LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Sluchajcie a jak to jest z tymi wizytami u dentysty? wszystkie zabiegi mozna robic czy jednak jakies lepiej unikac?? aa i czy faktycznie zęby w ciązy bardziej są podatne na pruchnice? Kurcze ja przed ciaza odwolalam wizyte bo bylam przeziebiona pozniej jakos zapomnialam o tym i teraz mysle czy by nie isc? Mozna normalnie leczyc zeby w naszym stanie?

-
Mi akurat złamał się ząb o zgrozo jedynka!! Ale ja mam słabe zęby, został tylko zepsuty korzeń (od zewnątrz ząb był normalnie biały) który muszę wyrwać i właśnie wczoraj pytałam lekarza to powiedział ze jak najbardziej tylko trzeba powiedzieć że jest sie w ciąży bo teraz są jakieś specjalne znieczulenia...Vanilka wrote:Sluchajcie a jak to jest z tymi wizytami u dentysty? wszystkie zabiegi mozna robic czy jednak jakies lepiej unikac?? aa i czy faktycznie zęby w ciązy bardziej są podatne na pruchnice? Kurcze ja przed ciaza odwolalam wizyte bo bylam przeziebiona pozniej jakos zapomnialam o tym i teraz mysle czy by nie isc? Mozna normalnie leczyc zeby w naszym stanie?
-
Myślę, że tak a nawet się powinno. Tylko na początku poinformuj dentystę, że w ciązy jesteś. Ja nawet poprzednio usuwałam zęba - oczywiście ze znieczuleniemVanilka wrote:Sluchajcie a jak to jest z tymi wizytami u dentysty? wszystkie zabiegi mozna robic czy jednak jakies lepiej unikac?? aa i czy faktycznie zęby w ciązy bardziej są podatne na pruchnice? Kurcze ja przed ciaza odwolalam wizyte bo bylam przeziebiona pozniej jakos zapomnialam o tym i teraz mysle czy by nie isc? Mozna normalnie leczyc zeby w naszym stanie?
Znieczulenie też można tylko wtedy dają bez jakiegoś tam składnika ale też działa.

-
Nawet trzeba..zeby sieją dużo zarazkow. Informujesz o ciazy i leczysz.Vanilka wrote:Sluchajcie a jak to jest z tymi wizytami u dentysty? wszystkie zabiegi mozna robic czy jednak jakies lepiej unikac?? aa i czy faktycznie zęby w ciązy bardziej są podatne na pruchnice? Kurcze ja przed ciaza odwolalam wizyte bo bylam przeziebiona pozniej jakos zapomnialam o tym i teraz mysle czy by nie isc? Mozna normalnie leczyc zeby w naszym stanie?

-
Ja jestem w trakcie leczenia kanałowego. Wszytsko można, tylko trzeba powiedzieć o ciąży, bo wtedy dobierają inne środki itp.Vanilka wrote:Sluchajcie a jak to jest z tymi wizytami u dentysty? wszystkie zabiegi mozna robic czy jednak jakies lepiej unikac?? aa i czy faktycznie zęby w ciązy bardziej są podatne na pruchnice? Kurcze ja przed ciaza odwolalam wizyte bo bylam przeziebiona pozniej jakos zapomnialam o tym i teraz mysle czy by nie isc? Mozna normalnie leczyc zeby w naszym stanie?
kashanti lubi tę wiadomość

-
Lec do dentysty:) nie ma zadnych przeciwskazan:) ja teraz w swieta, bedac w 13+4 wymienilam plombe i zrobilam ogolna higienizacje jamy ustnej ( skalling i piaskowanie) - powiedz tylko, ze jestes w ciazy to dadza ci znieczulenie bez srodka obkurczajacego naczynia krwionosne. Zeby w ciazy nie zmieniaja sie:) zmienia sie slina przez hormony a co za tym idzie, slabiej broni zeby przez prochnica. Do tego przez hormony rozpulchniaja sie dziasla ( co moze doprowadzic do krwawienia dziasel podczas szczotkowania) - rozpulchnione dziasla to latwiejsza kryjowka dla bakterii i wieksza zagrozenie dla zebow, dlatego tez zaleca sie conajmniej raz ( najlepiej 2 razy) podczas ciazy zdjac kamien i zrobic ogolna higienizacje. Pamietaj, ze kazda nieleczona dziura moze zamienic sie w stan zapalny a wtedy ma to ralne zagrozenie dla malucha - czesto tez trzeba uzyc wtedy antybiotyku i leczyc zab kanalowo. Stomatologa w ciazy nie nalezy unikac a wrecz przeciwnie! Byc pod jego stala opieka! w polsce nawet na NFZ masz o wiele wiecej opcji za darmo bedac w ciazy:)Vanilka wrote:Sluchajcie a jak to jest z tymi wizytami u dentysty? wszystkie zabiegi mozna robic czy jednak jakies lepiej unikac?? aa i czy faktycznie zęby w ciązy bardziej są podatne na pruchnice? Kurcze ja przed ciaza odwolalam wizyte bo bylam przeziebiona pozniej jakos zapomnialam o tym i teraz mysle czy by nie isc? Mozna normalnie leczyc zeby w naszym stanie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 12:53
muminka83, magdaaq lubią tę wiadomość
-
o matko!! pieknie !!Paulina.G wrote:Nie nadążam za Wami
Życzę Wam miłego dnia...
Moj M wczoraj byl w szoku jaki mam brzuch.. teraz co chwile go glaszcze
P.s. Nie ma to jak czyste lustro

jestem w tym samym wieku ciazowym a mam moze polowe Twojego brzuszka! czujesz juz jakies male ruchy?
Paulina.G lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLista uzupełniona- imion nie wpisuje bo juz 1str jest mało przejrzysta.
Co do znajomych to ja tez mam tylko kilku zaufanych reszta to gadam jak muszę.. i tez mam wchodzicie jedna taką co chyba sobie moją laleczkę wu du i wbija szpilę ale mam to gdzieś :p
Wielkie odliczanie wizyta juz w poniedziałek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 13:08
-
Ja również mam jeden ubytek w zębie, idę w piątek do dentysty, byłam u niego w 1 trymestrze, ale mówił, że dziurka jest mała i prosił, żeby przyjść w 2, bo wtedy można zastosować więcej znieczuleń. Na szczęście nie ma stanu zapalnego, więc mogłam poczekać.
kashanti lubi tę wiadomość
❤Ada&Pola❤