X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa wrote:
    A tamtum może być w aerozolu? Bo takie kupiłam :) Andziula- przy badaniu ginekologicznym mówiąc kolokwialnie: wyciągnęła palca z serowatą wydzieliną ;)
    Tak. Jest najlepszy. Bo trafia bezpośrednio w chore miejsce. Tabletki do ssania moim zdaniem są gorsze

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa wrote:
    A tamtum może być w aerozolu? Bo takie kupiłam :) Andziula- przy badaniu ginekologicznym mówiąc kolokwialnie: wyciągnęła palca z serowatą wydzieliną ;)
    Hehe Ok dzięki za info ;-)

dqpri09kh0x52aib.png

Wysłany: 15 grudnia 2017, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Czasem nie ma objawów w postaci serka że to grzybica. Są specjalne papierki które się stosuje. Lekarz powinien sprawdzić w gabinecie. Grzybica w ciąży jest częstą bo pH się zmienia.
    Sprawdzała mi gin tym papierkiem. I mówiła, że jest Ok. PH tylko trochę wyższe czy niższe nie pamietam ;-p kazała kupić pałeczki tylko zapomniałam jakie ;-o

dqpri09kh0x52aib.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    Sprawdzała mi gin tym papierkiem. I mówiła, że jest Ok. PH tylko trochę wyższe czy niższe nie pamietam ;-p kazała kupić pałeczki tylko zapomniałam jakie ;-o
    Kwasu mlekowego

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Cynamonkowaaa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało się wstawić!
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/97cb3d207974.jpg

Andziula_1988, PixiDixi, kashanti, Glass, Kinga40, Tinnera, Nalia, Agniechaaaa, magdaaq, Urszulka89, Magic, Carolline, Marikita lubią tę wiadomość

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10

Wysłany: 15 grudnia 2017, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Kwasu mlekowego
    Dokładnie. Właśnie sprawdziłam w necie ;-) jutro muszę zakupić i ma podobno wyrównać ph

muminka83 lubi tę wiadomość

dqpri09kh0x52aib.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kashanti ja to nie mam nic do Ciebie,w sumie to ogarnieta babka jestes no i pracujesz w pharmie i ja tez wiec drugi plus,ale mam prosbe bo mnie to bardzo razi bardziej niz ortografy czy inne byki to jak piszesz zwracajac sie do kogos poprzez mala literę...piszemy Tobie,Ty ,Ciebie,Cie i to tyle...Nie odbierz to jako atak bo nim nie jest...Poza tym milo mi sie Ciebie czyta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2017, 22:06

Andziula_1988, muminka83, Marikita lubią tę wiadomość

Wysłany: 15 grudnia 2017, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Tak. Jest najlepszy. Bo trafia bezpośrednio w chore miejsce. Tabletki do ssania moim zdaniem są gorsze
    Pytam bo wyczytałam w składzie alkohol i się zdziwiłam trochę, ale okej, będę spokojnie stosować :)

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • kashanti Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    Kashanti ja to nie mam nic do Ciebie,w sumie to ogarnieta babka jestes no i pracujesz w pharmie i ja tez wiec drugi plus,ale mam prosbe bo mnie to bardzo razi bardziej niz ortografy czy inne byki to jak piszesz zwracajac sie do kogos poprzez mala literę...piszemy Tobie,Ty ,Ciebie,Cie i to tyle...Nie odbierz to jako atak bo nim nie jest...Poza tym milo mi sie Ciebie czyta.
    :) sorry za to ale to tak samo jak nie uzywam polskich znakow... ( musialabym przelaczac klawiatury miedzy ang, pl i dk) wiec piszac nie uzywam dodatkowego kalwisza (alt na macu) wiec z przyzwyczajenia nie uzywam tez dodatkowego shifta do wielkich liter. :) nie piszemy tez tu listow oficjalnych miedzy soba :P :) :) ale wezme to pod uwage i postaram sie przynajmniej te wielkie litery wstawiac.

odnosnie ph to niestety, tak jak mowicie, spada:( ja dorwalam polski plyn do higieny intymnej ziaja z kwasem askorbinowym

"Ziaja Intima to płyn z kwasem askorbinowym przeznaczony do codziennej higieny okolic intymnych - o zmniejszonej tolerancji na zmiany fizjologicznej mikroflory. Działa pomocniczo, ograniczając występowanie infekcji. Wzmacnia naturalny system ochronny, zapobiega podrażnieniom, redukuje ryzyko wystąpienia infekcji."

Na razie ( odpukac ) nic sie nie dzieje... :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2017, 22:39

muminka83, PixiDixi lubią tę wiadomość

• Sabinkak Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) udało mi się nadrobić :)
    Smutne strasznie te dwa dni, też się wystraszyłam, bo myślałam, że 10 tydzień to już na tyle maleństwo rozwinięte, że nie powinno nic się dziać :(

Jeśli chodzi o listeriozę i inne możliwe choroby w ciąży, oczywiście trzeba uważać na to co jemy, ale nie dajmy się zwariować. Bakterie z tego co się orientuję mogą być przeniesione rownież na innej nieprzetworzonej żywności. Po pierwsze, trzeba by wyparzac wszystko co zamierzamy zjeść, wszystkie sprzęty kuchenne z którymi te produkty miały styczność, szczególnie jeśli chodzi o kurczaka czy jaja. Przepraszam, ale czy któraś tak robi? Uważam na siebie, ale nie swiruję, a opowiadanie na forum o śmiertelności po zachorowaniu są stresujące i na pewno żadnej z nas niepotrzebne, ponieważ teraz najważniejszy jest spokój :)

Widziałam tez dyskusje i detektorach tętna, ja kupiłam AngelSounds i używam bez aplikacji tylko po to, żeby usłyszeć serduszko, nie chce znać wartości, bo na pewno bym sie denerwowała. Odróżnić od naszego tętna jest bardzo łatwo, nasze bije średnio raz na sekundę, tętno dziecka jest prawie 3 razy szybsze :)

Zmykam spać, bo jutro porządki świąteczne trzeba zrobic :*

ca5c089614.png

morfologia nasienia 0% :(

październik - startujemy z ivf :)
    18.10 - punkcja, mamy 7 jajeczek
    Tylko 2 zarodeczki :( od 20 października z mamusią :)
    28.10 piękne dwie kreseczki :)
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kashanti sa jakies plyny tez dla kobiet w ciazy i jeden mi polecala gin,zapytam sie przy okazji wizyty i napisze. Mowila bardzo pozytywnie,ale ja mam postępującą sklerozę ;)

• kashanti Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm mam jeszcze jedna sprawe... wiem, ze czasem wyglada to tak, ze sie wymadrzam albo wyklocam... ale zazwyczaj bronie swojego zdania jak niepodleglosci poniewaz zanim wypowiem sie na jakis temat robie research i staram sie opierac na wiarygodnych zrodlach. Nie wiem wszystkiego i nikt wszystkiego nie jest w stanie wiedziec i czesto jak rzucacie tutaj jakies tematy to ja potem siedze sobie wieczorem i szukam zrodel, ktore by mi wyjasnily jakies zagadnienia... kiedy dokopie sie do czegos waznego to zazwyczaj dziele sie tym z wami bo czemu nie. moze komus sie to przyda.

odkad jestem w ciazy mialam raz atak paniki poniewaz podczas pierwszego USG ( 7+6) podczas prywatnego badania babeczka na koncu przeswietlila mi cale dziecko dopplerem. Kiedy wrocilam do domu i zaczelam rozwijac temat ze zwyklych stron internetowych to myslalam, ze zejde na zawal... bo nie wolno, bo niezdrowe, bo uszkodzenia itp. nastepnego dnia dzownilam do kliniki proszac o oficjalne pismo na temat stosowania dopplera w tak wczesnej ciazy... dostalam pelnen dokument, ze nie ma ani jednych badan potwierdzajacych szkodliwe dzialania takiego skanowania, bylam dalej nie przkeonana wiec zaczelam czytac badania naukowe i tam tez nie znalazlam zadnego potwierdzenia jakoby doppler byl niebezpieczny - po prostu nie zaleca sie go jesli nie ma powodow medycznych - to tez mnie zaniepokoilo wiec dzownilam do polski do znajomej, ktora dzownila na oddzial ginekologiczny w duzym miescie zeby skonsulotwac to z ordynatorem... ordynator powiedzial, ze tez nie ma sie czego obawiac bo nie ma zadnych badan, ktore by potwierdzaly szkodliwosc a dopplera uzywa sie od dziesiecioleci.

Ale to czego sie dowiedzialam z researchu i co wydaje mi sie wazne to na kazdym USG podczas badania na monitorze sa podane wartosci:
    TIs - dla tkanek miekkich - wskaznik termiczny
    Tib - dla kosci - wskaznik termiczny
    MI - wskazuje na potencjał wywoływania przez ultradźwiękową wiązkę kawitacji bezwładnościowej w tkankach - wskaznik mechaniczny

Ich bezpieczna wartosc powinna byc <1 ( mniejsza od 1 ) jesli zauwazycie na monitorze USG, ze te wartosci sa wyzsze niz 1 ( ZWLASZCZA MI) to lekarz powinien automatycznie zmienic tryb na taki o mniejszej mocy (jak zmiana z doplera na tryb B-mode).

Na wlasnych zdjecia zauwazylam, ze raz ta wartosc zostala przekroczona ( wlasnie podczas doplera) i wynosila 1,1 a zazwyczaj wynosila 0,5 - 0,9 dla MI
    Jak wrzucalyscie swoje zdjecia to automatycznie patrzymal na te parametry i zazwyczaj pokazywaly wartosci ~0,5... ale to tak warto wiedziec po prostu na przyszlosc. Ew. jak ktoras jest zainteresowana to zglebic temat.

muminka83 lubi tę wiadomość

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osobiscie nie odbieram jako przemadrzanie sie bo co innego przedstawic wiedze obiektywnie (jestem tez analityczna osoba i cenie naukowe podejście) a co innego subiektywnie przeciagajac usilnie pod swoj tok postrzegania.

muminka83, kashanti, Carolline lubią tę wiadomość

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobranoc Dziewczyny i milego weekendu :)

muminka83, Cynamonkowaaa, kashanti lubią tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wstałam wieczorem po drzemce i w tym sennym letargu połknęłam 2 tabletki duphastonu zamiast jednej... Czyli dzisiaj łącznie 4. :( Myślicie, czy coś się może stać dziecku? Może nie brać jutrzejszej porannej?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • kashanti Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Dziewczyny, wstałam wieczorem po drzemce i w tym sennym letargu połknęłam 2 tabletki duphastonu zamiast jednej... Czyli dzisiaj łącznie 4. :( Myślicie, czy coś się może stać dziecku? Może nie brać jutrzejszej porannej?

Wlasnie czytam o duphastonie ( nigdy nie bralam ) i znalazlam tylko informacje, ze nic sie nie stanie i masz brac dalej tabletki tak jak zalecil lekarz a jednorazowa wieksza dawka zostanie wydalona... polecam poczekac na wpisy innych dziewczyn ale wyglada na to, ze nie masz sie czym martwic. jutro wez tablete tak jak masz w zaleceniach i glowa do gory :)

Nalia lubi tę wiadomość

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja aż sprawdzę swoje usg. Jeszcze odnośnie PaPpa mówiłam mojemu ginowi że mnie nie przekonuje a on ze ok. Dokładnie usg i jakby coś nie tak to działamy dalej. Pytał o krew pepowinowa i on twierdzi że w pl to nie działa jak powinno ( pobierają za mało) i szkoda zachodu. A to kolejna taka opinia wśród lekarzy min mam znajomych dopiero na soecjalizacji

• Nalia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kashanti wrote:
    Wlasnie czytam o duphastonie ( nigdy nie bralam ) i znalazlam tylko informacje, ze nic sie nie stanie i masz brac dalej tabletki tak jak zalecil lekarz a jednorazowa wieksza dawka zostanie wydalona... polecam poczekac na wpisy innych dziewczyn ale wyglada na to, ze nie masz sie czym martwic. jutro wez tablete tak jak masz w zaleceniach i glowa do gory :)
    Dziękuję ;)

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2017, 00:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do płynu do higieny intymnej ja używam z białego jelenia dla kobiet w ciazy. Jestem z niego osobiście zadowolona, odpukać narazie nic mi sie nie dzieje :)

kashanti, PixiDixi, magdaaq lubią tę wiadomość

Wysłany: 16 grudnia 2017, 05:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dziewczynki infekcja nie daje spać :( Meczy mnie kaszel i bol gardła tylko właściwie albo aż... Mam nadzieje ze po weekendzie wszystko wróci do normy bo jak nie to idę do lekarza po antybiotyk (tak zaleciła prowadząca). Trzymajcie kciuki bo wolałabym uniknąć dodatkowych leków. Póki co obudziłam mojego, położyliśmy mokry ręcznik na kaloryfer, psiknelam gardło Tamtum Verde, wypiłam ciepłe mleko z miodem i masłem i będę próbowała z powrotem zasnąć:)

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
‹‹ 295 296 297 298 299 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ