LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
PixiDixi wrote:Chyba nowy materac sobie kupie,obecny ma rok,ale nie jest wygodny. Niby jest ok a nie ok,jedt taki ,ze kazda sprezynajest w swojej kieszonce ma tez gabke i extra gabke visco memory a jest niewygodnie i mysle o kupnie zwyklego z pianki w Ikea.
do takich materacy bardzo czesto ( w sumie w 99% w danii) kupuje sie tak zwany "topmadras" - jest to taki cienki materac, ktory sie kladzie na materac - w polsce jest to pod nazwa "mata na materac"
sami z tego korzystamy i bardzo sobie chwalimy ( mimo tego, ze nasz podstawowy materac ma na gorze warstwy, na ktore teoretycznie juz takiej maty klasc nie trzeba), w PL w IKEI mozna go dostac (nie widzialam, zeby w PL ktos korzystal z nich... malo to popularne chyba jeszcze )
- http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/bedroom/24826/
Sa rozne typy takich "mat" a komfort spania zwieksza sie nieporownywalnie!Polecam jeszcze pamietac, zeby co jakis czas odwracac materac stronami ( glowa do nog i gora do dolu), zeby sie nie wylezal - takie info jest zazwyczaj przy kazdym materacu dodane.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 12:20
muminka83, PixiDixi lubią tę wiadomość
-
kashanti wrote:
do takich materacy bardzo czesto ( w sumie w 99% w danii) kupuje sie tak zwany "topmadras" - jest to taki cienki materac, ktory sie kladzie na materac - w polsce jest to pod nazwa "mata na materac"
sami z tego korzystamy i bardzo sobie chwalimy ( mimo tego, ze nasz podstawowy materac ma na gorze warstwy, na ktore teoretycznie juz takiej maty klasc nie trzeba), w PL w IKEI mozna go dostac (nie widzialam, zeby w PL ktos korzystal z nich... malo to popularne chyba jeszcze )
- http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/bedroom/24826/
Sa rozne typy takich "mat" a komfort spania zwieksza sie nieporownywalnie!Polecam jeszcze pamietac, zeby co jakis czas odwracac materac stronami ( glowa do nog i gora do dolu), zeby sie nie wylezal - takie info jest zazwyczaj przy kazdym materacu dodane.
kashanti lubi tę wiadomość
-
Biedronka to olej jej gafanie,ona nie moze rozwiazac z Toba umowy do konca jej trwania. Sprawdzilam i Ty tez sprawdz.
Jeśli w trakcie stażu z Urzędu Pracy zajdziesz w ciążę, obowiązują inne prawa niż przy umowie o pracę. Na jakie ulgi możesz liczyć?
Wielu absolwentów szkół, w tym także uczelni wyższych, po zakończeniu edukacji kieruje swoje kroki do Urzędu Pracy, aby ten pomógł w znalezieniu zatrudnienia. Tam często po odnotowaniu kwalifikacji, bezrobotni są kierowani na płatny staż. Co jeśli w trakcie jego trwania przydarzy się ciąża?
Należy pamiętać, że przede wszystkim odbywając staż nie mamy umowy z miejscem zatrudnienia, a z Urzędem Pracy – to on płaci nam za wykonywanie obowiązków u pracodawcy. Nie oczekujmy więc, że przełożony w firmie będzie wypłacał nam zasiłek czy da nam wolne. Prawdopodobnie, gdy stażystka zajdzie w ciążę, nie będzie nawet chętny do podpisania umowy o pracę, chyba że zmuszą go do tego warunki wskazane w umowie podpisanej z Urzędem Pracy.
Gdy lekarz wyśle ciężarną kobietę na zwolnienie w trakcie stażu, wtedy Urząd Pracy będzie w dalszym ciągu wypłacał pełną wartość stypendium. W momencie kiedy umowa z UP się zakończy, środki nie będą już przelewane. Także pracodawca często nie ma obowiązku zatrudnienia po zakończeniu stażu.
Nie rezygnuj sama!!!! Nikt nie moze tez z Ciebie zrezygnowac. Pidla baba bzdury nagadala Ci.
kashanti, Urszulka89 lubią tę wiadomość
-
anecz_kaa wrote:biedronka tylko wiesz decyzje o ciazy podjelas swiadomie o stazu tez... wiec musisz teraz albo w ta albo w tamta. a 900 zł...no nikt nikomu nie daje kasy za darmo. staz ma inne prawa niz praca na etat zadzwon do zusu i dopytaj co z toba dalej
Aneczka napisalam jej jakie ma prawa i to nie jest tak ,ze w lewo albo w prawo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 12:32
-
magdaaq wrote:Oj materac to podstawa. Warto zainwestować.
My mamy welpura i ja już na sprężynach spac nie potrafię każdy ruch się na nim czuje a tu mąż może fikołki robic
i nic nie czuje
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
E tam Aneczka nie jest ciezko sie dostac...ja zaczynalam tak pozniej awansowalam i bylam przedstawicielem ds.klucziwych klientow a pozniej awansowalam na kierownika ds.kluczowych klientow. Zajelo mi to 5 lat. Zajmuje sie dystrybucja do najwiekszych hurtowni farmaceutycznych i sieci aptecznych. A i kasa dla przedst.farmaceutycznego slaba dopieto wyzej jest fajnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 12:32
-
nick nieaktualnyanecz_kaa wrote:biedronka tylko wiesz decyzje o ciazy podjelas swiadomie o stazu tez... wiec musisz teraz albo w ta albo w tamta. a 900 zł...no nikt nikomu nie daje kasy za darmo. staz ma inne prawa niz praca na etat zadzwon do zusu i dopytaj co z toba dalej
To prawda. Nie mam do nikogo żalu że tak jest ale chodzi mi jedynie p formę w jakiej zostałam o tym poinformowana. Jeżeli dzwoni do mnie urzędniczka i wręcz w chamski sposób namawia mnie do odejścia kierując się niby moim dobrem to coś jest nie halo. -
Biedronka89 wrote:To prawda. Nie mam do nikogo żalu że tak jest ale chodzi mi jedynie p formę w jakiej zostałam o tym poinformowana. Jeżeli dzwoni do mnie urzędniczka i wręcz w chamski sposób namawia mnie do odejścia kierując się niby moim dobrem to coś jest nie halo.
Staz tez ma regulacje prawne ,napisalam Ci poczytaj. Rezygnacja bylaby powaznym bledem bo prawo stoi po Twojej stronie a Pani liczy na Twoj brak wiedzy w tej materii. Poczytaj i pojdz jak nie wierzysz w slowo pisane do ZUS ,niech Ci potwietdza,ze do konca stazu przynoszac zwolnuenie mysza Ci placic.
Masz takue samo prawo do zachodzenia w ciaze i chorowania jak osoba na etacie z ta roznica,ze jak skonczy Ci sie staz to konczy Ci sie chorobowe i pieniadze. Tyle . -
PixiDixi wrote:Kasa nalezy Ci sie do konca trwania stazu.
Pozniej nic, po urodzeniu dziecka dostaniesz "kosiniakowe" -1000 zl przez rok.
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
PixiDixi wrote:Staz tez ma regulacje prawne ,napisalam Ci poczytaj. Rezygnacja bylaby powaznym bledem bo prawo stoi po Twojej stronie a Pani liczy na Twoj brak wiedzy w tej materii. Poczytaj i pojdz jak nie wierzysz w slowo pisane do ZUS ,niech Ci potwietdza,ze do konca stazu przynoszac zwolnuenie mysza Ci placic.
Masz takue samo prawo do zachodzenia w ciaze i chorowania jak osoba na etacie z ta roznica,ze jak skonczy Ci sie staz to konczy Ci sie chorobowe i pieniadze. Tyle .
Dziewczyny może kiedyś miałyście taka sytuacje.Generalnie chodzi o to, ze mieliśmy wykupione wakacje na wrzesień do Turcji.Kupując wycieczkę wiedzieliśmy, ze mogę zajac w ciąże,ale wykupiliśmy ubezpieczenie w przypadku rezygnacji.Babeczka oczywiście zapewniała, ze nie będzie problemu z odzyskaniem wpłaty itp.Nie wpłaciliśmy dużo bo tylko 1000zl, ale 600zl oddało naj biuro a 400zl powinni nam oddać z ubezpieczenia.Wyslalam oczywiście dowody wplat, moje l4 i wszystko co chcieli.Napisali ze chcą jeszcze kartę ciazy i zaświadczenie od lekarza, dlaczego nie mogę jechać. We wrześniu nie będę już w ciąży wiec zaświadczenia im nie wyślę , ale nie zostawie małego dziecka ani nie zabiorę do Turcji.Generalnie chce napisac odwołanie skoro w biurze poinformowano nas, ze po wykupieniu ubezpieczenia możemy zrezygnować nawet bez podania powodu i dostaniemy 100% a teraz muszę się z nimi bujać możemy ktoś kiedyś miał podobna sytuacje i rezygnował z wycieczki ?
Ineczka wrote:Dziewczyny może kiedyś miałyście taka sytuacje.Generalnie chodzi o to, ze mieliśmy wykupione wakacje na wrzesień do Turcji.Kupując wycieczkę wiedzieliśmy, ze mogę zajac w ciąże,ale wykupiliśmy ubezpieczenie w przypadku rezygnacji.Babeczka oczywiście zapewniała, ze nie będzie problemu z odzyskaniem wpłaty itp.Nie wpłaciliśmy dużo bo tylko 1000zl, ale 600zl oddało naj biuro a 400zl powinni nam oddać z ubezpieczenia.Wyslalam oczywiście dowody wplat, moje l4 i wszystko co chcieli.Napisali ze chcą jeszcze kartę ciazy i zaświadczenie od lekarza, dlaczego nie mogę jechać. We wrześniu nie będę już w ciąży wiec zaświadczenia im nie wyślę , ale nie zostawie małego dziecka ani nie zabiorę do Turcji.Generalnie chce napisac odwołanie skoro w biurze poinformowano nas, ze po wykupieniu ubezpieczenia możemy zrezygnować nawet bez podania powodu i dostaniemy 100% a teraz muszę się z nimi bujać możemy ktoś kiedyś miał podobna sytuacje i rezygnował z wycieczki ?
A to ubezpieczalnia robi problem ?,przeczytalas dokladnie zakres ubezpieczenia i warunku rezygnacji?,
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 13:02
-
A skoro mowa o urzędach. Dzwoni do mnie ksiegowa i ruszyła temat mojego l4. to ja jej tłumacze A ta ok tto ona zadzwoni i się dopyta-mam wypłacone jakby tylko część l4. za chwilę oddawania że w rozmowie jej z urzedniczķą wyszło że mają mnie wezwać na kontrolę. To ja niemal zawał. ale ok jak mus to mus w sądzie już z nimi była więc da się przeżyć. ale okazało się że czekają na jakąś z dupy korektę ale w jakim celu skoro mam kontynuację i mają moje l4? nie wiem! tak chyba siedzą jeszcze głupsze osoby:/ masakraLilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018