozciągania. I raczej tak zostanie z tego co czytałam.
    U mnie wg usg 12 tc ilości zdarzają się jak się za bardzo objem lub jem za rzadko. Siły tez powoli wracają, ale drzemka w ciągu dnia i tak prawie codziennie ;-) podobno jak mama dużo śpi w ciąży to dziecko będzie spokojne i będzie sopalo ;-)
    A właśnie apropo rozciągania skóry i rozstępów, smarujecie się już? Jak często i co polecacie?
    Ja ogólnie bardzo nie lubię się balsamować, robię to bo muszę, ale nie codziennie i póki co zwykłym balsamem Evree. Chce kupić coś typowo przeciw rozstępom i szukam czegoś z polecenia

dqpri09kh0x52aib.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula
    Ja prawie całą pierwszą ciążę smarowałam brzuszek 2 razy dziennie oliwką babydream dla kobiet w ciąży z rossmanna, a resztę ciała mleczkiem z tej samej serii. I rzeczywiście pomogło bo nie pojawił się żaden rozstęp, a po porodzie skóra szybko wróciła do poprzedniego stanu ale też jeszcze smarowałam. W tej ciąży robię tak samo.
    A jeżeli chodzi o spanie mamy w ciąży to chyba coś w tym jest bo ja bardzo dużo spałam i zawsze byłam śpiochem i mój synek ma tak samo. Zaczął przesypiać całe noce przed skończeniem 2 miesięcy i od dawna śpi po 11-12h więc na pewno ma to po mnie bo mój mąż to ranny ptaszek i ogólnie mniej śpi od nas :)

Andziula_1988 lubi tę wiadomość

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
‹‹ 262 263 264 265 266 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ