LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Na stawianie macicy położna poleciła mi dużo odpoczynku - leżenie na lewym boku, lekko uniesione nogi itp. A jak to nic nie da to wziąć do 3 tabletek dziennie nospy lub 1 nospe max. Jeszcze nie konsultowałam tego z lekarzem bo wizyte mam za jakiś czas a jak na razie pomaga sam odpoczynek. Nospe brałam 1 raz.
-
Jestem po wizycie. Szyjka 4 cm, młoda ma się ok. Skurcze wynikają prawdopodobne z niedoboru mg, którego nie biorę. Także dostałam mg forte 3x2.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2018, 16:58
25.05.2010 Aniołek 9 tc
03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud
17.04.2015 - Aniołek 8 tc
03.01.2016 - Aniołek 8 tc
29.04.2016 - Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy -
A mi się przypomniało jeszcze coś ważnego. Ni wiem czy już było poruszane u nas. Lekarz mi mówił, że w tym roku weszło, że kobiety z konfliktem moga dostawać za darmo zastrzyki z immunoglobuliny ok 28 tc. Kazał mi zapytać w rejonowym centrum krwiodawstwa (bo podobno tam daja te zastrzyki) na jakich warunkach, w sensie czy potrzebuje skierowanie od gin, czy wystarczy karta ciąży + grupa krwi moja i męża. Czy któraś z was ma jakieś info na ten temat i również będzie brać ten zastrzyk?
-
Hej, dostałam nospe i luteine. No i wg USG na IP szyjka ma 3cm. Jak mówiłam Pani doktor, że 2 tyg temu miała ok 4cm, to ona powiedziała, że skracanie się szyjki w ciąży jest normalne i ma ona prawidłowy wymiar, jest twarda, zamknięta na całej długości, więc to znaczy, że jest ok. Trochę się zdziwiłam, bo myślałam, że skracanie zawsze jest nieprawidłowe.❤Ada&Pola❤
-
U mnie zawsze pomiar był 3,5-3,6 i lekarka mówiła że ok. Dziś na ip było 3,9. Na pewno gra tu rolę jakiś błąd pomiarowy, ale w Twoim przypadku to aż 1 cm różnicy w dół. Dziwne że nie zwróciła na to uwagi, chociaż 3 cm to chyba nadal norma...25.05.2010 Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Jeśli chodzi o zastrzyki- nie wglebialam się zbytnio tyle co mi lekarka powiedziała- ze dają skierowanie na to lekarze na NFZ, jednak ciężko jest to dostać ponieważ szczepionka jest brana z "punktów " przychodni czy jakoś tak i dając każdej ciężarnej z prawdopodobnym konfliktem brakło by " punktów " na wizyty lekarskie itd. Prywatnie kosztuje kolo 500 zł bodajże. Ja się nie szczepie, bo szpital po porodzie tez gwarantuje podanie imonoglobuliny.
Jeśli coś pokickalam to wybaczcie
Ja mam brh - mąż ma plus i córa po nim plus wiec po porodzie miałam zastrzyk, po poronieniu również szpital się tym zajął. -
Mini mi lekarz mówił, że podanie w 28 tygodniu lepiej zabezpiecza przed powstaniem przeciwciał, niż podanie immunoglobuliny tylko po porodzie. Ale bezpłatną immunoglobulinę w 28 tc dostają chyba tylko kobiety będące pierwszy raz w ciąży. Bo kobietki jak ty dostały juz po pierwszym porodzie. Pewna jednak nie jestem.
-
Roma, Nalia - cieszę się, że te skurcze nie okazały się groźne. Dobrze, że byłyście się skontrolować.
Ja chyba nie odróżniam tego twardego brzucha od miękkiego. Mam wrażenie, że mój przez większość dnia jest twardy, jednak nic mnie przy tym nie boli, więc zakładam, że jest okej -
jestem, jestem
wczoraj prosto po lekarzu pojechałam do Warszawy na delegację i wrócilam dopiero dziś. już melduję
Kropek ma się bardzo dobrze. Leży sobie w poprzek, główka po lewej, dupką w dół. Ma już 790 g i jak zawsze łobuzował strasznie boksując mnie niemiłosiernie. Szyjka 3.4 - skróciła się odrobinę, ale wciąż OK.
Moje bóle to na szczęście nie nerki - lekarz zrobił mi USG i wykluczył problemy nerkowe. Jest duże prawdopodobieństwo że uciska mi po prostu na nerwy i stąd te boleści. Dostałam skierowanie do rehabilitantki - specjalistki od trudnych ciążowych przypadków, zobaczymy co powie, zmienili mi także magnez na jakiś inny specyfik. Mam kontrolować elektrolity.
ogólnie to coś jest na rzeczy z tym wyglądem w ciąży - chyba nigdy nie nasłuchałam się tyle komplementów jak na wczorajszym firmowym spotkaniu. Podobno promienieję, a figurka cóż - sam brzuszek piłeczkamelbusia88, katka84, karolcia87, anecz_kaa lubią tę wiadomość
-
Nalia, odpisał?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2018, 20:54
25.05.2010 Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
melbusia88 wrote:A mi się przypomniało jeszcze coś ważnego. Ni wiem czy już było poruszane u nas. Lekarz mi mówił, że w tym roku weszło, że kobiety z konfliktem moga dostawać za darmo zastrzyki z immunoglobuliny ok 28 tc. Kazał mi zapytać w rejonowym centrum krwiodawstwa (bo podobno tam daja te zastrzyki) na jakich warunkach, w sensie czy potrzebuje skierowanie od gin, czy wystarczy karta ciąży + grupa krwi moja i męża. Czy któraś z was ma jakieś info na ten temat i również będzie brać ten zastrzyk?
i w sumie tylko potwierdzają, że jest refundowane, ale warunków nie maWiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2018, 23:10