X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
Odpowiedz

🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼

Oceń ten wątek:
  • Pati1985 Koleżanka

Wysłany: 19 stycznia, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do kobietek które mają już dzieciaczki, czy laktator jest zawsze potrzebny? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? I czy macie jakieś modele do polecenia? :)

• wandapanda Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati1985 wrote:
    Do kobietek które mają już dzieciaczki, czy laktator jest zawsze potrzebny? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? I czy macie jakieś modele do polecenia? :)

Ciężko mi odpowiadać za wszystkie kobiety, ale jeśli planujesz karmić piersią to może się przydać.
    Ja przy pierwszym dziecku kupiłam taki zwykły ręczny i mi przydał się już w szpitalu, bo młody miał problem z przystawianiem się do piersi i musiał być dokarmiany, a wiadomo, że takiego noworodka najlepiej swoim mlekiem dokarmiać. Potem przydał mi się w dniu wyjścia do domu podczas nawału, dawał mi dużą ulgę i nie wiem czy nie skończyliby się jakimś zapaleniem bez tego. Później już karmiłam tylko piersią, więc raz na jakiś czas ściągałam na jakieś wyjście, ale ten ręczny mi w zupełności wystarczał. Jakbym musiała ścigać codziennie to kupiłabym jakiś lepszy.
    Moja przyjaciółka natomiast nie chciała kupić laktatora i jak wyszła ze szpitala to miała wieczorem taki nawał, że jej mąż objeżdżał apteki dyżurne, żeby kupić jakikolwiek laktator bo ona wyła z bólu. Ale tez wystarczył jej zwykły ręczny na te kilka razy, a potem już nie był potrzebny.

preg.png
  • nofajniefajnie Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati1985 wrote:

Teoretycznie nie zawsze, przynamniej nie nie start, znam kobiety gdzie laktacja wystartowała od strzała.
    Ale sama uważam za must have - ja się liczę z cc i małym bobasem, jedno i drugie nie sprzyja szybkiej laktacji. Poza tym ja niechcący (czy raczej: z musu) przyzwyczaiłam bobasa do butli, więc mialam trochę niezależności, mogłam męża zostawić samego z dzieckiem :D

Na co zwróci uwagę - np na uniwersalność muszli (rozmiaru), dostępność części zamiennych (co jakiś czas trzeba zmieniać zaworki itp). Do tego dobrze żeby była dobra regulacja siły odciągania.

Ja miałam philips avent i byłam zadowolona; więc teraz też planuję ten sam, tylko muszlowy/bezprzewodowy.
    Ale wiem, że kobity sobie chwalą neno. Mega dobre są podobno też momcozy, ale one raz że były drogie, a dwa że chyba nawet ich nie było na polski rynku jak ja karmiłam. Ale przyznam, że dawno w tym uniwersum nie siedziałam.

No i do laktatora fajnie mieć też tzw magic bottle, ale to już takie grosze przy tym

• Ceci Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam planowana cesarke, wiec odrazu kupilam laktator by pobudzic produkcje mleka. Pozniej mala nie ogarniala picia z piersi, wiec bylysmy kpi. Mialam laktatory neno i one strasznie ciagna :( potem na chwile przerzucilam sie na inna marke i roznica byla kolosalna.

2023 - córka
    10.2025 - FET 5.2.1 PGTa
    5.01.2026 - 12 tc, prenatalne <3, druga córka <3

preg.png
  • emciak Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku, ja tak czytam te Wasze polecajki i mam wrażenie, że nic nie wiem 🙈 jeszcze nawet nie rozglądałam się za żadnymi opcjami ale chętnie sobie zanotuję co Wy polecacie.
    Wandapanda i nofajniefajnie, bardzo się cieszę z dobrych nowin 🌸

Pani Bocianowa, proszę o przepisanie drugich prenatalnych na 06.03 😌

Mysia 24, Pani Bocianowa lubią tę wiadomość

6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)

🌈✨
    30.10, 10 DPO
    Beta 19,1, Progesteron 31

19.11 0,7 cm Groszka 🌼
    04.12 2,1 cm Fasolka 🌼
    18.12 3,8 cm Maluszka 🌼
    02.01 6,7 cm Fikołka 🌼 (prenatalne - niskie ryzyka, ukrywa płeć)
    15.01 8,5 cm Słoneczka 🌼 (nadal ukrywa płeć)
    12.02 Słodka Dziewczynka 🌸 292g
    23.02 USG połówkowe 👍🌸 350g

PAI homo/MTHFR hetero
    💊 Acard + Heparyna

Ja '91, On '90 + 🐱

preg.png
  • Mysia 24 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Missi wrote:
    Ok wyłączam na dziś internet bo zaczynam szaleć.
    Ale zobaczcie co jeszcze zamówiłam 🥹

rampers-muslinowy-mis-koala.jpg
    rampers-muslinowy-letni-mis-uszatek.jpg

Przez Ciebie i mnie dziś poniosło 😄 i kupiłam trochę ciuszków i piękny muślinowy kocyk 🥰 musiałam sobie jakoś poprawić fatalny dzień 🤭

Missi lubi tę wiadomość

Mysia_24
  • Pati1985 Koleżanka

Wysłany: 19 stycznia, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna magia dla mnie te laktatory🙈

• MayMasza Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati1985 wrote:
    Ja mam nono belka pojedynczy i przy córce sprawdziłam mi sie bardzo dobrze. Na poczatku wydawało mi sie ze coagnie ale to była kwestia tkliwosci piersi. Ratował mi sytuacje w nawalach, mialam 2 zapalenia i bywało ciezko. Używałam kilka miesięcy początkowych(córka całkowicie na piersi) a potem juz tylko kolektor mleka i to bylo cudooooo

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • Początek drogi Przyjaciółka

Wysłany: 19 stycznia, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolka wrote:
    Oooo u mnie się nic nie pojawiło ani w pierwszym ani w drugim, ale za to dużo stresu że nie mam objawów ciążowych był ogromny więc nie wiem co gorsze. Ja już 16+1 🥹 czas zaczął mi tak jakoś przyspieszać :) a brzuch mam ogromny myślałam że taki będę mieć w jakimś 7 miesiącu. Czy Wy też schodzicie z wagi?? Ja się zaczęłam martwić czy mój maluch rośnie coś bo póki co waga idzie mi w dół
    Ja mam dokładnie tak samo, żadnych objawów i to trochę stresuje, ale mówię do siebie że skoro nie dzieje się nic złego to lepiej się nie stresować. Na początku waga spadała, teraz stoi w miejscu, brzuch rośnie tylko wieczorami.

30.10.25 - transfer
    03.11.25 - progesteron 54,45
    06.11.25 - progesteron 29,84
    - beta HCG 100,82 <3
  • MayMasza Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Początek drogi wrote:
    Ja mam dokładnie tak samo, żadnych objawów i to trochę stresuje, ale mówię do siebie że skoro nie dzieje się nic złego to lepiej się nie stresować. Na początku waga spadała, teraz stoi w miejscu, brzuch rośnie tylko wieczorami.
    Ja nawet zrobilam sobie zdjecie rano zeby zobaczyć swój brzuch i to jakie jest porównanie z wieczorem to nie ma podejścia 😂 wieczorem mam piłkę jak w 6 miesiącu z pierwsza córka a rano wygląda całkiem przystepnie

emciak, Początek drogi, Ananabanana lubią tę wiadomość

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • Rewelka Przyjaciółka

Wysłany: 19 stycznia, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę Wam napisać że te moje bóle głowy zaczynają mnie przerażać i boję się że coś jest nie halo.

Zazwyczaj bolała mnie głowa tylko jakoś rano do południa max. Ale wczoraj to była jakaś porażka. Ciężko było mi nawet oczy otworzyć i to cały dzień. Dziś trochę lepiej ale jednak. Nie wiem czy jutro nie zapisze się do rodzinnego ale w sumie to nie wiem czy jest sens.
    U mnie ból głowy to raczej rzadkość

• WiolaP Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Rewelka a moze warto sie skonsultować.Moze to nie jest nic groznego a tylko niepotrzebnie sie martwisz.A moze to sa jakies migrenowe bole i dr moze coś zaradzić.Wspolczuje sie bardzo,u mnie bol glowy to tez raczej zadkosc i jak cos to paracetamol raczej pomaga.

Rewelka, nofajniefajnie lubią tę wiadomość

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷🩵
    Czekamy na dziewczynke 🩷🌷
  • Natalie2026 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceci wrote:
    Ja sie czailam na ten wozek, ale podobno dosc duzo miejsca zajmuje po zlozeniu, jest ciezki i niestety szybko sie niszczy raczka (bardzo luszczy), co przy tej cenie jest dosc niewybaczalne.

Właśnie te same opinie słyszałam.. nowego nie kupię, Ale jeśli uda mi się w dobrym stanie od kogoś to chyba zaryzykuję

• Natalie2026 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wandapanda wrote:
    Dziewczyny odebrałam wyniki pappy, biochemia super, wszystkie ryzyka baaardzo niskie. Chyba mogę się uspokoić wreszcie ♥️♥️
    A i umówiłam się na drugie prenatalne 3.03.

Uffff co za ulga!!!! Możesz się zacząć w pełni cieszyć ♥️

nofajniefajnie, wandapanda lubią tę wiadomość

• Natalie2026 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nofajniefajnie wrote:
    DZIEWCZYNY PIJCIE ZE MNĄ KOMPOT.
    Już dziś przyszły mi wyniki panoramy, wszędzie low risk; i potwierdzona płeć - czekamy na chłopca 😁

Wracam do żywych

Oczywiście teraz na przemian ryczę i się śmieje 🫠

Same super wieści dzisiaj 😍

nofajniefajnie, wandapanda lubią tę wiadomość

• Ceci Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalie2026 wrote:
    Właśnie te same opinie słyszałam.. nowego nie kupię, Ale jeśli uda mi się w dobrym stanie od kogoś to chyba zaryzykuję
    Ja musze sobie pojezdzic w sklepie i zobaczyc, czy zaklika :)

2023 - córka
    10.2025 - FET 5.2.1 PGTa

preg.png
  • Missi Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dziewczyny nadrobię was jutro, ale widziałam cudowne wyniki badań! Bardzo się cieszę 🤭🥰
    Ja dziś tak padam. Zafundowałam sobie na własne życzenie cały dzień na nogach plus wizytę u babci do której mam wiele kilometrów. Mój brzuch jak i plecy odmawiają już na dziś posłuszeństwa.
    Wyglądam jak ciężarówka mimo tego że nie przytyłam. Brzuch i cyce rosną jak szalone. Idę pod prysznic i leżeć!
    I nowe foto w łazience u babci musi być! 😀

20260119-195430.jpg

nofajniefajnie, emciak, wandapanda, Motylek93, Pysio, kikix0o, Początek drogi, MayMasza, WiolaP, Ananabanana, Pani Bocianowa, Mysia 24 lubią tę wiadomość

♀️ 32l. ♂️ 43l.
    🍀 27.10.2025- II kreseczki
    🍀 14.11.2025- piękne serduszko
    🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
    🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
    🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
    🍀12.02- 360g syneczka 🩵
    🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀
    🍀12.03- 700g malucha

preg.png
  • Justi36 Znajoma

Wysłany: 19 stycznia, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak z Waszą wagą w ciąży? Bo ja dzisiaj się zważyłam i mam 2 kg na minusie, nic nie przybieram i zaczynam się martwić...

👰‍♀️+🤵=❤️
    🙋‍♂️ Filip
    👱‍♂️Grześ
    👼 Wojtuś
    ⏸️ ->lipiec 2026🫄
    preg.png
  • Motylek93 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór 🙂 jestem po wizycie i maluch ma juz 128g 🥰 wg usg 15+3, czyli nadal do tyłu ale tylko 2 dni. Prawdopodobnie dziewczynka 🩷 chociaż poczekam na połówkowe i mam nadzieję że wtedy będzie już pewniak 🙂 wyszła mi cukrzyca ciążowa 😕 czy któraś z was ma lub miała w poprzedniej ciąży i jak sobie radzić? 29 stycznia mam pierwsze zajęcia w szkole cukrzycowej. Dostałam glukometr, na razie będę się kuć, a nie wiem czy lepszy sensor?

Pysio, MayMasza, Pat93, WiolaP, Rewelka, Pani Bocianowa lubią tę wiadomość

32 & 34. ⛪ 2020 r
    04/24 - 💔 9 tydz Madzia
    12/24 - 💔 7 tydz Józio
    3 x stymulacje letrozolem ❌
    1️⃣ IUI - 15/10/25 🙏 ⏸️
    Beta 10dpo- 22,5 --> 12 dpo 59,1 --> 20 dpo 2013
    26.11 2 maluchy jeden 6+3:💔 drugi 7+4 crl już 1,3cm 🦋 -->1.12 - 1,8 cm 🦋 --> 8.12 - 2,4 cm 🦋-->14.12 krwotok 😑 3,5cm fhr 176 🦋-->23.12 ponowne krwawienie, 5cm fhr 171 🦋 --> 24.12 krwotok 😑 🦋 --> 5.01 prenatalne - ryzyka niskie 🎉 6,5cm cudu 🦋. -->19.01 - 128g chyba dziewczynki 🩷🦋🥰--> 4.02 - 200g 🩷🦋--> 17.02 - 261g kruszynki 🦋--> 3.03 połówkowe 391g kobitki 🩷🦋--> 18.03 545g Dorusi 🦋--> 27.03 653g 🩷🦋
    Rośnij maluszku 🙏🙏🙏
    Ona: PCOS, IO, MTHFR hetero, PAI homo, cd56 dodatnie, cukrzyca ciążowa
    On: IO, żołnierzyki wolne, ale w dostatecznej ilości
    preg.png
  • Ceci Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Missi wrote:
    Wyglądam jak ciężarówka mimo tego że nie przytyłam. Brzuch i cyce rosną jak szalone. Idę pod prysznic i leżeć!
    I nowe foto w łazience u babci musi być! 😀
    Ja jeszcze kilka dni temu cieszylam sie ze w koncu znalazlam idealne legginsy, zamowilam druga pare, a dzis juz sa za male 🙈 jak tak dalej pojdzie to bedzie wesolo :)

Missi lubi tę wiadomość

2023 - córka
    10.2025 - FET 5.2.1 PGTa

preg.png
‹‹ 154 155 156 157 158 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ