X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • Magdalen Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2019, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    Cześć, my po polowkowych. Wszystko wyszło idealnie :) nawet liczyła paluszki. Serduszko pięknie wyszło. A było to dla mnie szczególnie ważne że względu na nieprawidłowe NT w pierwszym trym.

Jedyne co mnie zastanawia to pomiar główki (bpd), bo 11 dni temu na usg u innego lekarza wyszedł o 4 dni do przodu, a dziś wyszedł minus jeden dzień do tyłu. Lekarka powodziala, że zależy kto robi..i że jest w normie. Ale w sumie wydawało mi się, że ten pomiar jest dosyć "prosty".. Dla świętego spokoju chyba go sprawdzę za dwa tygodnie. Jakoś nie daje mi to spokoju.

Silent, u mojej też pomiar główki jest 2 dni do tyłu względem terminu z OM, pozostałe idealnie w terminie bądź o ok 4dni do przodu. Myślę, że wszystko jest w normie, co innego gdyby była to różnica np 10dni, czy 2tygodni.

uwo9gzu3af5xagvd.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jaaa... już połówkowe się zaczynają. Muszę umówić się na swoje :)

Paula_30 lubi tę wiadomość

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Esti Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny!

Ale mnie u was długo nie było!

W pracy bardzo intensywnie było przez ostatnie 5 tygodni i tak zleciało jak jeden dzień.

Ja się melduje z 3 kg na plusie i sama niewiem czy czuję ruchy dziecka czy nie.
    Czasem mi się wydaje, że może tak ale to są takie krótkie momenty, że to pewnie nie to.
    Czekam nadal.

Dla mnie to już ostatni dzień pracy więc on poniedziałku się relaksuje to może i ruchy poczuje :-)

Pozdrawiam was!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2019, 17:08

Kropka89 lubi tę wiadomość

2019 zdrowy syn - ciąża naturalna

3 straty - puste jajo x 2 i dodatkowy x
    02.23 - I IVF - 1 blastka z dodatkowym x
    03.03.23 - cykl po stymulacji - ciąża naturalna

12 dpo beta 27mlU/mL
    16 dpo beta 244 mlU/mL
    18 dpo beta 747 mlU/mL

oby tym razem dobrze się skończyło <3
  • Kurczaczek89 Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2019, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki a w temacie książek nt. ciąży, dzieci, coś czytacie, polecacie?

d29db7a339.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczaczek89 wrote:
    Polecam w oczekiwaniu na dziecko a też mala_m pisała dużo tytułów ale to w jakimś starym poście nie wiem czy da się wyszukać po osobie. (?)

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • Magdalen Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2019, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczaczek89 wrote:

Ja aktualnie czytam "Mamy dla Mamy", kończę tom I dotyczący ciąży, II tom dotyczy macierzyństwa. Ogólnie książka napisana przez inne młode mamy, jest kilka cennych wskazówek. Tyle dobrze, że w dużej mierze są to jakieś specjalistki, typu psycholog, fizjoteraputka czy farmaceutka. Wiele z nich prowadzi mniej lub bardziej znane blogi typu matkaaptekarka czy srokao. Więcej będę mogła powiedzieć po tej drugiej części.
    O tej serii dowiedziałam się stąd, któraś z Was mi poleciła 🙂 tylko niestety nie pamiętam która...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2019, 18:37

Kurczaczek89 lubi tę wiadomość

uwo9gzu3af5xagvd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2019, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy można pić wapno na alergię w ciąży?

• male_m Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89 wrote:
    Polecam w oczekiwaniu na dziecko a też mala_m pisała dużo tytułów ale to w jakimś starym poście nie wiem czy da się wyszukać po osobie. (?)

Tak jak Magladen pisała o tej Mamy dla Mamy słyszałam dużo pozytywnych opinii.

Mój post raczej już nie do namierzenia chociaż chyba da się szukać postów danej osoby, ale z grubsza to tam było:

- W paryżu dzieci nie grymaszą
    - Urodzić razem i naturalnie - I.Chołuj
    - Po prostu piersią
    - Narodziny bez przemocy - F.Leboyer
    - Książki J.Juula
    - Książki C.Gonzalesa
    - Książki N.Minge i K.Minge np. Jak kreatywnie wspierać rozwój dziecka, Rodzicielstwo bliskości
    - Poród aktywny - J.Balaskas
    - Polozna. 3550 cudow narodzin - tu parę osób pisało że jak ktoś jest bardziej wrażliwy to żeby nie czytać

Język niemowląt - T.Hogg - dla mnie było marne, spodziewałam się więcej po tej książce

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • MagdRy Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izabel_ka wrote:

Mozna brac wapno z wit c do 3 tabletek na dzien lub zyrtec 1 tabl na dobe :)

oar8s65gim9bi84v.png

• male_m Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izabel_ka wrote:

Z moich informacji wynika że tak ale trzeba wybrać jakieś sensowne :P. Tzn ja jak zdychałam od alergii to piłam, ale dostałam w aptece wapno w formie syropu bo tam było najmniej wszystkich dodatków.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli wapno jest ok :) poratuję się nim do wizyty...

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2019, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam dzis dola i jest mi cholernie przykro ze bedac w sytuacji ze kazdy wysilek konczy się bolem brzucha i mieszkajac z tesciowa pod jednym dachem ni cholery nie moge liczyc na pomoc i jeszcze słyszę tekst "sama sobie zrob, sama sobie posprzataj". W pierszej ciąży bylo to samo tylko ja bylam w stanie zrobic wszystko- i wode wybieralam z piwnicy jak zalalo, i okna mylam i sama sprzątałam po remoncie miesiac przed porodem, wszystko robilam sama. Przepraszam, musialam się wyzalic.

• Sabrina Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2019, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    male_m wrote:
    Z moich informacji wynika że tak ale trzeba wybrać jakieś sensowne :P. Tzn ja jak zdychałam od alergii to piłam, ale dostałam w aptece wapno w formie syropu bo tam było najmniej wszystkich dodatków.

No ja umieram: kicham, smarkam i wszystko na raz. O taką alergie Wam chodzi? wapno pomoże? zyrtec pozwolił lekarz?

3jgx6vgc8fs23gs6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2019, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabrina wrote:
    No ja umieram: kicham, smarkam i wszystko na raz. O taką alergie Wam chodzi? wapno pomoże? zyrtec pozwolił lekarz?
    Dokładnie taka alergia... Mam do tego zapuchnięte i łzawiące oczy, swędzi mnie skóra...

• Sabrina Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2019, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro kupuje. No przecież nie da się żyć. Przy każdym kichnięciu boję się, że coś zrobię wiem że to tak nie działa ale kurcze jakieś glupie myśli są.

3jgx6vgc8fs23gs6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabrina wrote:
    Jutro kupuje. No przecież nie da się żyć. Przy każdym kichnięciu boję się, że coś zrobię wiem że to tak nie działa ale kurcze jakieś glupie myśli są.
    Mnie od ciągłego kichania już czasem brzuch boli

• Kurczaczek89 Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo super, dzięki dziewczynki za książki 😊 Właśnie ta Mamy dla Mamy tez mnie interesuje, chyba dziś zakupie. Ja dostałam od szwagierki fizjoterapeutki ta książkę Rodzić można łatwiej, mam zamiar zabrać się za nią już od lipca na zwolnieniu jak będę.

d29db7a339.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie planowałam nic czytać, na pewno w kwestii opieki nad dzieckiem myśle ze lepiej zdać się na instynkt.
    A teraz myśle, ze może warto poczytać chociaż o porodzie i karmieniu piersią. Myślicie, ze można Się przygotować do porodu czytając, czy to i tak zależy od tego jak się sytuacja rozwinie?

Iza żal czytać o tej twojej teściowej. Ja tez bym się odniosła dumą, i o nic jej nie prosiła. Jak nie masz siły na sprzątanie to nie sprzątaj. Jak cię boli po myciu okien, to nie myj. Ale nie proś jej o nic. A jak masz coś bardzo pilnego to załatw płatną pomoc, dopiero będzie miała minę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2019, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza współczuję teściowej... Nie wyobrażam sobie żyć z kimś takim pod jednym dachem. My również mieszkamy z treściami ale to są złoci ludzie. Chcieliby nam nieba przychylić. Ja mam nakaz oszczędzania się i nie mogę w domu robić nic bo teściowa chce wyręczyć mnie we wszystkim. W zeszłym tygodniu też skończyliśmy remont piętra i pomogła mi wszystko posprzątać. Także naprawdę Ci współczuję 😔

• Paula_30 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytam ciąża z klasą,taka rozowa książka :-)

860i3e5edambhnvb.png
‹‹ 352 353 354 355 356 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ