X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominisia wrote:
    Cześć :),
    czy któraś z Was, która przyjmuje żelazo ma problem z zaparciami? jak sobie z tym radzicie?
    Ja, ja ;)
    Jak narazie pomaga mi zjedzenie na śniadanie/II śniadanie płatków owsianych na mleku. Przez ostatni miesiąc próbowałam różności ale nic nie dawało tak rady jak właśnie płatki owsiane na mleku :)

Dominisia, katka84 lubią tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bedd brac :/

• melbusia88 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie biorę żelaza, a i tak załatwiam się raz w tygodniu :-/ nic nie pomaga.

l22n6iyek016fbg8.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Ja nie biorę żelaza, a i tak załatwiam się raz w tygodniu :-/ nic nie pomaga.
    Uuu współczuję... Ja codziennie. Tyle, że ciężko czasami bywa.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę żelazo od 2 miesięcy. Z własnego doświadczenia zauważyłam, że jak ograniczam spożycie pieczywa do minimum to jest git. Na śniadanie zamiast bułek jem warzywa gotowane ze słonecznikiem, później jakiś jogurt z otrębami, cynamonem i odrobiną miodu, często jem jajka, owoce i zupy. I pomaga :)
    Dzisiaj o 15.30 połówkowe. Już się zaczynam stresować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2018, 09:45

katka84 lubi tę wiadomość

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    Uuu współczuję... Ja codziennie. Tyle, że ciężko czasami bywa.
    No lekko nie jest, dosłownie. Ale jak tylko próbuje się trochę zmusić, to potem hemoroidy, więc już się pogodziłam z tym.
    Zazdroszczę

l22n6iyek016fbg8.png
  • superpuder Debiutantka

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    To jak masz mierzoną szyjkę? Ręcznie? Właśnie tylko przez usg dopochwowe można zmierzyć prawidłowo szyjkę.

sorry, nie szyjkę, tylko wysokość macicy (?) chyba to mi bada :) jutro będe miała połowkówe, to zapytam o tą szyjkę, bo troche mnie dziwi że większość z Was jest badana pod tym względem regularnie...

ckai9jcgqdyb6ztb.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktus93 wrote:
    Dziewczyny, a czy Wy wszystkie macie mierzoną szyjkę na każdej wizycie? Bo mnie lekarz bada ale tak normalnie, palcem, wtedy zawsze mówi, że jest twarda i zamknięta. Ale usg dopochwowe miałam tylko raz, w 8 tygodniu, szyjka wynosiła 4cm.. Na polowkowych też nie była mierzona, nie wiem czy to normalne, czy może się upomnieć następnym razem?
    To powiem Ci lepszy numer... Mnie od początku ciąży lekarz nie badał.ani razu, nawet placem... Ciążę miałam stwierdzono w szpitalu :) plamilam w 6,8 i 12 tc i za każdym razem jak.mowie że już płomienie nie wróciło to lekarz mówi a to nie będziemy tam grzebać :)

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    Ja mam obniżone:
    erytrocyty 3,33
    hemoglobina 11,0
    hematokryt 30,8

Jutro się dowiem, czy mam coś suplementować.

f2w3lhb8zwsl9evj.png
    Uuu myślałam że ja mam złe wyniki...

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Decadence Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko raz miałam mierzona szyjke na USG - kilka dni temu na polowkowych. I miała 5 cm, więc chociaż od tej strony jestem spokojna, 10000 innych rzeczy wciąż mnie stresuje.:-) A tak to tylko mi na fotelu raz w miesiącu ją sprawdzają.

ckaidqk32wjzio9b.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka wrote:
    To powiem Ci lepszy numer... Mnie od początku ciąży lekarz nie badał.ani razu, nawet placem... Ciążę miałam stwierdzono w szpitalu :) plamilam w 6,8 i 12 tc i za każdym razem jak.mowie że już płomienie nie wróciło to lekarz mówi a to nie będziemy tam grzebać :)
    Ja też plamiłam/krwawilam dwa razy, ale mimo to, na każdej wizycie co trzy tyg mam badanie na fotelu, usg dopochwowe i zwykle usg. Jeszcze się nie zdarzyło żeby badanie na fotelu po plamieniu wywołało je na nowo, a przynajmniej lekarz zobaczył czy nic się nie dzieje. Ja bym jednak prosiła o to badanie w twojej sytuacji.

l22n6iyek016fbg8.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    superpuder wrote:
    sorry, nie szyjkę, tylko wysokość macicy (?) chyba to mi bada :) jutro będe miała połowkówe, to zapytam o tą szyjkę, bo troche mnie dziwi że większość z Was jest badana pod tym względem regularnie...
    Tak, to badają ręcznie ;)

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie zawsze jest badanie na fotelu. Nawet jak w ciąży nie byłam :p

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz prowadzący na początku badał mi szyjkę przez USG docipne a teraz tylko palcem. Jak się go ostatnio zapytałam o to dlaczego nie bada już za pomocą USG to powiedział że już się tyle cipek nabadał, że wie kiedy jest coś nie tak ;) Lekarz z dużym doświadczeniem, koło 60, wieloletni ordynator szpitala wiec mu ufam... ostatnio w szpitalu miałam badaną szyjkę przez USG. Pani powiedziała że ma 3,5 cm, twarda i zamknięta i że jest git.

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • blama Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co lekarz to inne metody, inne zalecenia, inne badania. Usg dowcipne miałam w 12 tygodniu, Pani Dr o szyjce nie wspomniała ani słowa, potem weszłam na forum i każda prawie wspominała o długości swojej szyjki - przeraziłam się, że ja nie mam pojęcia jak się ma moja szyjka! Tak naprawdę dopiero w 21 tygodniu dowiedziałam się, że ma jakieś 3.5 cm i że jest ok :) Nie dajmy się zwariować i zaufajmy swoim lekarzom, wiedzą co robią - mam nadzieję :)

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Mój lekarz prowadzący na początku badał mi szyjkę przez USG docipne a teraz tylko palcem. Jak się go ostatnio zapytałam o to dlaczego nie bada już za pomocą USG to powiedział że już się tyle cipek nabadał, że wie kiedy jest coś nie tak ;) Lekarz z dużym doświadczeniem, koło 60, wieloletni ordynator szpitala wiec mu ufam... ostatnio w szpitalu miałam badaną szyjkę przez USG. Pani powiedziała że ma 3,5 cm, twarda i zamknięta i że jest git.
    To tylko moje zdanie ale po takim tekście napewno nie czułabym się pewniej i jak dla mnie taki teks od lekarza (już tym bardziej ginekologa) jest nie na miejscu :/ Ale tak jak mówię, to moje zdanie tylko.

magdis lubi tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blama wrote:
    Co lekarz to inne metody, inne zalecenia, inne badania. Usg dowcipne miałam w 12 tygodniu, Pani Dr o szyjce nie wspomniała ani słowa, potem weszłam na forum i każda prawie wspominała o długości swojej szyjki - przeraziłam się, że ja nie mam pojęcia jak się ma moja szyjka! Tak naprawdę dopiero w 21 tygodniu dowiedziałam się, że ma jakieś 3.5 cm i że jest ok :) Nie dajmy się zwariować i zaufajmy swoim lekarzom, wiedzą co robią - mam nadzieję :)
    Ja nie mówię, żeby szyjkę badać na każdej wizycie - ja mam badaną na każdej ale ręcznie. Usg z pomiarem miałam dwa razy jak narazie. Ale jak ktoś nie miał wogóle lub raz (na początku) to warto przy połówkowym zapytać ;)

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Rutyna lekarska i pewność siebie zgubiła już nie jednego lekarza. Mój też ma 30letnie doświadczenie, ale nigdy niczego z góry nie zakłada, przecież usg dopochwowe to jest chwila. Wolę mieć o jedno badanie za dużo niż za mało i potem mieć do siebie pretensje, że czegoś nie dopilnowalam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2018, 10:23

PixiDixi lubi tę wiadomość

l22n6iyek016fbg8.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz pisalam o tym kiedys...szyjka aby byla naprawde zmierzona musi byc zobrazowana na usg. Jest przeciez nie tylko na "zewnatrz" , ma ksztalt rogala i w jakiejs swojej czesci jest calkiem w wnętrzu kobiety i tylko pomiar usg daje wzgledna dlugisc szyjki.Na czucie to jest badanie wlasnie na odczucie :). Melbusia zgodze sie w 100% z Toba,ze rutyna prowadzi do pomylek, niedopatrzen.
    Witam nowa mame :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2018, 10:35

muminka83, anecz_kaa lubią tę wiadomość

• melbusia88 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pixi co u ciebie, ostatnio mało cię u nas.

l22n6iyek016fbg8.png
‹‹ 794 795 796 797 798 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ