X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • Maija Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po badaniu, wszystkie parametry w normie, niestety nie dało się zobaczyć dzidziusia z profilu... cóż, próbowaliśmy kilka razy, ale mimo prób postanowił być przodem do 'widowni'.. pocieszyła mnie ginka tylko, że gdyby coś było nie tak, to i inne parametry odstawałyby od normy. Więc póki co, muszę zachować spokój. Sprawdzimy to na następnej wizycie. No i pojawiła się wątpliwość co do płci :D przerażenie mojego męża- bezcenne. W 17 i 18 tc był siusiak, dziś ciężko było go odnaleźć, na koniec badania jednak coś się tam pokazało. Zobaczymy, może być śmiesznie! :D
    Waga 430 g :)
    Szyjka 4,6 cm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 15:06

silent, coma, Moni**, Kijanka, JustBelieve, Paula_30, Esti, Chanela, MagdRy, Szczesliwa_mamusia lubią tę wiadomość

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• male_m Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabrina wrote:
    Ja to rozumiem i dlatego dzwoniłam w godzinach do południowych. Miałam sytuacje na "już". Z drugiej strony często to prywatne wizyty za które w miesiącu płaci się dużo kasy i dając swój nr trzeba się liczyć, że ktoś będzie dzwonił z różnymi sprawami. Ja się rozczarowałam, sprawę niby załatwiłam, jednak mam wrażenie, że z "łaską"...

Dokładnie :). To działa w dwie strony więc jak dał numer telefonu to też musi być świadomy że ktoś może zadzwonić :) mnie chodziło tylko o to że są pewnie i przypadki co i w środku nocy bez większego powodu potrafią zadzwonić :P.
    Może akurat miał gorszy dzień, albo był czymś zajęty nie wyczujesz :).

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zlaania1 wrote:
    Staram sie być spokojna i nie panikować. Gdyby ta miedniczka nerkowa troszkę sie powiększyła,ale najgorsze to że powiększyła się 2krotnie w ciagu zaledwie tygodnia.

Rozumiem, że się martwisz. Ja też bym się na pewno martwiła, ale zawsze jest jeszcze taka opcja (moim zdaniem całkiem prawdopodobna), że ktoś coś źle pomierzył i o ile coś się w ogóle powiększyło, to może nie aż tak znacznie.
    2 tygodnie temu spędziłam kilka dni na ginekologii z powodu kolki nerkowej. Oglądali mi nerki w USG i jak mierzyli poszerzone miedniczki nerkowe, to jeden pomiar był 27 mm, drugi już "tylko" 21 mm. A mierzył ten sam lekarz, pomiary w odstępie kilku sekund. Komentarz lekarki: "no są powiększone, raz się zmierzy tak, raz inaczej".

agndra lubi tę wiadomość

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Limonka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    To ja chyba jedyna nie mam telefonu do lekarza? Jestem w Medicoverze, w sieciówkach raczej nie ma takiego zwyczaju. Z samego lekarza też nie jestem specjalnie zadowolona, wolałabym babeczkę. Moj jest mało rozmowny i mało empatyczny.

Silent, tez nie mam numeru telefonu do mojej lekarki w medicoverze, niemniej jest bardzo fajna, odpowiada na wszystkie pytania i moge ja polecic jesli myslisz o zmianie (z tego co pamietam jestes z Krk).

Esti lubi tę wiadomość

Coreczka 11.2019 <3
  • silent Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limonka wrote:
    Silent, tez nie mam numeru telefonu do mojej lekarki w medicoverze, niemniej jest bardzo fajna, odpowiada na wszystkie pytania i moge ja polecic jesli myslisz o zmianie (z tego co pamietam jestes z Krk).

Poleć :) kto to? wiesz, ja próbowałam się zapisać do tych, którzy mają niezłą ocenę na dobrylekarz, ale nigdy nie było terminów. Nie wiem też czy już nie za późno na zmianę lekarza.

3uqruv0.png
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zmianę lekarza nigdy nie jest za późno. Jak masz być dzięki temu bardziej zaopiekowana i czuć się bezpieczniej to nie zwlekaj z decyzją.

silent, Paula_30 lubią tę wiadomość

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2019, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zmienialam. Czy jestem bardziej zadowolona to nie wiem. Wiem ze jestem spokojniejsza bo lekarz bada na fotelu a w sytuacji jsk mam czasami wrażenie ze ma mi zaraz wszystko "wypasc" to wiem ze tam jest pozamykane i jest ok. Ostatnio nawet dostalam recepte na 3 op.luteiny bo mam brac do konca ciazy a po 34 tyg. nie jest refundowana.

A wogole slyszalyscie o darmowych lekach dla kobiet w ciąży? Moja tesciowa cos tam wczoraj uslyszala i taka wiadomosc mi przyniosla a ja w zartach "ciekawe od kiedy, pewnie od grudnia". I wiele sie nie pomyliłam.

• Ewelina92 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza34 wrote:
    Ja zmienialam. Czy jestem bardziej zadowolona to nie wiem. Wiem ze jestem spokojniejsza bo lekarz bada na fotelu a w sytuacji jsk mam czasami wrażenie ze ma mi zaraz wszystko "wypasc" to wiem ze tam jest pozamykane i jest ok. Ostatnio nawet dostalam recepte na 3 op.luteiny bo mam brac do konca ciazy a po 34 tyg. nie jest refundowana.

A wogole slyszalyscie o darmowych lekach dla kobiet w ciąży? Moja tesciowa cos tam wczoraj uslyszala i taka wiadomosc mi przyniosla a ja w zartach "ciekawe od kiedy, pewnie od grudnia". I wiele sie nie pomyliłam.
    Też wczoraj słyszałam o refundacji leków dla ciężarnych. Ale recepty może wypisać tylko ginekolog posiadający umowę z NFZ lub rodzinny.
    Dobry pomysł z tą refundacją, ale nas w tej ciąży raczej nie będzie dotyczyć ;)

Synek ❤️

ex2b3e5e83c3bu23.png

11.03.19: hcg 59.5 :)
    13.03.19: hcg 147,1 <3
    27.03 jest serduszko ❤️
  • agndra Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam dzisiaj artykuł o tych lekach i o podniesieniu stawki żywieniowych dla ciężarnych w szpitalach.
    Jeśli chodzi o leki, to tylko leki mają być refundowane: np. na nadciśnienie, insuliną itp. Witaminy i suplementy nie będą. Ja tam nie wiem czy to jakaś nowość,
    bo kupuje insulinę i mam refundację: za całe opakowanie place 4zl zamiast 100zl. Nie wiem jak z innymi lekami.

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą refundacja to jest projekt rządu i na to wejść przed wyborami czyli przed październikiem. Ma się to nazywac ciąża+ i i zapewnić też większą kasę na posiłek dla kobiety po porodzie w szpitalu.

860i3e5edambhnvb.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    Z tą refundacja to jest projekt rządu i na to wejść przed wyborami czyli przed październikiem. Ma się to nazywac ciąża+ i i zapewnić też większą kasę na posiłek dla kobiety po porodzie w szpitalu.
    W czasie porodu nie dają jeść to pewnie potem będzie taca śniadanie + obiad + kolacja na raz haha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 20:08

Paula_30 lubi tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2019, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:

A mnie oburzylo jak ktos skomentowal ze to nowy program "maciora+". Jestem zbulwersowana takim slownictwem.

• Kijanka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Wam powiem, że nie lubię takich akcji w stylu "ciąża plus".
    Refundacja leków - no spoko, choć wydaje mi się, że tu wiele się nie zmieni, bo one chyba w większości na dzień dzisiejszy są objęte dużą refundacją.
    Jedzonko w szpitalu - nie bardzo rozumiem, dlaczego stawki żywieniowe mają się zmienić jedynie dla kobiet w ciąży. Ok, wiadomo, w tym okresie trzeba o siebie szczególnie dbać itp., ale dlaczego nie zmienić stawek w szpitalach na wszystkich oddziałach? Przecież zdrowa dieta jest podstawą, jeśli chodzi o powrót do zdrowia! Z doświadczenia wiem, że kobiety w ciąży w szpitalu zawsze ktoś z rodziny dokarmia. Są natomiast oddziały (głównie chyba kardiologia, choroby wewnętrzne), gdzie często leżą ludzie w wieku mocno zaawansowanym, niejednokrotnie nierokujący opuszczenia szpitala, których nikt nie odwiedza/ odwiedza raz na tydzień. Zawsze można twierdzić, że jak mamy ograniczone środki, to inwestujemy je w najpilniejsze działania, ale nasz rząd jak chce to pieniądze znajduje :).

Paula_30, coma, male_m lubią tę wiadomość

8p3os65gur64a6vr.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka myślę że tu chodzi po prostu o potencjalnych wyborców,bo tacy ciężko chorzy pewnie nie zagłosują więc po co dawać im większą kasę na jedzenia a taka ciezarna/matka już tak

mrt87 lubi tę wiadomość

860i3e5edambhnvb.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    Kijanka myślę że tu chodzi po prostu o potencjalnych wyborców,bo tacy ciężko chorzy pewnie nie zagłosują więc po co dawać im większą kasę na jedzenia a taka ciezarna/matka już tak

Ja wiem lub domyślam się, o co chodzi. Tylko boli mnie taki sposób rządzenia państwem, tak trochę od akcji do akcji.

8p3os65gur64a6vr.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tam w ogóle nie leży ta refundacja,teraz są wystarczające obniżki ma recepty. Wolałabym żeby szło np na leki dla dzieci,większość ludzi jednak planuje ciążę i wydatek przez 9 miesięcy na leki aż tak duży nie jest żeby ho nie przewidzieć

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czytam Was regularnie, gratuluję wizyt, trzymam kciuki żeby wszelkie problemy się rozwiązały (także te z teściami, współczuję Ci mocno Iza!)
    Nie mam jak pisać bo synek ostatnio nam mega ząbkuje, do tego przeziębiony a ja juz od 4 nocy zarywam... Martwię się więc o dzidziusia w brzuchu i cały dzień się staram oszczędzać, ale wiadomo że przy rocznym synku właśnie ciężko. Ale wiem że to minie!

Pozdrawiam Was, czekam na polowkowe ( mam wstępnie na 15). Na jedzenie w szpitalu nie narzekałam po porodzie, było super :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 21:09

Kijanka, Paula_30 lubią tę wiadomość

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabrina wrote:
    Miałam tak samo w pierwszej ciąży długo trwało zanim odkryłam, że pomaga mi espinisan. W drugiej ciąży towarzyszy mi od początku. Jest bezpieczny i działa szybko.

Dzięki za poradę! Dzisiaj zastosowałam i naprawdę super podziałał.
    Jak często i w jakiej dawce bierzesz ten espumisan?

8p3os65gur64a6vr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2019, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju, w ciąży pojawil mi sie syndrom niespokojnych nog ktory pojawia sie jak jestem mega zmęczona. I to jest nie do wytrzymania.

• agndra Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2019, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to w ogóle jestem cięta na każde rozdawnictwo pieniędzy z naszych podatków, bo uderza to przede wszystkim w klasę średnią, czyli np. mnie. Oboje z mężem pracujemy, na nic nie liczymy, moje dziecko do żłobka, bo matka do pracy, kredyt hipoteczny w złotówkach, nie kombinujemy i nie mataczymy, oboje wykształcenie wyższe po kierunkach ścisłych i co? Mamy w rodzinie takie osoby, które pracą się nie zhańbią a ciągną z polskiego socjalu i alimentów i mają więcej miesięcznie niż ja wypłaty. Jeszcze połowa rodziny się nad nimi użala, dziadek dzieci po szkołach wozi, bo mamusia przecież ma tak ciężko, a mamusia włosy i paznokcie zawsze zrobione. Dzieci na wakacje do dziadków, bo odsapnąć trzeba i fotki z imprez na FB wrzucic. Ja tam pindole te wszystkie programy +, odechciewa się życia w takim państwie. Sorry, jeśli ktoś ma odmienny pogląd i go uraziłam. Wiem, że drażliwy temat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 22:18

Moni**, Paula_30, Maija, Dzyzia, Audreyyy lubią tę wiadomość

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
‹‹ 423 424 425 426 427 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ