LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Vanillaice wrote:Dziewczyny czy wy bierzecie wit d3? Mi kazał lekarz ale czytałam w internecie, że generalnie lepiej od 2 trymestru? I sama już nie wiem czy brać czy nie...
hej, nie wiem jak w PL ale w danii na pierwszej wizycie u lekarza wszystkie ciezarne maja badana krew na witamine D
ja robilam badania po skonczonym 7 tygodniu i wyszlo, ze mam niedobor i to spory mimo przyjmowania wit D z suplementu dla ciezarnych( moj wynik to 33.. norma od 50 - jednostki inne niz w PL ) - lekarz zalecil od razu brac 3000 jednostek do konca ciazy. Wydaje mi sie, ze jesli tutaj od razu od 7 tygodnia sprawdzaja wit. D i zalecaja od razu uzupelniac braki to nie ma sie czego bac. Niedobor tej witaminy mozeby byc grozniejszy niz normlna zalecana dawka ( dla kobiet w ciazy 2000 j, do 4000 jednostek przy niedoborze, powyzej 4000 tylko pod opieka lekarza, powyzej 10000 toksycznosc.)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2017, 19:28
-
Niestety serduszko przestało bić. 5 lekarzy potwierdziło najgorsze. Jestem już po zabiegu i wrocilam ze szpitala do domu. Robimy badania genetyczne z pobranego materiału żeby poznać przyczynę. Oczywiscie prywatnie i we własnym zakresie. Proszę o skreślenie z listy.
-
Alfa_Centauri wrote:Niestety serduszko przestało bić. 5 lekarzy potwierdziło najgorsze. Jestem już po zabiegu i wrocilam ze szpitala do domu. Robimy badania genetyczne z pobranego materiału żeby poznać przyczynę. Oczywiscie prywatnie i we własnym zakresie. Proszę o skreślenie z listy.
-
Cynamonkowaaa wrote:Już kupiłam ten Palmer's. Chciałabym go jakoś wykorzystać bo tani nie był. Tylko właśnie nie wiem czy mogę go już teraz stosować na piersi, pośladki i uda czy dopiero w 4 miesiącu:(
-
muminka83 wrote:Jadam ale dwa razy w miesiącu. Kupuje właśnie pstrąga lub dorsza od sprawdzonego dostawcy.
Listerioza zawsze brzmiala dla mnie jak jakas legenda - ktos cos kiedys mowil ale nikt nie widzial - do czasu jak kilka miesiecy temu u nas w kopenhadze wycofywano ryby ze sklepow bo okazalo sie, ze trafila sie partia z listerioza i kilka osob umarlo
w sumie to ciezko mi cokolwiek powiedziec bo na wedzeniu sie absolutnie nie znam ale moze was temat zainteresuje... sama bym taka wedzona makrelke wciagnela:) albo lososia na swiezym pieczywie z maslem i cytryna ....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2017, 19:43
Marikita lubi tę wiadomość
-
Alfa_Centauri wrote:Niestety serduszko przestało bić. 5 lekarzy potwierdziło najgorsze. Jestem już po zabiegu i wrocilam ze szpitala do domu. Robimy badania genetyczne z pobranego materiału żeby poznać przyczynę. Oczywiscie prywatnie i we własnym zakresie. Proszę o skreślenie z listy.
Trzymaj się!
-
kashanti wrote:Tak patrze w internet bo juz wczesniej mi sie obilo o uszy, zeby wedzonych ryb nie jesc... nie wiem bo nie robilam na ten temat researchu ale tak na szybkoo pierwsze info jakie znalazlam to, to zeby nie jesc ryb wedzonych na zimno tylko jak juz to na cieplo. Istnieje bowiem szansa na zlapanie listeriozy.
Listerioza zawsze brzmiala dla mnie jak jakas legenda - ktos cos kiedys mowil ale nikt nie widzial - do czasu jak kilka miesiecy temu u nas w kopenhadze wycofywano ryby ze sklepow bo okazalo sie, ze trafila sie partia z listerioza i kilka osob umarlo
w sumie to ciezko mi cokolwiek powiedziec bo na wedzeniu sie absolutnie nie znam ale moze was temat zainteresuje... sama bym taka wedzona makrelke wciagnela:) albo lososia na swiezym pieczywie z maslem i cytryna ....❤Ada&Pola❤
-
Nalia wrote:Również czytałam to co Ty, że tylko wędzone na cieplo, bo na zimno można zarazić się Listerią. A generalnie te partie ryby, o której mówisz, mogły pochodzić właśnie z Polski, bo czytałam, że była jakaś akcja z łososiem wędzonym na zimno polskiego producenta właśnie chyba w Dani. Generalnie ja nigdy nie słyszałam o listerii, dopiero jak zaszłam w ciążę to się dowiedziałam, że coś takiego istnieje. Ponoć jest bardzo rzadkie, w Polsce rocznie choruje ok 80 osób. Przez to nie poleca się jeść serów miękkich typu camembert wlasnie.
producentem byla firma BK Salmon z Żelistrzewa -
-
kashanti wrote:Tak patrze w internet bo juz wczesniej mi sie obilo o uszy, zeby wedzonych ryb nie jesc... nie wiem bo nie robilam na ten temat researchu ale tak na szybkoo pierwsze info jakie znalazlam to, to zeby nie jesc ryb wedzonych na zimno tylko jak juz to na cieplo. Istnieje bowiem szansa na zlapanie listeriozy.
w sumie to ciezko mi cokolwiek powiedziec bo na wedzeniu sie absolutnie nie znam ale moze was temat zainteresuje... sama bym taka wedzona makrelke wciagnela:) albo lososia na swiezym pieczywie z maslem i cytryna ....10.08. Irenka. 3700 i 56
9m -9kg. 2 zabki.
13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r -
nick nieaktualny
-
Nalia wrote:Dziewczyny, które mają mdłości i mało przez to jedzą - jak Wasze wyniki krwi? Czy spadła Wam hemoglobina? Macie anemię? Ja jutro jadę na badania krwi, trochę się martwię, bo mam wstręt do mięsa i jem go ostatnio mało. ;(
agaguga, Marikita lubią tę wiadomość
-
Existenz wrote:Od listeriozy się nie umiera. Dorosły przechodzi biegunka osłabieniem. Moja koleżanka urodziła 2 miesiące temu. Miała wyznaczoną cesarke Ale skurcze złapał ją wcześniej. Dziecko urodziło się z 1 pkt miało listerioze. Teraz jest ok. Jedynie rehabilitacja bo słabe napięcie ma
"Listeria monocytogenes to bakteria wywołująca listeriozę. Jest niebezpieczna - 20 do 30 procent infekcji kończy się śmiercią. Listeria jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży. Najczęstszą przyczyną zakażenia listerią jest żywność, przede wszystkim mięso i wędliny, ale także nabiał. "
"Jedyną metodą leczenia jest antybiotykoterapia. Stosuje się amoksycylinę z aminoglikozydem, kotrimoksazol, makrolidy."
Musze cie zmartwic ale sie umiera oraz "Zakażenie może być bezpośrednią przyczyną poronień u kobiet. Powoduje niepłodność, nieprawidłowy przebieg ciąży, powstawanie u noworodków wad rozwojowych."
"W Stanach Zjednoczonych listeria jest odpowiedzialna za około 2500 zachorowań i 500 zgonów rocznie"
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2017, 21:33
Marikita lubi tę wiadomość