🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja bym jednak skonsultowala z lekarzem dla wlasnego spokoju. Pewnie to wszystko kwestia hormonow ciazowych, ale lepiej sprawdzicRewelka wrote:Muszę Wam napisać że te moje bóle głowy zaczynają mnie przerażać i boję się że coś jest nie halo.
Zazwyczaj bolała mnie głowa tylko jakoś rano do południa max. Ale wczoraj to była jakaś porażka. Ciężko było mi nawet oczy otworzyć i to cały dzień. Dziś trochę lepiej ale jednak. Nie wiem czy jutro nie zapisze się do rodzinnego ale w sumie to nie wiem czy jest sens.
U mnie ból głowy to raczej rzadkość
-
Rewelka wrote:Muszę Wam napisać że te moje bóle głowy zaczynają mnie przerażać i boję się że coś jest nie halo.
Zazwyczaj bolała mnie głowa tylko jakoś rano do południa max. Ale wczoraj to była jakaś porażka. Ciężko było mi nawet oczy otworzyć i to cały dzień. Dziś trochę lepiej ale jednak. Nie wiem czy jutro nie zapisze się do rodzinnego ale w sumie to nie wiem czy jest sens.
Mi coś się kojarzy, że w drugim trym mogą się nasilać lub pojawiać migreny, ale jak mówisz, że wcześniej nie miałaś to niekoniecznie to.
Mi na pewno w ciąży się nasila meteopatia i mam ból głowy jak idzie ochłodzenie, czyli teraz praktycznie codziennie 🙄
A ciśnienie mierzylas? To warto zrobić od razu
W każdym razie jak dziewczyny już pisały - dobrze skonsultować, choćby z lekarzem poz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 21:52
-
Ja dziewczyny wpadam w jakiegoś doła ciążowego. Po zeszłotygodniowych plamieniach miałam problem z grupą krwi- wyszły mi jakieś przeciwciała. Babki z labu mnie nastraszyły, musiałam jechać je zidentyfikować do RCKiK. Tam na szczęście dzisiaj rano się okazało, że mój organizm naturalnie wytwarza przeciwciała (nabyte prawdopodobnie problemami z migdałkami w dzieciństwie) i są niegroźne dla bobasa. Ale z racji że ja mam grupę - a mąż + to istnieje ryzyko konfliktu i muszę to stale kontrolować. Odetchnęłam z ulgą że wszystko ok a po dwóch godzinach wyszły wyniki pappy..
Wyszło mi ryzyko pośrednie T21. Reszta niskie. Ryzyko podstawowe 1:860, skorygowane 1:360. Ryzyko zahamowania płodu przed 37 tyg 1:56. USG było perfekcyjne, wszystko w normie - z tego co wyczytałam to białko pappa mam jedynie zaniżone i to wpływa pewnie na to ryzyko. Z tego co wyczytałam to małe ryzyko zespołu downa jeśli wszystko inne jest ok, ale kobiety z takim wynikiem tego białka mają problemy z łożyskiem, stany przedrzucawkowe itd. Więc znowu pojawił się giga stres. U lekarza mam wizytę 26.01. Po prostu przygnębia mnie że co chwilę coś nowego wychodzi. Staram się myśleć pozytywnie, ale jak co chwilę wychodzą jakieś kwiatki że coś może być nie tak to ciężko mi myśleć pozytywnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 23:17
👩🦳27 🧔♂️29
starania od 2023
12.24 9tc 💔👼
Endometrioza,PAI-1, MTHFR hetero
Niedoczynność tarczycy —> unormowana, AMH 1,16 🥲
31.10 Beta 85, kropku zostań ❤️
07.01 Prenatalne - zdrowy bobas, 7 cm 😍 -
Hej! Nie zaglądałam tu przez kilka dni i musiałam teraz ponadrabiać 🙈
Pisałyście o złym samopoczuciu w ciąży, ja też aktualnie źle się czuję, źle mi z tym, że prawie całą ciążę będę na L4, mimo że pracę mam ciężką i nie lubię jej jakoś szczególnie (praca zdalna) 😅 to jakoś tak bezużytecznie się czuję ostatnio 😅 szefowa mi pisała, że nie mam co tęsknić, bo lekko nie jest, ale mi i tak jakoś źle z tym jest, tym bardziej jak czytam na necie jakieś komentarze o siedzeniu na L4, albo widzę, że w innych krajach dziewczyny muszą do porodu pracować 🫨 cieszę się, że mamy taką możliwość tego 100% płatnego zwolnienia, ale no źle mi z tym 😅 boję się trochę kontroli z ZUSu, na wakacje nie wyjeżdżam i co najwyżej do sklepu albo na spacer idę, ale czytałam że nawet i ze spacerem ZUS może mieć problem 😅😵 a myślę, że ja mogę mieć kontrolę, bo miałam długie zwolnienie w 2025 z powodu kontuzji 😵💫 więc tak sobie po cichu panikuję.
Co do panikowania, to dziś napiłam się domowego zakwasu z buraków, a potem przeczytałam, że domowego się nie powinno, bo można się zarazić listerią 😭 mam nadzieję, że nic się nie stanie...
Przypomniała mi się dziewczyna ze szkoły rodzenia podczas mojej poprzedniej ciąży, która się tam dowiedziała, że nie powinna pić mleka prosto od krowy. Mówiła, że tylko takie pije, bo jest najzdrowsze i że nie wiedziała, że nie wolno. Mam nadzieję, że nic się u niej złego nie stało po tym mleku 😵💫 taka anegdotka 😜
Ja ubranek oczywiście jeszcze nie kupuję, dopiero pod koniec 2 trymestru będę kompletować wyprawkę, w poprzedniej ciąży dostałam setki ubranek od rodziny, więc nie kupowałam nic. Ale rozdałam to dalej i wszystkie rzeczy,które kupowałam typu śpiworki, kołyska itp. też rozdałam, bo byłam pewna, że 2 dziecka nigdy nie będzie 🤷🏻♀️
Także nie wiem czy dostanę od kogoś jakieś ubranka, jak tak to super, a jak nie, to będę kupować w hm i na vinted.
Był jeszcze temat współspania i ja też jestem przeciwniczką, ze względów bezpieczeństwa (bałabym się, że niechcący przykryje dziecko kołdrą, albo że obróci się do poduszki i udusi... A łóżeczko jest puste i bezpieczne), a dodatkowo nie wyspalabym się z maluchem obok... Nie wiem jak to robią osoby śpiące z dziećmi, przecież jak dzieciaki trochę podrosną to się wiercą jak nie wiem co 😂
Teraz nasz 3 latek woła jak się obudzi w nocy i najczęściej mój mąż do niego idzie (a nawet zadeklarował się że jak jestem w ciąży to nie zmieniamy się, tylko zawsze on będzie chodził) i leży z nim aż nie zaśnie i zdarza się, że zasną obaj i śpią razem do rana, ale synek aktualnie śpi na łóżku szerokości 140 cm xd więc to nie problem (jesteśmy 1-2 tygodnie przed przeprowadzką i wtedy będzie miał swoje normalne łóżeczko).
-
Rewelka, ja też mam problem z bólami głowy… Dzisiaj oczywiście też boli, od tygodnia praktycznie codziennie pojawia się ból i nie zawsze przechodzi po paracetamolu, mam sobie ochotę wydłubać oczy.
Wkroczyłam w 2 trymestr i no cóż, objawy magicznie nie zniknęły, ale gdyby nie ten ból głowy który mi się zaczął wieczorem, to dzisiaj było naprawdę okej i nawet humor miałam dużo lepszy
Bo w ostatnim czasie miałam jakiś spadek nastroju.
W ten weekend zaczyna mi się sesja na studiach więc mam dużo nauki, jutro jadę robić NIPT i chyba jednak zdecyduję się na Sanco, miałam robić Panoramę tak jak mówił ginekolog, ale zmieniłam zdanie.
Co do współspania to też nie planujemy, bo się boję + mamy pieska który z nami śpi 😅 Na początku na pewno będzie dostawka
A co do ubranek, to mam wielką ochotę kupić już jakieś chociaż jedno urocze i neutralne, dopóki nie znam płci 🥺 Więc jak będę gdzieś na zakupach, to pewnie się skuszę 😀 O wózku jeszcze nie myślę i trochę mnie ten temat przytłacza, bo to nasze pierwsze dziecko więc nie mam kompletnie żadnej wiedzy na temat wózków.
W ogóle to miałam mieć dzisiaj wyniki krwi z prenatalnych a oczywiście ich nie ma i powiedzieli mi, że najprawdopodobniej będą w środę. W poniedziałek mój ginekokog, ale raczej nie ma szans, że wyniki Sanco do tej pory dotrą..
A i jeszcze jeden update, to zamówiłam sobie poduszkę ciążową z Flumi, taką w kształcie litery U, bo ja zmieniam boki spania więc nie będę musiała jej obracać razem ze mną
Dzisiaj jak spojrzałam w lustro to się zdziwiłam, bo brzuszek mi już naprawdę wyskoczył i nie wiem czy to wzdęcia, czy od przytycia około 2kg, ale no wygląda mi na taki typowy wczesny brzuszek 😅 Też muszę zrobić jakąś fotkę ❤️
Gdyby tylko ta głowa nie bolała tak codziennie
💞 K. 28 | A. 29 + 🐶
🌈 14.11.2025 ⏸️
beta: 15 —> 79 —> 258 —> 1200 —> 6199
🩷 04.12 – 6+3 jest serduszko 🥹 CRL 4,2 mm
🩷 29.12 - 10+0 mamy 2.80cm bobasa 🥹 FHR 180
🩷 14.01 - prenatalne, 5.70cm zdrowego bobasa
🗓️ kolejna wizyta 26.01
💊 acard • clexane • encorton • euthyrox • suple
🕊️ 05.25 – 7tc
🕊️ 06.25 – cb
🕊️ 08.25 – cb
🌿 hashimoto & niedoczynność
🌸 ANA1/ANA3 (+) – podejrzenie tocznia
🧬 PAI-1 4G/4G
💓 POTS
_____

-
Kofii wrote:Hej! Nie zaglądałam tu przez kilka dni i musiałam teraz ponadrabiać 🙈
Pisałyście o złym samopoczuciu w ciąży, ja też aktualnie źle się czuję, źle mi z tym, że prawie całą ciążę będę na L4, mimo że pracę mam ciężką i nie lubię jej jakoś szczególnie (praca zdalna) 😅 to jakoś tak bezużytecznie się czuję ostatnio 😅 szefowa mi pisała, że nie mam co tęsknić, bo lekko nie jest, ale mi i tak jakoś źle z tym jest, tym bardziej jak czytam na necie jakieś komentarze o siedzeniu na L4, albo widzę, że w innych krajach dziewczyny muszą do porodu pracować 🫨 cieszę się, że mamy taką możliwość tego 100% płatnego zwolnienia, ale no źle mi z tym 😅 boję się trochę kontroli z ZUSu, na wakacje nie wyjeżdżam i co najwyżej do sklepu albo na spacer idę, ale czytałam że nawet i ze spacerem ZUS może mieć problem 😅😵 a myślę, że ja mogę mieć kontrolę, bo miałam długie zwolnienie w 2025 z powodu kontuzji 😵💫 więc tak sobie po cichu panikuję.
Co do panikowania, to dziś napiłam się domowego zakwasu z buraków, a potem przeczytałam, że domowego się nie powinno, bo można się zarazić listerią 😭 mam nadzieję, że nic się nie stanie...
Przypomniała mi się dziewczyna ze szkoły rodzenia podczas mojej poprzedniej ciąży, która się tam dowiedziała, że nie powinna pić mleka prosto od krowy. Mówiła, że tylko takie pije, bo jest najzdrowsze i że nie wiedziała, że nie wolno. Mam nadzieję, że nic się u niej złego nie stało po tym mleku 😵💫 taka anegdotka 😜
Ja ubranek oczywiście jeszcze nie kupuję, dopiero pod koniec 2 trymestru będę kompletować wyprawkę, w poprzedniej ciąży dostałam setki ubranek od rodziny, więc nie kupowałam nic. Ale rozdałam to dalej i wszystkie rzeczy,które kupowałam typu śpiworki, kołyska itp. też rozdałam, bo byłam pewna, że 2 dziecka nigdy nie będzie 🤷🏻♀️
Także nie wiem czy dostanę od kogoś jakieś ubranka, jak tak to super, a jak nie, to będę kupować w hm i na vinted.
Był jeszcze temat współspania i ja też jestem przeciwniczką, ze względów bezpieczeństwa (bałabym się, że niechcący przykryje dziecko kołdrą, albo że obróci się do poduszki i udusi... A łóżeczko jest puste i bezpieczne), a dodatkowo nie wyspalabym się z maluchem obok... Nie wiem jak to robią osoby śpiące z dziećmi, przecież jak dzieciaki trochę podrosną to się wiercą jak nie wiem co 😂
Teraz nasz 3 latek woła jak się obudzi w nocy i najczęściej mój mąż do niego idzie (a nawet zadeklarował się że jak jestem w ciąży to nie zmieniamy się, tylko zawsze on będzie chodził) i leży z nim aż nie zaśnie i zdarza się, że zasną obaj i śpią razem do rana, ale synek aktualnie śpi na łóżku szerokości 140 cm xd więc to nie problem (jesteśmy 1-2 tygodnie przed przeprowadzką i wtedy będzie miał swoje normalne łóżeczko).
Ja zawsze piję domowy, bo sklepowe mi nie smakują. W poprzedniej ciąży też taki piłam.
👩 1995 (PCOS, IO) 👨 1988 🌼 Córka – 2021
💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle
⸻
🩷 CS2:
🧪 Beta-hCG:
• 12 dpo (16.10) – 63.65
• 14 dpo (18.10) – 208.56
18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
01.12: 10+1 – CRL 3,5 cm, FHR 175
17.12 prenatalne: 12+6 – CRL 6,5 cm, ok. 67 g FHR 161
05.01: 15+4 - 10 cm i 130g
19.01: 17+4 - 200g chłopaka
Ciąża z toksoplazmozą.
⸻
❤️ 19/20 stycznia - aminopunkcja
🤍 II prenatalne USG: 11.02.2025
„Jeśli nasz Bóg jest przy nas, już nic nas nie zatrzyma!”
„Każdy wschód słońca Ciebie zapowiada,
nie pozwól nam przespać poranka.” -
Spróbuj kupic elektrolity (np orsalit czy inny zwykly), wziąć 2x magnez, popijać wodę z solą Cytryna i miodemRewelka wrote:Muszę Wam napisać że te moje bóle głowy zaczynają mnie przerażać i boję się że coś jest nie halo.
Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
Ja tez domowy zakwas pije. Watrobke salceson i kaszankę tez jem
zdecydowanie odstawiłam tylko surowe mięso i ryby. Resztę po prostu staram sie myc.
Mozna zwariować od tych informacji
Eliora lubi tę wiadomość

Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
MayMasza wrote:Ja tez domowy zakwas pije. Watrobke salceson i kaszankę tez jem
zdecydowanie odstawiłam tylko surowe mięso i ryby. Resztę po prostu staram sie myc.
Mozna zwariować od tych informacji
Popieram! I zgadzam się
👩 1995 (PCOS, IO) 👨 1988 🌼 Córka – 2021
💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle
⸻
🩷 CS2:
🧪 Beta-hCG:
• 12 dpo (16.10) – 63.65
• 14 dpo (18.10) – 208.56
18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
01.12: 10+1 – CRL 3,5 cm, FHR 175
17.12 prenatalne: 12+6 – CRL 6,5 cm, ok. 67 g FHR 161