🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Missi wrote:Moja Pani doktor wczoraj na wizycie wspomniała też o moich szczepieniach na krztusiec i rsv. Jakie macie do tego podejście ?
Ja zaliczam obydwa
ale narazie czekam bo krztusiec może być od 27 tygodnia. Później RSV a ono może być od 32 tygodnia ciąży.
-
Missi wrote:Moja Pani doktor wczoraj na wizycie wspomniała też o moich szczepieniach na krztusiec i rsv. Jakie macie do tego podejście ?
Ja mam tak że dziecko po porodzie szczepię na wszystko.
Siebie w ciąży na nic 🤭
Szczepionki na covid nie przyjęłam ani jednej w życiu, dzieci też .Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:15
Missi lubi tę wiadomość
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
fantaghiro wrote:Ja planuję krztusiec koło 30 tc i RSV po 32 tc.
Ja tak samo.
A jeśli chodzi o dziecko to będziemy szczepić tak samo jak starszego. Czyli szczepienia w szpitalu, potem już 6w1, rota, pneumokoki (różnica taka, że za czasów starszaka dawało się synflorix, a teraz pewnie zdecydujemy się na prevenar 20 i syna też tak doszczepimy) + meningokoki.
Starszego szczepiliśmy jeszcze teraz na grypę (po naszej traumie zeszłorocznej 😅) i chyba zdecydujemy się na KZM, bo jakieś zatrzęsienie kleszczy jest w tym roku. Serio, po półgodzinnym spacerze w Wielkanoc łapaliśmy kleszcze z podłogi w domu i ściągaliśmy z włosów…
Po takim zestawie młodemu nigdy nic nie dolegało. Po szczepieniu na grypę miał tylko powiększony węzeł chłonny pod pachą przez kilka dni, ale szybko się wchłonął.
A jeszcze jeśli chodzi o krztusiec. Opowiadałam Wam tu kiedyś historię jak syn kiedy miał 10 dni miał w szpitalu kontakt z dzieckiem chorym na krztusiec (kazali nam czekać na lekarza w jednym pomieszczeniu, wtedy nie wiedziałam co tamtemu dziecku dolega). A potem przez następne tygodnie miałam jeden z największych w życiu stresów, już wyobrażałam sobie dziecko w trumnie i byłam taka zła na siebie, że się nie zaszczepiłam w ciąży. Teraz nie odpuszczę. Krztusiec wbrew pozorom występuje często, a dla noworodka oznacza respirator…
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:17
-
Mi Pani Dżina powiedziała, że na RSV już nie ma sensu się szczepić. I teraz nie wiem. Zapewne na całą resztę będę szła się szczepić od 30 tyg. 🙂
-