Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
Odpowiedz

🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼

Oceń ten wątek:
  • karolka Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KatarzynkA wrote:
    Znowu chwilę mnie nie było więc musiałam nadrobić;)
    Dziękuję za to że się dzielicie doświadczeniami bo rozwiewacie dużo i odpowiadacie na pytania w mojej głowie;)

Co do wózka my się zdecydowaliśmy na muuvo five ale jedyne co mnie bardzo zaskoczyło to czas oczekiwania na czerwiec a zamówiliśmy w połowie lutego. Ale to chyba ten zielony kolor który wybraliśmy miał na to wpływ. Pan pocieszył że to maksymalny czas także teraz nie ma opcji na wyjście przed czasem;)

Mam pytanie o L4 bo czytam te przepisy i ich po prostu nie rozumiem chyba. Czy wiecie może kiedy wylicza się nowa podstawa? Byłam w lutym przez tydzień bo mnie przeziębienie dopadło. Raz słyszę że muszę 1 pełny miesiąc kalendarzowy a raz że 3 miesiące? Któraś wie? Rozumiem że teraz w lutym się wyliczyła już podstawa i jak przepracuje cały marzec i pójdę np w kwietniu to będzie nowa ( przy założeniu że miesiąc)? Czy ta nowa uwzględni też ten luty gdzie mnie nie było tydzień?
    Jak podje w marcu choć na 1 dzień na L4 to wtedy ta podstawa z lutego dalej będzie się mnie trzymać?

Mam nadzieję że odpowiem - zajmuje się rozliczeniami :)
    Podstawa chorobowego to okres 12 miesięcy poprzedzających miesiąc w którym powstała niezdolność do pracy. Jeżeli była przerwa w pracy (zakończenie i rozpoczęcie nowej) bądź zmiana etatu to podstawa liczona jest od tej zmiany na nowo. Jeżeli pytasz o ponowne udanie się na L4 musi minąć jeden pełny miesiąc kalendarzowy żeby naliczyła się nowa podstawa.
    Na zwolnieniu lekarskim jest 100 % podstawy zasiłkowej jw natomiast urlop macierzyński i rodzicielski w zależności od wyboru. Można wybrać sam macierzyński wtedy 100 % a jak później zdecydujesz się na rodzicielski to będzie płacony w 60% Postawy. Jak wybierzesz pełne macierzyński i rodzicielski to cały okres płatne 81.5 %

Mama aniołka 👼 2024

Starania od 01.2025
    27.10 ⏸️
    28.10.2025 bthcg 312,28 mlU/ml
    31.10.2025 bthcg 1279, 03 mlU/ml
    03.11.2025 bthcg 4653,73 mlU/ml
    07.11.2025 bthcg 10 480,59 mlU/ml
    Progesteron :
    28.10 - 18,21ng/ml
    31.10- 20,13ng/ml
    07.11 - 17,23ng/ml
    Luteina
    Pregna dha Pregna Plus

Termin 05.07 🩵
  • karolka Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofii wrote:
    Witam się po urodzinowym weekendzie, dziękuję Wam za życzenia 🥰 wrzucam zdjęcie brzuszkowe! https://ibb.co/hR2BLRB1
    To był weekend niezdrowego jedzenia 😫 czas wrócić do normalnej diety 😅
    Właśnie się zważyłam i mam +4kg ciążowe 😄
    Nie wiem jak Wy, ale ja ciągle mam ochotę kupować jakieś ciążowe ubrania😂
    Co do L4 w ciąży to masz wypłacana średnią z ostatnich 12 miesięcy, nie jest brany pod uwagę miesiąc rozpoczęcia L4 tylko poprzedzający. Jak np. idziesz na zwolnienie na 1 tydzień w lutym a potem pracujesz resztę miesiąca i w marcu pójdziesz na długie ciążowe zwolnienie z to luty wejdzie do podstawy, bo miałaś przepracowane ponad 50% miesiąca 😄 tak mi mówi moja wiedza, ale kadrową nie jestem 😄

Od razu prostuje - nie wejdzie luty bo podstawa się nie zmienia. Trzeba przepracować pełny miesiąc kalendarzowy np
    Choroba 1-4.02
    Pracujesz cały marzec
    Od kwietnia L4 nowa postawa - teraz będzie się liczył luty i marzec również :)
    Jakby co pomogę bo zawodowo się tym zajmuje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:20

Kofii lubi tę wiadomość

Mama aniołka 👼 2024

Starania od 01.2025
    27.10 ⏸️
    28.10.2025 bthcg 312,28 mlU/ml
    31.10.2025 bthcg 1279, 03 mlU/ml
    03.11.2025 bthcg 4653,73 mlU/ml
    07.11.2025 bthcg 10 480,59 mlU/ml
    Progesteron :
    28.10 - 18,21ng/ml
    31.10- 20,13ng/ml
    07.11 - 17,23ng/ml
    Luteina
    Pregna dha Pregna Plus

Termin 05.07 🩵
  • Missi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wandapanda wrote:
    A czy któraś z Was też ma takie aktywne dziecko? Z 2-3 tygodnie temu martwiłam się, że jeszcze nie czuję ruchów, a obecnie czuję je praktycznie cały czas 😵‍💫 za każdym razem jak usiądę albo się położę od razu zaczynają się fikołki. Dzień i noc. Właściwie to nie czuję tylko jak chodzę.
    Zastanawiam się czy można czuć ruchy za często? Czat dżipiti mówi że nie ale i tak mnie to nurtuje.

Też mam takie dni 😀 tylko siądę i się zaczyna. Tak intensywnie jak mówisz trwało u mnie ostatnie 2tyg. Teraz już troszkę się uspokoił i myślę że to kwestia tego że rośnie i miejsca na fikołki co raz mniej 😀

Walka o pierwsze dziecko od 2023r
    ♀️ 32l. ♂️ 43l.
    🍀 27.10.2025- z zaskoczenia II kreseczki
    🍀 14.11.2025- piękne serduszko
    🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
    🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
    🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
    🍀12.02- 360g syneczka 🩵
    🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀

preg.png
  • Natalie2026 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wandapanda wrote:
    A czy któraś z Was też ma takie aktywne dziecko? Z 2-3 tygodnie temu martwiłam się, że jeszcze nie czuję ruchów, a obecnie czuję je praktycznie cały czas 😵‍💫 za każdym razem jak usiądę albo się położę od razu zaczynają się fikołki. Dzień i noc. Właściwie to nie czuję tylko jak chodzę.
    Zastanawiam się czy można czuć ruchy za często? Czat dżipiti mówi że nie ale i tak mnie to nurtuje.

To chyba jest normalne.
    Moje dziecko też od razu daje o sobie znać, jak tylko usiądę lub się położę dosłownie na chwilkę 😂
    Śpi chyba tylko, jak chodzę.

• Agaa049 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj 19 tydzień i przeżywam, że ich mało, więc cieszyłabym się gdyby już były często 😀 bo dzisiaj to już zjadłam słodkie i nic, w końcu zaczęłam brzuch trząść i coś się poruszał 😀 ale wiem, że to jeszcze wcześnie więc czekam 🤭

• Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
    • Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
    • Ponowne starania 01.2025 r.
    • 06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
    • Leki: Encorton, accofil

Czekamy na lipcowego synka 🤭❤️
  • wandapanda Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja z pierwszej ciąży nie pamiętam takiej częstotliwości. Jak syn się urodził to był takim noworodkiem, a potem niemowlakiem co tylko je i śpi, a jak nie śpi to leży uśmiechnięty. No takie typowe dziecko na zachętę 😁 zastanawiam się czy teraz będzie przeciwieństwo 🙈

preg.png
  • Pani Bocianowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wanda - u mnie jest to samo, czasem powiem szczerze że posiedziałabym sobie „w spokoju” ale tylko usiądę i zaczyna się akrobatyka 😅 szczególnie że dla mnie (w przeciwieństwie do większości kobiet) ruchy dziecka nie są przyjemne 🙄 i oczywista oczywistość - rusza się i wiem dzięki temu że wszystko u niej cacy, ale no przyjemne dla mnie to nie jest.

Laski, nasza wizyta w sklepie skończyła się zakupem 😁 oglądaliśmy wszystkie chyba modele jakie były, już nawet nie pamiętam nazw, ale to na pewno wszystkie „flagowe” i wyszliśmy z kartonami Roan ivi 2.0 vintage w pięknym kolorze i fotelikiem do auta Avionaut pixel pro. Wklejam Wam zdjęcie akurat tylko spacerówki bo nie chcieliśmy wszystkiego wyciągać, ale kolorystycznie jest totalnie pode mnie - ma taki leśno-militarny vibe. Bardzo dużo się dowiedziałam o nim, wiem na pewno że to Game changer w tym momencie na rynku jeśli chodzi o terenowe tematy - my często bywamy w lasach, więc dla nas to bardzo ważne.
    Dla dziewczyn które się zastanawiają plusy najważniejsze dla mnie:
    - wywietrzniki w gondoli dosłownie wszędzie, jak na wózek na lato to jest to naprawdę coś wspaniałego, zimą z resztą też bo system osłon przed wiatrem też robi swoje
    - „terenowość” w tym duże koła
    - świetna amortyzacja - w porównaniu do innych to w ogóle inne nie mają podjazdu do Roana
    - polska firma
    - spacerówka do 22kg dzieciaka - starczy na długo
    - wersja vintage ma materacyk w druku 3d powleczony materiałem, dzięki czemu pranie to w sumie tylko opłukanie całości i tyle
    - w zestawie torba, a w niej uchwyt na kubek, folia przeciwdeszczowa, moskitiera, materiał p. słoneczny i mobilny przewijak - okazuje się że większość wózków zagranicznych firm nie mają w zestawie torby lub mają bardzo okrojone dodatki np. Cybex (chyba ale może pomyliłam nazwę) nie ma w ogóle w zestawie torby, a można ją dokupić za…500zł 😳
    - wózek jest naprawdę lekki, w porównaniu z resztą która tam stała nie ma wielkiej różnicy jak się je podniesie

Spędziliśmy tam prawie 3h, więc daję Wam znać co i jak, może komuś się przyda 😁

Teraz jest super promka na bobowózki i za cały zestaw wózek 2w1 + fotelik zapłaciliśmy 4045zł zamiast 4400, więc myślę że to rozsądna cena 😁

Jakbyście chciały o coś zapytać to śmiało - już chyba wiem o nim wszystko 🤣

https://zapodaj.net/plik-J5oHkwhVun

wandapanda, Missi, WiolaP, Ananabanana lubią tę wiadomość

preg.png
  • wandapanda Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Bocianowa, bardzo ładny kolor 😍 a tak z ciekawości, były jakieś promki na pixela? Teraz ma wyjść nowy pixel 3.0, więc liczę, że 2.0 będzie się dało w dobrej cenie kupić.

Pani Bocianowa lubi tę wiadomość

preg.png
  • Pani Bocianowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wandapanda wrote:
    Pani Bocianowa, bardzo ładny kolor 😍 a tak z ciekawości, były jakieś promki na pixela? Teraz ma wyjść nowy pixel 3.0, więc liczę, że 2.0 będzie się dało w dobrej cenie kupić.

Już widziałam, 3.0 jest na półce, ale i wyższej półce cenowej 😁 my skorzystaliśmy z tej promki https://www.bobowozki.com.pl/wozki-dzieciece-p-roan-ivi-2-0-wozek-3w1-fotelik-avionaut-pixel-pro-2-0-c

ale wzięliśmy droższą wersję wózka (vintage) czyli +300zł i adaptery do fotelika dostaliśmy gratis. Ale cena w porównaniu do innych promocji jest obecnie najniższa, więc opłaca się brać. Fotelik pixel pro 2.0 wychodzi w cenie Avionaut Cosmo sprzed 3 miesięcy, czyli około 1000zł w tym momencie, a jest lepszy i lżejszy od Cosmo.

preg.png
  • Kofii Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolka wrote:
    Od razu prostuje - nie wejdzie luty bo podstawa się nie zmienia. Trzeba przepracować pełny miesiąc kalendarzowy np
    Choroba 1-4.02
    Pracujesz cały marzec
    Od kwietnia L4 nowa postawa - teraz będzie się liczył luty i marzec również :)
    Jakby co pomogę bo zawodowo się tym zajmuje :)
    Przepraszam za wprowadzenie błędnych informacji ❤️ kiedyś analizowałam swój przypadek i musiałam coś pokręcić 🙈 podziwiam wszystkich, którzy się tym zajmują zawodowo!

🙋🏻‍♀️29🙋🏻33

2023 💙👶🏻

23.11 ⏸️ 💖
    24.11 beta 2148
    26.11 beta 5693
    preg.png
‹‹ 221 222 223 224 225
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ