Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
silent wrote:Cześć, my po polowkowych. Wszystko wyszło idealnie nawet liczyła paluszki. Serduszko pięknie wyszło. A było to dla mnie szczególnie ważne że względu na nieprawidłowe NT w pierwszym trym.
Jedyne co mnie zastanawia to pomiar główki (bpd), bo 11 dni temu na usg u innego lekarza wyszedł o 4 dni do przodu, a dziś wyszedł minus jeden dzień do tyłu. Lekarka powodziala, że zależy kto robi..i że jest w normie. Ale w sumie wydawało mi się, że ten pomiar jest dosyć "prosty".. Dla świętego spokoju chyba go sprawdzę za dwa tygodnie. Jakoś nie daje mi to spokoju.
Silent, u mojej też pomiar główki jest 2 dni do tyłu względem terminu z OM, pozostałe idealnie w terminie bądź o ok 4dni do przodu. Myślę, że wszystko jest w normie, co innego gdyby była to różnica np 10dni, czy 2tygodni. -
Dzień dobry dziewczyny!
Ale mnie u was długo nie było!
W pracy bardzo intensywnie było przez ostatnie 5 tygodni i tak zleciało jak jeden dzień.
Ja się melduje z 3 kg na plusie i sama niewiem czy czuję ruchy dziecka czy nie.
Czasem mi się wydaje, że może tak ale to są takie krótkie momenty, że to pewnie nie to.
Czekam nadal.
Dla mnie to już ostatni dzień pracy więc on poniedziałku się relaksuje to może i ruchy poczuje
Pozdrawiam was!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2019, 17:08
Kropka89 lubi tę wiadomość
2019 zdrowy syn - ciąża naturalna
3 straty - puste jajo x 2 i dodatkowy x
02.23 - I IVF - 1 blastka z dodatkowym x
03.03.23 - cykl po stymulacji - ciąża naturalna
12 dpo beta 27mlU/mL
16 dpo beta 244 mlU/mL
18 dpo beta 747 mlU/mL
oby tym razem dobrze się skończyło -
Kurczaczek89 wrote:Dziewczynki a w temacie książek nt. ciąży, dzieci, coś czytacie, polecacie?
Ja aktualnie czytam "Mamy dla Mamy", kończę tom I dotyczący ciąży, II tom dotyczy macierzyństwa. Ogólnie książka napisana przez inne młode mamy, jest kilka cennych wskazówek. Tyle dobrze, że w dużej mierze są to jakieś specjalistki, typu psycholog, fizjoteraputka czy farmaceutka. Wiele z nich prowadzi mniej lub bardziej znane blogi typu matkaaptekarka czy srokao. Więcej będę mogła powiedzieć po tej drugiej części.
O tej serii dowiedziałam się stąd, któraś z Was mi poleciła 🙂 tylko niestety nie pamiętam która...Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2019, 18:37
Kurczaczek89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kropka89 wrote:Polecam w oczekiwaniu na dziecko a też mala_m pisała dużo tytułów ale to w jakimś starym poście nie wiem czy da się wyszukać po osobie. (?)
Tak jak Magladen pisała o tej Mamy dla Mamy słyszałam dużo pozytywnych opinii.
Mój post raczej już nie do namierzenia chociaż chyba da się szukać postów danej osoby, ale z grubsza to tam było:
- W paryżu dzieci nie grymaszą
- Urodzić razem i naturalnie - I.Chołuj
- Po prostu piersią
- Narodziny bez przemocy - F.Leboyer
- Książki J.Juula
- Książki C.Gonzalesa
- Książki N.Minge i K.Minge np. Jak kreatywnie wspierać rozwój dziecka, Rodzicielstwo bliskości
- Poród aktywny - J.Balaskas
- Polozna. 3550 cudow narodzin - tu parę osób pisało że jak ktoś jest bardziej wrażliwy to żeby nie czytać
Język niemowląt - T.Hogg - dla mnie było marne, spodziewałam się więcej po tej książce -
izabel_ka wrote:Czy można pić wapno na alergię w ciąży?
Z moich informacji wynika że tak ale trzeba wybrać jakieś sensowne . Tzn ja jak zdychałam od alergii to piłam, ale dostałam w aptece wapno w formie syropu bo tam było najmniej wszystkich dodatków. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMam dzis dola i jest mi cholernie przykro ze bedac w sytuacji ze kazdy wysilek konczy się bolem brzucha i mieszkajac z tesciowa pod jednym dachem ni cholery nie moge liczyc na pomoc i jeszcze słyszę tekst "sama sobie zrob, sama sobie posprzataj". W pierszej ciąży bylo to samo tylko ja bylam w stanie zrobic wszystko- i wode wybieralam z piwnicy jak zalalo, i okna mylam i sama sprzątałam po remoncie miesiac przed porodem, wszystko robilam sama. Przepraszam, musialam się wyzalic.
-
male_m wrote:Z moich informacji wynika że tak ale trzeba wybrać jakieś sensowne . Tzn ja jak zdychałam od alergii to piłam, ale dostałam w aptece wapno w formie syropu bo tam było najmniej wszystkich dodatków.
No ja umieram: kicham, smarkam i wszystko na raz. O taką alergie Wam chodzi? wapno pomoże? zyrtec pozwolił lekarz? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Oo super, dzięki dziewczynki za książki 😊 Właśnie ta Mamy dla Mamy tez mnie interesuje, chyba dziś zakupie. Ja dostałam od szwagierki fizjoterapeutki ta książkę Rodzić można łatwiej, mam zamiar zabrać się za nią już od lipca na zwolnieniu jak będę.
-
nick nieaktualnyNie planowałam nic czytać, na pewno w kwestii opieki nad dzieckiem myśle ze lepiej zdać się na instynkt.
A teraz myśle, ze może warto poczytać chociaż o porodzie i karmieniu piersią. Myślicie, ze można Się przygotować do porodu czytając, czy to i tak zależy od tego jak się sytuacja rozwinie?
Iza żal czytać o tej twojej teściowej. Ja tez bym się odniosła dumą, i o nic jej nie prosiła. Jak nie masz siły na sprzątanie to nie sprzątaj. Jak cię boli po myciu okien, to nie myj. Ale nie proś jej o nic. A jak masz coś bardzo pilnego to załatw płatną pomoc, dopiero będzie miała minę. -
nick nieaktualnyIza współczuję teściowej... Nie wyobrażam sobie żyć z kimś takim pod jednym dachem. My również mieszkamy z treściami ale to są złoci ludzie. Chcieliby nam nieba przychylić. Ja mam nakaz oszczędzania się i nie mogę w domu robić nic bo teściowa chce wyręczyć mnie we wszystkim. W zeszłym tygodniu też skończyliśmy remont piętra i pomogła mi wszystko posprzątać. Także naprawdę Ci współczuję 😔