X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdaaq wrote:
    Wiesz kochana ze to.sie zmienia jak w kalejdoskopie. Myslisz ze takie bole w 3 ciazy moga sie zdarzyc od rosnacego dziecka? Chyba nie:) nie pozostaje nic innego jak czekac.
    Wiem , że każda ciąża jest inna. Trzeba czekać i wierzyć.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Existenz Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam ochoty czytać Cię choleryczko. W jakim wieku były osoby ktore zmarly. Pewnie starsze lub chore.
    Przeczytasz coś i się upierasz przy swoim, chora się robisz jak ktoś ma inne zdanie od Twojego.
    Ostatni raz piszę zdrowego człowieka szlag od listerii nie trafi

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    U mnie wczoraj córka zrobiła mega łańcuch na choinkę z papieru - będzie miał z 6 metrów :D
    Super my dzisiaj zrobiliśmy pierniki i ładnie je ozdobilismy z mężem i siostra zabawy przy tym pełno heh ;)

PixiDixi, magdaaq lubią tę wiadomość

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Vanillaice Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2017, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    Wiecie co Dziewczyny nie do konca jednak jestem szczęśliwa z tego detektora...
    Dzisiaj jak przylozylam glowice to wyskoczylo mi tetno powyzej 202 i bylo mi delikatnie ujmujac ciezko. Po kilku minutach lezenia i starania sie wyciszyc ponownie zlapalam w tym samym miejscu juz 138 a z drugiej strony malucha zlapalam z tetnem 128 . Zastanawiam sie czy to mogl byc powiedzmy "psikus"sprzetu czy faktycznie takie tetno bo jak to drugie to mam chyba powazna sytuacje.

A i jeszcze cos szukalam takich konkretnych danych o tetnie w 11 tc i jakos brakuje mi ich...
    Wydaje mi sie,ze tetno 128 w 11 tc to troche malo.
    Kurcze próbowałam dziś użyć tego detektora ale chyba nie potrafię. Kupiłam angelsounds z aplikacją na telefon. Swojego tętna wogole nie wyszukalam tylko pojawiało mi się jedno na dole brzuszka po prawej stronie ok 150. Hm. Ake to raczej nie fasolki, bo w środę na wizycie było ponad 170..

Kasia27
    p19uyx8dgi2niu08.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanillaice wrote:
    Kurcze próbowałam dziś użyć tego detektora ale chyba nie potrafię. Kupiłam angelsounds z aplikacją na telefon. Swojego tętna wogole nie wyszukalam tylko pojawiało mi się jedno na dole brzuszka po prawej stronie ok 150. Hm. Ake to raczej nie fasolki, bo w środę na wizycie było ponad 170..
    Kotku ja w poprzedniej ciąży tym detektorem dopiero w 16 tyg i to po wielu próbach .

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Vanillaice Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Kotku ja w poprzedniej ciąży tym detektorem dopiero w 16 tyg i to po wielu próbach .
    Aj więc ja na razie nie będę próbowała, bo to tylko niepotrzebny stres :/

Kasia27
    p19uyx8dgi2niu08.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanillaice wrote:
    Aj więc ja na razie nie będę próbowała, bo to tylko niepotrzebny stres :/
    Dokładnie. Najlepiej udawało mi się znaleźć po 20 tyg. Najszybciej. Wcześniej to szukałam i szukałam

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanillaice wrote:
    Vanilka 150 to bylo tetno Twojego malca na 100%! Twoje jedt zdecydowanie niższe.

muminka83, anecz_kaa, kkarolina89 lubią tę wiadomość

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po drugie tętno jest zmienne. Każdy ginekolog to powie. Ty też nie masz cały czas stałej wartości.

PixiDixi lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanillaice wrote:

150 to moze byc fasolki :) bo przeciez nie Twoje ;) moze bylo spokojne, nie szaLalo i dlatego takie tetno :) wyluzuj, my tez mamy rozne tetno :)
    Ja raz wyczulam okolo 150, a innym razem 170 ;) ogolnie wszystko w normie :) :)

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wciągnęłam sushi :) ale takie bez łososia tylko warzywa i serek było mega :)

PixiDixi, muminka83, kkarolina89, magdaaq, Carolline, Marikita lubią tę wiadomość

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    A ja wciągnęłam sushi :) ale takie bez łososia tylko warzywa i serek było mega :)
    Mniam :), a ja dzisiaj mega niezdrowo mcdonald i sajgonki ;)

• Cynamonkowaaa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wracam z wieściami od drugiego lekarza a zarazem od nowego prowadzącego :) Okazało się że dzidzius nie ma 1,5 cm tylko 2,23cm i nie jest to 8+0 tylko 9+0 ;) Poza tym jak się okazało mam grzybicę pochwy i to się w ciąży leczy- dostałam globulki Pimafucin. Stosowała może któraś? Na przeziębienie powiedziała że też nie można lekceważyć - zbadała gardło i na razie dostałam Tamtum Verde, może też któraś stosowała?:) Ale zaznaczyła że jeżeli pojawi się wysoka gorączka to konieczny będzie antybiotyk który w ciąży jest całkowicie bezpieczny:) Z wizyty jestem bardzo zadowolona i postanowiłam poprosić ją o prowadzenie mojej ciąży:) Zaraz sprobuje zdjecie wstawic bo coś mi nie wychodzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2017, 21:52

Andziula_1988, muminka83, PixiDixi, Lena21, Tinnera, Nalia, magdaaq, krooolik, Marikita lubią tę wiadomość

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    Mniam :), a ja dzisiaj mega niezdrowo mcdonald i sajgonki ;)
    O jaaaaa sajgonki ;) ale bym zjadła. Tylko takie domowe ;-) może to być pomysł na jutrzejszą kolację.
    Was też dopadła zgaga?

dqpri09kh0x52aib.png
  • kashanti Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Existenz wrote:
    Nie mam ochoty czytać Cię choleryczko. W jakim wieku były osoby ktore zmarly. Pewnie starsze lub chore.
    Przeczytasz coś i się upierasz przy swoim, chora się robisz jak ktoś ma inne zdanie od Twojego.
    Ostatni raz piszę zdrowego człowieka szlag od listerii nie trafi
    Za mna stoi statystyka, a za toba?
    prosze o zrodlo, ktore mowi, ze listerioza wsrod osob doroslych nie jest zagrozona smiercia bo jak na razie ja zrodla i statystyki podalam a ty zadnych ergo twoja "opinia" nie jest niczym poparta procz "moja kolezanka..."
    I jesli mowimy o statystyce, czyli o twardych danych i ich analizie to ani moje ani twoje zdanie nie ma tu nic do rzeczy. mozesz miec opinie, ze slonce krazy wokol ziemi ale nie bedzie to znaczylo, ze masz racje mimo innej opini.
    Oczywiscie, ze czym slabszy organizm tym choroba jest grozniejsza ( to zadne odkrycie) ale powiedzenie, ze zdrowy dorosly czlowiek jest zupelnie bezpieczny jest absurdalne.
    A zarazenie w czasie ciazy jest hiper niebezpieczne dla dziecka. Wiec tak jak juz pisalam, twoja kolezanka powinna byc bardzos zczesliwa, ze w jej przypadku nie skonczylo sie to gorzej ale jej szczescie nie jest absolutnie zadna regula!

Praca naukowa: Pracownia Diagnostyki Bakteryjnych Zakażeń Przewodu Pokarmowego
    Zakład Bakteriologii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny

"Listerioza u kobiet w ciąży występuje zdecydowanie
    częściej niż w pozostałej części populacji – stanowi
    około 27% wszystkich zakażeń.(...)Pałeczki Listeria
    monocytogenes rozprzestrzeniając
    się wraz z krwią w organizmie matki stwarzają ogromne
    niebezpieczeństwo dla nienarodzonego dziecka.
    Rozwijająca się bakteriemia u matki, w zależności od
    trymestru ciąży, może doprowadzić do tzw. wczesnego
    zakażenia płodu (I i II trymestr), którego konsekwencją
    jest najczęściej poronienie, martwe urodzenie lub
    przedwczesny poród, jak również spowodować tzw.
    zakażenie późne (III trymestr), powodujące wrodzoną
    listeriozą noworodka. Listerioza kobiety ciężarnej
    może być szkodliwa nie tylko dla aktualnej, ale także
    dla kolejnej ciąży, ponieważ pałeczki Listeria mogą
    bytować w drogach rodnych jeszcze przez pewien czas
    po zakażeniu (20).
    Zakażenia płodów i noworodków charakteryzują
    się najczęściej ostrym przebiegiem oraz na ogół dużym
    odsetkiem przypadków śmiertelnych. Wczesne zaka-
    żenie płodu rozwija się w rezultacie pokonania przez
    pałeczki Listeria monocytogenes bariery krew-łożysko
    i ich namnożenia w wodach płodowych. "

Praca naukowa: Jurkiewicz A, Oleszczak‑Momot W. Listeria monocytogenes jako problem zdrowia publicznego. Med Og Nauk Zdr. 2015; 21(1): 29–32. doi:
    10.5604/20834543.1142355
    - zrodlo http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-f976ef6b-51d2-4064-8274-de457c009e13/c/fulltext122_29.pdf

"Do najczęstszych
    objawów należą: bóle stawów, bóle głowy, gorączka, kaszel,
    umiarkowana biegunka, wymioty, czasowa utrata przytom‑
    ności, inne objawy żołądkowe oraz senność. Najbardziej
    rozpowszechnioną postacią uogólnionego zakażenia jest
    bakteriemia, której przewlekły stan może doprowadzić do
    zaburzeń funkcjonowania kolejnych narządów, a w konse‑
    kwencji do zgonu pacjenta [19].
    Postaci kliniczne zakażeń Listerią monoctytogenes to:
    – zakażenia ośrodkowego układu nerwowego, które w 50%
    przypadków przyczynia się do zejścia śmiertelnego;
    – zakażenia wątroby, w następstwie posocznicy; dotyczy to
    głównie osób z cukrzycą, marskością wątroby, chorobą al‑
    koholową, jak również towarzyszy przeszczepom wątroby;
    – zakażenia wsierdzia; występujące bardzo często u pacjen‑
    tów ze sztuczną zastawką;
    – listeriozowe zapalenie spojówek, na które w przeważającej
    mierze narażeni są pracownicy laboratoriów bakteriolo‑
    gicznych;
    – zapalenie otrzewnej; występujące u chorych poddawanych
    ciągłej dializie otrzewnowej;
    – septyczne, jak i reumatoidalne zapalenie stawów, dotyczy
    osób posiadających protezy stawu biodrowego i kolano‑
    wego [20, 21, 22, 23, 24, 25]."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2017, 22:42

Carolline lubi tę wiadomość

• Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa wrote:
    <a href=https://zapodaj.net/e8ffcd81e7352.jpg.html>25440955_1784390834967561_2077674042_o.jpg</a>

Wracam z wieściami od drugiego lekarza a zarazem od nowego prowadzącego :) Okazało się że dzidzius nie ma 1,5 cm tylko 2,23cm i nie jest to 8+0 tylko 9+0 ;) Poza tym jak się okazało mam grzybicę pochwy i to się w ciąży leczy- dostałam globulki Pimafucin. Stosowała może któraś? Na przeziębienie powiedziała że też nie można lekceważyć - zbadała gardło i na razie dostałam Tamtum Verde, może też któraś stosowała?:) Ale zaznaczyła że jeżeli pojawi się wysoka gorączka to konieczny będzie antybiotyk który w ciąży jest całkowicie bezpieczny:) Z wizyty jestem bardzo zadowolona i postanowiłam poprosić ją o prowadzenie mojej ciąży:)
    To świetne wieści ;) a powiedz kochana na jakiej podstawie stwierdziła grzybicę? Mnie coś tam piecze od czasu do czasu, ale wg mojej gin jest Ok, stwierdziła na podstawie wymazu z pochwy i sama się zastanawiam co z tym pieczeniem? Skąd to może być. Jutro idę na posiew moczu. Zobaczymy co tam wyjdzie

dqpri09kh0x52aib.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa wrote:
    Wracam z wieściami od drugiego lekarza a zarazem od nowego prowadzącego :) Okazało się że dzidzius nie ma 1,5 cm tylko 2,23cm i nie jest to 8+0 tylko 9+0 ;) Poza tym jak się okazało mam grzybicę pochwy i to się w ciąży leczy- dostałam globulki Pimafucin. Stosowała może któraś? Na przeziębienie powiedziała że też nie można lekceważyć - zbadała gardło i na razie dostałam Tamtum Verde, może też któraś stosowała?:) Ale zaznaczyła że jeżeli pojawi się wysoka gorączka to konieczny będzie antybiotyk który w ciąży jest całkowicie bezpieczny:) Z wizyty jestem bardzo zadowolona i postanowiłam poprosić ją o prowadzenie mojej ciąży:) Zaraz sprobuje zdjecie wstawic bo coś mi nie wychodzi.
    Pimafucin stosowałam. Dobre i w ciąży można. Tamtun chyba najbezpieczniejsze z możliwych leków. Śmiało.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    To świetne wieści ;) a powiedz kochana na jakiej podstawie stwierdziła grzybicę? Mnie coś tam piecze od czasu do czasu, ale wg mojej gin jest Ok, stwierdziła na podstawie wymazu z pochwy i sama się zastanawiam co z tym pieczeniem? Skąd to może być. Jutro idę na posiew moczu. Zobaczymy co tam wyjdzie
    Czasem nie ma objawów w postaci serka że to grzybica. Są specjalne papierki które się stosuje. Lekarz powinien sprawdzić w gabinecie. Grzybica w ciąży jest częstą bo pH się zmienia.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

Wysłany: 15 grudnia 2017, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tamtum może być w aerozolu? Bo takie kupiłam :) Andziula- przy badaniu ginekologicznym mówiąc kolokwialnie: wyciągnęła palca z serowatą wydzieliną ;)

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10

Wysłany: 15 grudnia 2017, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Czasem nie ma objawów w postaci serka że to grzybica. Są specjalne papierki które się stosuje. Lekarz powinien sprawdzić w gabinecie. Grzybica w ciąży jest częstą bo pH się zmienia.
    Ja właśnie serowatych wydzielin na bieliznie nie miałam, czasem mnie swędziało, być może wydzielina była tylko w środku ;)

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
‹‹ 294 295 296 297 298 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ