X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • Zlaania1 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po.
    Nerki - szczególnie prawa dużo się powiększyła.
    Lewa z 3,4mm do 3.9 mm
    Prawa z 3.9mm do 7.8mm - taka powinna być mniej wiecej przy porodzie.
    Zlecili usg sprawdzające w 32 tygodniu ciąży i to wszystko. Zobaczę co w środę powie moja położna na to, ale jestem załamana.
    Poza tym wszystko ok, dziecko wychodzi troszkę większe niż z OM i na dzień dzisiejszy data porodu 21 listopada.

b33247a35f.png[/url]
    09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
    15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
    28.06.2019 - 270 g 😊
    01.08.2019 - 700 g :)
    03.10.2019 - 1957 g 😁
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zlaania1 wrote:
    Ja juz po.
    Lewa z 3,4mm do 3.9 mm
    Zlecili usg sprawdzające w 32 tygodniu ciąży i to wszystko. Zobaczę co w środę powie moja położna na to, ale jestem załamana.
    Poza tym wszystko ok, dziecko wychodzi troszkę większe niż z OM i na dzień dzisiejszy data porodu 21 listopada.
    Może trzeba skonsultować to z jakimś specjalistą od perinatologii? Ja bym nie wytrzymała tyle czekania, może akurat by Cie uspokoił. Położna z całym szacunkiem ale raczej niewiele wie na ten temat.

FNh9p2.png
  • Zlaania1 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdzie do takiego lekarza tu się nie dostanę. Nie ma nawet mowy. W ciąży nie mam lelarza tylko położną- to ona prowadzi ciążę. Dotychczas widziałam ją tylko 2 razy. Ale tylko ona może mnie gdziekolwiek skierować, bez tego nigdzie się nie dostanę. A do 32 tc napewno nie wytrzymam aż łaskawie to sprawdzą.
    Więc czekam do wizyty u niej, a jak ona nic z tym nie zrobi to za 2-3 tyg do Polski pojadę znów i w Polsce będę próbowała czegoś więcej się dowiedzieć

b33247a35f.png[/url]
    28.06.2019 - 270 g 😊
    03.10.2019 - 1957 g 😁
  • Janka78 Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zlaania1 wrote:
    Ja juz po.
    Lewa z 3,4mm do 3.9 mm
    Zlaania ja wiem ze łatwo mówić nie denerwuj się ale i tak nie masz wpływu na to wiec czas wsxystko pokaże.jezeli nawet się nie poprawi to po urodzeniu będziecie leczeni,u mnie tez tylko kontrole usg.nawet jezeli wodobrzusze by się powtórzyło i tak nic nie zrobią.na połówkowych wszystko Ok ale dalej spokojna nie jestem.jezeli chodzi o polowkowe to lekarza miałam niemowę 😉😬😱 mierzył mierzył burczal sam do siebie ale taki typ.potem zadałam dwa pytania i burknął tylko ze dobrze.w opisie tez nie ma odchyleń.pozostaje mi czekac.a denerwować się nie mogę bo nadczynność tarczycy mi się z nerwów wzięła w ciazy.musze się uspokoić.ja przytyłam 1 kg😉 mały ma 386g .lekarze uprzedzili mnie ze duży nie będzie zd względu na ta nadczynność .

qb3c3e5eyv2yhsqn.png

• Moni** Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie też na prenatalnych i połówkowych trafiłam na takiego mruka. Na szczęście mój lekarz prowadzący jest ok. Też mam do niego telefon. Ale w trakcie ciąży na razie z niego nie korzystałam. Nie było aż takich sytuacji. No może raz kiedy zdarzyły się plamienia i już miałam jechać na IP. Ale poleżałam i przeszło. Wizyta trwa długo na spokojnie, odpowiada na wszystkie pytania. Zawsze chodzę z mężem to zawsze jak ja zapomnę o coś zapytać to on pamięta :)

Esti lubi tę wiadomość

♥️córeczka🙏
    f2w3yx8dqn2x2gqa.png
    0,4, acard, pregna plus, actifolin.

09.2021 ciąża biochemiczna 💔
    26.01.2021 poronienie zatrzymane 8tc 💔
    27.10.19. Synek ♥️
    ciąża pozamaciczna 06.2017 💔ciąża biochemiczna 02.2018💔; 10.2018💔
    Mutacje V R2 heterozygota, MTHFR heterozygota, PAI 1 4G homozygota
  • Ewelina92 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zlaania1 wrote:
    Ja juz po.
    Lewa z 3,4mm do 3.9 mm
    Z tymi nerkami jest tak, że do porodu może nie być śladu po powiększeniu. Mój ma to samo i lekarz kazał się nie martwić, ale oczywiście trzeba obserwować. Mam zalecenie żeby co 3 tyg powtarzać usg.

Synek ❤️

ex2b3e5e83c3bu23.png

11.03.19: hcg 59.5 :)
    13.03.19: hcg 147,1 <3
    27.03 jest serduszko ❤️
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni** wrote:
    Ja właśnie też na prenatalnych i połówkowych trafiłam na takiego mruka. Na szczęście mój lekarz prowadzący jest ok. Też mam do niego telefon. Ale w trakcie ciąży na razie z niego nie korzystałam. Nie było aż takich sytuacji. No może raz kiedy zdarzyły się plamienia i już miałam jechać na IP. Ale poleżałam i przeszło. Wizyta trwa długo na spokojnie, odpowiada na wszystkie pytania. Zawsze chodzę z mężem to zawsze jak ja zapomnę o coś zapytać to on pamięta :)
    Moja tez nic nie mówiła, ale lepiej tak niz jak miałaby przekazywać jakieś złe wieści.

FNh9p2.png
  • Moni** Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    Moja tez nic nie mówiła, ale lepiej tak niz jak miałaby przekazywać jakieś złe wieści.

Dokładnie, ale mój lekarz prowadzący też ma bardzo dobry sprzęt i on dokładnie mi dziecko zbadał i wszystko po kolei tłumaczył. Więc wiem, że wszystko jest w porządku.

♥️córeczka🙏
    f2w3yx8dqn2x2gqa.png
    0,4, acard, pregna plus, actifolin.

09.2021 ciąża biochemiczna 💔
    26.01.2021 poronienie zatrzymane 8tc 💔
    27.10.19. Synek ♥️
    ciąża pozamaciczna 06.2017 💔ciąża biochemiczna 02.2018💔; 10.2018💔
    Mutacje V R2 heterozygota, MTHFR heterozygota, PAI 1 4G homozygota
  • silent Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja chyba jedyna nie mam telefonu do lekarza? Jestem w Medicoverze, w sieciówkach raczej nie ma takiego zwyczaju. Z samego lekarza też nie jestem specjalnie zadowolona, wolałabym babeczkę. Moj jest mało rozmowny i mało empatyczny.

3uqruv0.png
  • kudłata Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w tej ciąży telefonu do lekarza użyłam dwa razy. Raz jak trafiłam na oddział (pracuje w tym szpitalu gdzie leżałam), przyszedł następnego dnia, zrobił USG, uspokoił i w tym tygodniu wysłałam mu SMS z pytaniem co mogę na zapalenie pęcherza. Odpisał od razu z lekiem i dawkowaniem. Jestem bardzo zadowolona z takiego kontaktu. Co do lekarzy generalnie to jestem zadnia, że albo się im ufa, albo szuka się innego.

Esti, Kijanka lubią tę wiadomość

3b12e8ab79.png
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tylko maila, chociaż pewnie jakbym poprosiła to by dał bo widziałam jak dzwoniły do niego pacjentki.

FNh9p2.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdRy wrote:
    Na tym etapie ciazy dzieci juz nie obracaja sie tak szybko jak na pierwszych bsdaniach orenatalnych :) tu juz nie zawsze pomaga baton spacer i skakanie dlatego lekarz mial po czesci racje :)
    Mój się zdążył w czasie badanie obrócić z główkoweho na miednicowe;)

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • sisi Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiii, stuknęła połowa ciąży 🎉🎊

Paula_30, silent, Spirit, Sabrina, Esti, Kijanka, kudłata, agndra lubią tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    To ja chyba jedyna nie mam telefonu do lekarza? Jestem w Medicoverze, w sieciówkach raczej nie ma takiego zwyczaju. Z samego lekarza też nie jestem specjalnie zadowolona, wolałabym babeczkę. Moj jest mało rozmowny i mało empatyczny.
    Mi raz jedna dała i to nie gin tylko Endo i byłam bardzo zdziwiona:p

silent lubi tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Esti wrote:
    Powodzenia Zlaania.

No dziewczyny mam nadzieję, że większość z Was ma fajnych i kompetentnych lekarzy.

Ja sobie myśłę, że specjalista ginekolog położnik to nie jest taka specjalizacja jak każda inna. Ma się do czynienia cały czas z kobietami w ciąży, które też bywają różne i targają nami hormony i obawy. Niektórych droga do dziecka była bardzo wyboista, są pełne obaw a nieraz bywają przeczulone. Fajnie zatem jeśli taki lekarz przed wyborem specjalizacji ma zamiłowanie i predyspozycje psychiczne, a nie jest tylko nastawiony na dobrą wypłatę :-)
    a ta na marginesie Wasz lekarz prowadzacy jest straszy czy młodszy? Moj jest starszy i chyba ma juz kolo 60-stki i nie wiem czy to dobrze czy zle, bo pewnie z duchem czasu nie idzie ale mam tytuł doktora nauk medycznych i ginekolog poloznik, patomorfolog

860i3e5edambhnvb.png
  • Domcias Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam numer do swojego ginekologa, ale też staram sie nie nadużywać. W sumie zadzwonilam może 2-3 razy w I trymestrze, kiedy mialam plamienia albo bole brzucha. Teraz jak cos sie dzieje to obserwuje i czekam czy przyjedzie, jesli nie to dzwonie. Ogólnie do mojego lekarza ciezko sie dodzwonić, bo jest bardzo zapracowany, ale zawsze oddzwania, kiedys nawet o 23 :O A jesli chodzi o wiek to myślę, ze jest po 60, tez wydaje mi sie, ze nie idzie z duchem czasu. Ale mimo wszystko ma ogromna wiedze i doświadczenie, dlatego mu zaufalam.

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcias wrote:
    Ja mam numer do swojego ginekologa, ale też staram sie nie nadużywać. W sumie zadzwonilam może 2-3 razy w I trymestrze, kiedy mialam plamienia albo bole brzucha. Teraz jak cos sie dzieje to obserwuje i czekam czy przyjedzie, jesli nie to dzwonie. Ogólnie do mojego lekarza ciezko sie dodzwonić, bo jest bardzo zapracowany, ale zawsze oddzwania, kiedys nawet o 23 :O A jesli chodzi o wiek to myślę, ze jest po 60, tez wydaje mi sie, ze nie idzie z duchem czasu. Ale mimo wszystko ma ogromna wiedze i doświadczenie, dlatego mu zaufalam.
    Wlasnie Damcias tez nad tym myslalam,ze pewnie ma wieksze doswiadczenie jak mialam zdecydowac miedzy dwoma-jeden mlody i przesympatyczny i do niego zawsze czulam sympatie a drugi sporo starszy ale bardzo mily i zdziwl mnie,ze tak szybko powiedzial mi wtedy ze bedzie chlopak (bo w 11 tc) oraz nie panikował jak inni u ktorych awaryjnie byłam gdzie mnie podbrusze bolalo. Mialam mieszane uczuca czy brac luteine i za jego rada nie biore.Ale mimo wszystko czasami mi brakuje kogos mlodszego-bo jak sie zapytalam czy warto sie zapisac do szkoly rodzenia to powiedzial,ze jak potrzebuje poznac kolezanki z takiej samej sytaucji jak ja to moge bo w innych sprawach za wiele nie pomoze

860i3e5edambhnvb.png
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam też nr do lekarza prowadzacego. Ale nie zamierzam do używać z błahych powodów. W poprzedniej ciąży też zadzwoniłam tylko by spytać czy jechać na IP bo pojawiły się krwawienia w 28tc. Nie myślcie od razu że jak odebrał i miał inny głos to was z laską informuje. Nigdy nie wiadomo co on teraz robił. My się zatrzymujemy z pierdolami Ale załóżmy że ma powiedzmy 5 do 10 pacjentek którym prowadzi ciążę i one to męczą co kilka dni to faktycznie można czasem dziwnie brzmieć czy nie proponować od razu swojego nr tel.
    Teraz wokół mnie dużo porodowek się zamyka z powodu mniejszej liczby urodzeń. Sama chce rodzić w mniejszym szpitalu. Muszę popytać na wizycie mojego lekarza czy tam na oddziale jest wszystko ok.

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Esti Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz jest młody. Jest po trzydziestce na oko. Wygląda bardzo młodo. Przed nim miałam kobietę około 60tki ale nie ufałam jej. Paliła papierosy przed każdą wizytą i bardzo nimi pachniała. Nie wiem nawet czy dobrze myła po tym ręce. Ona mi pokazywała ile przy badaniu ginekologicznym w ciąży musiała mi wyjąć śluzu. Jakby większa ilość śluzu w ciąży była czymś dziwnym i zaskakującym.

Teraźniejszy jest młodziutki i bardzo wkręcony. Ambitny, cały czas się dokształca, jeździ na staże zagraniczne i krajowe, wydaje publikacje naukowe. Mimo młodego wieku jest w tym prywatnym szpitalu kierownikiem badań USG, ma certyfikat FMF i IOTA.

Tą wiedzę widać na każdej wizycie i chyba dlatego jestem tak zadowolona. On po prostu nie czeka aż będę pytać tylko od razu opowiada co widzi, co jest typowe, na co uważać itp. A na końcu zawsze spokojnie zapyta czy mam jakieś pytania. Jak mówię, że nie to czeka, pyta czy na pewno i daje mi spokój :-)

Zlaania wiem, że łatwo mi mówić ale staraj się być spokojna. Trzeba czekać. Jesteśmy z tobą. Dbaj o siebie <3

Ja natomiast nie sądzę, żeby wiek miał duże znaczeni w wyborze lekarza. Trzeba wybrać takiego, któremu ufamy a dobrzy i niedobrzy znajdą się w każdej grupie wiekowej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 13:09

Chanela, Paula_30 lubią tę wiadomość

2019 zdrowy syn - ciąża naturalna

3 straty - puste jajo x 2 i dodatkowy x
    02.23 - I IVF - 1 blastka z dodatkowym x
    03.03.23 - cykl po stymulacji - ciąża naturalna

12 dpo beta 27mlU/mL
    16 dpo beta 244 mlU/mL
    18 dpo beta 747 mlU/mL

oby tym razem dobrze się skończyło <3
  • Zlaania1 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staram sie być spokojna i nie panikować. Gdyby ta miedniczka nerkowa troszkę sie powiększyła,ale najgorsze to że powiększyła się 2krotnie w ciagu zaledwie tygodnia.

b33247a35f.png[/url]
    28.06.2019 - 270 g 😊
    03.10.2019 - 1957 g 😁
‹‹ 422 423 424 425 426 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ