WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek dobrze, że się udało, bo to jakaś kpina...

Dziewczyny nowy problem się urodził :-( od kilku dni mam taki niby błahy, ale przybierający na siłę problem- budzę się w nocy z bólem dłoni, a dokładniej palców. Nie są jakoś mega napuchnięte, ale nie mogę zgiąć palców. Budzi mnie ból kiedy np w nocy chcę naciągnąć na siebie kołdrę. Albo po prostu budzi mnie ból. Sama nie wiem, to chyba stawy albo mięśnie? Rano też jest ten ból obecny, zwykle w ciągu dnia ustepowal, ale dziś czuję, że nadal przy zginaniu palców trochę boli. Wiem, że to może pierdoła, ale też chyba nie do końca normalne?

l22n6iyek016fbg8.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:

Dziewczyny nowy problem się urodził :-( od kilku dni mam taki niby błahy, ale przybierający na siłę problem- budzę się w nocy z bólem dłoni, a dokładniej palców. Nie są jakoś mega napuchnięte, ale nie mogę zgiąć palców. Budzi mnie ból kiedy np w nocy chcę naciągnąć na siebie kołdrę. Albo po prostu budzi mnie ból. Sama nie wiem, to chyba stawy albo mięśnie? Rano też jest ten ból obecny, zwykle w ciągu dnia ustepowal, ale dziś czuję, że nadal przy zginaniu palców trochę boli. Wiem, że to może pierdoła, ale też chyba nie do końca normalne?
    Melbusia to jest zespół cieśni nadgarstka. Jak nabierałam dużo wody w pierwszej ciąży, to się to dziadostwo przypałętało. Po porodzie ustąpiło, tyle mogę Cię pocieszyć. No i niestety jest to całkiem normalne - mi drętwiały ręce mocno. Podstawowe czynności sprawiały problem, w rękach nie było sił i też jakoś nie były popuchnięte.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 15:03

cuddlemuffin lubi tę wiadomość

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha Melbusia za dużo siedzisz na kompie:
    "Jaka jest przyczyna bólu i drętwienia dłoni w ciąży?
    Za ból czy uczucie drętwienia dłoni lub palców odpowiada zwykle schorzenie zwane zespołem cieśni nadgarstka. W ciąży powstaje ono w okolicach 26 tygodnia ciąży na skutek zatrzymania wody w okolicy nadgarstka, co może być przyczyną obrzęku torebki stawowej. To właśnie tam przebiegają nerwy dłoni, które na skutek ucisku dają objawy drętwienia, mrowienia czy bólu palców i nadgarstka. Powstawaniu zespołu cieśni nadgarstka oprócz zatrzymywania się wody, sprzyja również tryb życia. Na to schorzenie zwykle uskarżają się kobiety, które dużo piszą na klawiaturze komputera lub wykonują inne czynności, które mocno obciążają nadgarstek np. wyszywają czy kroją."

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wy to jesteście mądre, wszystko wiecie :-) dobrze was się poradzić :-* katka niestety pudło, laptop mi się popsuł tydzień temu hehe ;-)

katka84 lubi tę wiadomość

l22n6iyek016fbg8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2018, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawda jest taka że im starsza ciążą tym wiecej niepodzianek się pojawia.
    Ja np w nocy nieswiadomie na plecy się obrociałam to nie mogłam się potem ruszyć tak mnie wszytkie mięśnie bolały.
    Mój maluszek jest grzeczny bo leży sobie glowkowo mam tylko nadzieję że mu się nie odwidzi;)

• kejt0192 Przyjaciółka

Wysłany: 9 maja 2018, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wy to macie tutaj przeżycia! Aż zaczynam się sama o siebie martwić czy ze mną wszystko w porządku, bo naprawdę nie odczuwam żadnych bóli !!
    Jedyne co mi doskwiera to duchota, zmęczenie, lekkie opuchnięcia, ale to wszystko zrzucałam również na upalne dni.
    Usg mam dopiero 17 maja- nie mogę się doczekać aż zobaczę co słychać u mojego Maluszka :))

ug37io4pr3i41gg4.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie nie narzekam bo inni mają gorzej ;) ale to też chyba wynika z tego, ze jest to moja druga dzidzia i trochę już się nauczyłam - na co zwracać uwagę a na co nie trzeba tak bardzo ;) Ale faktem jest to, że w pierwszej ciąży dużo lepiej się czułam i ogólnie jakoś bardziej świeżo? Jednak 7 lat człowiek jest starszy a to jest dużo - przynajmniej jak dla mnie.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • shadee Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, czy którejś też tak puchną stopy jak mnie? :( jak sobie z tym radzicie?
    M A S A K R A

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula tez czuje sie koszmarnie...

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    dziewczyny, czy którejś też tak puchną stopy jak mnie? :( jak sobie z tym radzicie?
    M A S A K R A

Mi puchna, ale patent mam,rajstopy antyzylakowe, maja ucisk stopniowany i zapobiegaja opuchnieciom.

MałaCzarna1988, anecz_kaa lubią tę wiadomość

• katka84 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    Ja ogólnie nie narzekam bo inni mają gorzej ;) ale to też chyba wynika z tego, ze jest to moja druga dzidzia i trochę już się nauczyłam - na co zwracać uwagę a na co nie trzeba tak bardzo ;) Ale faktem jest to, że w pierwszej ciąży dużo lepiej się czułam i ogólnie jakoś bardziej świeżo? Jednak 7 lat człowiek jest starszy a to jest dużo - przynajmniej jak dla mnie.
    Ula dodaj sobie jeszcze 5 lat i będziesz podobnie jak ja hahaha.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    M A S A K R A
    Leżę z uniesionymi do góry nogami lub na lewym boku i pomaga. W pierwszej ciąży nic nie pomagało, nadciśnienie w 8 i 9 miesiącu nie pomagało.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Ula dodaj sobie jeszcze 5 lat i będziesz podobnie jak ja hahaha.
    Nie strasz bo skończę na dwójce :p poważnie...

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:

Ja mam tez coś takiego, ze rano jak wstanę muszę trochę pogimnastykowac palce i jest oki.Pytalam o to giną mowila, ze to w ciszy normalne gdyby pojawilo się puchnięcie innych części ciała wzrost wagi gwałtowny czy wysokie ciśnienie to trzeba uważać.A tak dużo wody mniej pisania na komputerze komórce ironia powinno być oki :)

melbusia88 lubi tę wiadomość

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie i prenatalnych. .. siedzę i becze bo wyszła niedomykalnosc zastawki. Mamy na cito zrobić echo i wtedy będzie decyzja co dalej, gdzie rodzic itd.. :(((

ex2buay3h02dl23a.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mini89 wrote:
    My po wizycie i prenatalnych. .. siedzę i becze bo wyszła niedomykalnosc zastawki. Mamy na cito zrobić echo i wtedy będzie decyzja co dalej, gdzie rodzic itd.. :(((
    Cholercia... a wcześniej nic nie było widać?!

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka wada ze na zwykłym usg nie widać, dopiero na prenatalnych się lekarz przyjrzał i dojrzał. Generalnie 2 prenatalne robiłam gdzie indziej na nfz a teraz prywatnie gdzie indziej i po minie lekarza dzisiejszego wywnioskowalam ze tamten powinien to dojrzeć. ... ale nikt nie da teraz pewności czy tamten dobrze wszystko sprawdzał w końcu lekarz z certyfikatem. ..

ex2buay3h02dl23a.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mini89 wrote:
    Taka wada ze na zwykłym usg nie widać, dopiero na prenatalnych się lekarz przyjrzał i dojrzał. Generalnie 2 prenatalne robiłam gdzie indziej na nfz a teraz prywatnie gdzie indziej i po minie lekarza dzisiejszego wywnioskowalam ze tamten powinien to dojrzeć. ... ale nikt nie da teraz pewności czy tamten dobrze wszystko sprawdzał w końcu lekarz z certyfikatem. ..

Bądź dobrej myśli... Nie wiem co napisać :/ U mnie na każdej wizycie gin sprawdza dokładnie serduszko i przepływy w nim. Często na NFZ nie robią badań na każdej wizycie i tak to jest... :/

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mini nie płacz biedna :-( coś lekarz wyjaśnił na czym polega ta wada i z czym się wiąże? Jakieś leczenie czy operacja po porodzie? Jak to wygląda?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 19:06

l22n6iyek016fbg8.png
  • shadee Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mini89 z tego co mi wiadomo, ta zastawka za kilka tygodni może się zacząć domykać, trzeba obserwować i sprawdzać.
    Rób czym prędzej echo serca płodu, nie pamiętam skąd jesteś ale jakby gdzieś z okolic Krakowa to mogę polecić Ci świetną lekarkę, która się w tych badaniach specjalizuje.

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

‹‹ 983 984 985 986 987 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ