X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    Nic nie wolno brać. Tez mam tylko calcium. Oczywiście jakbym dostała duszności to pewnie wziewy bym musiała ale poza taką ostateczności nic.
    Nieprawda, można cetyryzynę lub loratadynę, ja np dostałam Zyrtec, do tego steryd do nosa i krople do oczu bo to wszystko działa tylko miejscowo i jest bezpieczne. Wolę wziąć doraźnie tabletkę niż lądować co chwila na ip z dusznością, bo to dziecku też nie służy, głównie ten mój stres.

magdis lubi tę wiadomość

• MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Nie wiem czy któraś z Was planuje kupic monitor oddechu ale dla zainteresowanych moge cos napisac odnosnie wyboru materaca i monitora. Wlasnie wrocilam z zakupów i w planach mialam zakup monitora BabySense 7 i materaca z lateksu jednak w sklepie z materacami dowiedzialam sie ze jak decyduje sie na monitor oddechu to nie moge sobie wybrac materaca jakiego chce tylko okreslone, tzn. nie moga byc materace lateksowe, nawet czesciowo lateksowe i z pianki z funkcja zapamietywania. Ja nawet o tym nie wiedzialam i dobrze ze nie zamawialam mataraca przez internet. Moze komus przyda sie ta informacja ;)
    Ostatecznie kupilam monitor babysense7 i materac z pianki PUR Vera MVHRPUR1, a do rodziców piankowo-kokosowy LUX prestige line.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 14:53

PixiDixi lubi tę wiadomość

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss wrote:
    Decyduje sie ,ktoras na zastrzyk z immunoglobiny teraz?
    Masz na myśli ten rzekomo refundowany?

l22n6iyek016fbg8.png
  • ss Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem wkońcu dla kogo on jest refundowany, bo ja chodze prywatnie do gin i mogę sobie go jedynie kupic na recepte

f2wl3e5evgpro1oz.png

nzjd9jcg6dvkhdf7.png
  • ss Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na jednej grupie dziewczyny pisaly, że refundowany jest jedynie dla tych co chodza do gin na nfz, wtedy kłada na kilka dni do szpitala i jest refundowany. Ale nie chce siac tu plotek ,bo tego nie jestem pewna.

f2wl3e5evgpro1oz.png

nzjd9jcg6dvkhdf7.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss mniej więcej się zgadza. Ja też chodzę prywatnie. Dzwoniłam do wojewódzkiego centrum krwiidawstwa zapytać komu i na jakich zasadach wydawany jest ten zastrzyk. Pierwsze o co zostałam zapytana to czy wystąpiło jakieś krwawienie, odpowiedziałam, ze nie. Ossoba z którą rozmawiałam wyjaśniła mi, że zastrzyk jest faktycznie podawany przez szpitale, ale tylko w sytuacji gdy cos się dzieje i lekarz prowadzący zadecyduje o podaniu. Wtedy szpital występuje do nich z wnioskiem i oni udostępniają ten zastrzyk. Pytałam więc o zastzryk w szpitalu, ale u nas zostałam odprawiona z kwitkiem "skoro się nic nie dzieje". Oczywiście nie twierdzę, że tak jest wszędzie. Może w innych szpitalach i województwach wygląda to inaczej. Ja jestem lekko rozczarowana, bo wg obietnic naszego rządu zastrzyk miał być podawany profilaktycznie i wydawałoby się, że samo ryzyko konfliktu serologicznego jest wystarczającym powodem aby uznać, ze jestem w jakiejś grupie ryzyka. Niestety nie. Przyjmę więc zastrzyk po poorodzie, bo na ten teraz nie będę wydawać 400 zł. Ale wam życzę powodzenia, aby się udało bez problemu zastrzyk uzyskać.

l22n6iyek016fbg8.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cuddlemuffin wrote:
    Nieprawda, można cetyryzynę lub loratadynę, ja np dostałam Zyrtec, do tego steryd do nosa i krople do oczu bo to wszystko działa tylko miejscowo i jest bezpieczne. Wolę wziąć doraźnie tabletkę niż lądować co chwila na ip z dusznością, bo to dziecku też nie służy, głównie ten mój stres.
    Ale ja nie mówię, że jak już są duszności czy coś podobnego to nie można nic wziąć.
    Przeczytaj dokładnie mojego posta ;)
    Przechodzę alergię już w drugiej mojej ciąży i każdy gin oraz alergolog mówił mi, że akurat te leki co na mnie działają i co biorę nie mogę brać w ciąży. Oczywiście, w razie duszności czy czegoś posobnego dostanę wszystko ale poza tym muszę sobie z tymi objawami - tj katar czy łzawiące oczy jakoś radzić :)
    Nie podważam tego co tobie lekarz powiedział.
    Na mnie np zyrtec i tym podobne nie działają.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Hej. Nie wiem czy któraś z Was planuje kupic monitor oddechu ale dla zainteresowanych moge cos napisac odnosnie wyboru materaca i monitora. Wlasnie wrocilam z zakupów i w planach mialam zakup monitora BabySense 7 i materaca z lateksu jednak w sklepie z materacami dowiedzialam sie ze jak decyduje sie na monitor oddechu to nie moge sobie wybrac materaca jakiego chce tylko okreslone, tzn. nie moga byc materace lateksowe, nawet czesciowo lateksowe i z pianki z funkcja zapamietywania. Ja nawet o tym nie wiedzialam i dobrze ze nie zamawialam mataraca przez internet. Moze komus przyda sie ta informacja ;)
    Ostatecznie kupilam monitor babysense7 i materac z pianki PUR Vera MVHRPUR1, a do rodziców piankowo-kokosowy LUX prestige line.
    Miałam materac lateksowy oraz pianka gryka kokos. Monitor oddechu z angel care. Wszystko ładnie chodziło pod obydwoma materacami. Taka ciekawostka ;)

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka napisałaś, że nic, prócz wapna nie można, a to nieprawda. Nie wiem co normalnie bierzesz, ale może być tak, że akurat tego nie można, wtedy lekarz powinien zaproponować ci alternatywę, bo "nic nie można" nie jest odpowiedzią. Piszę co można bezpiecznie dla dziewczyn, które dobrze reagują na standardowe leczenie.

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cuddlemuffin wrote:
    Urszulka napisałaś, że nic, prócz wapna nie można, a to nieprawda. Nie wiem co normalnie bierzesz, ale może być tak, że akurat tego nie można, wtedy lekarz powinien zaproponować ci alternatywę, bo "nic nie można" nie jest odpowiedzią. Piszę co można bezpiecznie dla dziewczyn, które dobrze reagują na standardowe leczenie.
    Właśnie to co pisałaś u mnie lekarze nie pozwalają i to już przy poprzedniej ciąży. Na szczęście nie miałam takich problemów w ciązy jak ty teraz - co Ci współczuję. A co do takich typu do nosa - to jednak nie zgodzę się w 100% że zostaje to miejscowo bo to jednak coś przenika przez śluzówkę. Choćby obkurcza naczynia krwionośne, żeby katar zmniejszyć.
    Napisałam, że nic nie wolno ale nie mówię tu o akcjach z dusznościami czy astmami. Po drugie tak samo jak 7 lat temu w pierwszej ciązy, tak samo teraz żaden lekarz czy nawet położna nie poleciło mi brania leków na alergię oprócz calcium. Chyba że występują duszności czy astma.
    Myślę, że to temat jak z rutinoscorbinem ;)

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cuddlemuffin wrote:
    Np jeden lek mój to Claritine (loratadyna) - nawet na ulotce pisze, że w ciązy nie należny go brać.
    Większość leków na alergię albo nie można w ciązy stosować albo tylko w razie naprawdę koniecznym.
    Także twój przypadek był koniecznością bo duszności to nie przelewki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 16:06

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to ja z innej beczki, to juz bym chciała pokupować wszystko i mieć z głowy. Może trochę wcześnie, ale z wizyty od lekarza w czwartek przywiozłam skierownie do szpitala jakby się moje bóle pogorszyły i nospa nie pomagała... Więc chcę kupic jak najwięcej póki mogę. Pomózcie babeczki, zwłaszcza te z doświadczeniem ;-) Moja lista czego mi brakuje jeszcze, kto dopisze coś od siebie?

ROSSMANN
    - nawilżone chusteczki (JAKIE???)
    - patyczki do uszu (takie z grubszą końcówką), duże płatki kosmetyczne
    - nożyczki do paznokci z zaokrąglonymi końcami
    - pieluszki
    - preparat do kąpieli JAKI???)
    - proszek lub płyn do prania ubranek niemowlęcych

APTEKA

- sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska
    - termometr do mierzenia temperatury dziecka
    - octenispet
    - wkładki laktacyjne dla mamy
    - jalowe kompresy gazowe
    - krem do pupy np. linomag
    - krem na odparzenia (to nie to samo co wyżej?)
    - podkłady do przewijania
    - aspirator do noska

POZA TYM
    - 2- 3 smoczki
    - 2-3 butelki ze smoczkami
    - szczotka do mycia butelek

- 2-3 kocyki
    - 2 ręczniki kąpielowe
    - pieluszki wielorazowe

Dziękuję za wszelkie cenne wskazówki :-)

l22n6iyek016fbg8.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia ostatnio na zajeciach w szkole rodzenia polozna mowila zeby zwracac uwage na sklad chusteczek nawilzanych. Według niej najlepsze są te, które sa nawilzane co najmniej w 99% wodą i miały jak najmniej innych składników. Poleciła chusteczki WaterWipes i mowila zeby uzywac je przynajmniej w poczatkowym okresie zycia.

melbusia88, Nalia lubią tę wiadomość

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • magdis Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    Np jeden lek mój to Claritine (loratadyna) - nawet na ulotce pisze, że w ciązy nie należny go brać.
    Większość leków na alergię albo nie można w ciązy stosować albo tylko w razie naprawdę koniecznym.
    Także twój przypadek był koniecznością bo duszności to nie przelewki.
    Ja bylam przedwczoraj u alergologa bo mam okropna alergie na trawy i od maja do lipca nie umiem funkcjonowac bez lekow. Powiedziala zeby spokojnie brac claritine bo jest zupelnie bezpieczna i to o wiele lepsza opcja niz ciagle kichanie,parskanie i tarcie oczu. Dodala rowniez ze dobrze ucelowalam z ciaza ze czas pylenia przypada juz na trzeci trymestr wiec nie wiem czy takie same bylyby jej zalecenia gdybym miala alergie w 1 lub 2 trym.

f2w3rjjg9rxvzya9.png
    km5suay3700g32yy.png
  • Vanilka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss wrote:
    Na jednej grupie dziewczyny pisaly, że refundowany jest jedynie dla tych co chodza do gin na nfz, wtedy kłada na kilka dni do szpitala i jest refundowany. Ale nie chce siac tu plotek ,bo tego nie jestem pewna.

Dokladnie tak jak piszesz jest refundowany dla tych co chodza na nfz. Ja chodze prywatnie ale moj gin stwierdzil zebym sie pojawila u niego ze 2 razy na nfz i wtedy bezproblemow da recepte zebym nie musiala placic bo tak to koszt 400zl. Sam mi ustalil terminy kiedy mnie wcisnac na te dwie wizyty do tego powtorzenie badan morfologia odczyn Combosa i w 28 tyg mam miec szczepienie w szpitalu wlasnie na nfz.

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • ss Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanilka i pójdziesz na kilka dni do szpitala czy tylko szczepienie i do domu?

f2wl3e5evgpro1oz.png

nzjd9jcg6dvkhdf7.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdis wrote:
    Ja bylam przedwczoraj u alergologa bo mam okropna alergie na trawy i od maja do lipca nie umiem funkcjonowac bez lekow. Powiedziala zeby spokojnie brac claritine bo jest zupelnie bezpieczna i to o wiele lepsza opcja niz ciagle kichanie,parskanie i tarcie oczu. Dodala rowniez ze dobrze ucelowalam z ciaza ze czas pylenia przypada juz na trzeci trymestr wiec nie wiem czy takie same bylyby jej zalecenia gdybym miala alergie w 1 lub 2 trym.
    Widzisz, każdy lekarz mówi inaczej :)

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Dziewczyny to ja z innej beczki, to juz bym chciała pokupować wszystko i mieć z głowy. Może trochę wcześnie, ale z wizyty od lekarza w czwartek przywiozłam skierownie do szpitala jakby się moje bóle pogorszyły i nospa nie pomagała... Więc chcę kupic jak najwięcej póki mogę. Pomózcie babeczki, zwłaszcza te z doświadczeniem ;-) Moja lista czego mi brakuje jeszcze, kto dopisze coś od siebie?

ROSSMANN
    - pieluszki

APTEKA

- octenispet
    - jalowe kompresy gazowe
    - aspirator do noska

POZA TYM
    - 2- 3 smoczki

- 2-3 kocyki
    - 2 ręczniki kąpielowe
    - pieluszki wielorazowe

Co do smoczków to mam dwa rodzaje :p avent ma takie fajne dla noworodków 0-2 miesięcy i mam takie 0-6 mies. Te dla noworodków mają mniejsze tarcze - nie zasłaniają pół buzi jak te 0-6 :) Ja wkładki polecam chicco - chyba wszystkie przerobiłam przy starszej i te spisały się na medal ;)
    wystarczą Ci dwa kocyki - jeden lżejszy (może być bambusowy na przykład) a drugi grubszy.
    Na sam początek dobre są ręczniki z tym kapturkiem, potem możesz mieć nawet takie zwykłe kąpielowe. Butelki możesz na początek mieć jedną mała - np do wody a drugą większą - jakby trzeba było dziecku podać mleko przez smoczek w razie Twojej nieobecności :)
    Używałam linomag tak normalnie a jak doszło do podrażnienia albo odparzenia to dopiero bephanten. Moim zdaniem nie ma co smarować od razu bephantem bo jak dojdzie do odpażenia to on już nie zadziała jak powinien a naprawdę na odpoarzenia jest bdb. :)
    Co do kąpieli to mam zamiar kupić nivea baby sensitive - na pierwszy miesiąc a potem przejdę na ten zwykły niebieski. Jeśli wszystko będzie ok :) Wystarczy sam płyn do kąpieli a potem balsam do ciała. U mnie młoda lubiała masowanko balsamem po kąpieli. :D I tyle praktycznie, na początku nie używałam żadnego mydła czy szamponu dla dzieci. Wystarczyło przetarcie gazą z tą woda z wanienki zanim zaczęłam młodą myć.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia
    Jeżeli chodzi o chusteczki nawilżane i kosmetyki to Antosiowi kupuję babydream z rossmanna i dla Natalki będą te same. Do pupy używam maść linomag, odparzenie było może 3 razy i wtedy pomógł sudocrem.
    Ogólnie przed zakupem weszłam na stronę srokao, gdzie są analizy składów różnych kosmetyków i można wybrać najlepsze dla maluszków.
    Polecam tą stronę:
    http://www.srokao.pl/p/blog-page.html

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • krooolik Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:

ROSSMANN
    - pieluszki

APTEKA

- octenispet
    - jalowe kompresy gazowe
    - aspirator do noska

POZA TYM
    - 2- 3 smoczki

- 2-3 kocyki
    - 2 ręczniki kąpielowe
    - pieluszki wielorazowe

Ja Antka od początku kapalam w olejku migdałowym i teraz też tak będę robić, bo sprawdziło się to super. Chusteczki nawilżane też kupowałam na podstawie blogu srokao, ale my ich bardzo rzadko używalismy( w sumie tylko podczas jakiś wyjść). Do pupy tak na codzień miałam Linomag A+E Bobo i uwielbiam ten krem, jak coś tylko się działo, to miałam z Rossmanna z tlenkiem cynku, ale używany był sporadycznie. Uważaj, żeby ten stosowany na codzień nie miał tlenku cynku, bo on wysusza. Jeśli chodzi o butelki i smoczki, to my mieliśmy Tomme Tippee czy jakoś tak, cały zestaw kupowany na allegro i super się sprawdziły, teraz też kupię tej firmy. Ja jeszcze myślę nad kremem ochronnym od pierwszych dni, bo jednak takiego malucha przed lipcowym słońcem trzeba ochronić.

‹‹ 930 931 932 933 934 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ