🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
KatarzynkA wrote:Znowu chwilę mnie nie było więc musiałam nadrobić

Dziękuję za to że się dzielicie doświadczeniami bo rozwiewacie dużo i odpowiadacie na pytania w mojej głowie;)
Co do wózka my się zdecydowaliśmy na muuvo five ale jedyne co mnie bardzo zaskoczyło to czas oczekiwania na czerwiec a zamówiliśmy w połowie lutego. Ale to chyba ten zielony kolor który wybraliśmy miał na to wpływ. Pan pocieszył że to maksymalny czas także teraz nie ma opcji na wyjście przed czasem;)
Mam pytanie o L4 bo czytam te przepisy i ich po prostu nie rozumiem chyba. Czy wiecie może kiedy wylicza się nowa podstawa? Byłam w lutym przez tydzień bo mnie przeziębienie dopadło. Raz słyszę że muszę 1 pełny miesiąc kalendarzowy a raz że 3 miesiące? Któraś wie? Rozumiem że teraz w lutym się wyliczyła już podstawa i jak przepracuje cały marzec i pójdę np w kwietniu to będzie nowa ( przy założeniu że miesiąc)? Czy ta nowa uwzględni też ten luty gdzie mnie nie było tydzień?
Jak podje w marcu choć na 1 dzień na L4 to wtedy ta podstawa z lutego dalej będzie się mnie trzymać?
Mam nadzieję że odpowiem - zajmuje się rozliczeniami
Podstawa chorobowego to okres 12 miesięcy poprzedzających miesiąc w którym powstała niezdolność do pracy. Jeżeli była przerwa w pracy (zakończenie i rozpoczęcie nowej) bądź zmiana etatu to podstawa liczona jest od tej zmiany na nowo. Jeżeli pytasz o ponowne udanie się na L4 musi minąć jeden pełny miesiąc kalendarzowy żeby naliczyła się nowa podstawa.
Na zwolnieniu lekarskim jest 100 % podstawy zasiłkowej jw natomiast urlop macierzyński i rodzicielski w zależności od wyboru. Można wybrać sam macierzyński wtedy 100 % a jak później zdecydujesz się na rodzicielski to będzie płacony w 60% Postawy. Jak wybierzesz pełne macierzyński i rodzicielski to cały okres płatne 81.5 %Mama aniołka 👼 2024
Starania od 01.2025
27.10 ⏸️
28.10.2025 bthcg 312,28 mlU/ml
31.10.2025 bthcg 1279, 03 mlU/ml
03.11.2025 bthcg 4653,73 mlU/ml
07.11.2025 bthcg 10 480,59 mlU/ml
Progesteron :
28.10 - 18,21ng/ml
31.10- 20,13ng/ml
07.11 - 17,23ng/ml
Luteina
Pregna dha Pregna Plus
Termin 05.07 🩵 -
Kofii wrote:Witam się po urodzinowym weekendzie, dziękuję Wam za życzenia 🥰 wrzucam zdjęcie brzuszkowe! https://ibb.co/hR2BLRB1
To był weekend niezdrowego jedzenia 😫 czas wrócić do normalnej diety 😅
Właśnie się zważyłam i mam +4kg ciążowe 😄
Nie wiem jak Wy, ale ja ciągle mam ochotę kupować jakieś ciążowe ubrania😂
Co do L4 w ciąży to masz wypłacana średnią z ostatnich 12 miesięcy, nie jest brany pod uwagę miesiąc rozpoczęcia L4 tylko poprzedzający. Jak np. idziesz na zwolnienie na 1 tydzień w lutym a potem pracujesz resztę miesiąca i w marcu pójdziesz na długie ciążowe zwolnienie z to luty wejdzie do podstawy, bo miałaś przepracowane ponad 50% miesiąca 😄 tak mi mówi moja wiedza, ale kadrową nie jestem 😄
Od razu prostuje - nie wejdzie luty bo podstawa się nie zmienia. Trzeba przepracować pełny miesiąc kalendarzowy np
Choroba 1-4.02
Pracujesz cały marzec
Od kwietnia L4 nowa postawa - teraz będzie się liczył luty i marzec również
Jakby co pomogę bo zawodowo się tym zajmuje
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:20
Kofii lubi tę wiadomość
Mama aniołka 👼 2024
Starania od 01.2025
27.10 ⏸️
28.10.2025 bthcg 312,28 mlU/ml
31.10.2025 bthcg 1279, 03 mlU/ml
03.11.2025 bthcg 4653,73 mlU/ml
07.11.2025 bthcg 10 480,59 mlU/ml
Progesteron :
28.10 - 18,21ng/ml
31.10- 20,13ng/ml
07.11 - 17,23ng/ml
Luteina
Pregna dha Pregna Plus
Termin 05.07 🩵 -
wandapanda wrote:A czy któraś z Was też ma takie aktywne dziecko? Z 2-3 tygodnie temu martwiłam się, że jeszcze nie czuję ruchów, a obecnie czuję je praktycznie cały czas 😵💫 za każdym razem jak usiądę albo się położę od razu zaczynają się fikołki. Dzień i noc. Właściwie to nie czuję tylko jak chodzę.
Zastanawiam się czy można czuć ruchy za często? Czat dżipiti mówi że nie ale i tak mnie to nurtuje.
Też mam takie dni 😀 tylko siądę i się zaczyna. Tak intensywnie jak mówisz trwało u mnie ostatnie 2tyg. Teraz już troszkę się uspokoił i myślę że to kwestia tego że rośnie i miejsca na fikołki co raz mniej 😀Walka o pierwsze dziecko od 2023r
♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀 27.10.2025- z zaskoczenia II kreseczki
🍀 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
🍀12.02- 360g syneczka 🩵
🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀

-
wandapanda wrote:A czy któraś z Was też ma takie aktywne dziecko? Z 2-3 tygodnie temu martwiłam się, że jeszcze nie czuję ruchów, a obecnie czuję je praktycznie cały czas 😵💫 za każdym razem jak usiądę albo się położę od razu zaczynają się fikołki. Dzień i noc. Właściwie to nie czuję tylko jak chodzę.
Zastanawiam się czy można czuć ruchy za często? Czat dżipiti mówi że nie ale i tak mnie to nurtuje.
To chyba jest normalne.
Moje dziecko też od razu daje o sobie znać, jak tylko usiądę lub się położę dosłownie na chwilkę 😂
Śpi chyba tylko, jak chodzę. -
U mnie dzisiaj 19 tydzień i przeżywam, że ich mało, więc cieszyłabym się gdyby już były często 😀 bo dzisiaj to już zjadłam słodkie i nic, w końcu zaczęłam brzuch trząść i coś się poruszał 😀 ale wiem, że to jeszcze wcześnie więc czekam 🤭• Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
• Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
• Ponowne starania 01.2025 r.
• 06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
• Leki: Encorton, accofil
Czekamy na lipcowego synka 🤭❤️ -
No właśnie ja z pierwszej ciąży nie pamiętam takiej częstotliwości. Jak syn się urodził to był takim noworodkiem, a potem niemowlakiem co tylko je i śpi, a jak nie śpi to leży uśmiechnięty. No takie typowe dziecko na zachętę 😁 zastanawiam się czy teraz będzie przeciwieństwo 🙈
-
Wanda - u mnie jest to samo, czasem powiem szczerze że posiedziałabym sobie „w spokoju” ale tylko usiądę i zaczyna się akrobatyka 😅 szczególnie że dla mnie (w przeciwieństwie do większości kobiet) ruchy dziecka nie są przyjemne 🙄 i oczywista oczywistość - rusza się i wiem dzięki temu że wszystko u niej cacy, ale no przyjemne dla mnie to nie jest.
Laski, nasza wizyta w sklepie skończyła się zakupem 😁 oglądaliśmy wszystkie chyba modele jakie były, już nawet nie pamiętam nazw, ale to na pewno wszystkie „flagowe” i wyszliśmy z kartonami Roan ivi 2.0 vintage w pięknym kolorze i fotelikiem do auta Avionaut pixel pro. Wklejam Wam zdjęcie akurat tylko spacerówki bo nie chcieliśmy wszystkiego wyciągać, ale kolorystycznie jest totalnie pode mnie - ma taki leśno-militarny vibe. Bardzo dużo się dowiedziałam o nim, wiem na pewno że to Game changer w tym momencie na rynku jeśli chodzi o terenowe tematy - my często bywamy w lasach, więc dla nas to bardzo ważne.
Dla dziewczyn które się zastanawiają plusy najważniejsze dla mnie:
- wywietrzniki w gondoli dosłownie wszędzie, jak na wózek na lato to jest to naprawdę coś wspaniałego, zimą z resztą też bo system osłon przed wiatrem też robi swoje
- „terenowość” w tym duże koła
- świetna amortyzacja - w porównaniu do innych to w ogóle inne nie mają podjazdu do Roana
- polska firma
- spacerówka do 22kg dzieciaka - starczy na długo
- wersja vintage ma materacyk w druku 3d powleczony materiałem, dzięki czemu pranie to w sumie tylko opłukanie całości i tyle
- w zestawie torba, a w niej uchwyt na kubek, folia przeciwdeszczowa, moskitiera, materiał p. słoneczny i mobilny przewijak - okazuje się że większość wózków zagranicznych firm nie mają w zestawie torby lub mają bardzo okrojone dodatki np. Cybex (chyba ale może pomyliłam nazwę) nie ma w ogóle w zestawie torby, a można ją dokupić za…500zł 😳
- wózek jest naprawdę lekki, w porównaniu z resztą która tam stała nie ma wielkiej różnicy jak się je podniesie
Spędziliśmy tam prawie 3h, więc daję Wam znać co i jak, może komuś się przyda 😁
Teraz jest super promka na bobowózki i za cały zestaw wózek 2w1 + fotelik zapłaciliśmy 4045zł zamiast 4400, więc myślę że to rozsądna cena 😁
Jakbyście chciały o coś zapytać to śmiało - już chyba wiem o nim wszystko 🤣
https://zapodaj.net/plik-J5oHkwhVun
wandapanda, Missi, WiolaP, Ananabanana lubią tę wiadomość
-
wandapanda wrote:Pani Bocianowa, bardzo ładny kolor 😍 a tak z ciekawości, były jakieś promki na pixela? Teraz ma wyjść nowy pixel 3.0, więc liczę, że 2.0 będzie się dało w dobrej cenie kupić.
Już widziałam, 3.0 jest na półce, ale i wyższej półce cenowej 😁 my skorzystaliśmy z tej promki https://www.bobowozki.com.pl/wozki-dzieciece-p-roan-ivi-2-0-wozek-3w1-fotelik-avionaut-pixel-pro-2-0-c
ale wzięliśmy droższą wersję wózka (vintage) czyli +300zł i adaptery do fotelika dostaliśmy gratis. Ale cena w porównaniu do innych promocji jest obecnie najniższa, więc opłaca się brać. Fotelik pixel pro 2.0 wychodzi w cenie Avionaut Cosmo sprzed 3 miesięcy, czyli około 1000zł w tym momencie, a jest lepszy i lżejszy od Cosmo. -
Przepraszam za wprowadzenie błędnych informacji ❤️ kiedyś analizowałam swój przypadek i musiałam coś pokręcić 🙈 podziwiam wszystkich, którzy się tym zajmują zawodowo!karolka wrote:Od razu prostuje - nie wejdzie luty bo podstawa się nie zmienia. Trzeba przepracować pełny miesiąc kalendarzowy np
Choroba 1-4.02
Pracujesz cały marzec
Od kwietnia L4 nowa postawa - teraz będzie się liczył luty i marzec również
Jakby co pomogę bo zawodowo się tym zajmuje
-